Ako riešite krízy?

3. sep 2021

Dobrý večer. Mam 2 deti (5 a 9mes), v poslednom čase som mala nejaké zdrav problémy, potom aj mladšie bolo choré, mam problémy s chrbtom. Mladšie veľmi malo spi, teraz zuby, tak aj noci sú pestré. A tu začína môj problém, som hrozne unavená, muz pomáha kolko môže ale naozaj veľa pracuje, musí, hypo sa sama nesplati a z lásky sa žiť nedá. Ja mam posledný asi týždeň také dni, že od rána len čakám kedy pôjdu deti spat, všetko robím doma nasilu, a nebaví ma sa s deťmi hrať alebo tak, pred tým mi to robilo veľkú radosť keď sme sa hrali, zhanali a ony sa rehotali, neviem sa teraz tak nejako s toho tešiť. Toto nieje sťažnosť na moje deti, milujem ich nadovšetko a su úžasné. Chcela by som vedieť ako riešite takéto krízy a situácie. Ako sa prepnúť naspäť?

petus998
3. sep 2021

Ja som navstivila dr. Ked ma bolieval chrbat krize krcna chrbtica do toho hlava mala som tabletky gel a rehab. A pomohlo .

tehulka2011
3. sep 2021

Uskromnit sa inde a skusit opatrovatelku

autor
3. sep 2021

@petus998 chrbát riešim, skôr mi ide o tu psychiku

tehulka2011
3. sep 2021

A s chrbtom ist k dobremu fyzioterapeutovi nech ta nauci cviky

autor
3. sep 2021

@tehulka2011 nechcem opatrovateľku, milujem svoje deti a chcem s nimi tráviť čas

pribinak
3. sep 2021

To staršie dieťa nechodí do škôlky?

lylyjana
3. sep 2021

opatrovatelku by som si zaobstarala napriklad na nejake 2 tyzdne, kym si nedas ako tak dokopy chrbat, trocha oddychnes a nacerpas sil. Nikto nepochybuje o tom, ze milujes svoje deti, no sama pises, ze sa im nevies venovat tak, ako by si chcela. Potrebujes si proste oddychnut, dat sa dokopy a to sa len tak samo nespravi, lebo zial, materstvo, hlavne ked mas aj takeho maleho drobca, nepozna vikendy, nedele, ze si teda pospis dlhsie, ze si viac oddychnes. A neboj sa, deti neutrpia, ak ich na par hodin do dna nebudes mat na ociach 🙂

tehulka2011
3. sep 2021

Tak potom si to uzivaj

hipuska
3. sep 2021

Presne viem ako sa cítiš. No nijak. Všetko robím ako robot a čakám kym to prejde. U mňa to má veľký súvis aj s tým, v akej fáze cyklu sa nachádzam. Takže už presne viem, kedy to zas príde a viem si rozumom povedať "aha" Vtedy dajak ani aktivity s deťmi nerobim, mám v dome väčší neporiadok a zvykneme pozerať rozprávky

ukulela
3. sep 2021

Obmedziť starostlivosť o domácnosť na minimum . Upratovačku raz za čas, ak je to možné. Cez týždeň donáška jedla. Nákupy cez net. A skus psychológa. Nejaké vitamíny.

danieli
3. sep 2021

No si tak kusok pred vyhorenim, chce to zmenu a v podstate akukolvek, co ta psychicky nastartuje, aka cinnost ta nabija energiou? Nemysli na to, ze sa to neda, pretoze mate mensi rozpocet alebo povinnosti nad hlavu, urob stastnou a spokojnou samu seba a potom mozes laskyplne travit aj cas s detmi, nie len prezivat...aj ja som rada s detmi, ale akonahle sa dostavam do tejto fazy, viem, ze musim vypadnut hocikam hoci susede umyt okna, ale prec prec niekam kde nabijem baterky, niekto ich nabija pri detoch niekto pri sporte niekto v praci, niekto sa potrebuje iba dobre vyspat...

nikpa
3. sep 2021

5 ročné dieťa by mohlo byť v školke a je to poriešene. Jednak už má na to vek a tebe by to teraz veľmi pomohlo. Aspoň na doobedie na 4hod. Aj ono sa odraguje od teba. Nemyslim to v zlom len tak, že keď si teraz taká nesvoja, prechádza a vplýva to negatívne aj na deti.

basska_b
3. sep 2021

Pridám sa. Ja mam doma 3.5 ročnú a 1.5 ročnú (nie, staršiu nedám do škôlky, mam na to asi 20 dôvodov prečo nie). Tiež ich milujem, zlaté sú... ale hej, som na ne sama väčšinou. Môj muž aj moji rodičia majú vždy čosi dôležitejšie na robote, ako sú moje deti. Svokra ma 80 rokov a je rada, že je rada plus ďaleko býva od nás.

A proste niekedy sa cítim vyhorena. Unavená som furt, to je už taký štandard.

Skúsim ti dať tipy, ako proti depke bojujem ja. Nehovorim, že vždy som úspešná 😀

- výlety, stretnutie s kamarátkami, ktoré sú tiež na materskej
- spev, hra na klavír, písanie, čítanie (kreslenie, tanec) čiže take veci, čo som rada robila pred deťmi, tak v nejakej detskej podobe sa k ním aspoň na 10minút denne vrátiť... dobije baterky
- fyzická aktivita, aspoň joga, aspoň pár jednoduchých cvikov
- byt veľa vonku, ideálne v lese, prírode, minimálne určite čerstvý vzduch (ale zas nie na úkor fyzických síl)
- fyzická práca (napr. žehlit, trhat burinu, zbierať zo zeme jablká) - vtedy človek nemyslí na hlúposti

Inak obdobie 6-12 mesiacov hodnotím jednoznačne ako najťažšie, takže keď začne chodiť a viac rozumieť, bude samostatne, bude ti lepšie.

Keď si z BA a okolia, môžeme sa aj stretnúť

domka222
3. sep 2021

Obe máš celé dni doma? 5 ročný by mal nastúpiť už do predškolskej, nie?

vanda323
3. sep 2021

Ahoj, úplne ťa chápem. Únava je strašna vec . Zažila som to isté, moja mamka k nám prišla na týždeň . Pomáhala mi. Veľmi som si oddýchla.

ivangeline
4. sep 2021

Ina rodina na vypomoc? Niekto na strazenie,aby vybehol aspon starsi von? Nieco na upokojenie a spanok... Aj od o
doktora.. ?

amelie2017
4. sep 2021

Hlavne sa potrebujes vyspat. Ked sa par dni vyspis, hned bude svet krajsi. Neviem ci maleho este dojcis alebo nie, ale nech s nim spi aspon cez volno muz. A ak dojcis, nech ti ho donesie len na jedlo. Nic ine.

jankapepe
4. sep 2021

Nájdi si niekoho kto ti ich jeden deň v týždni postrazi a ty ,,vypnes,,
Píšeš že nechces.....že sa chceš venovať svojím deťom....ale čo to je za trávenie času s deťmi keď sama píšeš že to robíš nasilu?
Nebolo by lepšie jeden deň nabrať energiu a zvyšok týždňa prežiť s radosťou??

autor
4. sep 2021

Mamina mi chodí pomáhať sem tam ale tiež ma svoj život, prácu, problém je aj v tom ze je 9 mes dosť naviazané na mňa a aj keď muž pestuje alebo sa hrá stále sa pýta mne na ruky. Tak isto aj pri babke, preto sa aj bojím nechať s niekym a ísť niekam preč. Staršiemu zle padajú roky až budúci rok ide do predskolskej ale pôjde aj tento rok len sme sa sťahovali a škôlka sa ešte vybavuje. Ja viem ze je to len obdobie a prejde to, len by som chcela aby to bolo co najskôr....

janickacrazy
4. sep 2021

No práve preto potrebuješ ty ísť preč a deti nechať doma, lebo keď ich doma stráži muž, tak malý sa pýta aj tak k tebe, teda si aj tak neoddychnes. Neboj sa, 2 hodiny to prežijú. Opatrovateľku nechceš, ale potrebuješ. Keď odpadneš a budeš týždeň v nemocnici, tak potom sa aj tak deťom nebudeš môcť venovať. Takže radšej prevencia. A to ti hovorím ako matka, ktorá odpadla z únavy a museli má odviezť sanitkou do nemocnice.

autor
4. sep 2021

@janickacrazy to sa mi stalo, keď som bola v 30tt.

janickacrazy
4. sep 2021

No vidíš, ozaj niekedy si treba nechať pomôcť, veď to nebude večne, dáš sa trochu dokopy a budeš zase v pohode sa starať o deti.

tabakmirka
5. sep 2021

Rob s deťmi aktivity, ktoré máš rada, pri ktorých vypneš hlavu, niekedy dať deti niekomu a ísť s mužom na rande, ono aj tá chvíľa pre psychiku urobí veľmi veľa.

ukulela
5. sep 2021

Moj mensi je strasny cecok. Ale hrozny. Ked som doma, nik sa ho nesmie dotknut. A ked mal 3 mesiace, zacala som chodit 1x tyzdenne na 3 hod do prace. Prezil, bol u segry. Bezo mna je v pohode s rodinou. Ked som v okoli, nesadnem si.... a to ma uz skoro 3 roky. Takze neboj. Mladsi prezije v pohode. Potrebujes aspon hodinu dve reset .