Ahojte, zaujimalo by ma, ako riesite rozlicne nazory, alebo jednoducho ked si s clovekom nesadnete? Ja sa snazim byt nekonfliktny typ, preto nerada aj idem do konfliktu, ale teraz neviem ako som mala postupovat.
Popisem napr. tuto situaciu. Robim si jazdy v autoskole. S instruktorkou to bola podla mna vzajomna antipatia od prveho pohladu. Na prvej jazde zacala na mna tak kricat, ano urobila som chybu, ale tak prva jazda.. Chcela som ju zmenit hned po prvej jazde, ale nechcela som byt "problemova". Aj som mala obavy, ze mi ju nedokazu vymenit, ze ini instruktori budu obsadeni a ze ona bude vediet, ze s nou nechcem jazdit a bude to este horsie a v aute dusno.. Tak som si povedala, ze jej dam sancu, ze treba sa naucit pracovat s roznymi ludmi, ale tie jazdy mi dokopy nic nedali, a boli pre mna utrpenim, co ma aj odradzalo od toho poriadne sa ucit. Cely cas mala poznamky na mna, ktore si podla mna nemoze ako instruktorka dovolit ku zakaznikovi. Nesla som sa na nu stazovat. Potom si ma vymenila s inym instruktorom na jednu jazdu, vraj nech si skusim aj s inym, ze mozno lepsie pochopim, alebo inak zase. Jeho pristup sa mi pacil ovela viac, vsetko mi pekne vysvetlil, kym ona mi nikdy nic nevysvetlila, len kricala. No na jej obhajobu, snazila sa byt aj mila, ale citila som, ze je to nasilu, nenasla som s nou ziadnu spolocnu rec, cely cas sme boli ticho v aute, hovorila mi len mechanicky ako co mam robit, ale nikdy nepovedala preco, co mi vadilo dost. Medzitym ma urazala...
Na tej jazde s tym druhym panom instruktorom som sa ho len spytala, ze ci si mozem dat este jednu jazdu s nim. Nebavili sme sa velmi o nej, len poznamenal, ze ona krici vsak? A ja ze hej. Tak on na to, ze no to nema nikto rad. To bolo viac menej vsetko. Neviem co jej on povedal. S nou som mala dohodnute 3 dalsie jazdy, jedna som dufala, ze sa vymeni, dalsie dve, ze budem s nou, ale ked som sla do autoskoly, aj som to vypustila z hlavy, nevedela som, ci budem s nim alebo s nou, on mi nic neslubil, no nakoniec ta na mna nakricala, ze budem s nim a ona ma uz nikdy nechce vidiet a mam si az do konca jazdit s nim, ze ma ma plne zuby a nema rada taketo poza chrbat a preco jej to nepoviem do oci. Ona bola urazena, ze vraj ona podla mna nevie naucit, pricom chyba je vo mne. Ano ja nie som najlepsi ziak, kedze auto sme doma nemali, nemam ani nikoho kto by ma doma ucil, zacinala som uplne od nuly a tym, ze ona je aka je, ze nic nevysvetli, len krici, tak sme neboli dobra dvojica...
No tak ja fakt neviem ako som toto mala riesit. Keby som ju zmenila po prvej jazde, bolo by to lepsie? keby som jej povedala do oci, viete co, kazdy okrem Vas bude lepsi, ze s Vami nechcem jazdit? Ja som nepovedala nic na nu, ze s nou nechcem, len som si chcela dat este jednu jazdu s tym druhym. Su to navyse uz kondicky, cely kurz som mala s nou, ale po tom co na mna len kricala, mam pocit, ze potrebujem takmer cely kurz znova a ze to pre mna su len vyhodene peniaze. Tak a ja mam este vycitky kvoli nej, lebo fakt som nechcela jej ublizit ani nic, na druhej strane si hovorim, ze ju netrapilo, ako sa citim ja, ked mi nadavala.
No v prvom rade si je potrebné uvedomiť, že ona je tam kvôli tebe, nie ty kvôli nej. Ty si jej klient a má sa správať primerane k tomu. Tu by som vôbec neriešila nejaké výčitky z tvojej strany. Trebalo jej hneď po prvom kriku v kľude povedať, že si neželáš, aby na teba kričala, že ty si platíš jej služby. A ak by to neakceptovala, oficiálne požiadať o výmenu inštruktora. Jedna vec je nebyť konfliktný, druhá vec je nechať so sebou mávať a ešte k tomu v rámci platenej služby. V takýchto situáciách je potrebné byť asertívny. Dotyčná zrejme kričí na všetkých a dlhodobo a to len preto, že všetci čušia.
@dollyzv Vynimocny pripad nie som, ale aj tak ma to trapi. V ten den vraj preto bola taka, a nakricala na mna este, lebo ze volala do autoskoly mama nejakej 17 rocnej a tiez jej zmenili instruktora, ktoremu este v aute plakala, ze si myslel, ze ani nepojdu jazdit. Ale ako planovala som to "prezit" aj s nou, len teda mam pocit, ze hovori inym jazykom ako ja, vela som toho nepochopila s nou, este aj to autocvicisko ma ucila zle. Tento pan to je uplne ina trieda oproti nej. A suhlasim, ze krik podla mna nie je na mieste. Osobne nerozumiem preco sa ona vlastne rozculuje a krici stale, ked niekto urobi nieco zle, ved moj problem ked sa potom zabijem nie? Viem aj sama, ze mi to este nejde, ze tych jazd si radsej zaplatim viac, nepustim sa hned do premavky sama.
@ivkazba Ano to mas pravdu, musim sa naucit toto riesit hned. Ja som na prvej jazde stlacila zle spojku ked sa ona chcela rozbehnut, neslo jej to, a hned zacala vulgarne hresit, a urazat ma ako nikto so mnou nebude chciet jazdit. Mna to uplne sokovalo, nevedela som, ze ci mi to pojde, preto som to nestopla ani hned, ze vsak mozno ma pravdu.. Ale nebudem sa uz pre to trapit, lebo podla mna ona je ta co by mala vediet pracovat s ludmi a mat trpezlivost.
predpokladám, že si ešte mladučká 🙂 v podstate takéto teliatko som niekedy bývala aj ja (nie vždy, ale kludne sa toto isté mohlo kedysi stať aj mne, ako keby som to písala ja)
lenže čo som vekom zistila.... v prvom rade hneď ako do mňa niekto začne skákať, tak sa ozvem, že si to neželám a nech sa správa slušne (tie bláboly že "zákazník je pán" nepovažujem za slušné ani ja, veď predsa BEZ OHĽADU na naše vzájomné postavenie očakávam slušné správanie).
ďalšia vec, čo som sa naučila je, že treba to riešiť priamo s dotyčným. toto čo si spravila bolo ozaj poza chrbát a jasne, že sa jej to nepáčilo - ani tebe by sa nie.
teraz už kašli na to, do budúcna si z toho zober ponaučenie. o 10 rokov by si reagovala inak. o 10 rokov reagovať inak aj budeš 🙂
PS: "krici stale, ked niekto urobi nieco zle, ved moj problem ked sa potom zabijem nie?" NIE, ublížiť môžeš aj ostatným, toto je problém, že vidíš len seba... aj to sa vekom upraví 🙂
Nie, kvôli takejto osobe sa vôbec netráp. Mne je skôr takých ľudí ľúto, lebo musí mať sama so sebou ťažký život, keď je v nej toľko zloby. Ale áno, nauč sa byť asertívna voči ľuďom, ktorí sú negatívni a zlí. Asertivita nie je konfliktnosť. A z jázd si hlavu nerob. Ja som prvú jazdu mala tragickú, dnes je šoférovanie moje hobby, mám bez nehody najazdených vyše pol milióna km. A
@zuzanka.zuzu zákazník je náš pán... sa mi otvára nožík vo vrecku keď toto počujem. Ako píšeš, zákazník nezákazník, každý sa bude ku mne správať slušne. A ak nie, tak nech je zákazníkom niekoho iného.
@zuzanka.zuzu no praveze mladucka nie som, mam 35, ale posobim tak, ze si vsetko necham, nech sa paci kompnite si... Ale uz zacinam byt fakt ina a ozyvat sa. Lebo uz ma to prilis obmedzovalo.
No vieš,s prepáčením ak by si zabila len seba to by bol ten "lepší" prípad..ale na cestách to tak nefunguje že si len ty a tvoje auto..ak spravíš na ceste chybu,môžeš vážne ohroziť iných,či už tých čo budú s tebou v aute,alebo chodcov,či posádku iného auta..takže zase chyby netreba brať ľahkovážne..stačí že len raz nedáš prednosť,a môžeš niekoho zranit,v horšom prípade aj zabit.a je jedno či seba alebo niekoho iného..takže to nie že veď jej to môže byť jedno,alebo veď tvoj problém keď sa niečo stane..ale inštruktor tam je od toho aby ti presne toto vysvetlil,a nie po tebe kričal..takže v prvom rade si toto treba upratať v hlave a nechcem ťa podceňovať ale mala by si sa zamyslieť či máš na to žalúdok..auto je proste zbraň..stačí chvíľka nepozornosti a nešťastie je na svete..a aby si sa ho čo najlepšie naučila ovládať,treba si podľa toho vybrať aj niekoho kto ťa to nauci
prečo si nešla za majiteľom autoškoly a neoznámila si mu ako sa ku tebe správa inštruktorka? Však ty si nie sopľavé decko ....zaplatila si za vrieskanie po sebe, alebo aby ťa niečo naučili.... 😉
@deti95060810 To by uz nebolo poza chrbat? Moj muz to berie tak, ze toto nie je poza chrbat, ze som si dohodla jazdu s nim. Ze vraj ci som sa jej mala ist opytat na dovolenie, ze ja si to platim, a ze vlastne ved som s nou nebola medzitym. 😀 A ja som tiez nevedela, ci on mi vyhovie. Kedze najskor sa tvaril, ze ved on tam ma svojich studentov.. Tak ja neviem, ja zrejme neviem v tomto svete chodit. Ale tak ked ona krici neprimerane podla mna, tak potom je podla mna v poriadku ju aj zmenit a nerozoberat to s nou. Ona ked som prisla na jazdu ma nikdy ani neodzravila. Jej spravanie mi prislo dost nevhodne celkovo.
práve preto že mala nevhodné správanie tak si mala o jej správaní informovať majiteľa .... to si nemá čo dovoliť ani keby si nevedela ani len kde je volant v aute....😉
@deti95060810 Mas pravdu. Nebudem sa uz pre to trapit. V buducnosti sa pokusim zlepsit este v asertivite.
Autorka, hlavne sa neospravedlňuj 🙏 .... nemáš totiž za čo.
Klient si ty, aj keby si bola akokoľvek "tupá" , inštruktorka nemá na teba zvyšovať hlas.
Je potrebné riešiť s vedením autoškoly a vyžiadať si adekvátny prístup.
Platíš za kurz nemalé peniaze, zaslúžiš si kvalitnú výuku ....a nie nasrdenú kričiacu neurotičku, ktorá postráda akékoľvek pedagogické bunky 😲
Už nedovoľ žiadne takéto eskapády !!!
Moja skúsenosť spred dávnych rokov - na VŠ som robila vodičák a inštruktor bol absolútne neschopný pedagogický antitalent - šermoval mi pred očami rukami, kričal a mal blbé reči - slovne sa ma necitlivo dotkol (ani za to chudák nemohol v tomto prípade).
Neviem, kde som v sebe nabrala silu, ale odviezla som ho na parkovisko, tresla som dverami a vyhlásila som, že si s ním už NIKDY !!!!! do auta nesadnem.
Podotýkam, som absolútne neškodný typ - vtedy nežná študentka, vzhľad princezná.
Sťažovala som sa - záver ? .... jazdila som do konca s majiteľom autoškoly, nikdy žiaden problém na jazde už nebol, poctivo som cvičila na cvičisku a bez problémov som zvládla skúšky.
A starý inštruktor sa snažil odčiniť svoje blbé správanie, nosil mi na uzmierenie kadečo....Odvtedy si nenechám .....ť na hlavu nikomu, poškodila by som nielen seba, ale aj tých agresorov, lebo by sa naučili, že šikanovať iného je povolené ...
nechapem,na co tam taku instruktorku drzia.ved kriky uz na prvej jazde ti mozu sprotivit soferovanie na dlhy cas. vydrzala si to s nou dlho,vobec si nic nerob z toho,ze poza chrbat si oslovila ineho-pises ze si mala uz len kondicne jazdy.nerobis si ich predsa kvoli nej,aby sa ona mohla s tebou vozit.robis ich preto, lebo potrebujes ziskat este istotu na ceste,ku ktorej ta ona neviedla. zabudni na nu, nie je v poriadku,ak na teba este raz zvysi hlas,povedz jej dajte mi pokoj a chod prec.ona na teba krici a ty jej snad mas este cerveny koberec predstriet🙂
Beries vsetko velmi vazne, az prilis vsetko rozoberas. Ja som robila autoskolu s dudrosom a ono zas pri tom soferovani nejde o banality, ak sa budu na teba len usmievat a hovorit na teba v zdrobneninkach aby si bola ako platiaci klient v pohodicke, tak ta nemusia donutit davat pozor. Nejde o to, ci sa zabijes iba ty, ako spominas hore v prispevku, zabit mozes aj ostatnych okolo seba. Soferovanie nie je hra.
Pozri, platis si za to, tak nech aj z toho nieco mas. Kasli na to ci je ona urazena alebo nie, vidno ze nie je profi ked ma taketo spravanie, normalne chod za jej nadriadenym a povedz ze chces ineho instruktora. Nemusis vysvetlovat do detailov. Skusila si 2 , vyberas si toho lepsieho.
Nabudúce jej povedz neutrálnym tónom: ešte raz na mňa zvýšite hlas, podám na vás sťažnosť a aj to sprav. Prípadne si vypytaj iného inštruktora a viac ta nemusí zaujímať. Nemusíš míňať energiu analyzovanim s prepáčením h**na.
Ona nejako cíti, že si môže k tebe dovoliť.
Ja som tiež mala taký off road trening, kde som bola fakt nemehlo a na typkovi bolo presne vedieť, či si myslí, ale povedal v preklade len, že auto nie je môj kamarát 🤭
mam podobnu skusenost, ale s muzom instruktorom, tiez na mna hucal, strhal mi volant, bol nervozny, z jazd som
bola vzdy vystresovana a o to viac chyb som robila, bala som sa zmenit instruktora, myslela som si, ze mi potom nedaju skusky, otec mi vybavil kondicne jazdy v rodnom
meste (cez tyzden som jazdila v BA s tym pablbom) a cez weekend s milym a kludnym instruktorom v rodisku, ten mi dodal sebadoveru a chvalil ma ako mi to ide, cuduj sa svete, prisli skusky, dostala som super mileho policajta a tento prudas ma urazal este aj pred nim, urobila som aj testy aj jazdu vdaka policajtovi ktory ma psychicky podrzal....dnes by som toho debilka s prehladom vymenila, aj ty si panej mala povedat co si nej myslis, a este sa na nu aj postazuj (po kurze)....
@buducamama To som iba v rýchlosti napísala, ja sa sama zhodnotit viem. Nesadla by som si sama do auta ešte, pre istotu chcem jazdiť ešte dosť veľa kondiciek aj na automat si chcem dať. Nemám záujem ani auto naburat, ani spôsobiť dopravnú nehodu. Áno istý krik by možno bol v poriadku, ale nie urážky, stres na každej jazde. Mna to práve držalo v krci a znechutilo mi to aj učenie a celkovo chut do jazdenia. S týmto pánom som mala 2 jazdy, ale užila som si ich, mala som prvýkrát zo šoférovania radosť. Ona mi len strhávala volant a bála som sa v tom aute čokoľvek robiť, čo zase bude zle podľa nej.
je dobre si uvedomit, ze nie vsetci v zivote Ta budu mat radi. Ked prijmes tento fakt, bude sa Ti lepsie zit.
Nic zle a pozachrbtove si neurobila, v zasade si odpovedala na otazky toho instruktora. To, ze ona si domysla, resp. on jej povedal ktovieco, to nie je Tvoj problem.
Drz sa a ver si. To das 🙂
@jasminka7 Dakujem 🙂
Mohla si jej len povedať, že nech na teba nekrici, že si sa prišla niečo naučiť a to sa v takej dusnej atmosfére neda a daju sa veci aj slušne vyjadriť. No ale zrejme ziape po každom, malo by sa to podľa mňa hlásiť majiteľovi. Lebo len stresuje žiakov.
Tvojou úlohou nie je riešiť, prečo je ona aká je, to je jej problém a zbytočne sa tým nezaťažuj. Ja na Tvojom mieste by som ticho určite nebola, raz keď som zákazník, ktorý platí nemalé peniaze za nejakú službu, tak očakávam patričnú protihodnotu a profi prístup. Ak by sa takto predviedla na prvej jazde, riešila by som to jednak tým, že si neprajem, aby po mne kričala a jednak odicialnou žiadosťou o výmenu inštruktora s patričným vysvetlením, aby vedeli, koho zamestnávajú a kto in robí zlé meno. To už čo je, aby si ešte ty mala výčitky!!Nech by Ti to akokoľvek nešlo, autoškola je na to, aby ta to tam naučili a zachovali si profesionalnosť. Žiaľ, zrejme toto nie je v dnešnej dobe štandardom.
Ja som tiez asi taky typ ako ty,neviem sa hadat,resp.skor nechcem snažím sa uz od takých ľudí a spravania dištancovať ..
No to je hlavne podla mna dôležité uvedomit si ,že TY si platiaci zakaznik ,ona je ti povinna v ramci autoškoly poskytnúť služby ako ich zamestnanec..čiže ja by som si asi pokojne,samozrejme slušnou formou šťazovala majiteľovi, resp.prevádzkovateľovi .Ked už aj iný inštruktor hned vedel,že kde vietor fúka 😒 zrejme je tam známa"firma"
Ono to tak je ..inštruktor je každý iný,každý má svoj štýl výučby a je fakt,že je lepšie si skusit jazdu aj s 3.Lebo každý ti niečo dá" Ja som tiež zažila nepríjemnú skúsenosť, ale neriešila som to lebo to bol známy manžela aj s rodiny..ale odjazdila som a povedala som,že viac snim nejdem..potom som si vybrala 2och a snimi odjazdila celú autoškolu.Bola možnosť..tak ze som sa časovo prispôsobila ja inštruktorom...a my sme si neskutočne sadli a kamaratime sa dodnes.
Je to služba ktorú si platíš, auto neni kolobežka a oni sú školený ,musia skladat testy..viem to od tej mojej inštruktorky ,čiže takéto správanie sem'za volant' nepatrí.V tomto pripade by som sa určite pre aj svoju"bezpečnost" ozvala.
Samozrejme ak to už spätne riesit nebudes..výčitky svedomia urcite mat nemusíš, taka žena tam nema co robit
Len nepovedz že pani je z Martina lebo tu máme takú psychopatku tiež 🤭🤭🤭
Nerieš to,je to za tebou,keby znovu bol problém,tak už to máš v hlave premyslené a vieš už ako sa zachovat. Teraz si dokončí kurz a zabudni na ňu. Ja tiež neviem hneď reagovat a potom si nadávam že som si mala povedať svoje,tiež som skôr radšej ticho ako sa hádať,nejde mi v strese argumentovať.
nechapem, preco si takto nechas skakat po hlave. V autoskole si predsa plno platiaci zakaznik vyuzivajuci ich sluzby a ich ulohou je ta naucit jazdit.
Inak, ja som sa dostala k takemu starsiemu vysusenemu instruktorovi a pri prvej jazde furt pindal, ze som mala chut zastavit a zaskrtit ho v aute. Pocas druhej jazdy bol prijemnejsi a napokon som chcela jazdit len s nim, lebo som sa pri nom citila najlepsie.
Mala si ju hned zmenit. Soferovanie je celkom stres a este mat vedla seba takuto uvrestanu osobu na sustredeni neprida. Ja s mojou povahou by som ju zhucala hned na zaciatku ze co si to dovoluje, nech si krici doma a nie na klienta a nech sa ukludni lebo pri soferovani musi byt ziak pokojny a nie v strese z jej hulakania. Keby sa to opakovalo tak sa stazujem majitelovi a chcem nech to riesi (vratenie penazi, zmena instruktora, negativna recenzia...). Ale ja som dominantna povaha, pri mne by asi ani nekricala. Ona vycitila ze na teba si moze dupnut.
Poza chrbat??? By som ju zhucala ze ci na hlavu spadla ked si myslela ze s nou este niekedy pojdem na jazdu po tom jej kriku. Popravde ja som povaha ze keby vrieskala, vystupim z auta, odchadzam a zaroven volam majitelovi co sa stalo a ze je instruktorka asi nepricetna ked takto vrieska.
Ja si myslím že nech je žiak s prepáčením akokoľvek tupý ,inštruktor nemá naňho čo kričať. Inštruktor má naučiť a vysvetliť,samozrejme pokiaľ si niekoho vážne neohrozila na živote..ja by som to už absolútne neriešila,očividne nieje v poriadku, a keď sám inštruktor sa ťa na ňu spýtal či kričí,tak si asi nebola žiadny výnimočný prípad..vykaslala by som sa na ňu a jazdila s novým inštruktorom..ja som tiež typ čo radšej drží hubu,ako sa s niekým hádať(najmä s niekým cudzím) ale odtiaľ potiaľ...