Ako riešiť závisť a žiarlivosť?

juju7
23. feb 2015

Ahojte.Pocitovali ste niekedy zavist alebo ziarlivost od nejakeho svojho pribuzneho?(surodenec,bratranec..) Mam starsiu sestru a ta mi zavidi asi takmer vsetko.Od malicka som mala s mamou dobry vztah aj to bol asi pre nu problem,teraz som tehotna cakam svoje prve babo a dokonca aj to mi zavidi,aby o nic neprisla aj ona otehotnela a to uz ma 2 deti v pubertalnom veku.A kedze si pri porodoch vytrpela tak to nezabudla dopriat aj mne.Ja mam termin uz za par a dost ma tym strasi ze si urcite vytrpim ako ona a pod. Stale nieco dohladava,komentuje.Neviem preco je taka,dost ma to trapi,vzdy sme mali celkom dobry vztah.Na rok sa mi podarilo dostat sa do zahranicia samozrejme aj to ju stale trapilo a nezabudla mi to vycitat.Mam chut sa odstahovat na druhy koniec planety a nestretavat sa s nou...

timea7
23. feb 2015

odpovedaj úsmevom, nereaguj slovne, lebo jej cieľom je vytočiť ťa jej poznámkami. Keď nebudeš reagovať, nebude mať sestra vodu na mlyn a možno ju to prestane baviť. Ak nie, tak jej to natvrdo povedz - tak, ako to cítiš a píšeš to sem. Mrzí ma, že z teba hovorí závisť, že sa úprimne netešíš z mojich úspechov a z toho, že som šťastná. Nepôsobí to na mňa dobre a ak svoj prístup ku mne nezmeníš, budem nútená naše stretnutia obmedziť nad minimum. Je mi to ľúto, ale radšej sa budem stretávať s ľuďmi, ktorí síce nie sú mojou rodinou, ale v ich prítomnosti mi je fajn. A bez nejakých výčitiek svedomia obmedz stretávanie na absolútne nevyhnutné. Je to smutné, ale prečo by si sa o dobré vzťahy mala smažiť len ty?

bellamafia
23. feb 2015

Neviem si to predstavit, lebo sestry stali po mojom boku aj v tych najhorsich casoch....timea ma pravdu skuste sa porozpravat...nie je nic krajsie ako ked segry drzia spolu a neuveritelny pohlad ked spolu kocikuju a navzajom si pomahaju ci uz radamy alebo hocicim..ak si to neuvedomi ako ti ublizuje ine vychodisko nemas ako sa s nou nestretavat...pozri je vela takych co sa nevidia cely zivot a su tu...je to smutne ale je to fakt....podla tvojich slov som vycitila ze ti na sestre aj tak zalezi a chcela by si to dat do poriadku,ale ked to nejde tak to nejde...vyskusaj ten rozhovor a sama uvidis ako sa to vyvinie dalej...drzim palce a hodne stasticka 😉

juju7
autor
23. feb 2015

@bellamafia Ja tiež nerozumiem co sa stalo medzi nami, asi ked som bola mensia tak som to tak nevnimala. Kolkokrat som sa jej zdoverila, pytala si radu,ale ako som skoncila skolu a podarilo sa mi zamestnat v mojom odbore sa to zacalo, aspon si to tak nejak davam dokopy.A potom to uz islo,este medzi tym ked som sa jej zdoverila tak najhorsie bolo ze to stihla posuvat dalej a dalej .. Naozaj mi na nej zalezi,ale tie jej poznamky nikedy dost bolia.Hlavne teraz ked sa moc tesim na babatko a ona to stiha vseljako okomentovat. Momentalne byvam u rodicov aj s manzelom, a kedze kvoli tehotenstvu je vypisana na PN je u nas varena pecena, vobec nemame klud. A to mam este dvoch starsich bratov s ktorymi super vychadzam. Dakujem za radu, dost mi to pomohlo,fakt som sa nemala komu zdoverit teda hlavne takej neutralnej osobe ..

janickacrazy
23. feb 2015

@juju7 Keď je vypísaná na PN, tak by mala sedieť doma, ved jej može prísť aj kontrola a príde o peniaze. No vyzerá to tak, že ti naozaj závidí. Existuje na toto jedna technika, napíšeš jej list, dáš tam všetky svoje pocity a nakoniec napíšeš svoje odpustenie, ale samozrejme malo by to byť úprimné. Ten list jej môžeš ale aj nemusíš poslať, to už je na tvojom uvážení. Malo by sa niečo zmeniť potom. Ja som tomu velmi tiež neverila, ale osobne to mám vyskúšané a funguje to, teda neviem, či u každého, ale u mna to zafungovalo. Držím palce.

jahodka8
23. feb 2015

@juju7 aj ja poznám také osoby mne veľmi rodinne blízke. Na PN doma jej to môže veľmi liezť na nervy, tak asi preto k tebe chodí. Ona potrebuje nejakú činnosť, možno sa doma nemá s kým porozprávať, hlavne ak má už veľké deti, ktoré majú svoje záujmy. Ona si asi ani neuvedomuje, že ťa to znervoznuje alebo to robí naschvál, to sú také povahy súťaživé. Jediné riešenie je asi obmedziť kontakt a aby si ona našla nejakú činnosť, prípadne by ti mohla niečo pomôcť.

bellamafia
23. feb 2015

@juju7 napis si na papierik veci ktore ta rozculuju vsetky! Mozes vyskusat aj list ako ti radi janicka 😉 ale najlepsie ked sa s nou porozpravas a papierik ti bude sluzit aby si jej povedala vsetko co ta trapi...mozes plakat vyliat si srdce hlavne jej nezabudni povedat ako ju aj po tomto vsetkom lubis a ked sa bude nadalej takto spravat tak ta strati!..neboj ono sa to zmeni..mozno to chce cas a mozno iba naozaj to aby ste sa porozpravali....uvidis..len nesmut drz sa 😉

tomsta003
23. feb 2015

prepač ale mne nepride normalne že ti riešiš že ako si ona mohla dovolit tretie dieta ked ma deti v pubertalnom veku, a ešte k tomu ti si bola tehotna skor ,no ako si ta ta tvoja segra mohla take ničo dovoliť? 😀 😀 😀 ,,,,,,,,,,,,neviem neviem kto komu v tomto pripade zavidi 😉 😉 😉 ,,,,,,,,,,,,,,,to si fakt mysliš že je tehotna len preto že si tehotna ty? -trochu od -veci nemysliš?

tomsta003
23. feb 2015

sorry za chyby 🙂 🙂 🙂 ti riešiš opravujem na ty riešiš......,.a ešte ti si bola opravujem na ty si bola,,,,,,,,,,,,pa

mala_hobitka
23. feb 2015

@juju7 Treba obmedzit kontakty. Vazne, pretoze ona je clovek typu "energeticky upir" ....to berie energiu, naladu atd.
Obcas clovek musi mysliet primarne na seba a nie byt ticho "aby som druhemu nahodou neublizila". Ona dobre vie ako jej slova ublizuju tebe a napriek tomu to robi dalej. Takze prestan s nou zachadzat v rukavickach je dospela takze si je vedoma dosledkov svojich cinov a slov.
Normalne jej povedz ze ked sa bude takto chovat tak sa s nou odmietas stretavat. Nerobi ti dobre a to vazne nie je vhodny stav pre zenu v tehotenstve vseobecne, pred porodom uz duplom a ani pre mamicku s malym dietatom. A samozrejme vseobecne to je ubijajuce aj keby nebolo babo. Ked bude mat svoje reci normalne povedz "nebudem to pocuvat takze prestan" alebo "prestan lebo odidem/poslem ta domov".
Mas chut mat od nej na istu dobu pokoj? Smelo do toho - ty rozhodujes kto bude v tvojom okoli, v domacnosti a medzi blizkymi osobami. To ze je to sestra neznamena ze na nu musis byt dobra za kazdej situacie, ona sa k tebe tiez nesprava najlepsie. Tiez by ju to vytrestalo - chovas sa nevhodne, tak s tebou nebudem na cas udrziavat kontakt. A co? Aspon si oddychnes.
Inak - zdoraznujem - ty rozhodujes kto bude u teba. Takze ak je u vas varena pecena ... kto ju pusta dnu? Ty. Tak ju nepusti - teraz robim nieco ine, idem von, mam/cakam inu navstevu, necitim sa dobre, nemam naladu atd. Papa, pekny den.