Ako riešiť problém s priateľovou babkou, ktorá nemá kde bývať?

livus5510
28. aug 2019

Ahojte baby! Napadlo mi, že vy by ste mi viacej vedeli poradiť, akože toto by som možno ani nemala riešiť ja, ale priateľ je ten typ čo sa len tak nenakopne viete...
Ide o to, že priateľova babka ostala bezdomovkyňa (v skratke najmladší syn na ňu urobil podvod a exekútori byt zabavili a predali v dražbe), má v podstate 3 deti, ale ani jedno z nich sa o ňu postarať nechce. Momentálne býva u nás, mne to zatiaľ nevadí, byt je ale môj a nevidím to ako dlhodobé riešenie. Poberá samozrejme dôchodok, ale to jej nepokryje dom dôchodcov a sú tam šialené čakačky a ona ani ísť nechce.
Peniaze čo z domu ostali dala najstaršiemu synovi na prerábku. Mne jej bolo ľúto a nevedela som ju nechať na ulici. Nie je to zlá žena, ale do všetkého mi rada frfle a ja neviem kam sa obráiť. Neexistujú nejaké organizácie? Alebo ako by ste to riešli vy? Mám sa ísť spýtať na úrady?
Som nahnevaná na to, že ju nikto nechce lebo napíšem to takto... má stareckú demenciu a vyhovárajú sa na to, že to na deti zle pôsobí. A ja som už zúfalá, do toho sa mi namiešala aj moja rodina a už fakt neviem ako ďalej. Priateľ ju má veľmi rád, lenže my sa ju aj bojíme nechať samú, nemáme žiadne súkromie, prispôsobujeme si smeny a vôbec spolu ie sme, už to nedávam... a neviem ani kam sa obrátiť o pomoc.nežije sa s e nechcú aby sa na to deti pozerali. No my deti n

livus5510
autor
28. aug 2019

Na konci sa mi príspevok nejako pokazil, oapravedlňujem sa, lebo píšem z mobilu. Ešte som si spomenula na to, že ženy jej synov ju hlavne nechcú, lebo vraj žiadnej sa neoplatí vybavovať si opatrovateľský, no to ani mne, lebo zarobím dobre a takto by som nedokázala platiť hypotéku... a tá je len a len na mňa...

amelia000
28. aug 2019

@livus5510 a co tak podat zalobu na toho najmladsieho syna?

bibistec
28. aug 2019

Fuha v prvom.rade ta obdivujem a v druhom porafim obehat najprv pravnika a potom.urady. Minimalne opatrovatelku by jej mohli dat na den ked ste v praci alebo nejaky prispevok na byvanie a co sa da vyboxujte.

mariejenka
28. aug 2019

Deti nemajú chrbtove kosti??? Kokos ked uz ten jeden nepodarok co babku okradol o byt,ale ostatni? Ved nech zvysok co babka potrebuje doplatia,aby bola umiestnená v zariadení pre seniorov,alebo DD. Tam bude mať postarané o všetko, a starecka demencia sa len bude prehlbovat,a casom ... Robim v ZpS vidim to denno denne.

saluda
28. aug 2019

@livus5510 to tak chodí. ....ti čo zhrabnu peniaze dávajú ruky preč, keď treba pomôcť. Preto nedokažem pochopiť, prečo daju ľudia všetko svojim deťom a na seba nemyslia. Ten, komu šli peniaze, by sa teraz o babku mal postarať, aspoň z morálneho hľadiska. Veľa ľudí vsak morálku neriesi

arabeska
28. aug 2019

@livus5510 ahoj, hrozne zle sa mi to čítalo. Je príšerné, že vlastné deti od nej dávajú ruky preč.
Ja by som navrhovala vybaviť zariadenie, zvyšok doplácať - keď ju už nechcú, tak nech si oni 3 medzi sebou rozdelia ten doplatok
Teba na diaľku objímam a ďakujem za babku, že si ju nenechala na ulici. 🦄

livus5510
autor
28. aug 2019

No baby len ja ich neviem dokopať k tomu plateniu, to aj priateľ navrhoval a otec ho tak zvrieskal... chceli sme, že by si ona zaplatila akože domov a oni by jej posielali na prilepšenie alebo tak nejako. Ale aj tá čakačka nás odradila a to ako nás skričali a kam všade nás poslali. Im za zadkom nehorí a my si môžeme smeny prispôsobovať ako blbci.
Akože synáčik dostal na prerábku cez 20tisíc hej, babka sama nevie chuderka. Ale už som fakt na nervy a priateľ tiež, za právnikom nás ísť nenapadlo, myslíte si, že by sme normálne mohli podať žalobu? Ako pre mňa je to v podstate cudzia žena, vyznie to strašne zle, ale joj keď ja som už taká unavená z toho behania s ňou po doktoroch...

livus5510
autor
28. aug 2019

Samozrejme, že ten čo dostal peniaze vraví, že má malé deti (najmladšie má q0 teraz) a preto ju nechce, ten čo nedostal peniaze (priateĺov otec) sa hnevá, že on nič nedostal, ten čo ju o ne obral sa ani nehlási a nevieme sa s ním skontaktovať. Proste začarovaný kruh...
A na úrady kam ak tak? Normálne tam kde sa vybavujú sociálne dávky? Vôbec v tomto neviem chodiť, priateľ navyše teraz robieva nočné aby sme sa prestriedali a chudák je tiež mimo...

arabeska
28. aug 2019

@livus5510 neznie to zle, starostlivosť o starého, chorého človeka je veľmi náročná.
Určite podať žiadosť do zariadenia, hlavne kvôli čakačkam by som už nečakala ani deň navyše. Ísť za právnikom, plus niekam na upsvr sa ísť informovať o vašich možnostiach. Operovať hlavne s jej zdravotným stavom.
Ten doplatok by bol veľmi vysoký?

livus5510
autor
28. aug 2019

No ten doplatok čo sme rátali by bol 300eur, lebo to najbližšie zariadenie a bohužiaľ je dosť drahé, ale aspoň by sme ju mohli často navštevovať, priateľ by aj prispel, ale 300eur z platu nemá a jeho otec sa jasne vyjadril, že od neho živú korunu bosorka stará vraj neuvidí. To citujem prosím pekne. Ani na polovicu sa so synom nechcel poskladať.
Peoste za peniaze sa správajú ako prasce a nie ľudia a mňa to tak hnevá, ten čo prachy dostal stále len vyplakáva ako deťom krúžky platí a akoby sa museli uskromniť, jemu by vraj aj 20eur chýbalo, tiež citát...

jamika27
28. aug 2019

@livus5510 deti sú povinné platiť výživné na rodiča! Tak isto ako aj rodičia na deti, tak aj deti na rodičov v istom veku. Za právnikom. Bez mihnutia oka, súd prisúdi aby jej deti doplácali na život na dôchodku. ďalšia vec bývanie. Keď ju nechcú deti, ideálne domov seniorov, sú rôzne typy týchto zariadení. Pri chorobe by ju mohli zobrať aj hneď, prípadne skôr. Treba podľa mňa najprv vybaviť domov (aj keď sú tam čakačky) a potom riešiť na súde koľko budú doplácať deti. Budú určite povinné doplácať.

belllinka
28. aug 2019

@livus5510 Deti maju zo zakona POVINNOST postarat sa o rodica, cize ked to nejde po dobrom, riesit to jedine sudnou cestou

marca12
28. aug 2019

spojila by som sa s rodinou. Keby deti prispeli na domov dochodcov plus jej dochodok,bolo by o nu postarane. Takto je to na slucku. Musite sa s priatelom dohodnut a on by mal komunikovat s babkinymi detmi aspon s tymi dvomi. Oni nie su ochotni prispiet? Co su to za deti? Mozno im velmi ublizila,ked takto matku zavrhli. Mame aj my v rodine pripad,kedy sa deti topia b peniazoch a rodicov na krku exekucie a nepomozu mu,ale im ten rodic ublizil,takze sa niet comu cudovat. No aj tak je to pre mna nepochopitelne ako mozu kludne spavat.

livus5510
autor
28. aug 2019

Lenže to sme skúšali, pekne sa všetci pozvali na obed, takže to bola celkom priateľská atmosféra, tam sa im navrhlo toto, že každý by dával po 150eur, priateľ to zmiernil a vraj sa to rozhodí aj medzi neho a dával by každý stovku, lenže to dopadlo ako som písala.
Navrhok sa lacnejší domov, ale o 3h cesty ďalej a to babka plakala, že tam nechce, že za ňou nikto nebude chodiť a podobne. No a donúťte teraz niekoho..m

jonnie
28. aug 2019

Skus aj vzdialenejšie domovy...a zapisat do viacerych...ved potom to nemusis vziat. U nas vraj mesto doplaca nieco dochodvom v zariadeni mimo mesta.

marca12
28. aug 2019

Este ma napadlo,nemozu si ju aspon bravat,ze by ste si ju pohadzovali? Aspon vikendy alebo obcas v tyzdni. Je mi tazko aj za vas ako to citam. To je bludny kruh a pre vas obrovska zataz. Pripadne skus ist na socialku a opytat sa na opatrovatelky. Chodia cez den opatrovat,ci vam nevedia nieco na opatrovatelku prispiet,teda ako ziskat prispevok. Alebo na obecnom,mestskom urade sa opytat,ci vam nieco nevedia poradit aspon docasne ako vyriesit to,aby s nou bol niekto cez den a vy by ste mohli normalne pracovat.

livus5510
autor
28. aug 2019

Len nám opatrovateľka porieši akurát tak to, že priateľ nemusí robiť nočné, neporieši nám bohužiaľ náš prakticky neexistujúci spoločný život...
Ja som uvažovala, že jej pobalím veci a proste ju prinesiem jednému z bratov hejže. Lebo mi tak rupli nervy keď som sa dozvedela, že babka mi prehádzala všetky veci do práce a moje papiere vyhodila (papiere s výskumom a protokoly za posledného pol roka). Ona za to nemôže, len nám to tak kazí vzťah. Nežijeme spolu ani intímne lebo...
A hovorím, pre mňa je fakt cudzia, predtým ako sa sem nasťahovala som ju videla dokopy trikrát. Navyše jej takmer všetko platíme, zvýšili sa mi náklady na jedlo, bývanie, na všetko, lebo jej dôchodok ide na lieky v podstate.
Je to ako keby sme si urobili dieťa a ja sa bojím, že sa to bude zhoršovať.

arabeska
28. aug 2019

@livus5510 skus aj na nete kuknúť. Napríklad spoluprotidemencii. Sk určite ti tam budu vedieť viac poradiť

arcticcode
28. aug 2019

Toto treba riesit sudne, babku zbavit svojpravnosti, ak ma demenciu, za zakonneho zastupcu nech sud urci tvojho priatela, cize on bude "konat v jej mene". Potom podat zalobu na sud o vyzivne. Existuje totiz aj vyzivovacia povinnost deti voci rodicom, nielen rodicov voci detom, malokto vsak o tom vie. Takze ziadne take, ze oni ju nechcu. Takze sud im urci vyzivovaciu povinnost a budu platit tolko, kolko sud urci. Otec ma socialne poradenstvo, s takymi a podobnymi pripadmi sa stretava denne. Poslem link do SS

lula313
29. aug 2019

@livus5510 zažili sme si to. Môj muž sa staral o svoju babku, 7 rokov z toho bola v podstate ležiak v bdelej kóme(čo bolo už lepsie, pretože dovtedy trpela schizofreniou, ze mužovi zdrhala z bytu, ak zabudol zamknúť, alebo mu potierala výkaly po stene a podobne zážitky). Jedna dcéra bola žena v domacnosti, druha na ID(ale tej žene prakticky nič nebolo), obe bývali par km od nej a prišli ju pozriet len na Vianoce a nechceli ju. Raz si ju mužova teta zobrala, že na Vianoce na noc(do 2 hodín mužovi volala, že citujem “je posrana”, tak si má pre ňu okamžite prist. Mužova mama ju raz mala strazit, keď sme chceli ist na vylet, zase telefonát, že sa “posrala” a mame sa vratit, že ona ide domov.. na súkromne sanatórium nemali peniaze, ani žiadne centrum nechcelo ležiaka, prispievať nemali dcéry z čoho a ešte mužovi hovorili, že čo chce, že má jej dôchodok a opatrovateľský, čo bolo vtedy spolu asi 330eur, čiže naozaj mu bolo čo “zavidiet”.. samozrejme pri dedičskom muž nedostal ani euro, lebo však mal opatrovateľský a ani ich nenapadlo kompenzovať mu to, že nemohol dalej študovať a v najlepších rokoch sa venovat kariére..🤦🏽‍♀️ Moja rada je, že začnite vybavovat súkromne centrum, kde ju vezmu, pretože všade si vyberu radšej vitálneho dôchodcu ako starého človeka, ktorý má zdravotné problemy, čiže je možné, že za rok ju už nikde nevezmu a na súde žiadajte, aby si synovia voči nej splnili vyživovaciu povinnosť a prispievali na sanatórium. Mužova babka mužovi vravela, že ona už “cochvila” umrie, ale žila až do 93 rokov, čiže tuto situaciu treba riesit, lebo staranie sa o “cudzieho človeka” hlboko zasiahne do vztahu. Na druhej strane to veľa napovedá o cloveku, čo je schopny sa takto obetovať. Po smrti babky sme s mužom začali pomahat psom a brali si do docasky utulkacov, o ktorých sa muž vedel fantasticky postarat a keď sa nám narodila dcéra, tak sa vedel uzasne postarat aj o nu(dokonca mu vzdy rada prenechám prebalovanie dcéry na ten jeho “vytrénovaný zaludok”) a ani domáce prace sú mu neni cudzie, takze to, čím si musel prejst, malo pre neho a nás vzťah plusy aj minusy

deti95060810
29. aug 2019

nech si ju zoberie každý na jeden týždeň a medzitým rýchlo zapísať do domova dôchodcov...čo potom keď prídu deti a babka bude na tom ešte horšie?
to nie sú deti ,ale hovädá takto sa správať k matke....😈

xxxkatka
29. aug 2019

@livus5510 ked sa nechcu dohodntut babka nech si poda (samozrejme, vy to napiste za nu, ona sa len podpise) navrh na neodkladne opatrenie, kde bude urcena vyzivovacia povinnost deti k rodicovi. Babkin stav je urgentny, nemoze zostat sama, preto by som to riesila neodkladnym opatrenim, kedy sud rozhodne najneskor do 30 dni a urci vyzivovaciu povinnost na babku. Potom jej nájdite nejaky domov seniorov, hoc aj dalej. Je mi sice babky luto, ale hold sama sa rozhodla darovat strechu nad hlavou, tak musi znasat dosledky - teda mozno aj vzdialenejsi domov seniorov. Zaroven ju vsak ubezpecte (a aj to potom dodrzte), ze vy za nou budete pravidelne chodit, pripadne raz za cas si ju zoberte na vikend (podla zdravotneho stavu). A klobuk dolu pred tvojou a partnerovou obetaovostou 🙂 Drzim palce, nech sa situacia vyriesi v prospech vsetkych zicastnenych 🙂

livus5510
autor
29. aug 2019

No deti zatiaĺ s partnerom neplánujeme hejže, tam ten problém nie je, ale dostala som pár fajn rád, takže v pondelok to začnem riešiť.
Babka našťastie nie je ležiak a partner ju má veľmi rád, ale neviem akoby sme dali to prebaľovanie a neviem akoby sme vyžili z tých zhruba 400eur čo je ošetrovateľské ak sa nemýlim.
Dnes som volala aj s otcom priateľa, že by si ju mohol na týždeň vziať ak nechce aby jeho syn dostal výpoveď v práci (lebo tam nočné chce robiť viacero ľudí a on ich v podstate hrabe pre seba už dlho a sú s tým problémy), jeho odpoveď bola, že ak mu babka dá tie zlaté prstene a retiazky čo má poschovávané tak pouvažuje... no ostalo mi zle.
Doteraz som ani nevedela, že nejaké také veci babka má, no povedala som jej to a ona plakala, že to sú prstene po starkom a že ona chce s nimi umrieť a podobne. Jej je tu dobre, ja to chápem, vždy upraceme, navaríme, odvezieme ju k lekárovi, kúpili sme kvôli nej televízor, lebo u nás také nefungovalo...
Samozrejme o tých návštevách sme jej hovorili, no objektívne vám poviem pravdu, nebudem mať každý víkend čas cestovať 3h tam a 3h naspäť, benzín mi tiež nikto nepreplatí a neviem si to ani predstaviť. Bohužiaľ my to budeme musieť riešiť súdnou cestou aby sa prispievalo asi...

Ešte viete mi poradiť ten brat čo ju obral o peniaze, môžem uviesť aj jeho, ak viem len poslednú adresu pobytu?
Lebo mne nič nerieši umiestnenie do domova keď to nemá kto zaplatiť viete. Partner chcel, že by sme sa nejako poskladali my dvaja, ale prečo by som mala platiť na cudziu ženu 150eur?

mogaa
29. aug 2019

@livus5510 deti majú povinnosť postarať sa, treba ísť na MU, tam ti poradia ďalší postup(tam kde sa vybavujú príspevky na opatrovanie)...robí sa to tak že ak je plný klasický domov dôchodcov, vybaví sa penzión pre dôchodcov - samozrejme sa tam dopláca viac a deti sú povinné doplatiť zbytok za rodiča.....čiže kludne treba vybaviť akýkoľvek iný Domov dôchodcov(aj súkromný)alebo penzión a len si zistiť ako docieliť aby deti doplácali zbytok.....

lula313
29. aug 2019

@livus5510 Ano, môžte žiadať vyzivne od všetkých troch synov. Už je na súde a policajtoch, aby ho dohladali..
A to, že nie je ležiak, neznamena, že zajtra nebude(stačí, aby spadla a už ste vybaveni(radšej jej dávajte aj k posteli stoličku) a ako píšem, potom je umiestnenie oveľa narocnejsie, takze čím je samostatnejšia, tak ju rýchlejšie umiestnite(lebo ako píšem, v poradovnikoch sú ľudia zdravi/chori a oni uprednostnia takých, s ktorymi bude najmenej roboty).

livus5510
autor
29. aug 2019

No hej, pôjdem proste na ten súd, lebo inak to naozaj nevidím, aj teraz babka rumázgala dve hodiny, že ju chceme dať preč. Som ju tu uisťovala, že ju máme radi, ale už to proste kvôli práci nestíhame. Ona by pristala aj na to byť sama doma, lenže ja si netrúfnem, má už dosť rokov a hovorím tá demencia, zatiaľ je to ešte len na začiatku, ale všetci lekári ma varujú ako sa to bude rapídne zhoršovať. Vopred ešte raz ďakujem za všetky rady, lebo som naozaj ani nevedela kam sa pohnúť. Hanba no.
Ale ja neviem, mne 100eur mesačne na každého brata nepripada veĺa. A môžem tam uviesť aj, že jeden z nich dostal sumu akú dostal? Lebo babka má normálne papiere z banky, nejaká ženská jej dávala potvrdenie, vďakabohom za ňu asi lebo... nerozumiem preco si aspoň 5tisíc nenechala aby si domov zaplatila, si mohla aj vyberať.
Ale ona nie, namiesto toho má ujo bazén a novú prístavbu, ďakujem pekne. A ja každý mesoac doplácam 100eur na lieky a partner zasa na ubytovanie...

mogaa
29. aug 2019

@livus5510 Sused čo má zaťa, jeho otec bol bezdomovec....Zobral si ho tiež vnuk, keď ho z nemocnice vyložili pri jeho aute kde býval(a bol nechodiaci!)....Viem že nakoľko bol stále bezdomovec hoci si ho zobral k sebe vnuk, vybavovali to cez MU - tam kde sa vybavujú tie opatrovateľské príspevky....Cez tú pani na MU vybavovali prednostné umiestnenie v Domove dôchodcov a aj to aby potrebnú sumu doplatili synovia....Nakoľko bol nechodiaci, Domov dôchodcov plný(posunuli ho v poradovníku), vybavili mu zatiaľ penzión re dôchodcov s plnom starostlivosťou a každé z detí muselo doplácať cca 80eur. Všetko vybavovali cez ten MU. Možno to vybavujú len pre imobilných bezdomovcov, ale určitebudú vedieť poradiť postup kde a ako vybaviť...

xxxkatka
29. aug 2019

@mogaa je to socialne oddelenie a osoba musi mat spravidla trvaly pobyt v obci. Dalsia vec je, ze MÚ oddelenie socialnych veci nemoze prikazat detom skladat sa na rodica, nema taku pravomoc, toto moze vyriesit len sud. Tie deti sa pravdepodobne skladali dobrovolne. A najdolezitejsia vec- kapacity DSS v danej obci, meste.

xxxkatka
29. aug 2019

@livus5510 uvediete posledne znamu adresu (takto to tam aj napis), oni si ho vylustruju. A len taka otazka, preco sa ty skladas? Toto by malo byt v kompetencii tvojho partnera, ked uz sa rozhodol mat starku u vas. Samozrejme, pomoct, navarit, postarat sa ok, ale prispievat financne, skladat sa?

livus5510
autor
29. aug 2019

No preto sa skladám lebo partner zarobí veľmi málo, spláca auto a proste by viacej nemal, nemáme spoločnú kasu (sme spolu na to príliš krátko) a priateľ zarobí dokopy 700eur, a 200 má splátku za auto, 250 (teraz 300 je nájom), 100eur ho výjde benzín a keby mal dávať 100eur na lieky neostane mu dokopy skoro nič na réžiu hejže. Chcel si nájsť aj druhú prácu, lenže cez deň s ňou treba byť jednoducho a ja som v práci dosť často. Plus často potrebujem aj doma pokoj aby som sa práci mohla venovať a aj vtedy je potreba babku zabaviť, lebo telka jej vydrží hodinu a potom mi stale vyklopkáva a vymýšľa a to sa sústrediť nedá.
Lenže aj na mňa je to finančne veĺmi veľa, splácam hypo, teraz posledné splátky môjho auta, nezarobím zle, no šetrila som na externé štúdium a teraz nemôžem, lebo aj priateľovi to často finančne nevychádza a nakupujem teda pre dvoch, všetko. Kedysi sme dávali na polovicu.
Babkin dôchodok to je 278eur a nejaké drobné ide väčšinou do lekarov, lebo má problémy s tlakom a mám také podozrenie, že stále nakupuje blbosti vnúčatám (takže to sa tak rozkotúľa). Lenže ja nad ňou nemôžem stáť a vyratávať ju a priateļovi minule urobila takú scénu keď chcel ísť s ňou vyzdvihnút dôchodok, že skoro zavolala policajtov....