Baby poraďte prosím,
s manželom sme zobratí už pár rôčkov máme jedno dieťa, žijeme u mojich rodičov. Na budúci rok by sme chceli riešiť vlastné bývanie ale akosi sa nevieme pohnúť z miesta. Máme našetrené nejaké euríčka cca 8 000e, ktoré máme na stavebku ( končí budúci rok)
Nevieme sa s manželom dohodnúť pretože nás už nebaví bývať v jednom dome s mojím súrodencom a rodičmi, i keď nám tu nič nechýba a vychádzame spolu dobre, ale chceme už mať také svoje nie len jednu izbu 😒
Máme takéto možnosti
Alternatíva A
Budúci rok prerobiť horné poschodie domčeka, ktorý sa nachádza na veľmi dobrom mieste v meste dolná časť domu sa prenajíma (obchodné priestory).Chceli by sme prerobiť vrch tak, aby sme tam mohli dočasne bývať žiadny luxus len nech máme niečo vlastné 🙂. Vznikol by z toho akoby 3 izbový bytík: 2 izby a kuchyna s obyvkou. Vrch toho domčeka je momentálne v štádiu holodomu sú tam uz prerbené rozvody vody elektriny, vyrovnané steny a zníženy strop, plastové okná. Treba dorobiť kurenie, podlahy, dvere, kuchyn. linku, kupelnu a zariadiť. Všetko by sme si robili svojpomocne s pomerne lacnými materiálmi aby vydržali cca 5-7 rokov. Kedže máme aj pozemok v budúcnosti by sme chceli stavať nový malý domček a priestory,ktoré sme prerobili by sme dali do prenájmu. Ako som spomínala, pozemok máme, ale je zapísaný ako zmiešané územie. Neviem kedy sa začne vystavba v tejto lokalite :(
Alternatíva B
Budúci rok vybrať stavebné + zobrať pôžičku, zrušiť nájomné priestory a začať prerábať celý dom. Pozemok nechať pre deti alebo stavať domček v ďalekej budúcnosti.
Alternatíva C
Neprerábať nič naďalej šetriť a počkať ako sa vyvinie situácia s pozemkom a ked sa to vykryštalizuje buď stavať alebo prerábať ten starší dom
Davam hlas A. Budete sami a nebude to stat vela penazi. Ak budete mat aj prijem z prenajimaneho prizemia niet o com rozmyslat. V stavebnom sporeni pokracovat po vycerpani terajsieho pre pripad buducej vystavby domu 🙂.
@dasenka858 C
@suem
@stefka33
Manžel je tiež za variant A ja som takisto bola ale moja mamina ma odhovára, že zbyzočne vrazíme penize do toho domu, že ak chceme stavať tak nech ešte vydržíme u nich a šetríme. Už sme tu 5 rokov a nežije sa nám zle lenže sme taký rozlietaní týždeň u našich pár dní u svokrovcov ( svokra žije sama a malý nám chodí do školky do mesta kde žije svokra. My bývame 5 km od mesta)
@dasenka858 pozemok by som nenechavala detom,ktovie ci ti neodidu do australie alebo kde. teraz je taka doba. moji rodicia su sami vo velkom dome
@dasenka858 Na mamine názory nehľaď. Si vydatá, muža máš OK zrejme, tak jeho názor je prednejší. A nejako som vycítila, že je to aj tvoj názor. Maminka panikári, že vás stratí. 🙂 Ona si zvykne. Máte to pekne premyslené, rýchlo to zrealizujete a konečne budeš gazdinka vo svojom. 🙂
@dasenka858 Jednoznačne A alebo hocičo,len čím skôr sami 🙂
SI milá a máš pravdu bol to aj moj názor ale zaváhala som 🙂
@dasenka858 Ja som tiež takto zaváhala, pri výbere kto nám bude prerábať byt. My sme mali s mužom vybratú serióznu firmu. Dobre preverenú a svokra do nás nahučala, že nám to spraví lacnejšie jeden z rodiny s kamarátom. Veľmi som oľutovala, že sme na ňu dali. A serie ma to furt, keď vidím tú fušerskú robotu. Keby to tak poondila firma, ktorú sme vybrali my s mužom, tak by som mohla byť naštvaná akurát tak na seba.
@dasenka858 Ahoj, prosím Ťa, mne to nie je jasné s tým pozemkom, že zmiešané územie, neviem, čo si mám pod tým predstaviť. Ak si písala, že nevieš, kedy sa v tej lokalite začne výstavba, tak sa tam zatiaľ zrejme nestavia. Sú tam dotiahnuté siete? Je tam nejaká cesta? Ani s tým domom v meste mi to nie je jasné, ten vlastníte vy, alebo rodičia, alebo kto? Ak vy, tak z prenájmu by ste mohli mať slušný príjem, ktorý Vám splatí prípadnú pôžičku. Ja osobne by som asi začala stavať dom na pozemku, ktorý máte. (Lenže neviem, ako to s ním vlastne je.)
@h2 Pozemok je na manžela ešte som nebola na katastri ale našla som si že je to zapísané ako orná pôda ale na tej mapke je vysvetlivka a je tam napísane zmiešané územie z.ú.
Viem kde to je zatial sa tam rodinne domy nestavajú ale a od cesty sú tam siete.Je to jedna veľká parcela 5100 m2 kde polovicu má podiel mm a ostatné maju 7 majitelia podla priezviska je to jedna rodina každý člen ma nejaký podiel.
Dom je napísaný na svokrovcov ale ráta sa stým, že tam budeme bývať my.
Zatial sme nič neriešili s pepisom ani nič podobné pretože sme ešte študovali ( teda manžel študoval ) teraz koncí posledný rok a preto by sme sa chceli osamostatniť.
@dasenka858 určite varianta A
@dasenka858 ak, mozem svoj nazor -
Varianta A - ako bude vysporiadane vlastnictvo domu? Chcete investovat do cudzieho domu? Ako by si sa na to pozerala (nedajboze) pri rozvode? Takze, predaju alebo daruju vam svokrovci cely dom? Alebo podiel na nom? Ak len podiel, tak vo vlastnom prakticky nebudete, nebudete si o tom rozhodovat sami. Ak daruju - obom, ci len manzelovi (opat - co ak bude rozvod :/)?
Varianta B - to iste, co A, aj ked z mojho pohladu, radsej skromnejsie, ako sa zadlzit, takze A.
Varianta C - hudba dalekej buducnosti. Pozemok nie je stavebny a navyse je nevysporiadany, manzel si tam bez suhlasu spoluvlastnikov nepostavi nic. Rozdelenie nie je akcia na 3 dni. S C by som velmi nepocitala, len ako s moznostou - ked bude bude, ked nebude nevadi. A zas plati - pozemok bude manzelov, dom spolocny,pri rozvode delite len dom, v tom lepsom pripade ti ostane dom na cudzom pozemku.
Takze volila by som A za podmienky, ze na oboch manzelov svokrovci prepisu cely dom...
@dasenka858 ja by som dala variantu D 😀 zobrať úspory + nejaku pôžičku a kúpiť hotový dom ktorý Vám bude vyhovovať 😉 😝 beriem to z pohladu, že stavanie je v podstate na dlho a o prerábke nejakého domu ani nehovorím (vlastná skusenosť)
podľa mňa varianta A nie, je to zbytočné, náročne ako na čas tak na peniaze investovať do niečoho kde budem 5-7 rokov, to tak rýchlo pri prebehne dokiaľ to spravíte, že už budete chcieť ísť inde, varianta B - dob kde sú obchodné priestory - neviem či je k tomu pozemok, kde by bola ja záhra - tam si treba premyslieť aké veľké investície by tam boli potrebné a čo so mi oplatí, či prerobiť tento dom alebo ísť do niečoho nového, varianta C - záleží aké je tam časové hľadisko, navrhovaný variant D je asi najlepší, lebo to môžte realizovať a pokiaľ nemáte fincie tak časom, pozemok čo máte môžte predať, je to na zváženie, osobne si myslím, že tvoja mamina má pravdu, načo investovať do niečoho na 5-7 rokov, to je podľa mňa blbosť, jednoznačne sa zamerať na niečo nové a stále a čím skôr
Ja by som sla do A. Jednoznacne. Vrch budete mat prerobeny a ked sa situacia zlepsi dorobite si spodok... alebo budete prenajimat/predate a postavite dalsi;) Aj ked ja by som si dalsi dom nestavala :P To ze investujete do svojej nehnutelnosti a budete z toho mat este aj prijem je iba plus. Ved v konecnom dosledku aj tak sa ten vrch raz bude musiet dorobit.
@dasenka858 ak moznost A, tak s kvalitnymi materialmi a poriadnou prerabkou, inak su to peniaze vyhodene von oknom.
moznost B s pozemkom - kedze pozemok vlastnia viaceri ludia a nie je jasne vysporiadanie, tak by som o tom vobec neuvazovala.
moznost C - mozete este pockat a kupit nieco hotove buduci rok, s tym, ze si vezmete hypoteku.
moznost C sa mi paci asi najviac. kedze manzel este studuje, mate rok na rozmyslenie, hladanie niecoho, co by vam vyhovovalo obom 😉
Ja byvam s manzelom a detmi vo velkom dome v centre mesta, ale zacinali sme po svadbe v byte v bytovke, ktory sme kupili za peniaze od oboch rodicov a za nase skromne uspory a na nabytok sme uz nemali prostriedky, tak doteraz spominame na obyvacku, kde boli na zemi len dva matrace a televizor kupeny za svadobne dary 🙂 a bolo to celkom vtipne obdobie, z kazdej vyplaty sme nieco prikupili. Takze ja by som si vybrala A moznost, ak su svokrovci ferovi a podaruju vam to, resp. aspon manzelovi, aby ste neinvestovali do "cudzieho" Ja som uz ina generacia a neviem pochopit, preco nevedia byt mladi ludia skromnejsi, ved postupne budovanie domova spolocnymi silami manzelstvo utuzuje, teraz mnohi chcu rovno dom alebo nic a zostat na krku rodicom. A potom pri prvom probleme rozvod... Myslimto vseobecne, netvrdim, ze vy ste taki, lebo uz to je sympaticke, ze si chcete budovat samostatny domov
@simca06022011 ale oni neinvestuju do svojho, dom je svokrin, len tam nebyva
@dasenka858 kedze domcek nie je vas, neinvestovala by som do cudzieho ani euro.. to sa povie - ved len vodu, parkety, dvere, linku - ale zhltne to viac ako 8000 aj pri lacnych mateeialoch... viem o com hovorim.
s pozemkom nerataj, nie je vysporiadany.
vezmite si hypo a kupte si na zaciatok vlastny bytik. aj ked maly, ale vas 🙂 nie je nad vlastnu kuchynu a nad vlastny bordel v byte 🙂 🙂 🙂
NIkdy by som neinvestovala peniaze do niecoho co nepatri mne!!!!
tak to Acko vyzera super investujes peniazky do niecoho co ti moze v buducnosti prinasat prijem prakticky sa ti vsetko vrati a potom zoberete hypoteku na domcek a hypoteka sa bude splacat tym co prenajmete vsak ideaalne ja by som nevahala a ste mlada rodinka ktora aj napriek super vztahom potrebuje svoje sukromie a svoj zivotny priestor .....
moj sukromny a zaujaty nazor:
- Pokial prerabat a investovat financie nad 1000 € -tak jedine do vlastneho alebo aspon podieloveho takze variant A ano pokial bude manzel aspon spolumajitel (darovacia zmluva napriklad) inak by som na 5-7 rokov neinvestoval do cudzieho (5-7 rokov ubehne ako voda.
- Zbehnite na obecyn urad a zistite si z uzemneho planu obce ci pozemok o ktorom je rec je tam v plane zaznacene -moznost stavby a spytajte sa ci Vam vydaju stavebne povolenie v pripade ak sa rozhodnete stavat.
- Pokial mate moznost zobrat si uver (to zalezi na Vas a vasich moznostiach - byval by som u rodicov a popritom by som si postavil domcek.
-
Dakujeme za Vase nazory. Vsetko sa vykryštalizuje tento rok. Uvidime ako na tom budeme platovo a musime sa so svokrovcami porozpravat o dome ako to vlastne je, ci su ochotni nam ho prepisat.
@dasenka858 🙂 A