Ako reagovať na reakcie rodinného príslušníka?

majulino
18. dec 2016

Prosím vás ako reagovať na necitlive, arogantne a povýšenecky reakcie clena rodiny? Napr. Dnes porodila moja teta vyzeralo to na predčasný, ale obaja su v poho. A ten dotyčný kým sme nevedeli že sú v poho sa zapojil do našej diskusie kde ja som hovorila, že dúfam že sú v poriadku obaja a on mykol plecami, že život je svina, urobia si iné, pri otázke či by takto reagoval aj na predčasný pôrod niekoho svojho najbližšieho alebo svojej manželky povedal že by urobil všetko preto aby to predčasný pôrod nebol. To bolo dnes inak má takychto reakcií množstvo. Boh chran si niečo kd neho opýtať lebk človek žobre, on nikdy od nikoho nič nepýtal a ak niekto niečo dal tak to bolo v poriadku, pretože on sa mi už nadával veľa...
Dnes som mu vykricala že je sebecký a zadubneny, že by sa mal hanbiť za svoje reakcie, že aj deges z ulice by sa vedel ako chovať. On mi na to povedal, že jeho inh ľudia nezaujímajú. Tak mu vravim, že radšej nekomentujem ako povedať takú sprostost. Ďakujem za radu

hivanik
18. dec 2016

@majulino Moja skusenost, tiez ma vedia vytocit netaktne pripomienky niektorych. A najlepsie je nereagovat, ak nedostane reakciu tak sa mozno zamysli co sa sprostost vypustil do eteru. Nie vzdy sa to da.

majulino
autor
18. dec 2016

@hivanik práveže u neho to nefunguje, že nereagujú na neho tak on prestane. To sa snažíme už 5 rokov. Ja som práveže ticho, aj niekoľko týždňov ale ked sa to roz nazbiera tak už nedokážem byť ticho

majulino
autor
18. dec 2016

Mne sa zda, že on si neuvedomuje že tým čo povie môže niekoho zraniť či uraziť

wena
18. dec 2016

Sú ľudia (a nie je ich málo), ktorí sa proste správajú ako idioti. Ich reakcie vypovedajú viac o nich ako o tých, proti ktorým sú namierené. Druhých ľudí nezmeníš, pracuj skôr na sebe, prečítaj si niečo o asertívnej komunikácii a skúšaj preniesť do praxe.
Mne kedysi tiež takí ľudia vadili, dnes sa už nad to len s úsmevom povznesiem 🙂

majulino
autor
18. dec 2016

@wena práveže ja sa snažím, vyššie som písala že aj lhk som ticho, ignorujem to, zrejme ak by dnes nešlo o dieťa som ticho tiež. Mňa boli, keď sa s ním potom pohadam, aj dnes som kvôli tomu revala ako decko a on oduty si odišiel, ešte mi aj povedal, nech sa pozriem ako sa spraveme so sestrou k sebe a potom nech jemu dačo hovorím(ank so sestrou sa hádame ale sú to také 10minutove hádky, na ktorých sa hneď smejeme ale to on uz nevidí respektíve nechce vidieť

jana_eyre
18. dec 2016

Ja som presne taká istá ako ty, tiez najprv dlho nereagujem a potom keď uz je toho moc, tak vybuchnem a poviem všetko čo si myslím.. Ci to je dobre, alebo zle - neviem.. Zväčša ale ti ľudia ktorých sa to týka zlaknu mojej nezvyčajnej reakcie a sú miernejší.. Napr. Môj brat ma niekedy velmi extremisticke názory, ja sa s nim o tom nikdy nebavim a on to asi do nedávna vobec nechapal prečo.. Raz uz ale jeho reči boli moc aj na neme pocuvanie a tak som vybuchla.. Brat sa mi nakoniec ospravedlnil, ze to až tak nemyslel.. Inak mam brata naozaj rada a rozumieme si, ked sa ale jedna o jednu skupinu ľudí, tak sa naše názory diametrálne lisia.. (takéto názory ma od puberty, viem že sa už nikdy nezmeni, vždy potrebuje mať niečo co nenavidi, nechapem to, ale diskutovanie s nim o tom je zbytočne)

Ak ten o ktrom pises je človek ktorému je okolie ukradnute, tak je jediná cesta s nim sa co najmenej stretávať a ignorovat ho, aj keď je to ťažké..

katkakovac
18. dec 2016

@majulino pokial to nie je tvoj manzel, tak to neries. Skus sa na neho usmiat a povedat mu, ano, mas pravdu. A chod prec. Inych ludi nezmenis, mozes zmenit len svoj pristup k nim. Tiez mam v okoli zopar exemplarov, co ma vedia ozaj nasr*** . Stale na tom pracujem, ale uz mnohokrat neriesim. Ked mam dobry den, poviem nieco, aby sa dany clovek nahneval a idem prec. On chce vyvolat negativnu reakciu, a ak sa mu to podari, je spokojny sam zo sebou. To su vlastne zakomplexovani chudaci. Trenuj asertivitu, a mamvpi***zmus😉😝

guiseppinka
18. dec 2016

Ja som tak vynadala otcovi mm pred 2 rokmi na vianoce... zacal vrieskat uz pri ranajkach, ze on nepotrebuje taku sestru a svagra a blablabla... tak som mu povedala, ze aby nedopadol tak, ze jeho nikto nebude potrebovat a aby na smrtelnej posteli nebol sam... je to cisty debil, egoista a minuly rok preklial mojmo mm do 10 generacii... chvalabohu mame o nom minimalne info a na navstevach sa konecne prestalo vecne riesit ako sa sprava doma...

vroni
18. dec 2016

kludne povedat, aby drzal hubu (doslovne!!!), ze jeho sproste kydy ma kazdy v pazi a nech neotravuje.

lija22
18. dec 2016

vobec by som sa neovladala, pokial si to jeho status nevyzaduje ( dedko, babka, rodic).
inac asi len si zvyknut.

hivanik
18. dec 2016

@majulino ono este zalezi v akom sye vztahu, ci sa da vyhnut jeho pritomnosti

sissy27
18. dec 2016

@majulino v prvom rade by som sa vyhýbala jeho spoločnosti - ak by som bola pozvaná na rovnakú oslavu, tak by som pozývajúcemu slušne povedala, že pokiaľ tam bude dotyčný, tak ja neprídem, resp. ak ho zbadám, tak odchádzam... ak sa naozaj nedá, tak by som ho ignorovala, prípadne v momente, keď sa nadýchne aby niečo povedal, by som ho predbehla a povedala mu, nech drží hubu, lebo na jeho primitívne názory naozaj nikto nie je zvedavý... a bolo by mi srdečne jedno, či je to môj otec, brat, strýko, švagor alebo sused...

ukulela
18. dec 2016

obmedzit kontakt, nic od neho neziadat, ale ani mu neponukat. ked chce, nech pociti, ake je to poprosit ... pri blbych reciach zhodnotit, ze keby toto povedal svojej zene, tak sa s nim rozvedie, prip ho aj zabije ...
@majulino takychto ludi nezmenis, poucia sa (ak vobec) len na svojom velkom nestasti. len vtedy im to dopne ... inac nie. takze ak je to niekto, s kym sa denne musis stratavat (brat,, otec) tak ho nepocuvat, resp povedat, ze ublizuje celemu svojmu okoliu a raz sa mu to vrati. a neriesit s nim nic.

madamcoco
18. dec 2016

@majulino a o koho konkretne z rodiny ide? Otec, brat, svagor, ujo??

slimstar
18. dec 2016

To je skoro všade, jednoducho, ani ja nemôžem vystáť pár obmedzencov, ktorí si myslia, že sú majstri sveta a poučujú. Ja tam nechodím a hotovo, debata sa vždy zvrtne na jedno a to isté, na útoky na mna. Asi by som si tiež mala prečítať nejakú knihu o asertivite. Mna to nevýslovne rozčuluje, mám iný životný štýl a nikomu ho nenanucujem. Ignorujem, nemám sa s nimi o čom rozprávať. Je úplne normálne, že ľudia majú rôzne názory a životné skúsenosti, ale ja nebudem počúvať primitívne reči. 🙂

mandala77
18. dec 2016

@majulino mňa napr. keď čítam zahmlievajúce diskusie, vytáča, že člen rodiny, ten dotyčný 🙂 to môže byť ale aj Tvoj muž. A v tom prípade máte veľmi rozdielne hodnoty a na to budeš neustále narážať. Ak je to Tvoj partner, tak máš veľký problém. Ak je to člen rodiny, vyhýbať sa konfrontáciám ak Ťa zraňujú a rozčuľujú. Iné to nebude. Druhého nezmeníš, v tomto si treba jednoducho priznať svoju bezmocnosť.

yasmeena
18. dec 2016

z osobnej skusenosti viem,ze tymto ludom,ktori dokazu len urazat a ponizovat nemas sanciu nikdy nic vysvetlit...ved inteligentny clovek so srdcom ak aj niekedy povie nieco nevhodne,ma sebereflexiu a ospravedlni sa,viac nezopakuje...ale tamten typ ludi nie...aj ked ich budes ignorovat a vyhybat sa im-budu ta ohovarat,ze ty si ten problem...svoje konanie dokazu nadherne zdovodnit..a ostatni ludia na to kaslu,ved kazdy sa stara v skutocnosti len o svoje...asertivne chovanie napomaha tomu,ze tito ludia si myslia,ze je vsetko ok-takze az tak ruzovo to nevidim....jedine riesenie vidim v odstrihnuti vsetkych kontaktov a pripadne spolocnym clenom rodiny vysvetlit svoj postoj...

obsadenemeno
18. dec 2016

@majulino ja som velmi sarkasticky clovek, takze ja by som mu ironicky odpovedala, a dalej si ho nevsimala.
Taki ludia musia byt vlastne velmi nestastni....zit sam so sebou, ak si debil, musi byt tazke.....😠

slniecko2
18. dec 2016

@majulino Myslím si, že ide o tvojho manžela. Ak si mu to otvorene povedala, už ti neostáva nič iné, len sa za neho modliť a prípadne mu to trpezlivo vysvetľovať, ak bude necitlivý, aby si to uvedomoval, že nekoná správne. Na druhej strane asi netreba zo všetkého robiť veľkú vedu. Ak to povie iba teba, netreba to riešiť, ak pred druhými, tak asi mlčať.

emilia25
18. dec 2016

Poznam to veru aj ja.najlepsie je mat od kazdeho svaty pokoj a neriesit nech si pokecaju co chcu a komu chcu.ved clovek aj tak zije len pre svoje deti a muza ci zenu.nik iny mi ich nenakrmi neoblecie.a zivot je naozaj velmi kratky tak na co si ho kazit takymi ludmi.a taky ludia nakoniec aj tak zostanu sami takze im to vsetko zivot vrati no uz bude dost neskoro.ale ja v podstate ich aj lutujem nechcela by som byt taky clovek a ani tak zit.

timea7
18. dec 2016

@majulino bývaš s ním? A áno, tak sa odsťahuj a vyhýbaj sa mu, ak nie, tak ho nekontaktuj, vybavené. Teda ja som vydedukovala, že to nebude tvoj partner, takého by som pri sebe nezniesla.

majulino
autor
18. dec 2016

Baby je to môj otec. Tomu sa nevyhnem anj keby som ako chcela. Mám ešte 5. Ročného brata a u rodičov býva aj moja sestra s manželom a mojjki krsnatami.
On si to neskôr uvedomí, keď mu kľudne povieme že to nebolo pekné alebo či si uvedomuje ako to vyznelo. Poväčšine on nemá ani potuchy čo napáchal.je mamvpi...tá. čo na srdci to na jazyku.

ln16
18. dec 2016

Bože presne ako môj otec. tomu je tiež jedno koho urazí a čo tým, človeku spôsobí☹

nelina1
18. dec 2016

@lija22 Nesúhlasím. Na základe statusu - dedko, babka, rodič sa tiež nemôže ubližovať rodinnému príslušníkovi.

lija22
19. dec 2016

@nelina1 o ublizovanie predsa rec nie je. niekto vynada aj starym rodicom ci rodicom, ja uz by som si radsej zahryzla do jazyka, kvoli ich statusu a kvoli tomu, ze uz nemusia dlho pozit, nech to nelutujem ale je to pokrytecke uznavam

majulino
autor
19. dec 2016

@lija22 praveze on tymto reagovanim ublizuje, byt manzelom mojej tety co porodila tak ho asi pretrhnem, predstav si ako ublizil tymto vyjadrovanim mojej mame, ktora je jej sestrou a zaroven kmotrou. mne samej to ublizilo ako niekto kto ma 4 deti z toho jedno este len prvacika a ma 6 vnucat moze cosi take povedat

magmolatus
19. dec 2016

@majulino On si to neuvedomuje že je taký, ale to nie je v podstate ospravedlnenie. Proste si ho nevšímaj. Nájde sa aj iný blbec, ktorý ti pokazí deň, nemusí to byť zrovna tento 🙂

eeffka
19. dec 2016

@majulino pozri tvoj otec je bez urazky teba proste hulvatske hovado. Kedze ty si dospela on bude mat svoje roky ... ak ho tvoja mama za tie roky nevedela skorigovat ty to uz nenapravis.
Na hrubu dieru hruba zaplata... no hej tato zivot je svina...dufam ze mas nasetrene na opatrovatelsky domov, lebo my sa tu s tebou otravovat pri tvojej laskavej a vdacnej povahe nebudeme....

nelina1
19. dec 2016

@lija22 Vieš slová dokážu veľmi ublížiť, pošliapať po dôstojnosti. Nik nemá právo šliapať po niečej dôstojnosti, ani matka, stará matka, 120 ročná stará matka, ani anglická kráľovná. Tak to časom vnímam ja.

majulino
autor
19. dec 2016

@eeffka no ano on cely zivot bol taky, ale teraz co pracuje v cz je to cim dalej tym horsie pracuje tam s rusmi a prebral ich slovnik, ten do domova nepojde, okrem mna ma este dalsie 3 deti, ktore by mu modre z neba zniesli, len ja som ina, lebo sopm sa dostala od nich prec
@magmolatus ved ja sa snazim, ale proste su take dni ze sa to uz neda a ja som z toho zufala, skusila som uz aj ked povie nieco take obratit to na zart ale proste nie vzdy s ato da