Ako reagovať na konflikty s mamou?

13. okt 2022

Ahojte, dnes mám od rána takú blbú náladu, potrebujem počuť, že v tom nie som sama, že je nás takých viac, alebo si prečítať nejaké rady, ako sa s tým vyrovnať. Ide v podstate o malichernosť, no je to opakujúca sa vec.
Ide o to, že moja mama má pomerne extrémne názory (hlavne politické), s ktorými mnohí ľudia nesúhlasia a často sa teda dostáva do vášnivých diskusií, pričom nevie poriadne argumentovať, len opakuje, že si predsa môže povedať svoj názor. Následne sa urazí, lebo všetci sa s ňou "rozprávajú ako s handrou" a "otierajú si o ňu ústa" a pod. Pritom, tí ľudia tiež len vyjardujú svoj názor - neurážajú ju. A potom čaká, že sa jej budú všetci ospravedlňovať za to, že jej oponovali.
Mne je to zvyčajne jedno, viem, že naše názory sú úplne odlišné a preto sa s ňou na vybrané témy vôbec nerozprávam. Lenže nedávno bola u nás a nejakým nedopratrením sme otvorili citlivú tému a ja aj môj muž sme si dovolili povedať svoj názor. A teraz som sa dozvedela, že je urazená, môj muž je podľa nej drzý a takto sa s ňou baviť nesmie (nebol ani vulgárny, ani nezvýšil hlas, ani ju neurážal, len vravel svoj názor). Povedala som si, whatever, ani som to mužovi nepovedala, rovno som sa jej ospravedlnila za nás oboch, že sme to tak nemysleli, že ju máme radi a vážime si ju. Pre pokoj v rodine, lebo kvôli takýmto politickým somarinám sa nemienim vadiť.
Len mi prosím povedzte, ako sa s tým nejak vnútorne vyrovnať, že s mamou nikdy nebudem mať úprimný vzťah. Ako sa zachovať v takýchto prípadoch? Mám pocit, že náš vzťah je taký povrchný, vláčny, ozve sa len, keď niečo potrebuje, o vnuka minimálny záujem. Myslím, že veľa ľudí ju vníma ako toxického človeka, nemá moc kamarátky, "všetci jej závidia, využívajú ju" a pod.. ja viem, že je taká, ale mám ju rada.. napriek tomu som takmer pred každou návštevou nervózna a po každej návšteve si prehrávam, či som ju niečím neurazila.. ani neviem, čo chcem počuť, možno len skúsenosti, či to máte niektoré rovnako so svojou mamou.. (nie so svokrou, to je úplne iný príbuzenský vzťah..). Ďakujem 🙂

roja01
13. okt 2022

Si silna osobnost, ked vies potlacit svoje ego kvoli vztahu s mamkou.
Ak by vsak takychto problemov vzniklo viac, jedine mozne riesenie je trocha obmedzit stretnutia a vzdy v zarodku zastavit rozhovor, ktory vas rozdeluje. Dohovor sa s manzelom, ze nabuduce jednoducho nebudete reagovat....

elanor
13. okt 2022

jasne povedat, ze o politike, nabozenstve a ockovani sa nebavite. Co si mysli ona o tych vediac, je jej vec, co si myslis ty, je tvoja vec.
Ak ma zaujem, mozete sa bavit o bars com inom. Ak nie, bohuzial dovidenia. O nezmyselne a nafuktute, zbytocne hadky nemas zaujem. Bud to bude akceptovat, alebo sa odstrihnes.

hilda08
13. okt 2022

Mam nieco podobne s otcom, extremisticke názory, hltac hoaxov…proste sa o tom nerozpravame, povedali sme, ze mame iný názor a urcite nas nic nepresvedčí, ked daco zacne postavím sa a odídem prec dokym to nedokončí 😀pre neho som ja ta zaslepená, nech, vo všetkom inom si ako-tak rozumieme. A tiez sa uráža za vsetko, a nech…on si tym kazí dni, mam niekedy pocit, ze je to pre neho životná energia

chadkroeger
13. okt 2022

ono, tato situácia sa už nikdy nezmení k lepšiemu, treba sa držať toho čo si písala, proste jednotlivé témy nerozoberať. A moja rada, neospravedlňovať sa za každú situáciu v ktorej ste vy nevinne, prípadne jej vysvetliť svoj uhol pohľadu, že aj druhá strana si iba hovorí svoj názor a je potrebné sa navzájom respektovať aj keď určite za tie slová sa na teba opäť urazí.
V tomto tvojom príbehu som sa úplne našla 🙂

cocolino234
13. okt 2022

@autorka takýchto ľudí som za môj krátky život zažila veľa. U mňa je u každého najúčinnejšia technika zmeny témy. Človek začne riešiť nejakú citlivú tému, ja mlčím 10 sekúnd a následne sa spýtam úplne niečo odveci. Ak človek odpovie, tak moja technika uspela a ja ďalej rozvíjam konverzáciu iným smerom. Vždy sa mi to osvedčilo a ak sa človek bude opakovane vracať k danej téme, tak dovtedy budem meniť tému ale samozrejme skrátim návštevu minimálne o polovicu.

Vzťah s takýmito ľuďmi je veľmi vyčerpávajúci, hlavne to neustále menenie témy a keďže je to tvoja mama a kontaktu sa nevyhneš, pretože samozrejme nechceš, tak skrátiť spoločne trávený čas a snažiť sa meniť ho na plnohodnotný a to pracovaním na danej technike. Mužovi povedať aby si hrýzol do jazyka a spolupracoval s tebou hneď ako sa pokúsiš tému zmeniť. Tu nie je čo iné poradiť. 🙂

tosomja
13. okt 2022

Mňa keď nezaujíma nejaká téma, politika, či sexuálne témy atď, tak vstupom do rozhovoru " aké bude zajtra počasie, čo budete robiť?" 🤭😃
A vždy keď pri mne rozprávajú o Tom, čo ma nezaujíma.
Ostatné, že jej je jedno či príde, ako sa máte a že sa ozve, len keď niečo potrebuje, to asi nezmeniš. Môžeš sa ozvať ty, aj keď nič nepotrebuješ, len sa opýtať ako sa má, čo robí, atď...alebo ísť na kávu, pozvať ju na kávu.

laurar1
13. okt 2022

Ja mam podobny problem s mamou, teda mala som. Momentalne uz nemam, nakolko nemame ziadny kontakt. Tiez bola moznost iba s nou suhlasit. A nedalo sa tymto temam vyhnut, nakolko to dokazala vytiahnut kedykolvek. Povedal niekto dobry den a uz spustila. Vsetci jej ublizovali, nikto jej nepomohol, vsetci su proti nej a vsetci uvidime, sme ovce, doplatime na to. Proste nedalo sa s nou vydrzat, je plna nenavisti, zavisti a zloby. Takze kontakt sme uplne zrusili. My sme nemali nejaky vztah ani predtym, dalo by sa to nazvat korektny, ale to bolo vsetko. Stal sa z nej clovek, s ktorym by som sa nikdy dobrovolne nerozprava, nema mi co do zivota dat a ani aj nemam co dat jej. Pokial je to tak aj v tvojom pripade, skus ko takt obmedzit a uvidis, ako sa to vyvinie. Pokial zistis, ze ti je bez nej lepsie, mozes pokracovat.

jaja1979
13. okt 2022

Ahoj, skús si prečítať toto, asi sa tam nájdeš: https://nikdyviac.com/2022/02/08/narcisticke-ma...

autor
13. okt 2022

@roja01
@elanor ano ano, takto to robime, nebavime sa na tieto temy, muz so mnou v tomto suhlasi, nie je rypal, nepotrebuje si nic dokazovať, nepresviedca nikoho o svojom nazore, ja uz vobec nie, vlastne zvycajne ani nemam nejaky vyhraneny nazor, kedze v dnesnom svete plnom protichodnych informacii neviem, comu verit.. to skor ona zacne obcas na tuto temu a ja som jej uz viackrat na to povedala, ze ved vies mami, ze ja mam iny nazor, tak to neriesme. Mam aj taku kamosku, co by si s nou rozumela, s nou tiez musim casto pouzit formulku "toto s tebou nebudem riesit" alebo "neposielaj mi prosim take odkazy na socialnych sietach" a pod. V tom nie je problem a mama tiez nie je taka, ze by si potom stale hudla svoje, tiez zmlkne a normalne sa bavime dalej.. len naposledy sa nam to "vymklo spod kontroly" :D a dovolili sme si obaja povedat jej, co si myslime.. no nie je to len o tom samozrejme, ako som pisala, celkovo nemame blizky vztah.. zabuda pravidelne na moje narodky, ozve sa, len ked nieco potrebuje.. neviem to v sebe spracovat.. som z toho dlhodobo smutna a zakazdym ma len sklame..

oli18
13. okt 2022

Co cakas, ze ti tu poradia? Jedine sa odstrihnut od matky. Pri vsetkych problemoch deti-rodicia radia rovnako. Ja som ta matka a radim neodstrihovat sa, ale hladat komromisy, nehrotit situaciu, tolerovat sa a prepacovat si. Su to generacne rozdiely, ktore tu vzdy boli, aj budu, hoci politika je specificka oblast. O to viac nestoji za rozvratenie rodinnych vztahov.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz