Ako reagovať, keď partner chce odísť za prácou?

mirola
20. sep 2017

Neviem moc ako začať, píšem sem prvý krat a to hlavne preto, ze mam ambivalentne pocity a ani nejak necakam radu skor by ma na vzniknutu situaciu zaujimal Vas nazor. Takze s partnerom mame vztah, ktorý myslim funguje velmi dobre. Rozumieme si, lubime sa, doverujem mu a je nam spolu naozaj dobre a aj preto sme sa rozhodli posunut dalej. Teda prave sa stahujeme do naseho noveho byvania na ktore mame hypo. a snazime sa o babo. Vsetko je super.. velke plany atd.. len zrazu prisiel s tym, ze by zmenil pracu. V podstate by stale pracoval pre tu istu spolocnost len teraz pracuje pondelok az piatok od osmej do tretej a z toho ma 10 dni v mesiaci home office. Zarobi 2400 eur ja 600 lebo pracujem v odbornej praxi, inak koncim skolu. Zrazu prisiel s tym, ze by vzal inu poziciu zarobil by 3500 (co je vraj dovod tohoto pocinu) ale domov by chodil len na vikendy inak by bol stale v zahranici. Mne osobne ten liter za to, ze budem mat vikendovy vztah a budem stale sama doma nestoji. Spytal sa ma teda na moj nazor a ja som mu povedala, ze mu branit nebudem (aj keby som chcela nemam pravo) nech urobi ako uzna za vhodne, ale osobne mam z toho des. Nemame ziadne dlhy, len tu hypo ktora je 700 eur mesacne plus naklady na byvanie. Vnutorne mam pocit, ze jeho odchod nas vztah zabije, vezme nam intimitu a to spolocne kazdodenne zdielanie. Ako by ste na toto reagovali vy? Ja si myslim, ze tie peniaze nepotrebujeme a nestoji to za to. A ak su tu zeny, ktorých muzi takto pracuju budem vdacna za ich postoje, pocity a skusenosti. Ja len nechcem aby sa to cele "dosralo" kvoli peniazom. Navyse si takto ani neviem zrazu predstavit mat dieta, a toto mu ani nemozem povedat, aby sa necitil byt pritlaceny kedze ho velmi chce. No zrazu mam pocit akoby sme sa vratili niekolko krokov spat a nie napredovali. Dakujem

wena
20. sep 2017

Prečo mu to nemôžeš povedať? Ja by som mu jasne komunikovala, že sa mi to nepáči a že by mi vadilo keby bol doma len na víkendy. Pre mňa by bol taký vzťah nevyhovujúci.

naattalie
20. sep 2017

Ahoj manzel pracuje v zahranici a za seba mozem povedat ze to ma velky vplyv na vztah a je to narocne u nas obzvlast lebo mame aj deti. Takze za nas urcite nie.

katulienkax
20. sep 2017

Ja by som nechcela dieta s partnerom ktory je viac prec ako doma ja viem su situácie ked to je nutne napriklad ked bývate v hladovej doline a prace niet ale kebyže ma dobrú prácu a len vymýšľa ďovod ako nebyť s rodinou to v žiadnom prípade. Moj otec chodil na týždňovky ale bývali sme v regióne kde žiadnu prácu zohnať nemohol ale vadilo to aj mne ako dietatu aj mojej mame. V tvojom prípade kedže este deti nemáte by som bud sla do zahraničí s nim alebo prestala plánovať deti s nim. Byt mozte zatial napriklad prenajať.

neznamaznama
20. sep 2017

@mirola A prečo mu to nepovieš? Pýtal sa ťa na tvoj názor a myslím si, že ak mu slušne povieš, že by si bola radšej, keby zostal pri tebe, že sa bojíš o váš vzťah a proste všetko to čo tu nám, tak s tým môže narábať. Teraz má pocit, že si s tým stotožnená a rozhodnúť sa musí len on. A ak sa rozhodne odísť a ty to nebudeš zvládať, v podstate to bude tvoj problém, lebo on odchádzal s tým, že ti to nevadí. Mimochodom, vzťah na diaľku môže fungovať, ale dá to riadne zabrať a nie vždy to dobre dopadne. Ak by ste boli na to finančne odkázaní, viem to pochopiť, prípadne ak by to bolo na krátku dobu, ale ako dlhodobé riešenie to nie vždy dobre dopadne.

deti95060810
20. sep 2017

takýto vzťah by som nechcela....o ničom. Radšej bez tej 1000 - cky, ale s ním....😉

kacena4
20. sep 2017

tak ako si to napisala nam kludne to povedz aj jemu a to ze nemas pravo kecat mu do toho co spravi... no ja neviem ak mate spolocne hypo ak planujete zalozenie rodiny tak si myslim ze mas pravo kecat aj do jeho volneho casu ako ho travi. t.j. ako a ci vobec bude vychovavat vase spolocne dieta ak ho teda vobec stihne splodit ☹ pretoze plodna si len par dni v mesiaci a za tie 4 vikendy v mesiaci no neviem neviem ako to chces stihat vsetko a teda pri jeho plate 2500€ neviem co mu este chyba k zivotu.... hlavne on si musi uvedomit co v zivote chce - toto sa ho skus spytat toto je dolezite. lebo moze ostat a byt nestastny, moze odist a ty byt nestatna. takze vy dvaja sa musite dohodnut co vlastne obaja spolu chcete od zivota. su to peniaze, spokojny zivot na urovni ci rodina a deti a stastie z toho vyplyvajuce pretoze v tomto pripade sa vam obom uplne zmeni doterajsi zabehnuty zivot. a to ze deti mozu pockat, nie deti nepockaju.... praca sa da zmenit v kazdom veku ale deti v 40-50 uz tazko moze mat teda myslim bez vaznejsich tazkosti najma najma vysoke riziko zdravotnych... drzim vam obom palceky nech najdete spravne riesenie

pininka
20. sep 2017

Ty mas este na vyber, ja som nemala. Manzela prevelili a som vacsinu tyzdna sama uz dvanast rokov a teraz s troma detmi. Je to velmi velmi narocne a sme jedini ktori sa nerozviedli od neho z roboty co sa neprestahovali. Aj teraz sa ma pytal jeho byvaly kolega ako to zvladame. No tazko a velmi. Devat rokov to pre mna bolo strasne,vela som sa naplakala, nazurila, potom som si ako tak zvykla. Jedine pozitivum je ze sa naucis uplne vo vsetkom spoliehat na seba a neskutocne ta to posilni. Inak je to hroza,najhorsie su tie vecery, ked uz deti spia a to je dalsia kapitola. Vysvetlit detom, kedy uz pride ocko a preco s nimi nieje doma. Za ziadne peniaze to nestoji a urcite by som mu to slusne vysvetlila na rovinu. Ak ta ma rad a ma zaujem,nech sa tiez popyta takych parov,co takto zili ako dlho im to vydrzalo.

zdenkatv3
20. sep 2017

Moj muz sice takto nepracuje ale myslim, ze tie peniaze navyse vam za to nestoja. Nevravim, keby zarabal taky priemerny slovensky plat a chcete vlastne byvanie, dieta a podobne tak by sa to hodilo ale takto, ked ma taky plat ako ma tak nevidim dovod. Myslim, ze su to pekne peniazky a da sa z nich utiahnut hypoteka aj ked budes ty na materskej. Len mu to treba vysvetlit, nesmies sa bat, treba sa o tom vela rozpravat, povedat mu dovody preco to tak ty nechces

katkakovac
20. sep 2017

A to nemozes ist do zahranicia s nim? Vzdy sa to da nejako zariadit. Deti nemate, tak kde je problem? Moj muz podnika, domov chodi nepravidelne, vacsinou uz ked deti spia. Nieje to jednoduche ale da sa to vydrzat. Teraz staviame dom blizsie jeho praci, aby denne usetril 1,5 hodinu cesty a bol doma aspon na kupanie a uspavanie. Ja som sa v tomto prisposobila. Vdaka jeho praci nemusim rozmyslat nad kazdym eurom. Mozeme si dopriat dovolenky a spolocny cas travime intenzivnejsie. Hadame sa minimalne, naco zabijat spolocny cas zbytocnym hadanim sa. Sme vela v kontakte vez telefon, messenger, whatsapp a pod. Je to ale na kazdej zene, ci to zvladne. Jasom vedela, ze to takto bude, ked zacal podnikat. Som samostatna a vsetko si viem zariadit sama. Aj svoj volny cas pocas tyzdna si organizujem sama. Spolu chodime cez vikendy na vylety a to sa obaja venujeme rodine na 100%. Nevyhovuje to ale kazdemu. Zial, bud mas cas, alebo peniaze.

katkakovac
20. sep 2017

Este dodam, ze sme spolu takmer 14 rokov, 9 rokov ma taku pracu a mame dve deti 3,5 a 1,5.

lilyianka
20. sep 2017

@mirola u nas to bolo naopak...ked som sa s mojim chlapom spoznala pracoval v zahranici...sice tyzden mal volno a tyzden ked robil chodil domov o polnoci..fo prace chodil poobede o druhej,cize akoby sme spolu neboli,lebo krd som prisla ja z prace on uz bol na ceste do svojej a ked v noci prisiel ja som uz spala...
My sme uvazovali opacnym smerom...predsa len zahranicie tiez uz nie je co bolo a chceli sme,aby bol nablizku nakolko jeho rodicia mali zdr.problemy....
Po svadbe pracu zmenil a robil kratky dlhy tyzden,zarobil to co aj vonku...teraz zmenil zase pracu,sice zarobi menej,ale je dost doma,je kludny a bez stresov...a vieme,ze financne to zvladame....on tiez stale len o peniazoch,ale som mu pivedala,ze to za to nestoji

libawet
20. sep 2017

@mirola žijete si nad slov. pomery už teraz. Nemal by za prácou do zahraničia odísť. Môže to mať pre vás oboch zlé následky, čo sa týka vášho vzťahu. Vzdialenosť a byť spolu len cez víkend, rozhodne vzťahu neprospeje. Síce budete mať finančnú pohodu, no prídete o tú doma a vo vzťahu. To nestojí za žiadne peniaze sveta. Vieš ako sa vraví - človek nemôže mať všetko a vy si vôbec nežijete zle, tak to nepokúšajte.

ariannazara
20. sep 2017

Moj chodi na 4 týždne von a týždeň doma 🙂 takze asi tak 😂

sense
20. sep 2017

Povedz mu to tak ako si prezentovala tu, na slovenske pomery. Sa mate dobre ,tisicka by mi za to nestala, moj stryko tak odisiel za pracou a viac uz domov na stalo neprisiel, najprv to bolo z nutnosti penazi a potom uz zo zvyku hoci par krat pokusy o navrat boli ale vo vztahu to bolo zle , takze pre zachovanie rodiny pracuje nadalej v zahranici a cez vikendy byva doma

marlenka222
20. sep 2017

@ariannazara aj.moj s tym ze 3 tyzdne prec 1 doma. Co povedat partnerovi - stastnu cestu, ahoj,pridi vazne o 3 tyzdne a nakup ti spisem do spravy 😀 ale nie, ako po jednej strane chapem autorku ale po dalsej strane - dieta zatial nemaju potom ak je dieta\deti to je "zabava" ked odchadza na dlho prec a po dalsie, keby nemusel, isto by nechodil. Lenze kde na SK zit z platu slovenskeho robotnika zamestnaneho na zmeny (aby byval akoze castejsie doma) s pravidelnostou Denna,nocna,poobedna, ziaden tyzden volna je unosne? Pokial nie su deti, vobec by som sa nim.nezatazovala,nech ide a pracuje. A ked takto pracuje,nech na tyzden co by mi bolo smutno, ma ma na krku u neho. S platom vyssim ako 3000€ sa to s kludom da. Ked slov.robos pracuje,zena tiez, nebudu sa mat lepsie ako sumu do 2000€ za mesiac.

sissy27
20. sep 2017

@mirola nuž, ja osobne si nemyslím, že preňho je v tomto prípade 1000€ mesačne motiváciu na zmenu v práci... Asi budem hnusná, ale podľa mňa má potrebu si od teba tak trošku oddýchnuť... nie vyslovene rozchod, len sa možno cíti trošku ako v pasci - trvalý vzťah, hypotéka na zvyšok života, po robote 4 steny, tá istá osoba, ešte teda dieťa, naplánovaný zvyšok života, koniec, tma. Na jednej strane po tom asi skôr či neskôr zatúži každý (či žena alebo chlap), na druhej strane to pre niekoho môže byť desivé... Už len zodpovednosť a starosti navždy... Ty píšeš, ako ti bude chýbať to každodenné zdieľanie všetkého, na druhej strane pre niekoho ubíjajúci stereotyp...
Ja nemám povahu na to, aby som niekoho obmedzovala v takto zásadných veciach (a neznesiem to ani opačne), ale ani nie som tá, ktorá obmedzí svoj svet len na najbližšiu rodinu. Takže ja by som s tým bola ok, minimálne by som ho nechala, nech si to skúsi a časom to nejak vyhnije samé... Možno sa on bude hrabať po pol roku späť domov, možno to budem ja, komu tá vzdialenosť bude nakoniec vyhovovať... Každopádne by ste si to mali vyskúšať ešte pred svadbou a hlavne pred tým, ako príde dieťa... Možno to neustojíte, to riziko tam samozrejme je, určite to váš vzťah preverí... Ono všetko na svete sa deje pre nejaký dôvod 🙂

kluska
20. sep 2017

Normalne si sadnite spolu a pokecajte co kto chce, ako sa kto vidi o rok, dva, 5 rokov. Ak tvoj partner sniva o takej praci, neskor moze lutovat, ze tu ponuku neprijal a moze vinit za to aj teba neskor. Ak tu ponuku prijme, tak by ste za zase nemali snazit o dieta, lebo zaciatok kariery a snazenie sa o dieta podla mna neide dokopy. A ty v takomto pripade mas dva moznosti, po nejakom case ked sa on tam zabyva, tak bud prides za nim alebo ho budes cakat doma na slovensku. BYt sa da prenajimat, takze nebude len tak stat. Ak naopak zostanes na slovensku, je tam riziko, ze sa odcudzite a ze on sa nakoniec nebude chciet ani vratit na slovensko, lebo na dobre sa dobre zvyka a potom uz ked tam bude roky, tak tazko ej sa vratit. Takze treba pokecat co je pre koho dolezite a tak sa rozhodnut spolu, on urcite by mal vediet tvoj nazor na to.

nika898
20. sep 2017

@mirola ahoj ja sice takuto skusenost nemam no viem ze vztah na vikedny je uplne iny. Hlavny problem by nastal keby prestal chodit na tyzdnovky. Vlastne ty by si si zvykla ze cez tyzden je prec a keby skoncili tyzdnovky tak by ti liezol na nervy (skusenost kamaratok, kolegyn). Co sa tyka penazi chlap ktory naozaj miluje svoju polovucku ju chce zaobstarat a pozera sa trosku viac dopredu ako si myslis. Teda chce nasetrit peniaze aby ste v pripade krizi nedajboze neprisli o byt. Urcite by som sa s nim o tom ale otvorene porozpravala a mozno aleternativa ze by si isla do zahranicia s nim aj napriek tomu ze ste si teraz kupili spolocny byt, deti este nemate takze by sa vam aj v pohode stahovalo a mozno aj ty by si zarobila viacej, viacej by ste nasetrili a mohli potom v klude byvat na SR. Je obrovska vyhoda ked byvas vo vlastnom bez hypoteky alebo len s minimalnou lebo ak mam pravdu povedat ja by som hypo s mesacnou splatkou 700€ nezobrala ani pri mesacnom plate 3500€ je to v dnesnej dobe velke riziko. Drzim palce aby ste to vyriesili tak aby boli obe strany spokojne 😉

bambula626
20. sep 2017

Určite to neodporučam. Poznam taky vztah, uz 10 rokov sa snazia o dieta....

osky
21. sep 2017

Vy ste si vzali hypo,planuhetw dieta a on sa zrazu z toho vsetkeho vytrati...
Toto nie je dobry zaciatok.
Na jednej strane to preveri vas vztah,na strane druhej vsak uz vyssie spominane-on si zvykne na iny level v zahranici,odvyknete si od seba,ak sa vam to dieta aj podari,bedes nan sama a najmä to dieta si k nemu nema sancu vytvorit normalny vztah...
Zacali ste si budovat hniezdocko a on uz z neho uteka...
Nema na to vobec dovod.
Pri takom plate aky ma/neviem si fakt predstavit kto na sk tolkoto zarobi...co robi???/,je dost divne.aj ked splacate hypo...
Normalne je,ze dvaja chcu byt spolu.nemusite sa stale na seba lepit s aj vecery mozete obcas stravit kazdy uplne inde,po svojom....ale ked planujete spolocny zivot,mali by ste byt spolu.
Taketo tyzdnovkove riesenie je fakt dobre v nevyhnutnyvh podmienkach/financie/ a na kratky cad.nie na stalo.
Vztah moze fungovat na dialku.ano.ale normalnym vztahom by som to nenazvala...

mirro
21. sep 2017

Keď pôjde do zahraničia,a budete mať dieťa,zvládnuť sa to dá. Ale keď sa vráti "nastálo" prudko to preverí váš vzťah. Budete si doma zavadzať,lebo budeš mať svoj zabehnutý systém,kde on nebude od začiatku súčasťou. Normálne sa s ním o tom porozprávaj, mne by tie prachy navyše nestáli zato. Možnosť je aj taká,že odídete spolu.

missdiva
21. sep 2017

@mirola pokial sa snazite o dieta a vzali ste si hypoteku tak podla mna jednoznacne mas pravo povedat mu aby nesiel. Tyka sa ta to rovnako ako jeho.
Povedz mu, ze by ta mrzelo keby nevidel vase dieta vyrastat a nepodielal sa na jeho vychove 😢 , ze ak chce aj tak odist budes musiet prehodnotit nazor na dieta. To nie je citovene vydieranie ale nevyhnutne zamyslenie sa nad nasledkami, ktore by jeho odchod mal na tvoj zivot a neskor aj na zivot dietata.
Urcite by si to zvladla doma s jednym dietatom aj bez partnera ale bola by len otazka velmi kratkeho casu do kym by si si uvedomila, ze partnera vlastne nepotrebujes lebo vsetko bez problemov zvladas aj bez neho a cez vikend vam akurat tak narusa zabehnuty rezim... 😕

mamisali
21. sep 2017

Skor ako padne rozhodnutie, musite si ujasnit par veci:
1. Preco chce ist do zahranicia: financie alebo aj ina praca, ktoru by doma trebars nenasiel? Tuzba skusit nieco nove? Alebo je ten typ, co ho laka zahranicie?
2. Ma to byt len docasne, alebo je moznost zostat tam casom natrvalo? Chcel by tam prip. aj natrvalo zostat? Je tam aj ta moznost?
3. Ak by tam chcel zostat natrvalo, si ty pripravena zit vikendovy vztah? Prip. si pripravena aj na moznost odist do zahranicia za nim a zit tam?
Toto su podla mna dolezite otazky na zvazenie.
Ja som bola v tejto situacii a neprediskutovali sme to dostatocne, brali sme veci tak, ako prichadzali a tak som stale v zahranici s manzelom (Slovakom), nie som tu stastna, chyba mi rodina, on sa nechce vratit, lebo tu ma casom pracu, ktoru by doma nemal a aj vyborne zaraba, i ked povodny plan bol ist sem len na skusy, z ktorych sa stali roky... mame problemy aj vo vztahu, lebo nechape, kde je moj problem, ved super zaraba, mame sa dobre, co ja vlastne chcem...

janinamojka
21. sep 2017

@ariannazara a moj chodi na 8 prec a 2-3 tyzdne doma..keby chodil na vikendy tak sa aj zblaznim od stastia😉

mamicka28
21. sep 2017

Ahojte mamky, ja síce muža nemám žijem sama z dvomi deťmi ...4r dcérka a 2r syn..a veľmi by som chcela poprosiť či by sa u vás nenašli trvácne potraviny prípadne či by ste mi nevedeli pomôcť s plienkami, mám to veľmi ťažké práce nieto, lepšie povedané nikde ma nechcú vziať, dochádzka do práce tiež komplikované ..žijem z rodičovského príspevku a rodinných, čo je 260€ a len za réžie a škôlku mám výdavky skoro 200€, prípadne ak by ste vedeli poradiť niečo na doma ...ale neviem čo, lebo s dotaznikmi a kadejakými klikackami kym nieco zarobim tak to trva a aj rok, ..PC nemám iba cez mobil viem chodiť na net, predaj kozmetiky tu nieje možný lebo som chcela ale väčšinou tu sa iba banky atď.
.ak by som vás týmto príspevkom neurazila vopred vám ďakujem za prípadnú pomoc.
A názor pre autorku pokiaľ to máte teraz krásne tak načo to rušiť prácou kde nebude spolu, sadni si s ním a porozprávajte sa o tom ...peniaze nie sú všetko presnejšie je zdravie. Pekný deň želám i keď upršaný. <3

mamicka28
21. sep 2017

*babky

dai
21. sep 2017

@mirola ahoj ... za mna, uprimne nechapem preco ste si brali taku vysoku hypoteku☹ ten prijem co si dala je v hrubom? lebo z toho mas mozno 1600? v cistom - ked odratam 700, zostane uz len 900... v tych 700 mas uz aj najom a rezie ohladom byvania ci len hypo? - lebo ak dalsich 150-200 ma ist dole na elektrinu etc. ... tak si uz len na tych 700 na vsetky vydavky - ak zostanes ty doma na materskej tak priratajme este tvojich 200...
- otazka je ci si viete obaja predstavit teraz znizit standart na tych 900 euro - co je vlastne polka toho co mate teraz - nevsimaj si mamky tu na konovi - toto je otazka len na vas dvoch - tie co ti tu budu pisat ake su to rozpravkove peniaze neziju vas zivot...
- naozaj je dolezite vediet co tvojho muza vedie k tej myslienke pracovat v zahranici, si si ista ze su to len peniaze? nemoze to byt aj zaujimavou ponukou ? nenudi sa teraz v praci?
- zvazili ste moznost odist do zahranicia obaja?

Uprimne - ja by som urcite v tvojej situacii radila prijat vyhodnu ponuku, zaroven ale nie som fanusik vztahou na dialku - tu niektore zeny pisu ze im to funguje - ja poznam take fungujuce pary, ale vlastne kazdy si zije svoj vlastny zivot, vlastne konicky etc. ... sice naoko vsetko funguje ale nie je to realny vztah dvoch ludi - teda ako si to ja predstavujem🙂 vela vztahov sa jasne ze rozpada, alebo odcudzi... o nejakej vychove dietata otcom nemoze byt ani reci... Ja osobne by som do vikendoveho vztahu nikdy neisla a spravila vsetko mozne /nemozne aby som mu predisla - tym myslim prave to odstahovanie celej rodiny za pracou muza napr. ...

Vsetko toto co ti tu piseme je ale vec rozhovoru vas dvoch - vyrozpravat sa, vysvetlit si, hlavne byt velmi otvoreny, necakat ze druhy bude vediet co ja si myslim aj ked budem potichu...
drzim palce aby ste to nejak poriesili

ariannazara
21. sep 2017

@janinamojka asi tak 😬 ale moj teraz po nasej svadbe chce ist do inej prace kde bude vikendy doma, teraz rok a pol bol lebo trebalo 🤑 ale uz chce siist najst nieco tu 🙂

janinamojka
21. sep 2017

@ariannazara Ved ziadny tam asi nejde dobrovolne,ale.ked sa inak neda,budeme tu plakat ze nemame z coho zit a doma sediet na zadku??kazdy rozumny muz sa chce postarat o rodinu.Ani ten moj tam nechce byt stale,planuje ze do jari a potom nieco zacne tu..boli by sme stastni ale poznas to,clovek mieni.....

emilia25
21. sep 2017

@mamicka28 preco chodi maly do skolky ked ste doma.ja som maleho prvorodeneho davala prvy krat do skolky tesne pred 5 rokom do vtedy bol stale so mnou doma kedze som tiez mala 2 rodeneho.tam sa potom aspon tych 40eur usetri jak nie viac.