Ako pripraviť dieťa na zmenu bydliska u nového partnera?

samuelson
8. apr 2013

Ahojte, som mlada 33 rocna vdova a mam 5 rocneho syna. Na zaciatku roka mu zomrel otec, sice este moj manzel ale iba na papieri. Ale zili sme v jednej domacnosti u jeho matky. Ja mam noveho priatela, zamilovanost obojstranna, slusny, inteligentny, povahovo velmi kludny a rozvazny clovek. O dietati vie a samozrejme chce aby sme fungovali ako rodina spolocne. Ide o to ze do leta mam odist od svokry, povodne som si chcela kupit mensi byt a cast z neho financovat hypotekou, ale priatel uz byt ma a navrhol mi ze by bol velmi rad keby sme byvali u neho spolu, ze nemusim minat peniaze a radsej ich mam malemu odlozit na knizku, ved on hypo neplati a prijem ani nebudem spominat, dostatocny aj pre 7 clennu rodinu. Ma 3 izb byt kde jedna izba je nevyuzita a navrhol aby sme tam malemu zariadili detsku izbu aby mal vlastnu izbicku. Byvame momentalne v petrzalke a on byva v Raci, u mna problem nieje sme obaja mobilny takze presuny zvladam hravo. Ide o maleho, priatela este nepozna a do leta dost kratka doba. Ako im pomoct v zoznamovani a zvykani si na seba? Kedy mu ukazat nove byvanie? Syn vie ze musime od svokry odist a vybudovat si vlastne byvanie, vzdy chcel mat svoju izbicku. Temu ze neostanem v Petrzalke som svokre nahodila, ale nevie ze ideme k priatelovi lebo ani o nom nevie. Jej nazor na moje rozhodnutie ma nezaujima, ja mam narok na lasku a novy zivot kedy ja budem chciet. Nasa komunikacia je obmedzena iba na informacie do kolkej som v praci a kedy ma ist pre syna. Inak spolu nekomunikujeme a doslova cakame kedy nastane ten den odchodu. Ultimatum je do leta. Syn urcite bude o priatelovi rozpravat. A preto neviem ako na to, nakolko svokrine vyberanie zo skolky na hradi priatel ale co sa tyka svokry jej kontakt so synom nemienim nijako obmedzovat, ci uz bude chciet byt ona s nim alebo on, vyhoviem. Co by ste mi poradili, terapiu sokom alebo to pomaly tahat az do konca juna a potom to cele ukoncit a odist.? A taktiez to zoznamovanie tych dvoch chlapov, inak syn komunikativny az moc a nema problem s novymi ludmi. O priatelovi som mu uz rozpravala a povedala som mu ze najviac lubim jeho (syna) a vzdy bude moja najvacsia laska ale ze je tu novy clovek ktory lubi mna a chce poznat aj jeho. Syn mi povedal ze kedy ich zoznamim a ze dovoli aby ma niekto druhy lubil. Ja viem detske slova. tak prosim o radu, dakujem

baklik
8. apr 2013

urcite chod na to postupne. zalezi aj od toho, aky mal vztah s otcom, ako vnima jeho odchod z tohto sveta. z toho treba vychadzat...

elena9
8. apr 2013

@samuelson Ja som tiez riesila podobnu situaciu. Moj novy si maleho ziskal velmi rychlo, lebo mu venoval cas (co pri svojom bio otcovi nepoznal) To sme sa len stretavali obcas na cajik a tak a potom sme raz isli k nemu na navstevu a potom sme zacali na videndy. Tiez sme mu spravili detsku izbu a on tym bol nadseny. A zvykol si rychlejsie, ako sme vsetci dufali.

samuelson
autor
8. apr 2013

Urcite viem ze novy sa bude malemu pacit. A co sa tyka odchodu jeho otca, vie ze zomrel a odisiel do neba lebo ho zradilo srdce, ale spomenie ho iba obcas. Viac je naviazany na mna, otec s nim travil cas akurat tym ze ho vybral zo skolky a potom sa maly hral a otec lezal pri notebooku. Ziadne ine aktivity s nim v podstate nemal, iba ked sme sa striedali pri malom ked bol chory. A leto tak tam sme boli cca dva tyzdne stale spolu. Maly vravi ze ma na tatina spomienky a ja mu na to vzdy odpoviem ze to je dobre ved bol tvoj tatino, ale on tu s nami nieje a my musime ist dalej a mozno raz budeme mat noveho tatina. Pri tejto teme ma vzdy usmev na tvari.

angua27
9. apr 2013

@samuelson, určite nečakaj a nového priateľa a syna zoznám. najprv nejaké prechádzky, návštevy, časom ak si sadnú víkend a do leta uvidíš.
ja osobne by som sa na Tvojom mieste k priateľovi nesťahovala, aj keď je to najjednoduchšie riešenie. išla by som do svojho. veď k priateľovi sa môžeš nasťahovať aj o rok.
držím palce, aby ste to s malým zvládli a zariadili si nový, krásny život. 😉

sashabb
9. apr 2013

@samuelson príde mi, že ideš na to moc hrrr. Môžete byť šťastný, nehovorím že nie, no osobne by som sa zariadila trochu inak. Jednoznačne ak by som mala finančné prostriedky, kúpila by som si byt, aj keď jednoizbový, dalo by sa povedať pre prípad núdze.
Určite by som sa hneď nesťahovala k novej známosti, nakoľko nemáš istotu ako Vám to spolu bude fungovať. Ono je totižto dosť veľký rozdiel keď sa iba stretávate a keď máte fungovať už ako rodina aj s dieťaťom a všetkými povinnosťami, radosťami i starosťami.
Vieš, môže Vám to aj zo začiatku fungovať, budete spolu rok-dva, svoje € minieš - lebo veď už ste rodina a potom príde niečo, skrz čo budeš musieť odísť a nebudeš mať absolútne nič? V podstate také zadné dvierka by si si mala nechať.
Taktiež syn tebe môže hovoriť, že sa teší a pod. no skôr by som išla na to postupne. Zmrzlina, kino, zoo aby si trochu zvykol na tvojho partnera.

samuelson
autor
9. apr 2013

Je pravda ze zadne dvierka su stale istejsie ako nic, ved byt sa da casom prenajat ak by sme sa naozaj chcelii k nemu prestahovat, to vec ktora neutecie. Priklonim sa k moznosti vlastneho byvania ved ak bude chciet byt so mnou tak to pochoi a viem ze nema s tym problem. Ved pomahat s malym mi moze aj tak ci budeme mat kazdy svoje alebo nie. Vedd o to predsa ide. Je trpezlivy a prijima aj tuto moznost samozrejmee.

sisaha
9. apr 2013

@samuelson tiez sa mi zda, ze ides na to prilis rychlo...Ako dlho sa poznate? Spolocne byvanie je o niecom inom ako randenie v dvojici, trojici.
Svokre nemusi hovorit nic, ak ta vlastne z bytu vyhodila, tak jej nemusis vesat na nos kam ides..
Ja by som si kupila aspon dvojizbak, aby som sa v pripade nudze mala kam vratit. Maleho s nim zoznam cim skôr, chodte spolu na vylety a uvidis ako sa k sebe budu mat...

kaktusik007
9. apr 2013

@samuelson presne ako pisu dievcata -- zariad si vlastne byvanie, dopraj malemu svoju izbicku, pomedzi to zoznamuj chlapov.... nikdy nevies co sa stane a naozaj, aby si nebola o par rokov prekvapena a nedajboh nemala kam ist...
byt sa vzdy da prenajat -- minimalne za energie urcite, na hodnote ani tak nestrati, co na rozdiel by tie peniaze na knizke hodnotu stratili urcite....
a tiez mam pocit, ze ides na to hrrr.... beriem, mozno je fakt uzasny, len -- uzasny byvaju vacsinou iba psychopati a manipulatori... a to, ze patri do tejto skupiny, nezistis nieekdy ani za niekolko rokov... takze pozor na to...

nastahovat sa k priatelovi, ktory ma vlastny byt, je super, ale rozidenie sa s takym partnerom boli... a boli x krat viac, ked je v tom dieta... pojdes potom na ulicu???

tam sa postav na vlastne nohy.... a ktovie, o rok, mozno aj skor, sa k priatelovvi nastahujte -- ale budete vediet, ze mate aj moznost od priatela odist a nie ste na nom ekonomicky zavisli 🙂

sisaha
9. apr 2013

@kaktusik007 a ja uz len dodam, ze prenajimanim vlastneho bytu si moze celkom slusne privyrobit.. 😉

kaktusik007
9. apr 2013

@sisaha tak.. v blave urcite 🙂 ale vies co ma ako prve napadlo, ked som to citala??? taky blby pocit, ze ten chlap ma moznost ju v podstate ekonomicky tyrat... aj ten postoj -- pod ku mne byvat, nemusis si minat peniaze, mozes ich dat malemu na knizku... to su take tie manipulatorske opatrne reci.... zaciatky toho vsetkeho...

@samuelson prepac, ja viem ze si zamilovana a aktualne asi aj stastna a vidis svet ruzovymi okuliarmi, ale --- vychadzam z vlastnych skusenosti a z toho, ako si tu v tejto teme opisala tohto svojho noveho chlapa -- blika mi obrovska cervena ziarovka!!!! bud opatrna, velmi opatrna!!!

sisaha
9. apr 2013

@kaktusik007 mne blikala tiez..., lebo zabezpeceny uzasny chlap a sam? 😨

samuelson
autor
9. apr 2013

ano vlastne byvanie idem riesit ako prve to je priorita a budeme najprv byvat sami dvaja...ale zrejme sa budem musiet poradit so psychologickou , lebo zo dna na den maly mi oznamil ze on sa odstahuje ale iba so svokrou... a to mi pride trosku zvlastne...

sisaha
9. apr 2013

@samuelson rozumiem, je to pre maleho tazke...preco ta teda svokra vyhodila?

samuelson
autor
9. apr 2013

ona nie ze vyhodila, my sme mali odist tak ci tak a nemame spolu dobry vztah... to bola dohoda, ona potrebuje izbu pre druheho syna, ktory je vo financnych tazkostiach a nevie platit podnajom...

kaktusik007
9. apr 2013

@samuelson maly je maly... je so svokrou kazdy den... je logicke, ze ak mu ona mozno trosku "vymyva" mozog, tak je to takto.... ale neboj, to sa upravi... aj prave pre toto treba to vlastne byvanie este bez druheho chlapa -- proste nabudit maleho, ze si idete kupit bytik, ze bude mat svoju izbicku... a taaaaaak 🙂

bambina78
9. apr 2013

ahoj..urcite nerob taky krok ze sa nastahujes tak rychlo k "cerstvemu" priatelovi a este k tomu s dietatom..nikdy nevies ako sa veci vyvinu, nemate vyskusany spolocny zivot, tvoje dieta nedavno stratilo otca, o chvilu strati aj babku ked sa budete stahovat..prenho je aj tam urcite puto...a nedajboze by vam to neklapalo, stratil by dalsieho partaka na ktoreho si zvykne. Stretavajte sa, randite ci s malym alebo bez neho, prezite spolocne vylety, vikendy aj dovolenky..tak najlepsie zistis, ci je toto ocino pre vas. Sama som prezila nieco podobne a vztah vydrzal rok.Ten moj byvaly bol velmi dobry, mal rad mojho syna a tiez chcel po par mesiacoch, aby sme byvali spolu. CHVALABOHU som zazila rozum a od nasich som sa veru k nemu hned nestahovala..(vtom case som b.slobodna mamicka).Vsetko tiez chcel strasne rychlo, tuzil po rodine-jeho byvala ho opustila, nasla si druheho. Mal v podstate vsetko: super pracu, dom, auto..cize zabezpeceny. Ja som nesmierne
tuzila aby som mala svoju rodinu, zivot snasimi ma otravoval ..nemala som svoj sukr.zivot, tuzila som aby sme mali tiez

svoj byt, ocina..aby moj maly zazil kompletnu rodinu. Ale ani cez taku velku tuzbu som neodisla hned k nemu, ten clovek
🤐 ma zacal rychlo otravovat svojimi planmi..on za par mesiacov vedel aku budeme mat kuchynu ked ju budeme spolu
unho prerabat (samozrejme bez mojej predstavy), aku zeleninu a kriky budeme mat v zahrade..aj co budem zavarat a aku marmeladu by sme mali mat v spajzi 😀 ..Verte mi, ze som bola vzdy stastnaaaa ked sa nas vikend blizil ku koncu a viezol nas domov.. Bodku za vsetkym som dala po spolocnej dovolenke v lete, kedy som mala uplne jasno, ze tento clovek nas
ocino nie je, aj ked je taky snazivy az to boli...ja som ho nemohla uz ani citit a vedela som, ze moja zubna kefka unho v kupelni uz viac mokra nebude.. Moj syn mal vtedy 3roky, o par mesiacov si nanho ani nespomenul a ja som do polroka uplnou nahodou spoznala svojho manzela 😉 u ktoreho som vedela fakt hned ze to je asi nas ocino.. 😵 Prajem ti vela stastia, vam obidvom..aj syncekovi a spravny novy zaciatok 🙂

samuelson
autor
9. apr 2013

@sisaha co je na tom divne, ked chlap ktory dosiahol urcite vzdelanie na to aby si mohol ist na 4 roky do zahranicia zarobit na byt a auto, teraz ma 34 a chce si zalozit rodinu, kedze financne myslim platovo uz ma maximum, ktore chcel mat a dokaze sa o rodinu postarat bez toho aby musel ist znova niekam von. S priatelom sa pozname rok ale az teraz som dala vztahu zelenu, takze vztah vystriedal kamaratstvo.

samuelson
autor
9. apr 2013

ale ano v tomto mate pravdu, ze zatial som tu iba pre maleho a musim hlavne jeho opatrne preniest cez stahovanie a zvyknutie si na nove byvanie... a zacnem iba randit ako za mlada s nim 🙂

sisaha
9. apr 2013

@samuelson ak sa poznate dlhsie, tak je to ok...ja som myslela, ze je to cerstva znamost, ked pises, ze muz zomrel v januari..

samuelson
autor
9. apr 2013

my sa s novym pozname ale iba ako kamarati a az teraz sa do dostalo do takeho stadia, ja som sa nebranila novemu vztahu a necakala som ze to bude on kde ta iskra preskoci 🙂

cecil36
10. apr 2013

@samuelson partnera skvelo spoznas az ked s nim byvas 😉

samuelson
autor
11. apr 2013

Vsetko sa vcera zmenilo v sekunde... pani svokra ma poprosila ci si mozem do konca aprila najst byvanie, lebo moj svagor podotykam 27r pracujuci chlap a jeho 47r rocna priatelka tiez pracujuca nevladzu platit podnajom a ze im zrusili najomnu zmluvu ku koncu aprila takze nemaju kam ist. Stahuju sa k nej, a kedze by nas tam bolo 5 ludi uz by to nebolo dobre. Tak ma poprosila ci teda si to viem zariadit a ze ona mi bude s malym pomahat tak ako doteraz. Kedze za 2 tyzdne byt nekupim ani hypo nevybavim neostava mi nic ine ako ist do podnajmu ale tie su drahe a vsade chcu vysoke kaucie dopredu a kedze este musim platit hypo po manzelovi kym neskonci dedicke a dom (hrubu stavbu)konecne predam asi podnajom neutiahnem, kedze este skolka, poistky, strava...peniaze sice nejake mam, ale su ulozene na fonde po dobu jedneho roka aby si pekne zarobili...
a maly ten sa na priatela stale pyta kedy ich uz zoznamim a tak...a samozrejme navrhol hned riesenie ze k nemu a byt si kupim hned ako dotiahnem dedicske a povyplacam manzelove dlhy a budem s cistym stitom moct ziadat o hypo bez akychkolvek zatazeni splatkami. V tomto smere uvazuje logicky a vobec nema problem s tym, ze ten byt kupit musim, ci uz ako zadne vratka keby to nevyslo alebo pre syna do buducnosti aby mal nejaky start do zivota...
Co by ste robili? Ja uz som tak zmätena ze az.

mgk111
17. apr 2013

Leni uvazila si dobre co vsetko si sem napisala a stojis si za tym, ze prave toto vsetko napisane je pravdive? preco si nepovedala ako sa veci maju v skutocnosti? ktovie kde je pravda...

kaktusik007
17. apr 2013

@mgk111 pravdu niekedy kazdy vidi inak... a kazdy ma zvycajne tu svoju... 🙂

@samuelson tazko radit... ak svokre na vnukovi zalezi, asi tazko by ta vyhadzovala z bytu... a potom, 5 ludi moze docasne byvat v jednom byte, ak sa jedna o 3i, nevidim v tom absolutny problem..... teda ak uvazim situaciu, ze ty si aj tak chcela odist, a jedna sa o riesenie na par mesiacov, ani nie pol roka..

mgk111
18. apr 2013

@kaktusik007 zijem v tej rodine (nie priamo)... nikoho za nic neodsudzujem, ale rozpravat raz tak a potom zase inak - tak by som logicky rada vedela, kde je ta pravda... najlepsie by ju vedel povedat priamo ten, ktory uz nezije... a ano pravdu ma kazdy svoju, aj ma kazdy z nas pocity a na zaklade vela popisaneho prichadza aj velka bolest... najvacsmi boli, ak mas pocit, ze ti niekto klamal rovno do oci a pytas sa preco...

@samuelson keby si sa chcela ozvat, tiez by som ti povedala, co si myslim ze je spravne... ale bol by to dalsi nazor ako jeden z mnohych co tu baby napisali...

kaktusik007
18. apr 2013

@mgk111 nepytaj sa preco ti niekto klame rovno do oci... neries toho cloveka, nezasluzi si to...
presne viem o com hovoris, toto sa mi stalo a tiez preto som napisala ze kazdy ma svoju pravdu - pretoze aj u nas je ta pravda tak diametralne odlisna, ze to az boli a ze nechapem a tiez som zo zaciatku chcela vediet preco, ale potom som zistila, ze mi je to jedno, ze ten clovek uz mi za to aby som ho riesila nestoji....

mgk111
18. apr 2013

@kaktusik007 praveze riesim toho cloveka, kedze sa to tyka tohto prispevku a vasich komentarov 😉 ale vlastne hej mas pravdu, ked chces niekomu ulavit v ziali za manzelom a myslis si, ze sa rozpravate uprimne, tak potom ma niektore veci sokuju... nie novy partner mozny otec a podobne... to je sucast zivota a kazda mamicka musi vediet, co je pre nu a dieta najlepsie a kedy prisiel ten najlepsi cas... ale tie ostatne pravdy-nepravdy - no hadam raz z nejakej ten naivity doverovat a vzdy hovorit uprimne vyrastiem... teda nechcem vyrast z uprimnosti - len ju venovat ludom ktory zmyslaju rovnako 😉 ok nebudem uz zasahovat, chcela som len vediet "pravdu" a urobit si vlastny nazor... ale zrejme nie som ta, ktorej by sa malo nieco vysvetlovat 😉
a mas uzasny status 😀 😉 😝

samuelson
autor
18. apr 2013

nepoviem ti preco som sa neozvala, ani preco som tu pisala a ani preco takto, lebo sama sebe na to neviem odpovedat..v tej turbulencii do ktorej som sa dostala a nevedela kam sa otocit a co robit mi v danej chvili toto prislo normalne, ale iba v danej chvili, ale potom uz ked som to citala a vedela ze takto to nemalo byt bolo neskoro..mala som presne nalinajkovane v hlave co a ako budem robit postupne, a stale mi to nieco komplikovalo az sa toho nahromadilo tolko ze som to nezvladla, a kopala okolo seba a podkopla som si akurat tak vlastne nohy...v tejto chvili uz je to jedno, nevratim cas spat, momentalne ani v situacii ktora sa okolo toho spustila nebudem nic komentovat a vyvracat nazory ani sa obhajovat, jedine co mozem urobit je byt ticho a ist...

kaktusik007
18. apr 2013

@samuelson dobre bude, burka prehrmi a vyjde slnko

samuelson
autor
18. apr 2013

a to chce cas, nevravim ze ma casom ludia prestanu sudit a ani to necakam, ja som si nic neplanovala, chcela ukoncit jednu cast zivota a pustit sa do novej... a vsetko to nabralo iny rozmer, na novy zivot som sa upäla tak ze mi ten stary zacal vadit a uz som ho nechcela mat v hlave, nikde ale to nejde, vsetko ma svoj cas a ja som si to nechcela pripustit a rastol vo vo mne hnev ze este to stale nieje ukoncene...a to mi naburalo moje zmyslanie a racionalnost, hnev, smutok, radost, to ze nemam veci pod kontrolou a nejdu tak rychlo ako chcem ja...ale tato facka ktoru som si sposobila sama ma donuti zabrzdit a dat vsetkemu cas, dufam ze postupne tie batohy zo seba budem zhadzovat...