Ako prežiť Vianoce, keď ich nemám rada?

1. dec 2023

Ako? Nemám tieto sviatky rada. Zomrel mi milovaný človek deň pred mojimi okrúhlinami na nový rok. Pred. chádzalo tomu veľmi ťažké, strastiplné obdobie 😒. Sú to tri roky a je to stále horšie. Mám dieťa. Len kvôli nemu sa ako tak pretvarujem. Inak by som sviatky vymazala zo svojho života.

maminkadeticiek
1. dec 2023

Mam pocit,akoby si sa upla na to,ze tvoje stastie sa tocilo iba okolo toho cloveka,ktory ti odisiel.Ale to nie je pravda.Tvoj zivot ma ovela vacsiu hodnotu a vacsi zmysel.Ako na Vianoce,tak po cely rok.Psychoterapia je riesenie.

beata_k
1. dec 2023

Casom to bude lepsie. Mna byvaly podviedol na Silvestra. V den kedy sa doslova cela planeta ide pototo z Noveho roka. Vsetci su happyyyy. Rokmi to bledlo, az to vybledlo uplne. Drz sa.

anjelicek26
1. dec 2023

Uprimne velmi si skodis takym zmyslanim. Ludia umieraju pocas celeho roka, najlepsie si clovek utriedi myslienky tak, ze spomina - v dobrom, o stastnych momentoch a co nam ten clovek daval - ako teraz vsetko dobre a pekne zo svojho zivota vymazat a nejako "vytrpiet" pre dieta, aby malo pekne sviatky...to dieta vnima, ze to nemas rada, ci chces alebo nie, oni su vnimave...

Tiez nie som clovek, co ide zo sviatkov do kolien, ale je to o rodine, pokoji, case, dlhom vyspavani rano, proste kludny typ dovolenky v najblizsom kruhu, na nicom inom nezalezi... kazdy jeden takyto den je dar.

sense
1. dec 2023

Den pred mojimi 30 narodeninami umrel môj otec, v tém istý rok na krátko po polnoci môj starý otec.... Dlho som neslavila ani jedno ani druhe tieto dni pre mňa znamenali smútok a nie oslavu. A práve vďaka dieťati a správnemu okoliu začínam mať tieto dni opäť rada. Slávila som aj narodeniny v kruhu najbližších a aj Silvestra. Okrem toho ani otec ani starý otec by nechceli aby som smutils ale aby som sa tešila zo života.

dusankomoj
1. dec 2023

@sense to som chcela napísať. Milovaný človek by určite nechcel,aby si si Vianoce spájala so smútkom,autorka!

zuzanna33
1. dec 2023

Na Vianoce sa "teším" ja ako mamina manželka ale tiež si už keď všetci spinkaju poplacem pretože tiež som prišla o mojich blízkych a keď vidím súdržne rodiny príde to na mňa ale vždy myslím len na ten pokoj ako si deti budú rozbalovat, tešiť sa a všetko už budem mať nachystané a tak ako to rýchlo príde aj odíde neboj ...Len si treba na tom nájsť nejakú maličkosť čo dokáže pohladiť a potešiť tvoju myseľ .

autor
1. dec 2023

@dusankomoj viem to. Viem. Ale akosi hlava, srdce nespolupracuje... 😭

autor
1. dec 2023

Je to ťažké. Jeden rok som strávila v práci (vyhovorka ok) padlo vhod. Ale druhý raz......

autor
1. dec 2023

Chcem sa držať kvôli synovi.

tykat
1. dec 2023

Sviatky za to nemozu, snaz sa nefixovat si spojenie sviatky-narodeniny-smrt blizkeho. Vytvor si nejake pekne vianocne ritualy, zakomponuj do toho aj spomienky na blizkeho, zosnuly by iste nechcel aby si kvoli jeho smrti zacala nenavidiet vianoce a aby tvoje dieta kvoli tomu nemalo pekne vianocne sviatky.

cukroska
1. dec 2023

Viem sa vcítiť aj reálne si to predstaviť čo si prežila a ako sa stále cítiš. (pretože sama som si tým všetkým prešla) A je mi to veľmi ľúto. ALE ☝️ver mi,že život ide ďalej a veci musíme prijať aj keď je to ťažké a bolestivé. Život bohužiaľ nie sú len pekné chvíle,ale prináša nám aj tie bolestivé a smutné. V tvojom pripade je to už akési sebatrýznenie.Môžeš mi veriť-nikomu s tým už nepomôžeš a neškodíš len sebe,ale predovšetkým aj svojmu dieťaťu a svojim blízkym.
Áno je to pravda ako to už bolo spomenuté,dieťa vníma všetko. Dokonca aj úplne malé. Je to tak trochu nefér voči svojmu dieťaťu,manželovi,rodine. Netvrdím,že musíš zo sviatkov odpadávať,ale určite sa dá tešiť z maličkostí a akú obrovskú radosť bude mať tvoje dieťa z Vianoc. Vytvor mu láskyplnú a príjemnú atmosféru Vianoc v kruhu rodiny. Pretože Vianoce sú o rodine (aj napriek tomu,že niekoho stolička je prázdna).Nie som ano psychológ ani nič podobné,ale 3 roky je myslím dosť dlhá doba nato,aby sa človek nejako s tým vnútorne vysporiadal. A keď stále nie tak určite treba vyhľadať odbornú pomoc. Život je predsa dar a mysli nato,že koľko ľudí by tie Vianoce chceli zažiť doma s rodinou a nemôžu. Vianoce bývajú aj smutné niekedy-ale VŽDY to budú VIANOCE ♥️

mikadooo
1. dec 2023

Nedá sa odísť na sviatky do nejakého hotela a užiť si aj s dieťaťom výlet? Tiež nemám rada sviatky (ale je za tým iné pozadie) a viem, že toto by to vyriešilo, lenže u nás sa nedá. Tento rok volím popíjanie punču od rána, ale nechcem nikoho navádzať na alkoholizmus... Ja verím, že mi to pomôže trochu sa uvoľniť a užiť si to. Snáď nezvalím stromček večer.

caramellka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mamickalisticka
1. dec 2023

Deň pred vianocami mi zomrela moja milovaná starká s ktorou sme bývali, takže sme boli spolu 21rokov dennodenne. Na Vianoce som však nezanevrela, pretože dva týždne pred jej smrťou sa mi narodil prvý syn. A teda sme nemali až také smutné vianoce, lebo sme mali jeho. Pravdepodobne by som to ale cítila rovnako,keby to tak nie je a možno by som tie Vianoce neznášala. Inak keď otec mal prípitok v tu štedrú večeru a povedal "niekto k nám prišiel a niekto od nás odišiel," padla zo stromčeka gula na zem 😇 bolo to čarovné hoci smutné

zero1
2. dec 2023

nie je v poriadku smútiť za mŕtvym tri roky. to obdobie by nemalo trvať dlhšie ako 6 mesiacov až jeden rok. treba to začať riešiť ako problém a vyhľadať pomoc.

ivangeline
2. dec 2023

Popieranir je zla strategia. Zmierit sa so smrtou. Pochopit sviatky.

macekovam
2. dec 2023

ake strastiplne obdobie, ublizoval ti? ak ano tak zacni zit a tesit sa zo zivota..

dusankomoj
2. dec 2023

@macekovam ako si prišla k ubližovaniu? Mohol sa pred smrťou trápiť a trpieť a ver,že to je pre rodinu strastiplné dívať sa na to.

macekovam
2. dec 2023

@dusankomoj len som sa opytala...

bloger
2. dec 2023

Rozumiem, že to nie je ľahké. Pre každého je toto obdobie zvlášť bolestné ak stratil niekoho blízkeho. Ale skús sa tak nechať strhnúť radosťou toho svojho dieťaťa. Ono chce vidieť maminku šťastnú.

zuzap33
2. dec 2023

Mne 25.decembra zomrela mama. Zapalim si sviecku a chvilu spominam. Vianoce samozrejme slavim tradicne