Po dlhom čase, kedy som sa tomu bránila v sebe popierala som si konečne priznala, že žijem s alkoholikom. Neverím, že príde nejaká zmena, aj keď to je veľmi bolestivé si to priznať, preto viem, že skôr či neskôr musí nastať rozvod a môj odchod z toho vzťahu, pretože už som vyčerpaná a neverím, že sa uvedomí a zmení niečo na svojich návykoch. Deti nemáme, o to to bude jednoduchšie.
Nedá sa to však spraviť okamžite. Preto potrebujem na nejaký čas s ním ešte fungovať. Popravde, on asi netuší, že sa u mňa niečo deje, pretože žije v svojej bublinke sebaklamu, kde je presvedčený o tom, že ja to nevidím, neviem a darí sa mu ma klamať.
Moja otázka znie:
1. ako s ním mám komunikovať?
Ja už mám voči nemu averziu a keď vidím, že má vypité, mne sa normálne spúšťa nejaké PTSD... Mám mu dať na vedomie, že vidím, že je opitý? Mám sa prekonať a tváriť sa, že je všetko ok?
2. má zmysel mu ešte hovoriť, akým spôsobom mi ublížil?
Stále sa to totiž obráti proti mne a zažívam priam učebnicový gaslighting. čítala som si príbehy manželiek alkoholikov a môj príbeh je úplne ako vystrihnutý z ktoréhokoľvek iného života so závislým človekom. Doteraz som to však prehliadala a nechcela si to pred sebou priznať.
Manžela som milovala a bolo to pre mňa navždy aj v dobrom aj v zlom, no momentálne už ani neviem, čo k nemu cítim a aj ten plánovaný odchod je z mojej strany skôr snaha zachrániť seba. Inak by som asi chcela silou mocou ostať a snažiť sa to nejak vyriešiť. A ani tým si vlastne nie som na 100% istá...
Čítala si tie príbehy a tak vieš, że jediná možnosť je odísť?Prečo nemôžeš hneď?Nemáš rodinu, kamarátov, ktorí by pomohli?
Ja rozumiem, že nie je ľahké odísť. Je to aj zvyk. A aj napriek tomu, že ti toto nevyhovuje, stále je to prostredie, ktoré poznáš a do novej situácie sa človek bojí ísť.
Skús popozerať niekde nejaké príbehy, inšpirovať sa pozitívne, že dá sa to, že život môže byť lepší.
(P.S. môj otec bol alkoholik, takže tiež sme si užili svoje)
Ahoj žiadny alkoholik nestojí za tvoj čas. Ja som ľutovala ľudí zo zavislostami ale nezaslúžia si to . Pokiaľ nechce neprestane a celý život si nesie zo sebou len závislosť a k tomu zničené zdravie a psychiku ktorú má narušenú.Kazdy deň buď vďačná za to že nemáš deti potom začína to skutočné peklo. Rozvod sa dá spraviť aj bez jeho prítomnosť len by som mu to oznámila ale vidieť by som ho viac nechcela. Prešla som si tým na vlastnej koži takže viem čo to je
Som dcerou alkoholika,je mi to nesmierne luto,ale nezmeni sa,prave naopak,bude sa to zhorsovat.Moj otec bol v srdci dobry clovek,moja mama sa naozaj snazila,davala mu sance,mal podporu rodiny,prosila som ho na kolenach aby prestal,ale nedokazal to..Je to strasne silna zavislost a len extremne odhodlany clovek to dokaze vybojovat tak,aby do toho znovu nespadol..Ked nemate deti je to len dobre,v prvom rade sa zabezpec tak,aby si ich do tohoto vztahu ani nepriviedla,po druhe je tvoje financne zabezpecenie,nasetri si na odchod a po tretie je rozvod.. mrzi ma to ale ine riesenie nie je
Alkoholizmus je choroba. Treba vyhladat pomoc, existuju skupiny aj pre rodiny, nielen pre alkoholikov. Drzim palce.
Ty mu nijako nepomôžes. Sam musi chcieť. Zbytocne budeš hladat pomoc, akurát ti to tak zožerie cas a nervy. Keď on o to ani nestoji. Skusila by som mu narovinu, ze chcem podat o rozvod loli jeho alkoholizmu. Bud mu cinkne, alebo ne. Ked ne, tak tam by som uz skončila s nim. Takto sa trapit. A na co? Mas dalsi život v zalohe???
bože aspoň v jednom máš vyhodu že nemate deti.Samej je vždy ľahšie odisť ako už s deťmi.
Rozveď sa. Nemáš čo stratiť. Dobre že nemáte deti. Alkoholik zničí všetky vzťahy.
Nemate deti, chod hned. Podla mna nieco ti radit, zbytocne, rozhodnuta si. Tak len vydrzat, ignorovat... ono myslim, ze vas vztah je na tom zle, ci je alkoholik alebo nie. A tam nie je ako pomahat.
K comu by som sa ale rada dostala, je ze celkom nerozumiem tomu, ze "je presvedčený o tom, že ja to nevidím, neviem a darí sa mu ma klamať"... ako netusi? vy sa o tom nebavite, nehadate? Ako ze sa pytas ci mu mas dat najavo,ze je opity? VSAK JASNE ZE MU TO MAS DAT NAJAVO. Tiez, ze ako ti ublizil.. no ako? To s nim preberas, ale nepreberas, ze pocuj vidim na tebe, ze si zase opity? A zaroven si on mysli, ze ty na nom nevidis, ze je opity... ?
Tu najdes kopec extremov v diskusiach urcite, toleranica alkoholu je tu taka = niekto prehana viac, iny menej... v kazdom pripade, zaklad je doma si to odkomunikovat, mozno to nie je take zle ako si myslis. Ak je, mozno by ho strata partnerky zasiahla..a mozno nie... ale myslim, ze tu je to ukoncene, aj keby hned a zaraz prestal zajtra pit.
Keď už vieš, že sa to nikdy nezmení, načo to sebatýranie. Aké odkladanie? Uvedom si, že ak odídeš hneď, tak to budeš mať o to skôr celé za sebou. Mám na mysli, že ak to plánuješ napríklad ako novoročné predsavzatie, tak o tie dva mesiace už budeš z najhoršieho vonku. Alkoholikovi prospeje, keď zistí, že na vianočné sviatky je sám. Moja rada je nasledovná - oslov niekoho, kam môžeš odísť. Vysvetli situáciu a najlepšie bude, ak sa pobalíš, keď bude v práci, aby ťa nenapadol fyzicky. Daj mu ultimátum, že sa vrátiš iba za podmienky, že sa začne liečiť a vydrží chodiť do terapie viac ako pol roka /udaj si svoj čas, ale menej ako pol roka nedávaj/. Sedení sa môžeš nepravidelne zúčastňovať aj ty, takisto mať pohovory s jeho terapeutom /hľadaj odborníka na závislosti/. Uvidíš, ako bude napredovať, či vôbec chce s tým niečo robiť. Ten čas keď budete od seba,využi na to, aby si sa dala dokopy. Vrele odporúčam terapiu, po ktorej mám skúsenosti takmer každý, kto ju pravidelne podstupuje nájde v sebe zdroje, aby zmenil svoj život. Mrkni na: www.kraniorevital.sk Prajem veľa síl a pevnej vôle vydržať a neustúpiť!
Určite zachraňuj seba. Život s alkoholikom je peklo....nemám síce muža alkoholika, ale otca a brata áno. Hľaď jedine na seba. Už si dosť brala ohľady na alkoholika. Tam pokiaľ oni nechcú zmenu, ty nemôžeš nič, jedine sa potopiť s ním.....držím palce!
cim dlhsie ostanes tym to bude horsie. ak nemate deti chod cim skor a zacala by som chodit aj na terapiu ktora ti pomoze to cele spracovat.
hovorit mu ako ti ublizil alebo ine dohovaracky nemaju zmysel, zavislost je OVELA silnejsia, nevnima tvoje vylevy realne. vylieci sa ak raz SAM bude chciet, nemozes to nijako ovplyvnit.
Odid od neho. On sa nezmení.
Ak sa.nechce liečiť, inej cesty ako odchodu niet.. keď on nechce o váš vzťah bojovať, sama to nedokážeš.
1. Za mna najlepsia strategia je, odist z komunikacie. Nema to zmysel, len budes stale viac a viac nahnevana. 2. Zmysel hovorit ako ti ublizil nema tiez. A neskor uz ani za triezva. Ak uz nie je v tom bode. Pravdepodobne si bude stale nachadzat vyhovorky. Moj otec je alkoholik. Nestacilo, ze sme mu xykrat povedali, ze k nim nechodime skrz jeho alkoholizmus. Aj tak si ide svoje, ze on nechape, preco k nim chodime len raz do roka.
Ja som msla partnera bol asi 10 x na liečení posledné bolo predná Hora. Neverila som no nepije už 15 rokov. Rozišli sme sa síce asi 3 roky do zadu ale z iných dôvodov našiel si závislosť na marihuane 🤷♀️
Vyhľadaj pomoc. Sú skupiny anonymnych alkoholikov, ktori pomahaju aj partnerom alkoholikov.
Poznám príbeh ženy, ktorá spáchala samovraždu v čase, keď jej muž už 7r abstinoval. Vtedy to všetko na ňu doľahlo.
Drž sa!