Ako presvedčiť rodičov na prenájom koňa?

borderkoliajessie
14. dec 2024

Ahojte, mám 14 rokov a strašne by som chcela mať koňa v prenájme. Našla som si ideálneho koňa, s možnosťami aké potrebujem, vyhovoval by mi. Problém je, že mi ho rodičia nechcú dovoliť. Jazdím 6 rokov a jazdecké schopnosti či vedomosti o koňoch nie su problém-mám ich celkom obstojné. Mám psíka a rodičia tvrdia, že to nebudem stíhať popri škole. Chcem sa posunúť ďalej. Jazdím len dvakrát do týždňa a to mi je žiaľ, málo. Viem, že prenájom koňa je drahý vo väčšine prípadov. Neviem, akým legálnym spôsobom v mojom veku prísť asi k 400€ mesačne. Ja viem, znie to ako šialená suma v mojom veku a to samozrejme každý mesiac, ako som uviedla vyššie. Žiaľ, s vlastným koňom som nepochodila, rodičia mi ho nedovolili, tak som ako kompromis zvolila prenájom, ktorý mi bol zamietnutý a už som zúfalá. V škole mám dobré známky (väčšinou 1 a 2) a čaká ma stredná škola. Doma pomáham. Chápem obavy mojich rodičov, že koňa nebudem stíhať, ale o tom je prenájom-môžem ho kedykoľvek v prípade potreby zrušiť a kôň má stále domov a aj majiteľa, ktorý sa o neho postará.

gemerka17
14. dec 2024

@borderkoliajessie ako to ovplyvní váš rodinný rozpočet ? 400 eur je dosť. A áno škola by mala byť prvoradá.

vanilkovazmrzka
14. dec 2024

Skus ich presvedcit na 2-3 mesiace, aspon vsetci uvidite ci to budes stihat. Dalsia vec je suma, ale ak jazdis predpokladam ze to asi pre rodicov nebude taky obrovsky vydavok navyse. A teraz mas k dispozicii akeho kona? Ako k tomu prides ked to nie je “tvoj” kon?

janai1
14. dec 2024

@borderkoliajessie a kde jazdíš teraz? Tam sa nedajú pridať hodiny?
Inak 400€ je dosť vysoká suma. Čo som videla inzeráty v okolí tak sa pohybovali okolo 150€

viestta
14. dec 2024

Vies kolko tvoji rodicia zarabaju? Vies kolko z toho patia za byvanie, elektriku, benzin, teba pausal v mobile, poplatky do skoly, treningy na jazdiarni, tvoje oblecenie a vsetko ostatne co potrebujes? Asi nevies kolko minu len na teba? Vratane papierovych vreckoviek do ktorych vyplakavas, ze ti nechcu prenajat kona

nika23t
14. dec 2024

@borderkoliajessie mám dcéru v Tvojom veku a postupovala by som rovnako, ako Tvoji rodičia. Máš možnosť dvakrát týždenne jazdiť, určite to nie je zadarmo. Buď vďačná, poďakuj im aj za to. Nevieš, čo podopierajú sebe,aby si Ty mohla mať,.čo máš.

simsalabim
14. dec 2024

400€ mesacne je dost vysoka suma, i ked neviem, aky mate prijem. Ako opodstatneny vydavok by som to povazovala v situacii, ze si velmi uspesna sportovkyna… inak sa mi to zda privelky vydavok.

rorino
14. dec 2024

@borderkoliajessie Prenájom kina znamená chodiť k nemu dennodenne,možno aj dvakrat.Ako ďaleko sú stajne od školy,či domova?Chodíš na tréningy sama,či ťa rodičia božia?Koľko ich stoja tvoje tréningy?Chodíš aj na preteky?Ako ti rodičia vysvetlili,že koná neprenajmu?Toto je dosť drahy koníček,aj bez prenájmu...

jaja20
14. dec 2024

Ja sa ťa zastanem. Keby tvoji rodičia rozmýšľali ako píše viestta,tak by sa ani Dominika Cibulková nedostala na takú úroveň,ako začínala.

olivierko229
14. dec 2024

@borderkoliajessie ja ti rozumiem, a je skvele, ze ti platia aspon to jazdenie, mne nedovolili koli peniazom ani to. Odjazdila som par hodin, a na dalsie peniazi nebolo. Takze tisko zavidim 🙂. Ozaj by bolo fajn zistit, ako ste na tom s rozpoctom, rodicia radi dopraju svojim detom, co im vidia na ociach (ja som chcela svojim kupit poniky, ale nechcu 😄), ale ked vam neostane na jedlo, tak jednoducho nemozu. Mohla by si sa opytat rovno v jazdiarni, ci je realne, zeby si vypomahala za peniaze tam. Okolo koni je vela roboty, v stajni, cistenie. Druha moznost je, to mi napadlo az ked som to videla u nas, jedna dievcina u nas ma kone, ale ked bola tehotna, nemohla jazdit. Jazdila ich jej kamaratka. Mozno v stajni najdes majitelov, ktori nestihaju svoje kone a zaplatili by ti za extra starostlivost za tie ich. A mozno by ti nemuseli platit, ak ti staci, ze si raz dvakrat do tyzdna pojazdis na ich koni. Win win situacia.

viestta
14. dec 2024

@jaja20 ale nemusíš mať prenajatého koná aby sa z teba stal špičkový jazdec. A to, že si prenájme koná, z nej špičkového jazdca nespraví. Dokonca ani keby ho vlastnila. Miešas hrušky s jablkami

mogaa
15. dec 2024

@borderkoliajessie úprimne 400eur za prenájom koňa ti nedá žiadny rozumný rodič.... 400eur je veľa, veľa rodín má túto sumu len na jedlo na mesiac...a aj to je málo pokiaľ sa kupujú kvalitné potraviny....

veronika2021
15. dec 2024

@jaja20 to je pravda,ale stale nevieme,aka je ich financna situacia.Prenajom je jedna vec a kovac,zubar,veterinach a starostlivost vec dalsia.Je to casovo aj financne narocne.

pieksamaki
15. dec 2024

@borderkoliajessie skus im to navrhnúť na letné prázdniny

jaja20
15. dec 2024

@viestta Aj Cibulková sa mohla stať špičkovou tenistkou s požičanou raketou alebo Slavkovský hokejistom s požičanými korčuľami,ale vždy je lepšie mať vlastné.
Dievča sa tomu venuje už roky a očividne ju to baví, takže to nie je žiaden chvíľkovy rozmar. Príde mi rozumná a zodpovedná, výborne sa učí.
Prišla si sem po radu, ale ako je to už na koňovi zvykom a tradíciou, dostala len skoro samé hejty.
Teraz si práve naopak ešte možno začne vyčítať, že jej vôbec niečo rodičia platia...
No fasa.

michaelajednorozec
15. dec 2024

Ahoj sama jazdim takze ti to napisem ako clovek co s tebou zdiela lasku ku konom. Ak s rodicmi nepohnu logicke argumenty, ktore si vymenovala, treba cas. Nesmies sa vzdat, jazdenie neni nejaka priblbla vytvarna alebo co. Je to vztah a laska na cely zivot, ak to citis, vydrz. Od 15 vies zacat brigadovat, teraz sa zda ten cas daleko, ale stoji za to si to v zivote zariadit. Ked rodicia uvidia, ze do toho davas aj svoje peniaze zas sa posuniete niekam dalej. Drzim ti palce aby si mala silu drzat sa toho co ta bavi.

dadka1997
15. dec 2024

@borderkoliajessie mas 14 rokov, vsetko za teba financuju rodicia, aj ked si myslis, ze maju dost nemusi to tak byt, mat kona doma je aj velmi obrovska zataz pre rodinny rozpocet, starostlivost a aj vhodne miesto pre neho ... takze tiez by som to nedovolila, mas este cely zivot na to, ked budes dospela mat vlastneho kona a starat sa o neho, cize na jednej strane chapem teba a tvoju tuzbu, ale na druhej strane chapem aj tvojich rodicov a mala by si ich aj ty chapat

natinka36
15. dec 2024

Ahoj, ja som si nasla na bazosi kde sa da vypomahat pri konoch a za to som mohla jazdit, bolo tam menej koni takze som si vybrala jedneho ktoreho som jazdila a problem bol vyrieseny.. ale 400€ mesacne je dost, nasi ked mi kupili kona ustajko sa pohybovalo okolo 130€ mesacne.
Z kade si? Aky styl jazdis?
Momentalne mam dva kone ak by si bola z okolia kludne mozes chodit 😃🤪

viestta
15. dec 2024

@dadka1997 iste, rodicia zaplatia prenajom kona, nezvysi im na najomne. Nevieme ako je na tom rodina financne, takze dcerenke by nezaskodil skok do reality.

natall113
15. dec 2024

@viestta presne tak, nevieme ako je na tom rodina finančné a ty ju hneď posielaš späť do reality...jazdí, predpokladám že vlastní aj výstroj a podobne veci takže až tak zle na tom nebudú.

viestta
15. dec 2024

@natall113 ano, vsak jasne, maju na to. Takze len tak vytiahnu z kesene 4800 € kazdy rok na kona... (alebo keby mali, tak uz davno vytiahnu a neriesia)

natall113
15. dec 2024

@viestta píše, že chodí jazdiť 2x do týždňa. Keď som chodila jazdiť ja stala má hodina 30€ takže dajme tomu že to tak je aj u autorky. To činí 240€ mesačne, plus nejaké cestovné, tá výstroj a doplnky ku koňom. Takže úplne bez peňazí zjavne nebudú. Predpokladám že aj tie jazdecké hodiny išli za tých pár rokov hore.

skeblicka777
15. dec 2024

@natall113 to že chodí jazdiť 2x do týždňa neznamená, že môžu dávať 400+oblečenie, cesta a pod a keď by aj zarábali lepšie, si predstav, že máš 2-3 deti a každé bude chcieť koníček cca 500e mesačne a to ešte nejedli, kde sú školské veci, oblečenie a podobne. Čiže pri dvoch deťoch aspoň 1500 na bežný chod pre ne... No dosť

lienka.7
15. dec 2024

@viestta súhlasím s tebou, keby tie peniaze mali, asi by nepovedali nie.
@borderkoliajessie finančná situácia vašej rodiny je aká? Vieš to? Ako tu už bolo spomenuté, vies chodiť pomáhať ku koňom a za to aj jazdiť. Kamoskina dcéra tal chodi.
Kollarova dcéra tuším jazdi na koňoch, vsak jej napíš, čo je vo veci a uvidis. A možno ťa nejako podporí aj sam Borisko 🙈😁
@jaja20 u cibulkovej a slakovskom bol/je predpoklad, že tie peniaze sa raz tej rodine "vratia". Co v tomto prípade asi ťažko sa bude autorka skakanim s koňom sa aj realne živiť.

viestta
15. dec 2024

@natall113 pockame kym sa malada dama vyjadri ake ma jej rodiny prijmy, potom zhodnotime, ci na nej rodicia setria bezdovodne alebo jednoducho na kona nemaju zdroje

natall113
15. dec 2024

@skeblicka777 píšem to na základe toho že doteraz tiež nejazdila za pekný úsmev. Aj dva krát do týždňa to nieje lacná záležitosť, takže nejaké peniaze tam budú. A okrem toho neviem kde autorka zobrala 400€ alebo čo všetko je v tom zarátané ale prebehla som internet a prenájom koňa sa pohybuje okolo 150-250€

heln
15. dec 2024

@borderkoliajessie fuha, chapem ta, tiez som v tvojom veku milovala kone a jazdenie a snivala o vlastnom koni.....
ale chapem aj tvojich rodicov, ak nezarabaju nadstandardne, je to velky mesacny vydavok, velmi velky,
uz mas vybratu strednu? na strednej budes mat ovela menej casu ako teraz, ine zaujmy... ak ta bavia kone, hladaj strednu a uplatnenie s konmi.

misslilac13
15. dec 2024

Ja som tiež chcela kona, keď som bola v tvojom veku. Naši na to nemali peniaze samozrejme a vôbec, nie sú nejakí gazdovia alebo tak. Jasne ze mi ho nekúpili. Doteraz tomu nerozumiem, prečo som ho vlastne chcela, ja kone ani nemám rada

skeblicka777
15. dec 2024

@natall113 lenže sumu 240 e si vypočítala ty, nikde nepíše, že reálne toľko platí . Môj syn jazdí na BMX, žiadna veľká liga, lebo áno sú už na SK aj veľmi dobrí jazdci. Stále potrebuje nové komponenty, ktoré nie sú úplne lacné. My nezarabame až tak zle a v podstate financujeme už len jeho a veru si premyslime, koľko mu dáme do toho mesačne.

natall113
15. dec 2024

@skeblicka777 schválne som si pozrela na internete ceny za jazdecké hodiny v rôznych kútoch SR a ceny sa pohybujú od 20-45€ za hodinu takže tá suma bude približne taká.

skeblicka777
15. dec 2024

@natall113 ale ty nevieš, či chodí jazdiť u suseda alebo v škole, či reálne tie hodiny toľko naozaj platí, mimochodom slečna píše, že je zo Šale a tam je stredná škola, ktorá je na chov koní zameraná, plus v okolí nejaké tie ranče, kde sa možno aj dobrovoľníkom potešia. Čiže naše debaty su asi zbytočné, pokiaľ sa ona nevyjadrí.