Ahojte ženy
Rada by som sa s vami poradila ohladom jedneho problemu, ktory momentalne trapi našu rodinu. S manželom sme spolu 4 roky, a prave teraz čakame naše prve dieta. Byvame v dvojizbovom byte ktory manzel dostal do daru od svojho otca, ktorý ho prepísal na nás. Okrem toho manzel zdedil ešte v nedalekej dedinke velky stavebny pozemok (1400 m stvorcovych). Kedze ja aj manzel sme predtym byvali a v podstate vyrastali v rodinnych domoch, rozhodli sme sa ze v byte urcite neostaneme a začneme stavat. Manželov bratranec nahodou pracuje vo firme ktora stavia montovane domy a ked bol u nas naposledy u nas navsteve ponukol nam sluzby ich firmy s tym ze domček podla nasich predstav ktory by sme si vybrali z ponuky by nam vedeli postavit za par mesiacov, samozrejme zalezalo by na tom za aky cas sa vybavia vsetky potrebne povolenia. Mne sa tato myslienka velmi zapacila a vtedy ked to bratranec opisoval aj manzel vyzeral z toho nadšene. Hned ako bratranec odisiel manzel sa len pousmial a povedal ze take montované čudo by si v zivote nenechal postavit. Vraj si domček postavime svojpomocne, a pekne pomalicky, ked to bude trvat aj 10 rokov tak aj 10 rokov. Ide o to ze byvame v celkom malom byte, kde jednak pod nami byva starý otravný sused, ktory sa do vsetkeho stará, a ktoremu vsetko vadí, a ze v takomto domčeku by sme mali naklady na byvanie o polovicu menšie ako mame teraz v byte. Mozno to bude zniet ze som rozmaznana ale mne sa naozaj nechce dalsich 5-10 rokov tlacit sa v malom bytiku ešte aj s dietatom. Navyse v tej dedinke kde zdedil manzel pozemok byva aj svokra, ktora sama povedala ze by mi lahsie pomohla s babatkom ked budeme blizsie.Snazila som sa niekolkokrat rozpravat s manzelom na tuto temu lenze on ma voči tymto montovanym domom akusi zvlastnu averziu, neviem ci mu niekto natlačil nieco do hlavy, vraj tehla je tehla a radsej bude sam stavat pomalicky ale poriadny dom ako mat postaveny rychlodom ktory sa za par rokov rozpadne. Ked som sa ho teda opytala kedy podla neho sa budem stahovat do domceka ked ho bude stavat on svojpomocne povedal ze to ma cas, kludne aj o 5 rokov, ved sme mladi nemame sa kam ponahlat. A ešte jedna vec ked sme to aj s bratrancom ratali tak postavenie montovaneho domu, a tehloveho svojpomocne vyjde financne priblizne rovnako. Neviem ako ho presvedčit. Aj podla vas su tie montovane domy o nicom?. Myslite ze manzel ma pravdu?..Ja uz fakt neviem
@amy171 montovane domy su sice fajn ale co to spravi o 40-50 rokov? ak budete chciet prerabat, prestavovat, nuz ja neviem ale my v jednom kuse nieco burame a prestavujeme. Aj ja si myslim ze tehla je tehla. Hlavne nebyvate v podnajme, ci s rodicmi, mate vlastne, aj ked malicke. 5 rokov rychlo ubehne, ani sa nenazdas a budete v domceku 😉 Bude spokojnost na oboch stranach. A bud rada ze je svokra dalej 😀 Moze byt neviem aka dobra, akonahle ta zacne poucovat, hned sa ti to prestane pacit 😉
@eeffka ano viem ze vela rodin tak zije, ale ked my mame moznost ist do domu tak preco nie, za to co by sme predali tento byt by sme kludne postavili, manzel sa kazdemu stazuje ako sa mu tazko zvyka na panelak ked cely zivot zil v dome so zahradou, kazdy den sa stazuje na toho otravneho dedka ktory byva pod nami, uz sa stihli aj pohadat,a ked mu poviem tak dobre vyriesme to a dajme si postavit dom vo firme tvojho bratranca tak len prevrati ocami ze to urcite..ja teraz zarabam celkom fajn ale o par mesiacov idem na matersku takze sa nam aj vyrazne znizi prijem. Teraz platime 230 mesacne, v domceku by nas naklady vysli okolo 120 mesacne, si myslim ze kus rozdiel,. Poznam dost ludi ktori byvaju v montovanom dome a nestazuju si..kamaratka v takom byva uz tri roky a je spokojna.
@amy171
osobne by som so svojpomocnou stavbou nesuhlasila, pretoze pri dietati a rodine na to nie je cas, jedine, ak manzel da v praci vypoved a bude sa pocas pracovnej doby tomu venovat.
Dieta potrebuje otca a ten cas sa neda vratit, co on niekde bude na stavbe. Osobne nechapem tymto divnym dnesnym prioritam - vymenit dieta, cas s nim, s manzelkou za posraty dom. Ked dom, tak na kluc.
tiez si myslim, ze 2 izbak na zaciatok nie je zly, nemusi byt hned vsetko podla nasich predstav, ved jedna izba je spalen, druha detska.
@amy171 takto, ty si nechcela pocut nazor na rozdiel v montovanom a tehlovom dome, chcela si pocut ze mas pravdu. Ano bolo by idealne mat dom okamzite. Tak si vezmite hypoteku, a dajte postavit dom a o rok byvate, ale ak mate moznost vyberu, ja by som brala tehlovy. No a ked sa prestahujete, byt predate a vyrovnate velku cast hypoteky 😉 Ale ja osobne by som montovany dom nechcela ak mam na vyber. Je jasne ze kamoska je po 3 rokoch spokojna, uvidime ci bude aj ked ho bude v dochodkovom veku zliepat
@amy171 ja byvam v tehlovom dome na SR, no v USA som nejaky cas byvala v montovanom dome (tam ma montovany dom vacsina ludi) a nevidela som medzi tym vobec ziaden rozdiel.
Moj nazor: 5-10 rokov by som sa urcite nechcela tlacit s dietatom v malom byte a zvolila by som radsej montovany dom.
@mima4 nie je zly, ale ani jeden z nas tu nie je stastny, uz len koli tomu susedovi, ktory tu kazdemu robi zo zivota peklo, staci ze mi vecer po 22:00 spadne na zem dialkovy ovladac a uz bucha na radiator. Minule som o 20:00 zapla vysavac lebo som nieco v kuchyni rozsypala a na druhy den ma nezabudol na schodoch informovat ze on je uz stary o takom case zvykne spat a nie je odomna pekne ze mu pustam vtedy vysavac akokeby naschval!. Neviem si predstavit co bude ked tu budeme mat male dieta a ono zacne plakat alebo pobehovat hore dole...ved on bude schopny na nas zavoalt policiu. A dalsia vec na tento byt by sme mali aj kupcu. sused ktory byva o dve poschodia vyssie mal onho zaujem ešte ked tu byval svokor a vraj stale ešte má.
@amy171 nuz co plati na tvojho manzela ti uz poradit neviem 🙂...
Mozes oponovat tym, ze vacsinu casu budes travit doma ty, kedze budes na materskej s dietatom. Povedz, ze vam bude velmi chybat zahrada. Spytaj sa muza, ci chce s placucim a neskor neposednym dietatom byvat nad tym susedom, ktoremu vsetko vadi este dalsich 5-10 rokov. Taktiez je dobry argument, ze nechces aby travil vsetok volny cas, ktory by ste mohli travit spolu na stavbe.
@zltyslonik ta obec kde by sme sa stahovali je cca 8 km od mesta takze take hrozne to nie je, ano vyzera to tak ze manzel ma v plane cez tyzden chodit do prace a vikendy stravit na stavbe ak budeme stavat murovany dom svojpomocne.
@amy171 no, podľa mňa sa ženieš z dažďa pod odkvap. Chceš sa zbaviť starého otravného suseda, ale chceš si nechať pomáhať od svokry??? No radím ti dobre, o dieťa sa v prvom rade snaž starať SAMA a nie s pomocou svokry. Nech je dobrá aká chce.
Nechať si stavať dom od rodiny, to tiež nie je najlepší nápad. Nemám nič proti montovaným domom, síce som v takom nebývala, ale ľudia s tým majú dobré skúsenosti. Ale našla by som si sama firmy, ktorá také stavajú a porovnala jednotlivé ponuky. A oproti tomu ponuky klasicky stavaných domov, pozrieť si náklady na stavbu, ale aj neskôr náklady na údržbu domu a energie. A potom jednotlivé možnosti prešla s manželom. A nie sa vrhla hned na prvú ponuku od nejakého bratranca a silou-mocou presviedčala manžela. A čo ak potom niečo nebude dobre? Pri každej príležitosti ti to pripomenie. Musí to byť spoločné rozhodnutie.
Dnes sa už domy svojpomocne nestavajú ... možno nejaké dokončovačky, dorábky. Prípadne garáž a záhradný domček, tam sa človek môže realizovať.
Aj legislatíva je taká, že človek potrebuje potom rôzne certifikáty. A tiež záruka na materiály neplatí, ak ich nenamontuje autorizovaná, certifikovaná firma.
@amy171 neviem ti poradit rozdiel medzi montovanym domom a tehlovym,ale takisto by som na vasom mieste radsej byvala v dome ako v byte....proste nie je nad ten pokoj,este ak to bude na dedine....ale urcite by som nechcela,aby sa dom staval5-10r...to je naco dobre?
Ved zoberte uver,postavte dom,nastahujte sa,predajte byt a ako uz niekto radil vyššie,z penazi z bytu vyplatte aspon cast hypo....taketo zliepanie a stavanie domu tolko rokov absolutne nechápem...
@amy171 ja by suhlasila s manzelom. Ja tiez nejak k tymto montovanym neinklinujem. Neviem murovany je murovany. Moze a nemusi prist nejaka zivelna pohroma a ten murovany vydrzi viac ako montovany. Chapem,ze dom je dom. Zahrada pre deti je idealna . Ja byvam v panelaku a nemam to tu rada,lebo nasi maju dom a cez leto ma tu nervy beru,to vzdy utekam k nasim. 10r je dlha doba ja chapem,ale ak si to chce robit sam nechaj ho. Myslim,ze potom bude ten dom uplne podla vasich predstav.
@amy171viem pochopiť tvoju situaciu tiež sme byvali v dvojke s manželom prv sami potom s jedným nezbedníkom a ked sa už pýtala na svet dcéra tak zme to urgentne riešili . vpodstate detskú izbu máš všade v byte ked bývaš v dvojke 🙂
Ale ty si sa pýtala ako presvedčiť muža 🙂 predpokladám, že ty si sa už rozhodla :D Hlavne sa musíš na tento rozhovor pripraviť ja to vždy tak robím. Muži sú v samej podstate velmi jednoduchý podrebujú dobré jedlo, sex a milujúcu a pohodovú manželku. Ak je žena nešťastná tak nič s toho nefunguje.Ja by som si na tvojom mieste zistila všetko o tom montovanom dome aby si bola pripravená a mala argumenty lebo chlapy su v podstate veľmi logický ľudkovia takže to nebude o pocitoch ale o tom, ake argumety mu dáš a ešte najlepšie by bolo keby si mu to podala tak , že vlaste on sám na to prišiel ,že ten montovaný dom je vlastne jeho nápad 🙂 A hlavne nezabudni chválit a chvaliť
@zltyslonik co sa tyka toho montovaneho domu tak vraj maximalne do pol roka by bol postaveny, manzel to tu dost dopodrobna rozoberal s bratrancom az sa mi zdalo ze je uplne nadseny a nakloneny tejto moznosti, pytal sa ho na vsetko mozne, potom bratranec odisiel s tym ze si to premyslime a dame vediet lenze manzel sa hned po jeho odchode vyjadril ze ani za svet.Ale ja viem odkial to ma, manzel ma o 8 rokov starsieho brata a ten nedavno dostaval murovany dom po 3 rokoch odkedy dostal povolenia. Jeho brat bol ten ktory vzdy vyhlasoval ze nechape ako moze niekto byvat v tichto "poskladanych domoch", a kedze vo vela pripadoch co povie jeho brat to je pravda lebo je starsi mudrejsie a neviem co ešte tak uz asi viem odkial vietor fuka. Ked švagor staval svoj dom hned vedla neho si nejaka rodina dala postavit montovany a on sa z toho cely cas vysmieval..
@blahowoman tak vies zas zivelna pohroma, ved nebyvame na Fidži a nech mi nik nehovori ze tie montovane domy stavaju tak ze pride tri krat silnejsi lejak a dom sa rozpadne..
@katkabalon ved tu bol odbornik ktory tieto domy stavia uz niekolko rokov, ten jeho bratranec nie je 20 ročny chalan ktory len teraz zacal robit, ale 36 rocny chlap ktory sa tomu uz nejaky cas venuje, aj na slovensku aj v cesku, on mi vysvetlil vsetky podrobnosti, vyhody aj nevyhody a manzel sa vtedy vobec netvaril tak ze by to zavrhoval 🙂
ja celkom suhlasim aj s tvojim muzom co sa tyka domu, osobne by som tiez nechcela nejaky montovany no neviem ci by som sa tam citila pokojne predsa tehlovy je tehlovy a kolko ludi stavia svojpomocne a maju rodinu a nikomu z toho neubudlo ako vsetko sa da ak sa zapoji viac ludi z rodiny ja v tom nevidim problem dom postavis aj za 2-3 roky a byvas...zaklad vymurujes celkom rychlo a potom postupne vnutro aby si mohla cim skor tam ist a nakoniec zvonka ale to uz v pohode sa da byvat cize neviem odkial tu niektore nabrali 10 rokov stavat dom
Ja s Tebou suhlasim.
Urcie by som dom svojpomocne nestavala.
@sunnyhoney03 s tym casom: 10 rokov prisiel moj manzel, ze ma v plane stavat pomalicky,a kludne aj 10 rokov.
@amy171 neviem ako ho presvedcit, ale 10 rokov nebudete spolu, lebo on bude na stavbe.
Montovane domy su dnes uplne ine ako pred 25 rokmi, len vela ludi veri klasike. A prave ten cas, ked dieta najviac potrebuje dvor - ten budete v byte.
@amy171 poviem ti za seba, dom je super, mame velky s velkou zahradou a pre deti je to idealne miesto (byvame ale v zahranici). Hrizny sused by pola pohroma ale svokra este väcsia (aj ked moja je OK, ale v jej blizkosti by som nechcela byvat).
Cize co sa tyka rizhodnutia byt alebo dom, ja som ZA dom.
Po druhe. Montovany. Juuuuj montovane su vselijakeho druhu. mas aj tehlove montovane. lenze, katalogove domy su o nicom. my sme tiez stavali. Nie je tomu tak tavno (stahovali sme sa v decembri 2015). Tiez sme vselico kukali, porovnavali, boli na vystave, zhovarali sa s odbornikmi aj s "odbornikmi". Keby tvoj svagor, ci kto to je, nechcel len zarobit, nikdy by rodine neponukol "kartonovy dom". Tiez je problem pri domoch z katalogu, ze nabulikaju ti vselico, ako sa da to zmenit a to a ked ides do detailu, tak nooooo ta tak nemoze byt, tam nemozme, to musis, to nerobime atd.
My me nakoniec nas dom snov, co naozaj dom snov je, naprojektovali s archotektom tak, ako sme to my chceli, a ako to vyhovuje nasej rodine. Pekne krasne klasika murovany.
Po tretie: kto stavia v dnesnej dobe svojpomocne? Ako to mysli tvoj muz. Ze bude kazdu tehli lepit sam a vlastnymi rukami? To tak, ak nie je odbornik, nema stroje, nema mnozstvo kamosov a znamych, co mu pridu pomahat, tak to neda ani za 15 rokov a nie to este za 5.
Minimalne hruba stavba je potrebna aby ti postavil niekto, kto sa v tom vyzna. Hruba stavba ide aj tehlova velmi rychlo. Prplacka zacina az potom.
Ja by som do toho "svojpomocne" nikdy nesla a to mame v rodine fakt ze majstrov.
Tiez dalej, ak sam nie je elektrikar, vodar, klampiar, pokryvac atd. Sam to jednoducho NEDA.
My me sice sami ani len jednu tehlu neprelozili, ale da sa povedat, ze sme stavali "svojpomocne". Nie aby sme usettrili, praveze takto neudetris, ale nejake firmy, co zoberu celu stavbu su mi proti srsti. Firma skrachu (co v dnesnej dobe je uplna normalka) a stavba ti stoji. Takze, my sme s architektom na kazdu pracu pisali majstrom(malym lokarnym handvekerom, malym firmam, takmer vsetko z najblizsieho okolia), ti na urobili kalkulaciu na tu ktoru pracu, plus referencie a tak sme vyberali. A predstav si, nestavali sme 5 ci 10 rokov.
Zacali sme v aprili a v septembri bol dom hotovy. A to ca. 5-6 tyzdnov dokopy bol sklz, kedze na jar straaasne prsalo. Stahovali sme sa az v decembri koli tomu, ze sme mali novonarodeniatko a muz bol v zahranici a nas cas netlacil (mali sme vlastny byt).
Takze, ano ja dam tvojmu muzovi za pravdu, ekd uz stavat, tak nieco poriadne ale na druhej strane NIE svojpomocne. To je fakt na dlhu dobu a neraz taketo rodiny nevydrzali ten tlak. Chlap bol vlastne stale mimo, koko takych rodin (manzelstiev) na "svojpomoci" stroskotalo.
Tak si to riadne rozmyslite.
@amy171 nemam nic proti montovanym cely sever Svedsko, Nemecko, USA je vacsinou montovany uz roky rokuce.Ale nie je montovany ako montovany.Zalezi od jadra.Slovaci su tradicni a vsetkemu novemu sa brania.Tehla a malta musi byt🙂
sama pises,ze tam nie je spokojny, tak nech sa rozhybe.Pride babo budete tam zatvoreni medzi stenami, dieta si lepsie uzije detstvo v piesku na zahrade a ty tiez.
svojpomocne ani za nic, lwbo budete stavat roky rokuce a neviem si to oredstavit popri robote a dietati.ked uz, tak hrubu stavbu s dobrou partiou postavia ryvhlo a vnutro elektriku, vodu si niekoho najdete.Btw staval tvoj muz uz nejaky dom ma skusenosti?
ist do domu cim skor a je len na tebe ako ho presvedcisaj tehlovy postavite za rok aj pol, ked chcete....
Ano v amerike maju tieto montovane domceky a pride vecsi vietor alebo voda a je z toho smetisko.tu sice zatial take nehrozi ale pocasie sa meni kazdym rokom.a tak isto poziar ved to musi zblknut jak fakla.tiez som za tehlu.ked si clovek pozrie hrady zamky kolke roky drzia to boli vtedy materiali.
@amy171 do montovaneho by som isla jedine ak by bol minimalne o 1/2 lacnejsi ako murovany. ak ste schopny postavit za rovnaku cenu murovany iba blazon by preplacal
proste sa zmier s tym ze svokra ti pomahat nebude kym bude male babatko, inak zasnem, mate 2iz byt darom a cez mrtvoly DOM MUSI BYT !!! to mi pride taka prepytujem gadzovina. Vies kolko rodin je v 2ke aj s detmi lebo na vacsi nema a su zadlzeni po usi.