Ako prestat myslieť na peniaze?

14. feb 2024

Ahojte baby. Potrebujem radu,ako sa spamatat 🙏 Som v tretim trimestri tehotenstva(po roku snazenia), na babo sa velmi tesime, ja aj manzel aj cela rodina(prve vnuca). Obaja s manzelom zarabame nadstandardne(kazdy niekolko tisicok €), chodime radi do prace,naplna nas to. Sme zabezpeceni financne absolutne bez problemov. A tu je moj problem. Ja som este ani neporodila a uz premyslam,kedy sa vratim do prace,aby som si mohla dorobit dolezite kurzy,ktore ma posunu dalej(v mojej praci nemozem zaspat na vavrinoch) a aby mi zase cinkali eura na ucet. Pritom uplne v pohode vyzijeme z manzelovho platu, ja budem mat max matersku, kurzy sa daju tiez posunut...ale aj tak rozmyslam,kedy sa vratim,aby mi tie prachy neusli. Prosim vas,napiste mi,ze po porode budem rada,ze som a ze na tieto myslienky nebude cas 🙏

nyusika
14. feb 2024

mozno sa ti po porode myslienky upriamia na babatko a nebudes vobec riesit navrat do prace.
a mozno si budes chciet materstvo zariadit tak, ze bude aj o babatko dobre postarane, aj ty si naplnis svoje karierne naroky 🙂

obe moznosti su uplne v poriadku.
teraz to naozaj nemas dovod riesit.

a nie, nebudes zla matka len preto, lebo budes doma s dietatkomkratsie, ako je u nas bezne 🙂

natalia2007
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nyusika
14. feb 2024

@natalia2007 si kompletna ??

autor
14. feb 2024

@nyusika Dakujem ❤️

jaskolka
14. feb 2024

Tak nemôžme ti ani jedna napísať, ze určite na 100%po pôrode sa zmeníš a prestaneš myslieť na prácu, peniaze a kariéru.
Je to samozrejme možné,mnoho žien po narodení bábätka sa "prehodí" a už tá kariéra pre ne nebude taka podstatná. Ale je aj mnoho žien, co sa krátko po materskej vrátia do prace a dieťa ide do jaslí, k babke ci k opatrovateľke.
Je len na tebe (a mužovi) ktoru verziu potom uprednostnís. Vopred sa nedá nič predpovedať.

marcellka32
14. feb 2024

Tak ono záleží aj do akej miery si závislá na tých peniazoch...či len pozerať sa na konto ako pribúdajú peniaze (sama píšeš ako cinkaju na účet) alebo si ich aj vieš užívať...

nat_kat
14. feb 2024

Keď sa narodí bábo a stále budeš mať čas na toto myslieť a budeš mať na to čas, tak si kurzy porob aj popri tom. Však to ti nikto nezakáže. Ale myslím, že potom sa to proste zmení, to bude odrazu a priority budú inde. Nerobila by som si s tým dopredu starosti. Teraz to riešiš, lebo bábo ešte nie je na svete, ale keď sa narodí, tak to bude iné 😉

nyusika
14. feb 2024

@marcellka32 ja som to pochopila skor tak, ze viac ju zaujima ten profesny rast,vzdelavanie, napredovanie...nie samotne peniaze

autor
14. feb 2024

@marcellka32 Uzivame si ich samozrejme,ale podla mna v ramci normy. Chodime na drahsie dovolenky,obcas si uletim na drahsom obleceni. Manzel zase vela investuje, traduje(tomu sa ja nerozumiem). Ale myslim,ze je to vsetko vyvazene.

letfenixa
14. feb 2024

@nyusika mne z toho vyšli najmä tie peniaze.

autor
14. feb 2024

@nyusika Ano,presne tak. Posuvat sa stale niekam dalej, peniaze su potom uz len taka ceresnicka(bez ktorej by to ale nebolo ono).

nyusika
14. feb 2024

@letfenixa ved kazdy podla seba, to je v poriadku

lenicka999
14. feb 2024

Teraz máš čas, preto sa ti všetko honí hlavou a už plánuješ všetko ako bude. Ja som presne taká istá. Všetko mám naplánované, mám ciele, viem čo chcem a kedy to chcem. Ale zasa keď sa mi to nedarí tak plány poupravím a poposuniem. Na tom tiež nič zlé nie je. Takže rada za mňa znie: Kľudne premýšlaj a plánuj, keď dieťa príde tak svoje plány možeš vždy pozmeniť. Nemaj žiadne výčitky že máš aj iné cieľe ako len byť matka. Držím ti prsty.

lavender94
14. feb 2024

Keď ťa tento pocit bude držať aj po pôrode, daj si taky mesiac a smelo do toho. Nebola by si ani prvá ani posledná čo kĺbi materstvo a kariéru. Ale musíš mať podporu muža, inak nesklbiš nič. Dieťa ste chceli obaja, tak bude správne aby ste sa istej časti obaja vzdali niečoho z predošlého života. Dieťa nebude malé večne a keď máš takú prácu akú máš, nemyslím si, že by si vydržala sedieť tri roky doma na zadku. Lenže toto bez podpory a plnej pomoci manžela nepôjde. Poznám ženu, ktorá mala super robotu, krásny plat a milovala to, čo robí. Ale mala muža, ktorý sa cítil byť strašne nenahraditeľným vo svojej robote, ktorú môže robiť takmer každý, tak ona bola tou čo ostala doma. Tak ju to zomlelo, že sa naplno ku kariére už nevrátila a doteraz ľutuje, že sa za seba nepostavila keď boli deti menšie. Lebo muž si zvykol, že on sa na deti bude tak maximálne pozerať a ona od každodennej starostlivosti, lekárov, rozvozov, každú chorobu bola nonstop k dispozícii a po 8 rokoch takéhoto života už je kariéra vieš kde.
Aj keď ti tu každá napíše, že nevies čo bude a nedá sa to plánovať, tak za mňa si to naplánuj, ako to budete mať podelené, kedy sa budeš chcieť vrátiť, či pôjde aj muž na md. Nemusí to vyjsť, ale mne osobne sa lepšie spáva ked mám jasný plán co a ako

sense
14. feb 2024

Ako to budeš mať po pôrode ti nikto nepovie. Sú ženy ktoré zvládajú aj kariéru a dieťa za pomoci manžela, rodiny, opatrovateliek. V zahraničí bežné majú ženy materskú 3 mesiace a vracajú sa do prace, aj keď nie všetky na plný úväzok. Len treba nájsť ten správny balance....

nevenka
14. feb 2024

@marcellka32 podla popisu je to workoholicka, psychicka porucha ako mentalna anorexia, tak ako anorekticka sa vytesuje, ze kila na vahe klesaju, tak autorka sa rada pozera na ucet, ako peniazky cinkaju na ucte smerom hore.
Materstvo je aj o akejsi obete, je to zmena a krasna. A narocna. Da Ti iny rozmer. Vela urobia aj hormony. Ale nie vsetko. Mna kazdy jeden porod prevalcoval, aj ked som uz pri dalsich vedela, do coho idem.
Pre porovnanie: robila som v roku 2019 za 320 hrubeho, polovicny uvazok. Sluby boli, ze budem na plny a zvysia mi plat. Aki su spokojni. A potom prisiel covid a zmluva sa nepredlzila, a este sa so mnou rozlucili takym stylom, ze nie su spokojni, citila som sa ako posledna handra. Preplakala som par dni, ale akurat vtedy zatvarali skolky, skoly, nevedelo sa, co nas caka s tym covidom. Stiahli sme sa do svojej malej bubliny v byte, manzel mal nastastie pracu, ktoru to velmi nepostihlo. Zamerali sme sa na rodinu a ked som otehotnela, bol to sok, stres, strach, co bude. Ak vzhladom na moje zdravie. A ked som porodila, v tom najvacsom covidovom pekle a dieta bolo zdrave a prezila som aj ja, dakovala som Bohu za tento dar. Nic na svete nevyvazi ten pocit, byt MAMOU. Ziadna kariera. Tam si lahko nahraditelna. Peniaze k zivotu treba, ale nebudu Ti davat lasku, neusmeju sa na Teba, nevenuju objatie. Teraz si vo faze, ked sa musis (mala by si) venovat sa uplne inemu rozmeru Teba ako cloveka. Vela urobia hormony. Ked to dieta porodis a zistis, ake je na Tebe zavisle. Zrazu sa priority otocia. Neviem, pises tu, akoby si nemala zatial prepojenie na toho drobca, strasne sa zameriavas na to, co stracas, nie co ides ziskat. Ak si dobra v tom, co robis, robota a peniaze na Teba pockaju. Ale to male babatkovske obdobie utecie ako voda a nikdy sa nevrati. Takze sa skus zamerat na pritomnost a naladit sa na to babo, kazdy tvor si zasluzi na zaciatku zivota plne sustredenie mamy, nie ze mama bude snivat o cinkani peniazkov, namiesto tohto. Mam z Teba zvlastny pocit. Baby, co nemozu dlhe roky mat babo, tak by razom zahodili vsetky kariery sveta kvoli tomuto pocitu. Dostat tu FUNKCIU MAMY od zivota.
Ziadne peniaze si do hrobu nevezmes, nik na Teba nebude spominat v zmysle: eeeej, tato aka uzasna bola, nezaspala na vavrinoch a ako krasne jej cinkali peniaze na ucet. Jedime deti budu spominat na svoje detstvo, na mamu, tak rozmyslaj, co vlastne chces...

autor
14. feb 2024

@lavender94 Starych rodicov mame daleko,ale manzel povedal,ze je ochotny ist na RD. Takze s nim problem nebude 🤭 To,ze nebudem doma 3 roky, viem na milion percent uz teraz. No a vie to aj manzel,preto mi navrhol,ze sa so mnou vystrieda.

autor
14. feb 2024

@lenicka999 Presne, ja som planovac ako vysity. Uz na vyske som mala naplanovane, kolko otazok denne sa mam naucit 🙄Dakujem za prispevok a skusenost.

luckajozko21
14. feb 2024

To so zmenou priorit po narodeni dietata ma drzalo presne rok. Potom som uz pri rozhovore dokazala aj na hlas povedat s cistym svedomim, ze 'najradsej by som sla do roboty'. A vsetko je v poriadku, aj ma to doma s krpcom bavi, aj niesom financne odkazana na to aby som musela do prace. Ale presne mam ten pocit, ze zaspavam na vavrinoch. Ze si chcem robit kurzy a posunut sa v praci dalej. Chybaju mi tie narocne ulohy a rychle tempo na ktore som bola zvyknuta. Vzdy som dokazala zarobit peniaze na seba a teraz mi to chyba. Nie su hnacim motorom, ale aj tak.
Tiez viem, ze pokial budu deti OK, tak urcite 3r. na materskej nezostanem. S manzelom sa prestriedame. Ak by som nebola znovu tehotna, tak v lete urcite nastupujem do prace :D takto si to este predlzim. Ale to mi nevadi, ak deti dovolia, tak mozno este nieco pocestujeme po svete, uvidime.

mk1111111111
14. feb 2024

Nic nezvicajne, len na Slovensku je 3 roky zena doma. Teda nie, aj 6, ak sa da ( cest vinimkam, co musia byt s detmi doma, kvoli zdravotnemu stavu, nie vymyslenemu)

cookie29
14. feb 2024

Rodic mieni a dieta meni... je celkom mozne, ze ten vonavy uzlicek zatrasie vela vecami, napriklad aj chronickym planovanim a podobne... nepredbiehaj a hlavne prilis neplanuj, lebo sa to moze zosypat ako domcek z karat. Nechaj si slobodny vyber. Moje prve dieta bolo HNB (High Needs Baby) milujem ho ale je to kazdodenny challenge od narodenia. Do prace som sa tesila aj pre mentalne zdravie... Pri druhom som lutovala, ze musim ist naspat... Pri prvom som ho nemohla odlozit (kto nezazil nepochopi) takze z toho co som si naplanovala bolo prd... pri druhom, boli mensie zdravotne problemy a napriek tomu sme vsetko v pohode zvladli a dokonca si to naplno uzivali, napriek tomu, ze to bolo narocne...

autor
14. feb 2024

@nevenka Ja sa na babo velmi tesim, ale nikdy som nebola typ "milujem deti". Viem,ze ked budem mat vlastne,sa toto zmeni. Zas tu zo mna nerob netvora,co si pomaly nezasluzi mat dieta. Ja karieru budem mat vzdy, pretoze robim specificku pracu a mozem si vyberat. To hovorim len ako informaciu a nie ako chvalu. Ale bohuzial v nasich koncinach sa nosi to,ze pokial nie si do 3r doma,tak si vlastne dieta nezasluzis. Lenze to vobec nie je pravda, ja len jednoducho nechcem profesne zakrpatiet a ano, chcem mat aj peniaze. To,ze sa nemusim pozerat v obchode na cenovky a odletim na 3 tyzdne do NY predsa neznamena,ze som horsi clovek. Kazdy riesi ine problemy, niekto odchod partnera v tehotenstve,niekto nedostatok financii, no a ja riesim ako byt nie len matkou,ale aj sebestacnou zenou.

misulikver111
14. feb 2024

Podľa toho v akom poradí sú tvoje priority. Áno je skvelé mať prácu ,ktorá ti aj dobre zarába je super mať v robote dobrý kolektív je fajn posúvať sa dopredu v kariére, ale podľa mňa nič nenahradí láska k dieťaťu žiadne peniaze sveta ani práca.
Ak myslíš len na to kedy sa vrátiš do práce dieťa ste mali odložiť a ty si mohla pokračovať naháňaním peňazí. Veľa žien je nútených chodiť do práce aj počas MD a prvé kroky svojho dieťaťa pozerajú na videu. Peniaze sú samozrejme potrebné k životu ,ale nie sú skutočné šťastie, nie je to ani práca a už vôbec materiálne veci, ale každý má svoje priority.

lienka.7
14. feb 2024

@autorka no tak po polroku sa vrátiš do prace a bude. Kde je problém?

milanemila
14. feb 2024

Ja na tom nevidim nic zle, tiez som uz ako tehotna vedela, ze 3 roky neostanem sediet doma a tiez sme peniaze nepotrebovali 🤷🏼‍♀️ mala isla 1,5 rocna do jasliciek a ja do prace. Teraz pri druhom (poslednom) viem, ze sa nebudem ponahlat, lebo to teraz citim inak. Je to na tebe, uvidis aj ake bude dieta, ci bude schopne byt v jaslickach alebo to nebude zvladat.
Uprimne od polrocneho si neviem predstavit odist na plny uvazok, mali ma teraz 10m a este je uplne babo 🙈 ale naozaj uvidis ked porodis a ked mozes robit aj z domu alebo skrateny uvazok, tak sa to podla mna da zvladnut v pohode.
Priprav sa ale, ze sa stretnes s nepochopenim, lebo aj tu v komentaroch to je vidno. Niekto proste nechape, ze niekomu zalezi aj na praci a na nejakej realizacii mentalnej, ze nejde prioritne o peniaze 🤷🏼‍♀️ a automaticky taka zena nema rada svoje dieta, co je uplna hlupost. Velakrat vidim tieto super mamky, vo su doma aj 6 rokov a dietatu pustia telku supnu tablet a podobne, takze to kolko rokov si doma vobec nehovori o tebe aka si matka.

thoughtfulweirdo
14. feb 2024

A kde je problém? Píšeš, že v mužovi budeš mať druhého rodiča, takže uvidíš, ako to budeš cítiť a vnímať po pôrode a keď budeš pripravená, urobíš kurzy a/alebo sa vrátiš do práce. -----> problem solved 😎

autor
14. feb 2024

@milanemila Dakujem tebe aj vsetkym podobne zmyslajucim zenam ❤️ Som velmi rada,ze som sa tu povacsine stretla s pochopenim a nie odsudenim.

misinka0611
14. feb 2024

Realita po pôrode môže byť úplne iná ako si teraz predstavuješ. Ja mám 2 deti a napíšem ti úprimne, že deti sú malé len raz a ten čas tak brutálne uteká, že si ich treba užiť ak má človek možnosť. Práca neutečie a pri štýle zvyšovania veku do dôchodku budeme pomaly do 80 tky robiť.

Čas a povaha dieťaťa všetko ukáže. Zbytočne sa nad tým teraz zamýšľať ked ani len netušíš čo ta čaká.

ibatanecnica
14. feb 2024

uvidíš ako to budeš cítiť po pôrode. Ja som síce nezarábala až tak veľa ale nevedela som si predstaviť byť doma. Čo budem celé dni robiť? Nevzdelávať sa, nenapredovať, bola som taký menší workoholik. Po narodení dcéry sa to otočilo. Po 3 rokoch som si nevedela prestaviť ísť do práce. Teraz to nerieš, uvidíš aká bude situácia po pôrode a podľa toho sa zariadiš. Je to na tebe, tvoj život. Ak ťa to bude ťahať do práce, dieťa môžeš dať do jaslí a ísť sa realizovať.

anjelicek26
14. feb 2024

Ved sama vies, co chces, na co ti to tu musi niekto odobrovat... doma rok a potom nazad do prace, bud opatrovatelka alebo jasle, bud part alebo full time, uvidis, ako to bude s dietatom sklbitelne... ja som doma nikdy dlhsie ako 1,5 roka nebola, ja potrebujem ludi okolo seba a pouzivat sede bunky na viac, ako detske blbovinky ... a ano mam rada svoju pracu... a ano - aj svoje deti milujem, ale ten vek 1-3 roky rada odovzdam opatrovatelke na cast dna 😅