Ako predvolať svedka na súdne pojednávanie?

rehulkare
30. aug 2010

ahojte, prosim, vedeli by ste mi volakto poradit?

moja mamina podala navrh na rozvod manzelstva. Kedze som plnoleta a s maminou sme sa konecne rozhodli bojovat, tak som v navrhnu uvedena ako svedok (meno + adresa). Rodicom uz prislo predvolanie zo sudu na pojednavanie, avsak mne ziadne predvolanie ako svedkovi neprislo. Mam este cakat?
Pytam sa, pretoze v maminom predvolani je uvedene nasledovne, citujem: "Rovnako urobte navrh na predvolanie svedkov, na ktorych sa chcete na pojednavani odvolat." Tak teraz neviem, ci staci uviest svedka do navrhu na rozvod a ten pride na pojednavanie (ci uz pride alebo nepride predvolanie) alebo ci treba este dodatocne podat navrh na predvolanie svedkov, kde by sa vlastne uviedlo zase len moje meno a adresa...prosim, ak mate nahodou volakto skusenosti, velmi privitam akukolvek radu. Nerada by som totiz kvoli nejakemu papieru posuvala (teda v pripade, ze by sme volaco opomenuli) ukoncenie nasho trapenia. Dakujem.

sigsauer
2. sep 2010

@rehulkare Svedok by predvolanie mal dostať doporučene do vlastných rúk, ak takého niečo mamine prišlo, to znamená, že ak ťa tam chce ako svedka, tak ťa musí navrhnúť. Potom sú dve možnosti - buď ti predvolanie hneď pošlú ako návrh dostanú, alebo ak by ich nerozviedli na prvom pojednávaní, tak ťa zavolajú ako svedka na druhé, ale to je ten neštandardnejší postup. Súhlasí otec s rozvodom? Aký je to typ človeka? Ak nesúhlasí, jedna strana, je to komplikovanejšie. Ale zase si dospelá, aspoň sa nebude riešiť opatrovníctvo. Pokiaľ nemáš ešte viac ako 26 rokov a ešte študuješ, tak majú rodičia voči tebe vyživovaciu povinnosť, takže to by sa riešilo tiež. Ako svedok budeš na súde vypovedať o skutočnostiach, ktoré sú ti známe, teda čo sa ťa budú pýtať. Môžu to byť rôzne otázky, aj nepríjemné (lebo niektorí prokurátori sú nepríjemní), aj čo sa týka trvania manželstva tvojich rodičov, môže sa naskytnúť otázky či si bola niekedy svedkom násilia doma a pod.

sue
26. sep 2010

@rehulkare prepáč, že ti skáčem do témy....

Chcem sa pre kamarátku informovať - žije s mužom, ktorý je ešte stále na papieri ženatý, teraz požiadal o rozvod, ale chce vedieť, či môže byť ona predvolaná ako svedok na rozvod... A ak áno, tak čo sa tam vlastne môže riešiť...

Díky 🙂

claudica
27. sep 2010

@sue Ako svedok môže byť predvolaná na základe návrhu advokáta navrhovateľa alebo odporcu, súd ju sám od seba podľa mňa nepredvolá. A musí to byť súdu oznámené ešte pred pojednávaním - teda že niektorá zo strán tam chce mať svedka. V jej prípade môžu riešiť jej vzťah s týmto mužom....neviem, možno jeho "bývalá" sa v tom bude chcieť s advokátom vrtať... Neviem. Ale ak bude predvolaná, musí tam ísť.

andzi
27. sep 2010

@rehulkare zákon hovorí, že v sporovom konaní, ktorým je aj konanie o rozvod manželstva, návrhy na dôkazy predkladajú účastníci, ale súd rozhodne, ktoré z označených alebo navrhovaných dôkazov vykoná. To znamená, že ak tvoja mama navrhla výsluch teba ako svedka, neznamená to, že tento dôkaz súd aj musí vykonať a účastníci nemôžu nútiť súd, aby ten ktorý dôkaz vykonal. To, že tvoja mama navrhla teba ako svedka je jedna vec, ale ak ťa súd ešte nepredvolal, to znamená, že zatiaľ uvážil, že tento dôkaz nebude vykonávať a treba počkať, ako sa konanie bude ďalej vyvíjať. Možno nakoniec tento výsluch ani nebude vykonaný.