Ahojte, potrebovala by som sa poradit s niekym kto ma za sebou katolicky rozvod. Mam rozvedeneho priatela a chceli by sme sa znova brat v kostole a neviem na koho sa obratit. Citala som ze sa da manzelstvo anulovat ale ze je s tym kopec tahanic a treba tam vlacit aj svedkov a niekto iny zase tvrdi ze je to rychle len treba ist na nejake istitucie neznameho druhu. Tak neviem kde zacat skratka. Ak s tym mate niekto skusenost skuste poradit. Dakujem 🙂
treba sa obrátiť na cirkevný súd,veľmi záleží od dôvodu,prečo bolo manželstvo rozvedené,ale dnes sa to berie menej prísne,resp. uznávajú sa dôvody,ktoré niekedy sa neuznávali napr. gamblerstvo...
Nemyslim si, ze ti tie tahanice za svadbu v kostole stoja. Je milion inych miest, kde mozes mat svadbu, krasnych, romantickych, kludne si oblec krasne biele saty 🙂 My sa budeme brat o styri mesiace... v mlyne 😅 😅 😅
aj mojmu otcovi povolili sa vziat druhy krat.. pisala jeho prietelka na bskupstvo ci kde to.... lebo mama odisla sama... aj od deti tie nechala otcovi .. a hodne pila, brala si pozicky, a bola take mierne psycho... takze odpoved bola neviem presne aka... ale k druhej svadbe neprislo.. jednoducho musis preukazat ze ten, kto sa che druhy krat brat v kostole, nezavivin rozpad manzelstva a celymi silami sa snazil o jeho udrzanie... a ani nemoze byt vedeny ako ziadatel o rozvod...... jendoducho to musi ziadat druha osoba.. n akdobrovolne suhlasil s rozvodom je to tazsie.. ale da sa dnes
No ved on neziadal o rozvod ale pristupil nan pretoze mal aj podozrenie na neveru. Ale to ona nikdy nepripusti ☹ mne na tom kostole az tak velmi nezalezi ale nasi rodicia, klasicky zaryti katolici, vela to pre nich znamena. Chceme to vyskusat ale ak sa mame s tym vlacit 5 rokov tak to asi naozaj nema vyznam.
@tyty64 svadba by sa nikdy nemala robit kvoli rodicom. je to len tvoja a partnerova osobna vec. rodicia sa musia prisposobit. inac sa moze stat, ze vam cely cas budu hovorit do zivota.
neviem, ako moze niekto tvrdit, ze to tahanica nebude, ked nepozna vsetky okolnosti.
uz len to co pises.....mal podozrenie na neveru. podozrenie, nie je to iste, co dokaz.
ono tych dovodov na ktore sa mozes odvolat je niekolko - nezrelost partnera/partnerov, za to ze ten suhlas bol "skorumpovany" - consentimiento viciado - nevedela si o nejakom zavaznom fakte v case svadby /keby si ten fakt poznala pred svadbou tak by si sa nevydala/, a potom lebo aj ked su obidvaja partneri ok tak mozu existovat urcite prekazky - neplnoletost, dokonca impotencia etc. - potom sa musis spojit s advokatom ktory vedie tieto anulacie a musite aj dokazat to co tvrdite - takze bolo by dobre aj zo 2svedkov a ide to normalne pred cirkevny tribunal - a to potom uz zalezi naozaj na tom ako ten cirkevny tribunal frisko funguje alebo ako to vedie ten advokat. ale v podstate teraz uz nerobia az take problemy pokial vies tvoje dovody aj nejakym sposobom podlozit.
Boli mladi, boli hlupi 🙂 to ale asi ako dokaz neprejde. Je to tazke, z kazdej veci co sa v tom vztahu pokaslala bude ona vinit jeho. Nikdy neurobi nic co by nam pomohlo. stale nam ide proti a ublizuje ako sa da, cez deti, spolocnych znamych. Tazko sa jej nieco nasije. Skusime to najprv bez nej a mozno to nakoniec vyjde🙂 Dakujem vsetkym
tyty - to chcetevybavovat bez vedomia jeho ex? Ono vy ked podate ziadost o nulitu manzelstva na prislusnom urade - to by mal byt asi uz u biskupa alebo nieco take - tak oni to potom riesia ako pri civilnom rozvode cize posielaju info aj ex - a ta ma 3 moznosti - neurobi nic a necha to plavat, bude suhlasit a mozno aj spolupracovat, pripadne nebude suhlasit a bude vypovedat proti - takze vynulovat ten sobas bez toho ze ona by sa o tom dozvedel je dost tazke
inaksie ked hovoris ze boli mladi a hlupi tak moze alegovat, ze boli emocionalne nezreli
@anjelicek26
@anjelicek26
jejha...som sa zasmiala...fakt to je netrdicne miesto...mlyn...to ste ako na to prisli?
@nadzieja - no u nas sa robia svadby oficialne len na urade, v mlyne a este teda ponukaju na luke "za dedinou", no ale teda v marci ma to tam vobec netaha 😅 😅 😅 Kamoska mala svadbu prave v mlyne, a ze to bolo take utulne, prave pre mensiu svadbu, ze sa to da krasne vyzdobit. Tak sa tesim 🙂
(upozornenie pre ateistov a neveriacich, tento prispevok bude obsahovat vela pojmov, ktore bezne nepouzivate. nechcem to rozoberat vase problemy s rkc, chcem poradit @tyty64 ako sa na jej problem pozriet. ja niesom knaz a ani nejaky katechet, ci teolog)
katolicky rozvod neexistuje. existuje anulovanie sobasu, ale to nie je ekvivalent rozvodu. a je to velky problem!
ziadat o anulovanie sobasu nie je pravny ukon z hladiska obcianskeho prava. z hladiska cirkevneho prava ti poradi nejake odbornik -teolog. z hladiska vysluzenia sviatosti manzelstva - to je to co absolvovali tvoj priatel a jeho manzelka pocas svadobneho obradu. kedze sa jedna o cisto dusevnu zalezitost, tazko sa to predstavuje. kazdopadne, ak urobili manzelsky slub, tak doslo k uzavretiu manzelstva, ak to ale nebolo dobrovolne - ak to bolo pod natlakom (napriklad pod natlakom hrozby z fyzickeho napadnutia) - tak je mozne ze nedoslo k pravoplatnemu uzavretiu sobasu. ak mal partner v case vysluhovania inu manzelku tak tiez nie je sviatost platna. dalsim problemom moze byt ak nechcel jeden partner mat deti (nie nemohol, ale nechcel a branil sa pocatiu- bez vedomia manzela/ky (predpokladam ze to musi potvrdit lekar)) alebo ak neviedli plnohodnotny sexualny zivot (to sa da ale liecit, na tom sa neda stavat anulacia). mozno ak zatajili manzelia pred sebou nejaku fyzicku vadu (napriklad to nemozlo viest ku splodeniu deti - ale na tom sa tiez neda stavat, je nutne asi vyjadrenie lekara) alebo psychicku vadu - ktora objektivne nemoze viest k naplneniu sviatosti (manzelia si tuto sviatost vysluhuju sami, ak jeden manzel zataji dovody, ktore by neviedli ku naplneniu sviatosti, tak je mozne na zaklade toho anulovat sobas - velmi vela dokazovania, velmi dlhy cas). Ak existuje podozrenie ze jeden partner vsupoval do manzelstva s tym ze uz pocas chodenia podvadzal a mienil v tom pokracovat, tak tiez sobas nie je platny.
To su len take veci ako uvazovat. Ak tvoj partner je rozvedeny, tak je z cirkveneho hladiska stale u neho nutne robit vsetko preto aby svoje manzelstvo zachranil, ak k tomu nedochadza z jeho strany, tak to nie je polahcujuca okolnost v ramci anulacie. Ak nedochadzalo v ich zvazku napriklad ku tyraniu ci uz fyzickemu alebo psychickemu, tak to tiez nie je nic co by bolo nutne z hladiska kanonickeho prava brat ako okolnosti na anulovanie.
Odluka manzelov nie je nic nezvycajne - je to ale len odluka (aj ked je tvoj pratel technicky pravne rozvedeny). Nezitie pod jednou strechou, sex. nespoluzitie. To niesu veci na ktorych sa da postavit anulacia. Odluka je len medzikrokom. Ak existuje podozrenie ze ze existuje dovod preco nedoslo k naplneniu manzelstva u tvojho manzela zo strany jeho manzelky, tak je mozne manzelstvo anulovat, musite to dokazat! Ak jeho manzelka nechce anulaciu a ani nie je ta ktora sposobuje nenaplnenie manzelstva, tak mas problem ty, pretoze tvoj priatel je z hladiska jeho manzelstva ten ktory nechce nic urobit a on tazko nieco take moze uskutocnit. Potom nie je mozne mat svadbu v kostole.
@tyty64 Ked sa chces vydavat v kostole len kvoli rodicom,tak to naozaj nema zmysel. Obrad v kostole je duchovna zalezitost/sviatost, a ked je to tebe jedno,tak mat svadbu v kostole je len divadlo pre hosti,bez hlbsieho zmyslu. To vam potom asi neoplati tahat sa po sudoch kvoli zruseniu. A peknu svadbu si urobite aj na urade.
@suem vsetko sa da ak sa chce ☹ ☹ ale clovek s tym musi potom zit... 🤐 🤐
a vo vysluhovani sviatosti manzelstva je to zlozitejsie preto, lebo knaz nevysluhuje tuto sviatost. je len sprostredkovatel a potvrdzuje, ze ste uzavreli manzelstvo pred Bohom. sviatost si vysluhuju priamo manzelia navzajom pred Bohom a "co teda Boh spojil, nech clovek nerozlucuje!" Mk 10,9 😉 😉 a tu je kamen urazu 😝
@wewwi no vidis, hned je to o inom, ked sa to takto poda, t.j. treba to takto podat na sude, ona je vydata ma dieta s inym muzom..... a ten tvoj by chcel cirkevny sobas anulovat aby ste mohli mat novy, nakolko ten prvy je neodvratitelny rozpadnuty, ci ako sa to hovori 😀 😀 ale urcite by som sa nebrala v kostole len kvoli rodicom ak to tak ja necitim 😉 potom budu chciet aby ste dali deti pokrstit, ptoom ich dali do skoly na nabozensto, na 1.sv. prijimanie..... je to zavazok ak to je nanutene od rodiny a nie je to vase rozhodnutie a hlavne nechcete zit podla Bozich prikazani 😔
@kacena4 to ano, ale myslela som ten obrad, bol ovela krajsi. Zazila som vela kostolov 😉 a vacsinou to bolo poucovanie a rady do zivota ( co uz len farar vie o manzelstve ) Na urade bol akysi iny 😉 Pokial je vsak clovek silne veriaci a zalezi mu na tom, tak proti tomu nic nemam
@tetapetra vies v kostole je to o "poucani" vacsinou preto, lebo dotycny su tam len zoparkrat pred sobasom a farar ich dobre nepozna ak vsak su v pravidelnom kontakte s knazom ktory ich sobasi je to o vzajomnom zdielani v manzelstve a povzbudovani do zivota (od knaza), nie je to brane ako poucanie 😉 😀 😀 aspon my sme to tak vzdy zazili 😵
@lieky skúste aj mne poradiť ...