Ako povedať priateľovi, že mám zdravotné problémy?

ayamesenpai
15. feb 2017

Ahojte chcela by som sa opýtať ako mám povedať priateľovi že som chorá. Mám SM a epilepsiu. Na epi sa liečim už cca 8 rokov a je stabilizovaná takže som na tom dobre a na SM sa liečim cca 2 roky. Na jedno aj druhé mi prišli na začiatku takže liečba u jedného aj u druhého prebieha dobre a nemám nejaké extra obmedzenia. V podstate môžem všetko ako zdravý človek. Ale čo som mala priateľa tak keď som mu to po cca pol roku vzťahu povedala tak ma nechal so slovami že si ku mne nechce vytvoriť silnejšie puto lebo ak sa mi niečo stane tak to bude pre neho hrozné. No a bojím sa čo, ako to mám teraz povedať. :( Raz mu to povedať budem musieť a neviem či je lepšie teraz skorej alebo to naťahovať. Dosť sa ale bojím jeho reakcie že ho to odradí odo mňa. Prosím vás poradte mi.

ukulela
15. feb 2017

@ayamesenpai ako dlho ste spolu? za mna s tym treba vyrukovat cim skor. povedat nieco take po pol roku by som brala ako podraz. niektori uz po pol roku spolu ziju, planuju buducnost. je preto dolezite, aby partner vedel, na com je a co moze cakat. a aj pre teiba je leosie hned na zaciatku vyselektovat chlapov, ktori by ta sklamali .. venovat niekomu pol roka zivota a potom zistit, ze ta nie je ochotny akceptovat taku, aka si, to ti za to nestoji ...
niekde si pisala, ze stuzkova. teda si este mlada, neboj, praveho urcite najdes.

ayamesenpai
autor
15. feb 2017

@ukulela áno teraz som na VŠ z ktorej mám v pláne odísť pretože ma to nebaví on tu ostáva len je odo mňa starší je to doktorand. No sme spolu mesiac. A preto či teraz hneď na začiatku, hlavne neviem ako to povedať. ?

miadi
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ayamesenpai
autor
16. feb 2017

@miadi SM je skleróza multiplex

lintu
16. feb 2017

no, mala by si mu to povedať hlavne čo najskôr.... nechávať takéto vážne veci až na neskôr, naozaj nie je dobrý nápad.... mne povedal chalan, že je epileptik, ešte kým sme medzi sebou nič vážne neriešili.... a tak to bolo fajn.... dostala som čas sa s jeho diagnózou vyrovnať, resp. si ho držať od seba ďalej, aby sa príliš nenamotal a nebol potom veľmi sklamaný...

väčšina ľudí sa zľakne toho, čo nepozná... to žiaľ neovplyvníš... preto bude pochopiteľné, že i tvoj súčasný priateľ sa pravdepodobne sprvoti zľakne... daj mu čas... ak mu na tebe záleží, on sa vráti.... a ak nie, asi nestál za to... bolo by to pekné, ale ľudí si k sebe nepripútame len preto, že to tak my chceme...

takže nečakaj.... s chalanom si urobte pekný večer a povedz mu, ako sa veci majú... skús mu o svojich chorobách hovoriť čo najpozitívnejšie...možno by pomohlo ich hneď z úvodu priamo nepomenovať, ale povedať mu o nich v nejakom opačnom poradí, ako si nám to tu ty napísala...

každopádne veľa šťastia, nech to už dopadne akokoľvek 🙂

@miadi skleróza multiplex?

miadi
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zdena12345
16. feb 2017

cim skor tym lepsie a uprimne, ten prvy asi neodisiel lebo sa o teba bal, ale skor sa bal o seba... to bola len hlupa vyhovorka ako to pretocit tak, aby bol cacany a nie zly, ze nechal choru holku.
cim skor tym lepsie. drahy musim ti nieco povedat. je to pre mna dost neprijemne, no myslim, ze je lepsie aby si to vedel cim skor. mam vazne zdavotne problemy a myslim ze by si mal o tom vediet....

bale1rinka
16. feb 2017

@ayamesenpai je veľmi dôležité aby vedel o tvojom zdravotnom stave. bude hneď na začiatku medzi vami jasno.nič neskývaj a ak ťa naozaj aj miluje tak bude s tebou, však aj keď dvaja stoja pred oltárom tak sa ich farár pýta, či poznajú zdr.stav toho druhého a veľa ľudí sa berie i napriek neakému "hendikepu" kedy by si mu to akože chcela povedať?kedy bude tá správna chvíľa? ja mám kamošku čo má schyzofréniu a keď si našla priateľa po týždni mu to povedala. Sú stále spolu už cez 1 rok...

kundyfas
16. feb 2017

Treba to povedat na rovinu. Znameho partnerka ma tie iste problemi. Povedala mu to asi po roku a pol vztahu. Najprv to musel chalan trochu stravit teraz su uz 10 rokou spolu. Konec koncom zalezi od tvojho partnera ake silne puto je medzi vami.

magmolatus
16. feb 2017

@ayamesenpai
Povedz mu to cim skor a asi tak ako si to napisala sem.

librarian
16. feb 2017

ja mám tiež zdravotné problémy (od narodenia). niektoré nemajú vplyv na každodenný život, no niektoré áno, napr. mám poškodený sluch. každému frajerovi (bolo ich pár) som to povedala po pár stretkách, keď prezentovali, ako im na mne záleží. žiaden z nich sa kvôli tomu so mnou nerozišiel. manžel mi pomáha v situáciách, na ktoré sa ja kvôli zlému sluchu necítim, napr. vybavuje úradné záležitosti... povedala som mu to úplne priamo - mám takéto zdravotné problémy a vyplývajú z nich takéto obmedzenia/problémy. proste to tak je. zobral to v pohode. ak ťa naozaj ľúbi, tak aj tvoj partner to tak vezme a bude považovať za samozrejmosť, že ti pomôže, ak bude treba. 😉

mima4
16. feb 2017

@ayamesenpai urcite mu to povedz co najskôr, idealne ihned. Bud ta skutocne lubi a pojde aj touto cestou s tebou, alebo nech pali do riti.

sense
16. feb 2017

cim skor tak ako si to napisala aj tu...ak ta naozaj lubi tak bude s tebou ajj dalej, ak nie tak ti za to nestoji... ja som za uprimnost...

dulazh
16. feb 2017

jednaj na rovinu,teda povedz mu to-ak ta ma rad prijme to a ked nie,nema vyznam to natahovat.Raz pride urcite ten co ta bude mat rad taku aka si🙂

erickatt
16. feb 2017

@ayamesenpai no mne dráhy povedal ,ze je chorý asi po 10 tich minutach komunikacie.. a bolo to spravne. Povedz mu to cim skôr...

sasa1310
16. feb 2017

ja osobne by som to povedala neskôr. Kedy už by ten vzťah naberal trošku viac na vážnosti. Lebo mesačný vzťah podľa mňa ešte nič nie je. Takých ešte môže byť a neviem si predstaviť, že by sa ti to chcelo každému s kým budeš mesiac to rozprávať. Predsa len to je intímna záležitosť.
Takto sa môže otočiť ešte v čase, kedy mu na tebe vôbec záležať ešte ani nemusí

rebellefleur
16. feb 2017

@sasa1310 - neviem či čas hra nejakú rolu, ja som bola s bývalým 1,5 r, dozvedela som sa svoju dg, jemu to povedala samozrejme a hadaj čo? Jasné že sa rozisiel. Odvtedy som vždy na začiatku povedala čo mi je

dilino
16. feb 2017

@miadi skleroza multiplex

miadi
16. feb 2017

@dilino Dakujem uz to bolo 2x vysvetlene 😊Mne stači raz 😊

babyangel
16. feb 2017

Podla mna taketo veci by sa mali hovorit hned na zaciatku. Myslim si ze by to bolo ovela jednoduchsie pre oboch, no najma pre teba lebo tak by si mala istotu ze partner ta berie a lubi taku aka si a aj napriek chorobe chce s tebou byt. A aj voci nemu by to bolo ferovejsie.

hyta
16. feb 2017

Asi ťa v rozhodnutí odrádza to, že predchádzajúci priateľ zdupkal. Aspoň vidíš, že si o veľa neprišla. Nemoc nie je zločin, nemáš dôvod sa s tým skrývať. Ak má byť vzťah férový, treba to priateľovi povedať hneď na začiatku.Ak ťa ozaj ľúbi, neodradí ho to. Veď partneri sa musia podporovať v dobrom i zlom.Držím palce, nech je to teda ten pravý.🙂

eeffka
16. feb 2017

@ayamesenpai za mna osobne su obe diagnozy dost zavazne. ja osobne by som ich chcela vediet co najskor.

germaniawerks
16. feb 2017

problém s nemocnou ženskou neni v jej nemoci per sečko ale v tom že ženská velice rýchle sa naučí nemoc zneužívať. Napr.: "miláčik dneska sa cítim akási nesvoja vzadu, veď vieš že mám tú epilepsiu. Radšej ma hladkaj a tvrdý sex odložme až na zajtra"

littleslovak
16. feb 2017

Ja som extrovert a povedala by som to asi velmi skoro. Nevravim, ze hned na prvom rande, ale na druhom uz asi hej 🙂 Skratka za diagnozu, nech je aka chce, nik nemoze a ked to povies tomu druhemu hned na zaciatku tak tych, ktory za to nestoja za prve hned vyselektujes a nemusis sa s nimi trapit. Za druhe ma cas sa s tym partner zrovnat.
Povazovala by som za nefer keby mi nieco take povedal partner napr. po roku vztahu, nie kvoli tomu co to je za diagnozy ale preto, ze by som mala pocit ze vo mna nema doveru ked mi to tak dlho tajil.
Drzim palce.

rebellefleur
16. feb 2017

@germaniawerks - tak d.bnuty komentár ako toto som už dávno necitala

lubkavargova1
16. feb 2017

Vyjasnit si veci urcite bude fajn. Ma pravo vediet co a ako. Je to tazke najst tie spravne slova, ale on sa aj tak rozhodne podla svojho svedomia a vedomia ci si zacne alebo nezacne s chorou zenou.

maciatkolulu
16. feb 2017

@rebellefleur to nebol drbnuty komentar, ale uplne je.nuty.... cloveku je na zaplakanie aki cvoci su medzi nami

mima4
16. feb 2017

@germaniawerks
si so*ár

nikdy nevies, čo teba čaká!! a moze to byť niečo PODSTATNE HORSIE ako epilepsia, či SM... mozno potom sa zobudis z tohto cinizmu a primitivizmu

rebellefleur
16. feb 2017

@maciatkolulu - keby sem napíšem od srdca komentár k hentomu, tak do 10sekund by som bola vyhodená navždy z koňa 😂, preto ta mierna forma

brita111
16. feb 2017

@ayamesenpai nie som na tvojom mieste,ale min.rok som bola v podobnej situacii,boli sme ale trosku dlhsie s priatelom cca 3,5r.,a ked som ochorela resp.stanovili mi diagnozu a povedala som mu to,rozisiel sa so mnou,nebolo to lahke,ale nehnevala som sa na neho za jeho rozhodnutie,naco by bolo dobre aby sme ostali spolu napr.len zo sucitu... a on ako slobodny clovek ma pravo sa rozhodnut, ci ostat v takomto vztahu alebo nie,ci to zvladne alebo nie,mal pravo si vybrat aspon ja som sa s tym takto vyrovnala. Za mna, povedat a cim skor,tym lepsie, drzim palce...