Ako pomôcť starej žene, ktorú bije vlastný syn?

6. nov 2023

Starsia pani ma dost zdravotnych problemov, ciastocnu demenciu a ine a syn sa rozhodol ju doopatrovat, teda nedat do domova (je tu podozrenie, ze chce byt jedinym dedicom a nedat dedit surodencovi).
Syn si vybavil opatrovanie na staru pani a plus aj mobilne opatrovatelky.
Uz dlhsie rozpravala stara pani, ze syn ju bije, ale kedze bola vtedy uz ciastocne dementna, nikto ju nebral prilis vazne.
Teraz to uz potvrdili viacere mobilne opatrovatelky, ze syn ju naozaj bije, nahlasili to aj svojej veducej (opatrovatelky).
Avsak nic sa zatial nedeje.
Ake ma prava stara dementna zena?
Da sa v tejto veci nejako uradne/pravne pomoct?
Dakujem za odpovede.

viestta
6. nov 2023

Opatrovatelska sluzba aj ktokolvek iny moze podat trestne oznamenie na podozrenia z tyranie blizkej osoby. Kedze stara pani patri medzi chranene osoby, tak tam su tresty tvrdsie. TO mozes podat na policii alebo prokurature

hortenziaj
6. nov 2023

Treba mu povedať ze tým ze ju bude opatrovať neznamená ze bude jediný po nej dediť, ak má iných súrodencov. Ak to robí kvôli tomu. A ak by aj dal ze nech naňho všetko prepise, tak sa to dá napadnúť, keďže pani ma demenciu. A ja by som to nahlásila, nech to riesia, na políciu, socialku alebo kde

isis234
6. nov 2023

Sociálna pracovníčka by mala prísť na kontrolu. Porozprávať sa s tou pani. Podľa možnosti, ak tam nebude prítomný jej syn. Spíše zápis. Ak bude mať následky po bitke- modriny, škrabance, nahlási to polícii. Budú to riešiť a jej syna zbavia opatrovníctva.
Opatrovanie rodiča neoprávňuje, aby po nich dedil.

autor
6. nov 2023

A ake povinnosti plynu z toho mne ako nahlasovatelke na policii? Budu ma kontaktovat viackrat? Da sa aj anonymne nahlasit (kedze syn ma pozna)?
A ta socialna pracovnicka pride az potom ako sa to nahlasi na policiu? Ci aj jej sa to extra nahlasuje?

zuzanaete
6. nov 2023

Smutne. Dalsie dieta vie, co sa deje?

maranco
6. nov 2023

Poznám podobný prípad, trvalo to roky.
Syn bral opatrovateľské na matku, bol to grázel čo nikde nerobil len pil a fajčil.
Keď si vypil tak ju mlátil. Pri návšteve plakala, ukazovala modriny, ale keď prišlo na lámanie chleba aby sa to riešilo tak nie, nechcela. Boli tam aj sociálne pracovníčky aj polícia, zatĺkala. Odmietala aj hospitalizácie v nemocnici.
Opičia láska k synovi vždy zvíťazila, že kvôli nej nepôjde syn do väzenia. Mal už podmienku za inú bitku. Nechal som jej číslo na linku pre týrané ženy, ak si to rozmyslí nech sa poradí čo robiť.
Skončilo to keď ležala na zemi znovu dobitá a dočiahla k telefónu si zavolať pomoc.

markusrasford
6. nov 2023

Nahlásil polícii

isis234
6. nov 2023

@ autorka, nahlás to zajtra sociálnej pracovníčke. Povedz jej, že chceš zostať v anonimite. Kvôli bezpečnosti. Ona si už nájde dôvod, aby ju prišla pozrieť, porozpávať sa.
Ak by si videla, že ju bije, vtedy zavolaj políciu. Alebo by sa ti sťažovala, že ju syn bije.
Spísali by s tebou zápis. Oni by to len sledovali

chcemradu
6. nov 2023

Jeho ďalším súrodencom, potencionálny dedičom...polícii, nahlásiť, podozrenie na týranie zverenej osoby. A nenechať to hodiť pod koberec.

lapersefona
6. nov 2023

@maranco a jak to potom pokračovalo?

maranco
6. nov 2023

@lapersefona keď videl že telefonuje tak zdrhol, ale našli ho a šiel do väzenia. Potom si našla opatrovateľku. Syn jej pár dní pred smrťou napísal list že už sa neuvidia, a ona si doteraz vyčíta, že mu mala posielať v balíkoch drahšie cigarety z ktorých by nedostal rakovinu.

lapersefona
6. nov 2023

@maranco velmi smutne ja ju aj čiastočne chapem . Materinská láska je nepochopiteľna. Radsej obetujem seba ako dieťa hoc je všelijaké

mysicka36
8. nov 2023

Ako sa to poriešilo?