Ako pomôcť sestre?

13. sep 2021

Ahojte obraciam sa na Vás takto anonymné s prosbou o radu..ide o moju sestru ..stala sa jej v živote taká vec že jej zomrela kolegyňa v jej veku .. chodila totiž pravidelne ku ženskému doktorovi na preventívky a pri poslednej jej zistili rakovinu maternice už ale veľmi rozšírenu a nedalo sa jej pomôcť a do pol roka zomrela .toto sa stalo pred 3 rokmi a sestre odvtedy akoby preplo a odmieta ísť k lekárovi na preventívku takže už tam skoro 3 nebola s tým že sa bojí toho istého.. neustále sa pritom sleduje už má aj depresie nespava riadne teraz jej začal aj vynecháva menzes predpokladám že z toho stresu a nevieme ako jej pomôcť ..vraj nemôže ísť k lekárovi lebo keď jej zistí to isté tak sa zrúti..ma 31 rokov doma malú dcérku a je proste z nej uzlik nervov..už nevieme s mamou čo urobiť alebo ako ju ukľudniť..aby s tak nebála lekárov a toho že jej určite niečo nájdu .

sarinka2012
13. sep 2021

A čo jej to pomôže keď to vedieť nebude? že tu nechá jedného dňa malú dcerku? Práve tým ,že lekárovi nejde sa jej zvyšuje šanca, že sa to nezistí včas a potom jej naozaj ostane len to zrútenie. Rakovina krčka maternice je velmi dobre liečitelná ak sa zistí včas, preto sa robia aj tie preventívky raz ročne. Ak takýto rozumný argument nepomôže tak už neviem, len dúfať že nebude mať nikdy žiadne zdravotné problémy tohto druhu, ono pri tej cytologii nejde len o rakovinu, ale rozne zapaly a iné markery.
A ešte jedna vec na záver - moju kolegynu ( strašia, už má po 50tke) práveže preventívka zachránila, ak by nechodila, už nie je medzi nami,

autor
13. sep 2021

@sarinka2012 presne to ju odrádza že jej kolegyňa chodila aj tak nezistili..a nevieme jej to proste nijak vyhovoriť ..že mohla mať zlého doktora alebo co

autor
13. sep 2021

A ešte má podporu v jej svokre ktorá ma 60 r. A u ženského bola asi dvakrát v živote ..

fleur1111
13. sep 2021

Tomu sa mi nechce veriť, že pravidelne chodila na preventivky a ani jediný raz jej nenašli ani najmenšiu odchýlku.

autor
13. sep 2021

@fleur1111 vraj chodila lebo jej mama na to umrela tak sa bála a chodila poctivo..neviem čo tam bolo ale že nezistili..možno doktor čo mala všetko odflakol

autor
13. sep 2021

@fleur1111 mala 29 rokov..nasadili jej ja agresívnu chemo aj všetko ale už sa nedalo pomôcť že to mala už všade..zistili jej to v marci a v októbri ju pochovali

stanulienkat
13. sep 2021

Skôr ako gynekológa, by to chcelo psychiatra.

fleur1111
13. sep 2021

Je pravda, že nemusia vždy zachytiť “postihnuté” tkanivo, ale aby sa to stalo každý rok? Podľa mna klamala, lebo jej bolo trápne priznať, že to zanedbala. Ale to je už teraz aj tak jedno. K tvojmu problému - sestra ma vždy na vyber, buď sa bude ľutovať alebo bude myslieť hlavne na dcéru, že ju potrebuje. Možno to vyznie ako klišé, ale takto nemôže ďalej fungovať. A je aj možné, že sa úplne zbytočne trápi a cely život len preplace kvôli niečomu čo možno ani neexistuje.

autor
13. sep 2021

@fleur1111 sestra chodila dovtedy vždy vzorne naposledy bola v novembri 2018 a keďže mala 3 krát po sebe dobre výsledky zo sterov tak jej lekár povedal že ďalší ster o 3 roky môže byť kľudne..a to je teraz a nechce ísť a nevieme ju donútiť..

autor
13. sep 2021

@fleur1111 ako ja za tú jej kolegyňu neviem povedať či chodila alebo nie.. tvrdila že chodila..tak ale ktovie..

fleur1111
13. sep 2021

Pozri, ak by jej aj niečo našli, nemyslím, že to bude v takom hroznom stave. Ako tu už bolo spomenuté, rakovina krčka je v dnešnej dobe dobre liecitelna. Je to len na nej ako sa rozhodne.

sarinka2012
13. sep 2021

No žial ja poznám ženu čo dokonca nikdy nebola u gynekologa ( a to nepreháňam) a zopár takých čo chodili len v tehotenstve a koniec....nerozumiem tomu, veď to je ako preventivka u zubára, len u zubov je to o to lepšie, že začnú aspoň bolieť, ale rakovina velmi dlho neboli :( je škoda že to takto berie, ale ak ona sama nechce za uši ju asi nedotiahnete, ani psychologovi, ale ak jej zaleží na jej dcere a rodine, tak by mala byť informovaná o svojom zdraví, aby to vedela v prípade potreby riešiť včas, pretože týmto sa presne vystavuje tomu, že na to už čas nebude. Teraz poviem hroznú vec na ktorú nechcem ani myslieť, ale ja osobne ak by som mala zomrieť, chcem mať šancu bojovať, nech by to dopadlo akokolvek, tiež mám dceru a nikdy by som si to neodpustila, že by som ju tu nechala bez boja,

cimage
13. sep 2021

Je dospela, tak donutit ju nemozete. Ale psycholog by sa mohol s nou porozpravat. Tym, ze ma male dieta, by mala byt viac zodpovedna nielen za nu, ale aj seba. Dieta ju potrebuje a bude este dlho.

spadnutaslivka
13. sep 2021

@fleur1111 poznám 2 ženy, ktoré ozaj chodili pravidelne a nezistili im. Až už vo vysokom štádiu.

luccija
13. sep 2021

Sestra má už úzkostnu poruchu, ak nie aj depresiu.K lekárovi určite treba ísť a dať si spraviť tu lepšiu cytologiu baseliquid .Je zodpovedná za svoje dieťa, keď už toto nepomôže...to má aký zmysel štekať hlavu do piesku?nikto nevie ako to s kolegyňou bolo, ale ona to má v svojich rukách.Nechapem ako je možné, že tak málo žien chodí na preventívnu počula som číslo v rádiu, ale na nechty, kozmetiku....sa chodí.

luccija
13. sep 2021

@spadnutaslivka aj ja poznám.Niekedy to je asi agresívne ...a na sono a mamograf chodí tak isto malo zien

katka2602
13. sep 2021

@fleur1111 moja sestra tiež chodila pravidelne na preventívnu gynekologicku prehliadku a keď zistili, že ma rakovinu už jej pomôcť nevedeli. Ono totiž je aj agresívna rakovina, ktorá položí človeka do pol roka. Sestre nepomohli už nevedeli.

moni73
13. sep 2021

Rozumiem jej. Zazila som si to s otcom, neustaly strach, kazde 3 mesiace kontrola, kde pocitate s najhorsim,... Len sa asi nestresujem ako tvoja sestra. Mam to racionalne zdovodnene.

merkelica
13. sep 2021

nerozumiem, cize ked nepojde na diagnostiku tak bude stale zdrava?

nikha2809
13. sep 2021

.mne tak zomrela mamina ale ta nebola u gyn 11rokov.uz nepomohlo nic.preto chodim ja pravidelne,uz mam po konizacii jedna ma este caka.je to banalna operacia a urcite nech sestrabradsej ide ako by uz potom mohlo byt neskoro.

siska53
13. sep 2021

@fleur1111 to sa zial.stava... mojej babke tvrdili, ze to krvaca z predoslych oziarov, co ju vyliecili z rakoviny.. bola s tym u viacerych lekarov, na ct.. kadekde....Ze tam ma dost velky nador jej zistili, ked uz bolo neskoro a do par mesiacov zomrela.

ailiba
13. sep 2021

Odporúčam porozprávať sa s ňou, príp. rozhovor s psychológom, alebo psychoterapeutom.... Takýto som môže byť spúšťačom psychickej choroby, nepodkladala by som to.

marca12
13. sep 2021

Aj mne zomrela kolegyna 34 rocna na rakovinu maternice a prave preto dbam riadne na preventivky vzdy som chodila a vzdy sa pytam gynekologa,ci je vsetko v poriadku. Tvoja sestra ma nejaky psychicky blok a preto by mala ist ku psychologovi najskor. Darmo do nej budete hucat,nezlomite ju.

dankanka
13. sep 2021

@merkelica ano..presne to je ta logika toho. Baba ma blok.. nic logicke tam netreba hladat. Treba psychologa

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
13. sep 2021

@karolinakr ako zle ak sa môžem opýtať?

fleur1111
13. sep 2021

Čiže keď chodím každý rok na preventivku, aj tak mi môžu zistiť odrazu štvrtý stupeň rakoviny? Nerozumiem teda postupom, keď je ster po niekoľkých razoch negatívny a dr povie, že stačí prísť o 2-3 roky, tak možno za ten čas už nebudem medzi živými, lebo som len tak dostala rakovinu najvyššieho stupňa? Každopádne je tento názor zaujímavý a určite sa na to opýtam svojho doktora.

karolinakr
13. sep 2021

únavu cítim, može to byť so štítnou žlazou ale človek nikdy nevie

siu148
13. sep 2021

A na manžela by nedala, keby sa on s ňou porozprával?

tinka_1807
14. sep 2021

V prvom rade sestru netreba strašiť. Tým jej nepomôžeš v tomto štádiu, pretože u nej je už minimálne silná úzkostná porucha. Odporúčam jemne sa s ňou porozprávať a navrhnúť cestu k psychológovi. Pretože nejde len o gynekologické vyšetrenie, ale môže sa začať báť akýchkoľvek vyšetrení, alebo choroby a namyslat si, že je chorá pri každej bolesti. Po Tom, čo sa dostane k psychológovi pomalými krokmi sa na tom dá pracovať a postupne sa dostane aj ku gynekológovi.
Ale ozaj to treba riešiť, pretože môže sa to rozvinúť až do panickej poruchy z chorôb a pod.

Ono všade okolo nás sú choroby, človek nikdy nevie, ale netreba rozmýšľať nad najhoršim. Lebo to neprospieva a okrem toho to berie životnú energiu.

Držím palce, aby sa ti podarilo dostať ju k psychológovi. 🙂