Ako pomôcť priateľke?

makodob
28. sep 2022

Ahojte, toto je moj prvý takýto príspevok vobec. Ide o moju priateľku, ktorú som spoznala približne 2 roky dozadu. Ona je na tom finančne veľmi zle a od kedy sa poznáme sa jej snažíme finančne každý mesiac niečo prispieť. Má 62 rokov a žije so svojím 17r synom v maličkom 2-izbovom domčeku, ktorý im ostal po smrti jej muža. Žijú vo veľmi skromných pomeroch. Ona je na tom zdravotne zle, je po operácii maternice a celkovo si myslím, že už pracovať ani veľmi nemože. Jej syn brigáduje, ak može popri škole, ale žijú v podstate ,,z ruky do úst”. Ja som dnes z toho úplne zronená, že taká 62 ročná žena - babka, dostáva pomoc od cudzých ľudí a musí sa takto na starobu trápiť. Ja si to ani nechcem predstaviť, aby som na starobu rátala drobné, či mi vyjde zajtra na chleba. Už i v takejto situácii nás oslovila. Ja vlastne ani neviem prečo tu píšem, čo od toho čakám, ale veľmi rada by som jej pomohla. Čaká na schválenie dochodku, ale to neviem dokedy potrvá, dovtedy človek aj od hladu može zomrieť. Dnes nás poprosila o pomoc, má nedoplatok 110€ za elektrinu, že jej chýba ešte 56€, aby to mohla uhradiť. Tak sa s našou rodinou na to poskladáme, ale mám pocit, že im na jedlo asi už neostáva. My s manželom máme 4 deti, tiež je to pre nás finančne náročné, ale ak možeme radi jej pomožeme. Neviete mi niekto poradiť, niečo pre ľudí v núdzi?

viestta
28. sep 2022

Babka nemá nárok na vdovský dôchodok, syn sirotský? Kým jej dôjde rozhodnutie o dochodku môže požiadať obec o sociálnu výpomoc

katkaseiner
28. sep 2022

@makodob oslovila by som mestsky urad/obecny urad. Viem ze u nas v obci sa riesia jednorazove prispevky prave rodinam v nudzi - vela ludi o tom ani nevie, cize neziadaju, aj keby dali len 50-100E tak to pomoze aspon s tym nedoplatkom. Skus sa spytat a napiste ziadost..zrejme vam to nedaju zo dna na den, ale dovod je, neide o niekoho kto tie peniaze prepije, nas starosta s takymito vecami hned jedna. Tusim sa to musi schvalit zastupitelstvom, ale samozrejme sa riesi ze preco sa tam ta rodina dostala... choroba/smrt blizkej osoby/dieta skolak... urcite to skuste. Netvrdim ze je to trvale riesenie, ale v niecom to pomoze... napr. mozu poskytnut aj dotaciu na obedy pre rodinu... ktovie...

zobaka
28. sep 2022

nech sa zaregistruje na ludialudom

makodob
autor
28. sep 2022

@viestta jej syn dostáva sirotský, ale ona vdovský nedostáva, lebo neboli manželia. Pokiaľ som od nej dobre pochopila dostávala nejaký príspevok v núdzi, ale tým, že požiadala o dochodok jej všetko pozastavili, takže má ešte menej ako mala. Celé zle.

makodob
autor
28. sep 2022

@katkaseiner vďaka, skúsim jej poradiť, poinformovať sa, či jej obec nemože pomocť.

viestta
28. sep 2022

@makodob tak potom už len požiadať obec o príspevok.

pribinak
28. sep 2022

Toto nie je žiadna babka, ale pani.

Ostal jej po mužovi domček…… kde ma vdovský? Syn sirotský?
Určite môže osloviť miestny úrad o jednorazovú finančnú pomoc, chalan štipendium v škole už riešil?

Nepíšeš nič konkrétne o zdrav. stave, sle po operácii maternice sa nirmalne dá zamestnať a pracovať

Nemajú žiadnych príbuzných ? Chalan ani z otcovej strany? Ona nič? Žiadna rodina?

Mohli by ešte osloviť aj napr katolícku charitu, alebo potravinovú banku. Ideálne by bolo dať viac info
Napr prečo je domček rozpadávajúci sa? Ona doteraz nepracovala? Nemá žiadne úspory? Dieťa podľa toho čo píšeš mala v 45 rokoch
Dovtedy nepracovala?

janinah
28. sep 2022

Čaká na dôchodok ako čo? ako pracujuca na PN alebo ako nezamestnana na podpore alebo dlhodobo nezamestnana alebo čo? Pani má o tri roky viac ako ja,nie je to nijaká babka a ani nijaké trápenie "v starobe",tá ju počká ešte min. 15 rokov.... a zdrav. stav tiež nebude až taký zlý,operácia maternice je bežná vec,po preliečení žena bežne pracuje naďalej.Kde sú úspory,z čoho žili doteraz ked akosi vyžili? ja len aby si sa nedala obalamutiť,ani ty pri 4 deťoch nemáš nyazvyš.

ropucha6
28. sep 2022

@makodob je pekne, ze chces pomoct, ale radsej si over celu situaciu, preco nepracuje, nema ziadne uspory. Nema ine deti ci rodinu? Ohladne jedla asi treba pogooglit nejake potravinove banky podla toho odkial su.

makodob
autor
28. sep 2022

@janinah netreba porovnávať podľa seba. Lebo sú ľudia a sú ľudia. Mám starú mamu, ktorá má 90rokov a už sa nemá veľmi dobre, ťažko dýcha, potrebuje kyslík a pohyb má obmedzený a ona má o 3 roky mladšiu svatku a ona je úplne fit. To že vy ste zdravá, ďakujte Bohu. Obalamutiť som sa určite nedala, to čo o nej viem, mne stačí. Na to aby som človeku pomohla nepotrebujem vedieť každý deň jeho života. Teraz pomoc proste potrebuje, takto sa jej vyvinuli životné okolnosti. Okrem operácie maternice, má aj iné ťažkosti. A nie je to žena lenivá, lebo celý život robila na statku. Žiaľ, niekedy sa život zvrtne. Nechcem tu rozoberať jej životný príbeh.

makodob
autor
28. sep 2022

Ďakujem žienky za pomoc a rady. Ocenila by som, aby táto konverzácia prebehla bez posudzovania a či je vobec hodná pomoci. Každý sme nejaký, nikto z nás nie je dokonalý a bez hriechu a ak človek potrebuje pomoc, tak mu tú pomoc ponúknem, nepotrebujem si do neho ,,kopnúť”. Tá žena našu pomoc nezneužíva. Úspory nemá, nie každý je na tom finančne tak, že si vie urobiť rezervu, žiaľ žijú na Slovensku aj chudobní ľudia, nie všetci vlastnou zásluhou.

nerko
28. sep 2022

@makodob obratit sa na obec, mesto, charitu, aj cirkev. Najblizsie v okoli. Robia sa zbierky oblecenia, jedla, drogerie, skolske potreby detom atd. Casto krat do charity dostanu od ludi nejake fungujuce starsie domace spotrebice, riady a rozne veci do domacnosti. Zamestnanci (dobrovolnici) charity mali zoznam kto a aku pomoc potrebuje. Ako casto. Ked bol niekto na tom velmi zle vedelo sa aj financne pomoct cez podnikatelov napr.

ropucha6
28. sep 2022

@makodob ved hlavne, ze ty vies, ako to je. Len zial casto vidi clovek, ze ten, co sa snazi pomoct, je nakoniec za hlupaka, preto aj take opatrne komenty si myslim. Drzim palce, mozno napis aspon lokalitu, ze by niektore zeny vedeli adresnejsie poradit.

mamusa123456789
29. sep 2022

@makodob je pekne od teba ze sa snažíš pomoct, si dobrý človek s veľkým ❤️ a nenechaj sa odradiť niektorými blbymi rečami, ty ju poznáš a ty vieš ako na tom sú... Ja mam 80 ročnú starku, ktorá beha kade tade, upratuje, vypeka a mam 67 ročnú susedu, ktorá si nedokáže prejsť sama ani do obchodu, takže keď sa nedá jej deťom ísť jej nakúpiť, tak jej kúpim ja alebo manžel

jennky13
29. sep 2022

@makodob neviem z akeho si mesta, ale v niektorych existuje tzv. " vydajna potravin".
Niektota charita zoberie z obchodov vyrobky tesne pred zarukou a maju vydajne miesto, kde ludia si z nich mozu vybrat. Su tam nejake pravidla, kto moze vybrat a kto nie, ale v pripade tvojej priatelky by to bolo super.
Skus nieco take pohladat na internete.

makodob
autor
29. sep 2022

@jennky13 Ďakujem krásne, už ma aj dievčatá vyššie nasmerovali ,tak hľadám aj týmto smerom, bolo by to pre nich super 🙂

makodob
autor
29. sep 2022

@mamusa123456789 ďakujem za tvoje milé slová ❤️

0silvia0
29. sep 2022

@makodob este by stalo za to poziadat o zvysenie vyzivneho na syna od jeho bio otca. Ak ma 17, to je este stredoskolak.
Maju zahradu? Ak nie, ludia vedia posunut prebytky zo zahrady.

makodob
autor
29. sep 2022

@0silvia0 jeho otec zomrel, čiže dostáva sirotské. Záhradu nemajú.