Ako pomôcť manželovi so smútkom

meredith83
24. jún 2018

Ahojte dievcata,
Mojmu manzelovi pred mesiacom zomrela mama. Nahle, nemala nejaku vaznejsiu chorobu, 60 rocna. Bola to skvela zena a viem ze moj muz nikdy nemohol povedat na nu krive slovo. Ja som na tom tak isto. Velmi dlho som ju nepoznala ale ma prijala do rodiny bez problemou a vzdy sa ku mne chovala s uctov a laskavo. Moj muz je s toho uplne hotovy a ja neviem ako mu mam pomoct. Ja sa snazim aj taham ho na prechadzky atd. Ako dlho trva taky hlboky smutok? Da sa to vobec casovo urcit? Da sa aj inak pomoct ako len ho drzat za ruku a byt pri nom.. Ja sa snazim o tom rozpravat ale asi robim este horsie?

ejanjelik
24. jún 2018

Nasa babka zomrela pred rokom, este stale smutim a trapim sa odisla narychlo. Pre mna osobne je lepsie, ked si smutim sama obcas si poplacem a na chvilu je dobre.

betunka39
24. jún 2018

Nuz ak mali pekny hlboky vztah tak to bude trvat dlhsie.Mojnu manzelovi pred,necelymi dvoma,rokmi omrel otec moj svokor mali ame pekny vztah aj mna to zobralo ale mal 86rokova rok som s nim chodila po lekaroch ale manzel ro potom tazmo niesol,akokeby si vycital ,ze sme malo spravili aai 3-4mesiace to dost prezivalVela sme chodili na cintorin spimonali a ropravali.Ale kazdy to nesie inak.Mm bratranec prisiel o mamu ked mala 47rokiv on sa doteraz a tym nejak nevyrovnal, uz je to 12 rokov..Mozes,pri nom atat podporovat ho, ale on sa s tym musi vyrovnat a ist dalej...ne to tazke hlavne ked to pride nahle...

magdalenaza
24. jún 2018

Existuje poradenstvo pre smútiacich, možno, že by mu pomohlo sa poradiť s odborníkom v tejto oblasti

meredith83
autor
24. jún 2018

@betunka39 No on si vycita. Stale hovori ze nemala tak odist. Ze mala tazky zivot atd. Ona zila v Srbsku a my sme v Irsku a zomrela sama kedze aj ked ma muza a priatelky atd prisla prave z prace a dostala infarkt. Tak aj to si myslim ze si vycita ze tam nebol pri nej aby jej pomohol. Je to takze niekedy mam pocit ze je straaasne strateny. Ako keby bludil v labyrinte s ktoreho nie je vychodisko..

terezka1947
24. jún 2018

@meredith83 staci to,ze budes ten smutok prezivat s nim...potichu vypocujes,pohladis....najprv smutok musi spracovat sam...a mesiac je velmi kratka doba
chybat mu bude vzdy,akurat sa po case,rokoch s tym nauci zit
nepouzivaj zbytocne slova utechy a najma nie klise-slova....
povzbud ho,ze ma teba...spolu to zvladnete,si tu pre neho...

antonia08karabin
24. jún 2018

Sam sa stym musi vyrovnat.Mne zomrel otec pred 4 rokmi na vianoce a nikto mi nepomohol a nikoho som vlastne ani nevnimala.Boli to do dnes ale naucila som sa stym zit.Daj mu cas viem o com hovorim a ukazuj menej smutku.Treba sa aj zasmiat nielen v tichosti a drzani sa za ruky plakat nadtym co nejde vratit.Musite ist dalej a takto to musis povedat aj polovicke,ze vies ze ho to velmi boli ale ze sa musi pohnut a treba ist dalej.Ze navzdy bude v jeho srdci a pamati a ze ani ona by si nepriala aby sa tak trapil pretoze ho milovala.Musi vykrocit cim skor.Ja som vykrocila koli detom lebo ozaj to robi zlobu po dlhsom case a vplyva to aj na ostatnych.Drzim prsty a posielam vela sil plus prajem uprimnu sustrast celej rodinke.

deti95060810
24. jún 2018

môj otec sa psych. zložil a musel navštíviť psych. pomoc....ostal na liekoch. odvtedy sú to viac ako 2 roky od smrti mojej mamy, ale žeby bolo lepšie sa mi moc nezdá....ešte aj teraz ho nájdem plakať....

juliet86
24. jún 2018

odporucam knihu moje mila smrti

meredith83
autor
24. jún 2018

@deti95060810 Ono jeho otec je na tom rovnako aj to chapem on zostal svojim sposobom sam. Cez 30 rokov zil s niekym ona robila vsetko ako tradicna zena. Tak to je strasne prazno.. To este bude problem. Skusim to muzovi povedat lebo sa o jeho otca bojim..

terezka1947
24. jún 2018

@deti95060810 to je este lepsi pripad,ze place...aspon to dostane von
moja mama na manzela-mojho otca nezabudla nikdy...vzdy jej bolo smutno,len sa naucila zit s tym...ale tiez to trvalo par rokov....ta samota manzela,manzelky,kt.ostanu je strasna....najma ak preziju desiatky rokov

adula12
24. jún 2018

@terezka1947 preto vela poloviciek do 2rokov zomrie tiez, lebo sa utrapia od samoty ☹

terezka1947
24. jún 2018

@adula12 tak....nastastie ma vacsina deti...ja som na vela veci zabudla a aj nejake plany odsunula kvoli mame,cize...tym,ze na ten smutok sama nebola,po case to prechadzalo,ale nikdy nezabudla...a zmenila sa,co je pochopitelne,no zacala chciet ist dalej...kvoli detom a ich buducnosti
treba dat tymto ludom pocit,ze su nenahraditelni pre inych

juliebaby
24. jún 2018

Dnes su tri roky,ze mi zomrela maminka,mala 64 a mala rakovinu prsnika,tie posledne mesiace boli tazke i ked ona sa drzala do poslednej chvile.Tiez laskava maminka, nekonfliktna svokra,starostliva manzelka...Ked zomrela, bolo to tazke a stale to je tazke.Clovek by este tolko toho chcel povedat, alebo sa opytat...lutuje co nespravil, alebo co spravil zle, len musime pochopit,ze zivot ide dalej aj so smutkom, ktory clovek v sebe nesie z prazdnoty.Brat doteraz o tom nic nepovedal, chlapi to tak zvlastne znasaju... nechce o tom hovorit. Oni chlapi to vseobecne horsie znasaju, ked stratia maminku, su na nu tak viac naviazani.Povedz milemu, ze s nim velmi citis, ze cas sa vratit spat neda, ze to sa tak malo stat, ale ze ma tu teba a ano ako pise antonia , musi vykrocit aby to neznicilo rodinu.Velmi na vas myslim a dufam, ze sa z toho dostanete... drzim palce

meredith83
autor
24. jún 2018

Dakujem vam za odpovede mame velmi tazke obdobie. Ja viem ze to sa prekona ale je to o zivot..

betunka39
24. jún 2018

@meredith83 to mi je luto a aj to chapem ze to tak preziva...moj svokor zomrel v nemocnici po tazkej operacii a ver aj som si obcas sama tak vycitala.ze ci sa nedalo spravit viac a este by zil..to potom uz kazdy tak rozmysla.. aj moja mama ked nam teraz vo februari zomrela banka jej mama 90-rocnatak si vycitaka.ze nechsla bsbku v nemocnici umriet a nue dona...ze babka to tak chcela..ale nedalo sa inak...lebo aj pre babku aj mamu toto bolo vykupenie...

meredith83
autor
24. jún 2018

@betunka39 Mne takto zomrela babka tiez ked mala 83 ale ona bola na tom straasne biedne. Mne bolo velmi smutno ale som vedela ze ta smrt bola pre nu vykupenim. Jej sa zmensoval mozog a vsetko jej odchadzalo na konci a umierala zopar mesiacov. Si pamatam ked som jej volala tak uz nevedela kto som len hovorila ze caka na auto ktore ju vezme domov.. Toto bolo ale straaasne nahle a krute... To je este najhorsie. Moj muz hovori ze mala tazky zivot. Prezila vojnu a stratila vsetko zazemie.. A ked si mala trochu uzit dochodku a odpocinku tak je prec. Smrt je tazke pochopit.

siasis
24. jún 2018

@meredith83 kto zije v srdci nezomiera....<3

lilyianka
24. jún 2018

@meredith83 každý prežíva smútok inak dlho, môj muž sa ž toho dostal celkom fajn, aj keď vieš prvé dni a týždne boli ťažké, vtedy mu stačilo, že som bola iba tu, objala ho a vypočula, príp.povedala niečo čo vravievala svokra... bola to veľmi dobrá a hlavne čestná žena, a mali sme sa naozaj radi... u môjho muža to bolo o to horšie, že mu najprv umrel otec a o rok a štvrť na chorobu aj mama...

betunka39
24. jún 2018

@meredith83 veru cloveku je to luto ak zihe tazky zivot a potom tak skoro odide...to ako moja svokra teraz.tiez mala tazky zivit a minuly rok sme jej prerobili spalnu a vcera dokoncili kuchynu.hned dme tam vecerali a tak boka natesena.ze nikdyvtake nemala vydavala sa ako 17-rocna a crly zivit iba drela.nic si nedovolili bo nebohy svokor len setril...a ona teraz .ze peniaze do hrobu nevezme a aspo n teraz nech ma chvilu radost a to ma 78 rokov...takze celkom chapem manzela ze smuti...mamka mohka zit este 30 rokov...ale to my neriadime ale ten hore si berie ...

tinapa
24. jún 2018

@meredith83 Mne pred troma týždňami zomrel náhle otec. Moja mama ostala sama.. Je to pre nás všetkých hrozný šok. Veľmi jej pomáha, že so svojim smútkom nie je sama, sme tu pre ňu. Ty si tu pre sv.muža tiež, moc o tom nehovor, len ak chce sám, nech ti porozpráva.. Myslím si, že by mal tvoj muž myslieť na otca a pomôcť mu, aby sa zo straty manželky nezosypal a neodišiel predčasne aj on..

meredith83
autor
24. jún 2018

@tinapa On tam ma brata vdaka bohu kedze my zijeme daleko. Volava mu niekolko krat denne, On este uci v skole tak chodi do prace.. Bohuzial obaja ucili v rovnakej skole.. Ale bude chodit moj muz ma dobru a sudrznu rodinu. Ziju na dedine v Srbsku a tam to je trochu ine. Tam sa ludia stale navstevuju... Maju tak farara tomu tiez umrela zena ten stale za nim chodi je to opora..

pininka
25. jún 2018

Chlapi zvladaju smutok ovela horsie ako zeny. Nasmu susedovi zomrela nahle zena, a je hrozne co sa z neho stalo za par rokov a to ma dceru,vnuka. Nic ho nezaujima,ale ze vobec. Nikto ani byvali kolegovia ho nevedia z toho vytiahnut. Drzim vam palce aby ste to prekonali, mozno by nebolo odveci aby sa muz porozpraval s niekym kto je na tom rovnako,kto prisiel nahle o rodica,aby vedel ze to vobec nieje jeho vina.

montemotherone
25. jún 2018

@meredith83 myslím že mesiac je veľmi krátka doba. U každého je to určite inak, ale nechaj ho, nech sa cez to presmúti. Daj mu priestor a netlač ho do toho aby hneď vhupol do bežného života akoby sa nič nestalo. Mama je len jedna a smútok za ňou jeden z najsilnejších. Určite by som o tom veľa nerozprávala. Nechaj to naňho. Skús mu vytvárať nejaký príjemný, relaxačný program, choďte na masáž... Prechádzky, jednoduché výlety na pekné miesta. Ak budeš pri ňom, bude to to najviac, čo môžeš urobiť. Ale samozrejme mu daj priestor aby ostal so svojím smútkom aj sám. Musí to prebolieť.... 😔 Keď budeš s ním, určite príde čas že o tom začne rozprávať sám

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bianka532
25. jún 2018

Osobe z mojej rodiny keď zomrel syn plakala každý deň za ním 2 roky. Po dvoch rokoch sa postavila na nohy a začala sa tešiť zo života.... po jeho smrti sama od seba navštívila aj psychológa asi raz tam bola aby sa vyrozpravala, on jej dal antidepresíva ale tie nebrala kvôli návykovosti namiesto toho si kúpila prírodné antidepresiva z lekárne, brala ich prvé mesiace... ale keď sa ona z toho dostala dostane sa aj vás muž... len každý prežíva tu bolest inak a môže to trvat aj dlhšie aj kratšie..... ťažko radiť každý je inak silný a vie sa s tým vysporiadať.... je to strašne ale asi smrť vlastného dietata, ktoré zomrelo zo dňa na deň v dome bez choroby je ešte bolestivejšia. Skús ho nahovoriť na psychológa... alebo ty sa chod so psychológom poradiť ako mu pomôcť... skús nejakého cez internet kontaktovať..

mirien22
25. jún 2018

@meredith83 každý sa s tým vyrovnáva inak. Ja som moju mamu stratila už pred 16 rokmi a ten smútok je tu stále. Akurát už nie tak často. Skús sa jeho opýtať, čo potrebuje. Možno chce byt len sám, možno sa potrebuje vyrozprávať alebo poriadne opiť... buď tu vždy pre neho, ale skús zistiť, čo by ho potešilo

kahlan1
12. júl 2018

neni jednoznačná odpoveď, mne zomrel manžel pred dva a pol rokom a najhorší bol prvý rok, mne pomohli maminy, ktorým sa stalo to isté - mladé ženy s deťmi, ktorým zomrel manžel, ale myslím, že muži to prežívajú inak, neviem či vedia dať najavo čo cítia. Na všetko treba čas, u každého iný. Nelieči ale naučí nás žiť s tým. Má teba tak má stále veľa a dôvod na radosť. Neboj zvládnete to, daj mu čas a niekedy sa netreba snažiť veľa a hľadať vhodné slová, lebo take nie sú, stačí objatie. Snaž sa podľa mňa fungovať ďalej ako predtým. Každým dňom to bude o čosi lepšie. Posielam objatie a veľa síl...

meredith83
autor
13. júl 2018

@kahlan1 :( este aj kamarat z dediny mu zomrel pred 3 dnami. 26 rocny tragicky na motorke. Strasne mily chlap. Nie je dobry rok pre muza. Nejak to musime ale zvladnut.

Dakujem vsetkym za prispevky...