Ahojte už neviem ako ďalej mali ste takýto problém??
Je to môj muž má len 26 rokov zatiaľ má prácu no neustále pije máme aj dve deti ešte veľmi maličké..každý deň je ozraty..prepija veľ. Peňazí dokonca koli tomu prišiel o vodičák.. Neviem ako pomôcť mala som otca a celý živote mu toto moja mama trpela nakoniec sa rozviedli a ja s ním dodnes nemám dobrý vzťah je pomaly bezdomovec.. Ale ja nechcem aby môj muž takto dopadol úprimne rozhovory nepomáhajú ani plač cirkus už vôbec..chcem si prečítať vaše skúsenosti ak ste mali toto doma s mužmi ako nakoniec ste mu pomohli dostať sa stoho..nieje nič prečo by mal takto piť..
@zuzana212722 pokial si to neuvedomi on a nebude chciet prestat tak neprestane a nik mu nepomoze.treba mu ukazat ze ten problem ozaj ma,mozno by pomohlo keby si od neho na cas isla prec,ale uprimne toto je na dlho a teda vela sil.odkial ste?ak ste z ba alebo okolia tak by som vedela pomoct s terapeutkou
@arabeska no my sme zo stredného slovenska sliač.. Nemám kam odísť a chcem byť s ním pomáhať mu kým je čas. Lebo si pomali ničí život aj nám
@zuzana212722 ahoj, ten problem je kratkodoby? spozorovala si ho len prednedavnom alebo je to dlhodoba zalezitost? Pravdupovediac, tu ti rozhovory nepomozu. pokial si sam neuvedomi, ako nici ostatnym a sebe zivot, tak ty s tym nic nenarobis. skoda, ze uz ste v zakonnom zvazku... tazko s takym clovekom ;(
@arabeska a čo sa vlastne robí v takomto prípade venujes sa týmto veciam že ako sa postupuje pri takýchto ľuďoch Viemže sú tabletky na to nesmie sa na ne piť ale neviem či este niečo lebo v jeho prípade je to toto malo
@bimba01 vždy si rad vypil no v miere že v piatok išiel s kamarátmi von na pivo a prišiel dosť opitý trvá to posledné 4 až 5 mesiacov že musí každý deň..je to neznesiteľné
@zuzana212722 spominas si za tie posledne 4-5 mesiacov na nejaku situaciu, co by mohla byt spustacom toho, ze musi pit zrazu kazdy den a nie len v piatok? zmena prace, vase vztahy, novy clen rodiny alebo nieco. zavislost je psychicka zalezitost a tabletky pomozu ak vobec, tak len kratkodobo. treba vyhladat odbornu pomoc - terapeuta, psychologa, ist na odvykacku.
@bimba01 áno vlastne sa nám narodilo dieťatko pred 4 a psom mesiacom..už pár týždňový pred pôrodom to začínalo byť zlé..ale moc nechápem je to už druhé je zdravé krásne a úplne celý on..
@zuzana212722 a je to tu! nikto nikdy nezisti, co muza vedie k takemu spravaniu, ze narodenie dietata zacne kazdodenne zapijat. ale ak vyhladate odbornu pomoc, 4 mesiace este nie je vela a da sa zachranit... drzim velmi palce, lebo ak to nestopnete co najskor, bude to mat velmi negativny dopad na vasu rodinku a hlavne vase deti. drzim palce!!!
@zuzana212722 pokiaľ rozhodnutie prestať piť nevyjde z jeho vlastnej hlavy a nebude to jeho vlastné rozhodnutie, nezmôžeš prakticky nič čím viac budeš naňho naliehať a vyčítať mu to, tým menšiu snahu bude mať s tým skoncovať, nech je už dôvod, prečo s tým začal, akýkoľvek.
@zuzana212722, mám s tým veľmi blízku skúsenosť. žila som s alkoholikom. jeho alkoholizmus sa začal počas nášho vzťahu, pomaly, nenápadne. vyvrcholilo to, keď som bola tehotná. bohužiaľ nebol ochotný sa liečiť, resp. nebol presvedčený o tom, že má problém. takže akákoľvek aj odborná pomoc neprinášala úspech. čistý je až teraz posledné dva roky. nepomohli vyhrážky, nepomohlo, že som ho so synom opustila. pomohlo až to, keď som mu pri poslednom jeho týždni povedala, že ešte raz a syna už nikdy neuvidí. ex nebol každodenný alkoholik, mal nárazové obdobia, týždne, mesiace nič a potom jeden pohárik, alebo pivo a bol týždeň v liehu.
moja rada, skús sama vyhľadať odbornú pomoc, poradiť sa, čo by si mala robiť, ako ho dotiahnuť na liečenie. ale ak nechce on sám, ak si neprizná, že má problém s alkoholom, nepomôže nič. priprav sa na ťažký boj a keď sa rozhodneš s ním ostať, tak na ťažký život. moc držím palce, aby si uvedomil, čo môže stratiť.
p.s. tabletky tu už spomínané boli. ak sa po nich napije, bude mu veľmi, veľmi zle. ale stačí, aby ich tri dni nebral a vyplavia sa z tela.
Musíš ho dostať na liečenie, hovoria že by si mal uvedomiť že má problém, lenže alkoholik ho nikdy nemá vždy ho má to jeho okolie, musíš ho tam dokopať !!!!, ja vidím šancu tam ,odborníci už potom pomôžu, hovorím z vlastnej skúsenosti, mám doma abstinujúceho alkoholika v decembri bude 16 rokov, keď ho miluješ bojuj ,keď nie kašli naňho, veľa šťastia...
@zuzana212722 v názve tvojej témy je - ako pomôcť manželovi bojovať s alkoholizmom. Lenže mám pocit, že on bojovať nechce, lebo si ani neprizná, že má s alkoholom problém Pomôcť môžeš človeku, ktorý sa ti zverí, že to už nezvláda, že mu to prerastá cez hlavu, že pôjde na liečenie a potrebuje tvoje povzbudenie, uistenie, že to spolu zvládnete, že na to nie je sám. Bohužiaľ, to nie je prípad tvojho manžela. NIČ na svete ho z alkoholizmu nevylieči, keď on nebude chcieť. Je to smutné, ale je to tak. Naozaj nemáš kam ísť? Čo tvoja matka? Vedela by ťa zrejme najlepšie pochopiť. Je smutné, že si sa nepoučila, tvoj manžel určite pil od začiatku vášho vzťahu, len ty si to možno nevidela, možno nechcela vidieť, kým nepil toľko, ako tvoj otec. Lenže normálne nie je napiť sa len v piatok, normálne je dať si pár pohárikov raz za čas, alebo jeden denne a povedať si stačí. No u tvojho manžela je to už poriadne rozvinutý alkoholizmus. Skús si vygoogliť nejaké centrum pre závislosti v tvojom okolí, ale veľmi neverím tomu, že by tvoj manžel niečo menil na svojom živote. A prečo chceš pomáhať jemu? Prečo nie sebe? Aký život máš s ožranom, ktorý prepíja peniaze a zobrali mu vodičák? Vnímajú to aj vaše deti a raz budú tiež považovať za normálne, že muž denne chlasce...Skús sa s ním porozprávať, keď vystihneš chvíľu, keď bude triezvy, povedz mu, že vaše spolužitie v takejto forme je pre teba neúnosné. Že si ochotná mu pomôcť, ak sa bude liečiť, inak budeš nútená odísť. Všetky peniaze nech chodia na účet tebe, aj keď pochybujem, že s tým bude súhlasiť. . Rob všetko pre to, aby si mala možnosť niekam od neho odísť, lebo to bude o chvíľu pre teba a detičky neúnosné. Sú tu na koníkovi témy, kde sa spojili ženy s podobným osudom a prenajali si spolu byt, aby unikli pred ožranom, alebo tyranom. Mysli na svoje deti, tie euráče, ktoré pretečú ich "otcovi" dolu hrdlom, mohli byť pre ne na hračky, výlety....
@mamavera zavisly clovek nikdy neprizna ze je zavisly a ma problem...takze tade cesta nevedie
@zuzana212722 povedala si mu ze sa ti to nepaci a nechces aby pil? Alebo mu to iba ticho trpis? Treba mu to proste natvrdo povedat,ze ma problem a ze ho proste musi riesit...mozes ho uistit ze mu pomozes ale cele to bude stat na tom ci on skoncit s pitim chce alebo nie...lebo ak sam nebude chciet a bude svoj problem popierat tak s nim sama nepohnes.Ak by s tym ale nic robit nechcel zvazila by som na tvojom mieste odchod od takeho muza.
@mummy01 samozrejme že to vie.. Niekoľko krát sme sa o tom bavili ale on povie len že hej hej a je cítiť že to nemyslí vážne však to už by dávnejšie riešil..
@mamavera myslím na svoje deti no práve preto mu ešte dávam šancu zmeniť to.. A on isto nedá všetky peniaze nedá na môj účet ..to je zbytočné navyše on ma peňazí dosť na to na čo chce..takže aj keby som mu zobrala výplatu ma aj iné..
@zuzana212722 tak nanho pritlac...lebo mne by take hej-hej veru nestacilo.Pisala si ze aj tvoj otec pil,tak si ber z toho priklad...mne by v prvom rade na detoch zalezalo,nikdy by som nedopustila aby mali otca ozrana,to radsej ziadneho otca Myslim ze jedine ak mu na detoch a tebe zalezi tak si vstupi do seba,ale ako som pisala ak by nemal zaujem a neprejavil ziadnu snahu riesit svoj problem ja by som s nim dalej nezila...
@zuzana212722 Byt Tebou naucim sa prispevok Mamavera naspamat. Ma totalne pravdu.
@mummy01 neviem ako u. Mám pritlacit na neho nič nepomáha..už som skúšala všetko
@zuzana212722 práve preto urob všetko preto, aby si mohla odísť, ak má peňazí dosť, je povinný platiť na deti, aj na teba a možno aspoň to ním zatrasie, keď odídeš, inak asi nič....takýmto tempom totiž príde skoro aj o prácu a budeš to mať ešte ťažšie. Čo majú tvoje deti z otca, ktorý je denne ožratý? Ak si skúšala všetko, sústreď svoju energiu na to, aby si bola pripravená odísť a daj pred neho žiadosť o rozvod. S tým, že keď absolvuje liečenie, tak si ochotná sa vrátiť a byť mu oporou. Akým iným spôsobom sa mu dá pomôcť, keď o pomoc nestojí?
@kveta
@zuzana212722 no pravdu má ale kam aj pôjdem naši sú rozvedený otec troska len prežíva Mama má po ňom toľko dlhov že ani ona to nezvláda nemôžem íSŤ k nej a sama to neutiahnem..
@zuzana212722 ako pise @mamavera...ak si skusila vsetko po dobrom tak to uz chce len poriadny sok...ja by som odisla co najskor,bud sa spameta alebo mozno ani nie...kazdopadne by som odisla.
@zuzana212722 ak to rázne nestopneš, budeš mať o pár rokov kopu dlhov po mužovi aj ty . Ak mama nepracuje, nemohla by ti strážiť deti, aby si išla do práce? Potom by ste to možno zvládli, muž je povinný ti platiť.
@zuzana212722 aspon vidis ako dopadne rodina alkoholika
@zuzana212722 bohužiaľ si sa nepoučila z toho, aký život mala tvoja mama s alkoholikom a ešte si s ním splodila aj dve deti, tak sa pouč aspoň teraz.
@zuzana212722 Pomôže len odísť k mame. A ak sa už potom nespamätá, ukonči vzťah. Len mám z teba pocit, že hľadáš len výhovorky ako sa to nedá.
@zuzana212722 Docitaj ten dlhy prispevok mamavera dokonca. Tam pise kam mas ist.
@zuzana212722 tiež mám trošku pocit, že ty stále chlácholíš sama seba, že to ani nie je také hrozné, že je to otec tvojich detí a ste rodina ....zrejme to tak bolo od začiatku vášho vzťahu, inak by si si po skúsenostiach s otcom nemohla zobrať človeka, čo je na mol každý piatok a ospravedlňovať to tým, že nepije stále....priprav si u mamy pôdu na to, aby si mohla odísť a daj mu ultimátum - ak sa dovtedy a dovtedy nezačne liečiť, odchádzaš. Neznášam ultimáta vo vzťahu, ale ožranov neznášam ešte viac. Uvidíš, ako zareaguje. Neviem, či má význam zháňať lieky a dohovárať mu, keď nevidíš žiadnu odozvu. On si je istý, že neurobíš nič. Veď si si ho zobrala, aj keď pil, toleruješ mu, že je denne ožratý, na čo by išiel na liečenie? Musíš mu ukázať, že aj ty máš svoje hranice.
moj chlap nepije vobec, takze ti z vlastnej skusenosti neporadim resp poradim nakolko moj otec pijaval a mamka sa nakoniec rozviedla a tiez nepomahali ani debaty, ani vyhrazky ani slzy ani kriky dokonca ani prosby. Takze k tvojmu problemu ti poviem tolko pokial sa dotycna osoba nechce zmenit tak sa nezmeni, pretoze clovek zavisly na comkolvek je jedno ci drogy,cigarety al. alkohol si zavislost neuvedomuje, mysli si ze sa ho to netyka, ze to ma pod kontrolou, a zmeni sa len vtedy ked si zavislost uvedomi a chce sa zmenit sam kvoli sebe.