Ako pomôcť mamke, ktorá znáša krik a ponižovanie od otca?

betka1712
25. máj 2021

Ahojte, asi pred cca týždňom som tu písala o rodičoch, o tom ze ja mám vlastnú rodinu a moji rodičia ma stále terorizujú. Teraz ma však trápi ešte jedna vec, aj keď by možno ani nemala. A to je život mojej mamky. Asi pred 8 rokmi začal otec piť, a všetko šlo dolu vodou. Rodina sa postupne začala rozpadať, už to nebolo to, čo to bývalo. Otec nás začal psychicky týrať. Mame dával všetko za vinu, mne nadával za to,ze som chcela sem tam ísť von. Až to dospelo do bodu, že som von nemohla chodiť vôbec, mala som skoro 18 rokov a nemohla som chodiť nikam. Aj keď sa mi niekam podarilo ísť a presvedčiť ich aby ma pustili, čas príchodu domov som vždy striktne dodržala, nasledovala hádka, krik a ponižovanie z otcovej strany. Často som sa s nimi snažila o tom rozprávať, nakoniec ma presviedčali, že to je úplne normálne správanie rodiča k dieťaťu, ževraj keď budem mať vlastné deti, pochopím. Dieťa mám, no zatiaľ to nechápem a asi ani nepochopím. Bolo toho dosť, otec mi ničil veci, vrieskal po mne, často som už bola neskutočne psychicky vyčerpaná, začala som mať úzkosti a panicke poruchy, párkrát som v škole odpadla. Veľa nocí bez spánku v nekonečnom strese sa na mne začali podpisovať. Toto som znášala dlho. Ale doteraz to znáša moja mama, skoro každú druhú noc, znáša ponižovanie, urážky, krik, párkrát aj bitku z jeho strany. Vrieska na ňu dlho do rána a ona potom vstáva do práce. Veľmi ma to mrzí, aj keď si spomeniem, že sa ma nikdy nezastala. Bolí ma to, že je tam s ním sama, a najhoršie je to, že sa ho v poslednej dobe začala zastávať. Príde mi to, akoby už išla aj proti mne, prestala chodiť na návštevy, určite jej to zakázal, ale nechápem ze ho poslúcha. Odvrhla vlastné deti aj vnuka, pretože to otec zakázal ?? Som na ňu tak naštvaná, no zároveň mi ju je veľmi ľúto.

makova333
25. máj 2021

@betka1712 tvoja mama ma pravdepodobne stockholmsky syndrom. Bude potrebovat odbornu pomoc dobreho psychologa, aby dokazala odist. Ale prvky krok ist k odbornikovi musi spravit ona. Skus sa s nou porozpravat. Nechci hned nazor, rozhodnutie, nejaky krok. Iba ze vidis, ze jej take spravanie ublizuje, rada by si jej pomohla. Ak by sa chcela s niekym o tom porozpravat si tu pre nu a vies pomoct aj s odbornou pomocou. Ostatne musis nechat na nu.

jumama
25. máj 2021

https://www.upsvr.gov.sk/buxus/docs/urady/VK/oz... Napr. Ktorykolvek z tychto kontaktov podla bydliska jej mozes odporucit. A na webe je isto aj viac info o krizovych centrach pre tyrane zeny.

dievcacitajucelist
25. máj 2021

@betka1712 toto ja nepochopím...žena / muž ktorí znášajú ponižovanie a bitku...veď každí z nás má rodinu, priateľov, podnájom, azylove domy...tak načo žiť s takým despotom...len mama, keď sa ho zástava či to nie je už neskoro pomáhať...tam kde som bývala bol v paneláku pár on pil ako dúha aj tam krik bolo často počuť a potom začala piť aj ona...po čase ten muž zomrel ale ona pila stále...no nechápem ako sa človek dokáže takto opustiť...smutne

makova333
25. máj 2021

@jumama tie kontakty uz nie su aktualne a niektore z nich sa zmenilai na centrum pre deti a rodinu. A pokial ma pani vlastne byvanie resp. spolocne byvanie (aj ona na LV), je vhodnejsie ist cestou psychoterapie u psychologa, neskor mozno trestnym oznamenim atd.
@dievcacitajucelist lebo tyranie zacina postupne a kym si uvedomis, ze si tyrana mas psychiku v prdeli a neriesis racionalne. Ked sa k tomu prida stockholmsky syndrom (obet obhajuje tyrana, nevie si predstavit byt bez neho) tak je to velmi tazky krok odist.

lujza123
25. máj 2021

@betka1712 bohužiaľ taka je realita týraných žien. Milujú toho svojho tyrana nejakou čudnou lásko-závislostou a uprednostnia ho vždy a pred všetkými. Kašlú na vlastné deti, na svoju rodinu, priateľov, zdravie, kašlú úplne na všetko ich jediný životný cieľ je byť s ním a trpieť....
Občas keď je toho už veľa, keď su po xxx-ty krát na dne, zničené, zmlatene, vybite zuby, modriny tak sa prídu postazovat. Ty sa im snažíš pomôcť, vypočuješ, zoženieš miesto v azylovom dome, centre, nájdeš podnajom, psychológa pre decka, osetris rany, pozicias peniaze a keď sa dá ako tak dokopy tak namiesto ďakujem letí hneď za k*k*tom....
Ona musí sama chcieť odísť, sama sa rozhodnúť, sama si pomôcť.... Ale dokáže to len menšia časť z nich a väčšinou ich to stojí par zubov a stratených rokov.

Bohužiaľ mamke nepomôžes.

betka1712
autor
25. máj 2021

@betka1712 ďakujem za odpovede, len ma strašne mrzí, že teraz nejavia ani záujem sa stretnúť s malým, veď je to ich vnuk ....cítim sa strašne, je mi to ľúto už len kvôli malému

cacianka
25. máj 2021

@lujza123 ...ak ona sama nebude chcieť.
Iba doplnujem velmi presný príspevok

martinajurkechova
25. máj 2021

Do ich vzťahu sa isto nemontuj. Zbytočne si budeš pridávať problémy, ktoré si majú a môžu vyriešiť len oni dvaja. Ty sa budeš snažiť pomôcť matke a presne, ešte ty budeš potom tá zlá, že im rozbijas manželstvo. Kto to nezažil neuverí. Ak chce nech príde k malému ku vám, ak nie, tak je to jej rozhodnutie s ktorým nič neurobíš. Láska k vnúčatám sa vynútiť nedá. Nie ste prví, ani poslední.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lussyl5
25. máj 2021

@betka1712 Skús jej ponúknuť pomoc s osamostanením a dohovoriť jej že sa nemusí nechať otlkať a trápiť a že jej pomôžeš ak bude treba.Ale ak odmietne pomoc, veľa s tým nenarobíš.

betka1712
autor
25. máj 2021

@betka1712 lenže ona má kam ísť, párkrát som jej navrhla aby prišla k nám, ale má aj mamu, ktorá býva sama, párkrát k nej odišla keď sa s ocom pohádali, ale vydržala max 3 dní a vrátila sa k nemu. Nikto to nechápal .

martinajurkechova
25. máj 2021

@betka1712 presne, ona sa vždy k nemu vráti a ty si budeš zbytočne ešte viac kaziť vzťah s otcom.

mabenn
25. máj 2021

tebe je ľúto že sa takýto ľudia nestretávajú s tvojim dieťaťom? buď rada. a tvoja mama je dospelý zodpovedný človek

juzanka151
25. máj 2021

@betka1712 cim skor odidte tym lepsie lebo z toho ochorie tak ,ze uz ju bohuzial nikdy neuvidite neustali takyto stres k nicomu inemu nevedie bohuzial

makova333
26. máj 2021

@betka1712 mama musi navstevovat psychologa bez neho zmena spravania nepride. Ona potrebuje "preprogramovat" svoje vzorce spravania. A ak nebuide chciet, musis to akceptovat.