ahojte všetci, prosím o radu, lebo sama už neviem ako ďalej postupovať. Mám 74 ročnú mamičku, ktorá trpí viacero diagnózami. Má problémy s tlakom, užíva lieky, je úzkostlivá, sťažuje sa na neustále bolesti hlavy atď. V poslednom polroku začala chudnúť, a ide to dolu vodou. Je unavená, úplne bez života. Bolí ma srdce, keď ju vidím v takomto stave. Absolvovala všetky možné vyšetrenia, srdce, hlavu, štítnu žľazu, CT, cievy - všetky výsledky má vzhľadom na vek v norme. Chodí psychologičke, ale stav sa jej nelepší, skôr zhoršuje, vidieť na nej že upadá. Všeobecný lekár nám len povie, že on jej už pomôcť nevie.... Prosím Vás čo mám robiť ? Chcela by som jej nájsť nejaké diagnosticko-doliečovacie zariadenie pre seniorov, ale neviem ako postupovať. Možno by jej pomohli nejaké injekcie, alebo vitamíny. Možno keby bola niekde v nemocnici na pozorovaní vedeli by jej lekári naordinovať liečbu. Ako mám ďalej postupovať, keď lekár nejaví o starého človeka záujem?
Ešte dodám že mama s otcom bývajú samostatne, otec je na tom lepšie, ja chodím do práce a starám sa o nich. Pokúšala som sa prehovoriť mamu aby išla na nejaký čas k nám, aby bola s nami, s mojou rodinou, aby prišla na iné myšlienky, ale nechce ísť, pretože my sme v práci a ona sa sama zostať bojí.... Stále premýšľam ako jej pomôcť, prosím kto viete poraďte, budem vďačná za každú radu. Ďakujem.
Skuste toho psychologa vymenit, mozno si proste nesadli...nastavit lieky, zohnat opatrovatelku, ktora bude chodit robit spolocnost, aj keby len 1-2h doobeda a obed dovazat, nech ma mama menej prace (napr. ty navaris viac a zvysok donesies rodicom - druhy den len prihreju) a dva krat v tyzdni menucko dat doviezt, proste kompromisne, nech to takto pozmenite... na nakupy chodte spolu, ty nakupis sebe, ona im, ale tiez zas ju vytiahnes s toho stereotypu...kamosky nema? Seniorska joga? Gymnastika? Plavanie? Kniznica pravidelne? Moznosti su, len ich treba hladat... zavisi jasne, kde byvate... a bolesti hlavy mozu suvisiet s tym ubytkom hmotnosti, zlym stravovanim...chybaju jej mineraly, asi aj menej pije...
Nema depresiu ma nejaku napln dna? isla by som k psychiatrovi.
Chudne, lebo nema chut jest ci chudne bez priciny?
Vzorku na stolicu na okultne krvacanie brali?
S otcom nema nezhody nie je z neho nestastna?
urcite psychiater ak prestava jest a upada lebo ti ostane lezat a potom to bude narocne
@anjelicek26
psychologičku vymeniť nechce, práveže si sadli, má k nej dôveru, nechce nikoho iného, to už som skúšala, nechcem ju nútiť nasilu
oni žijú na dedine, kde sa obedy seniorom nedovážajú, ale robím to tak, že navarím viac a donesiem, na prechádzky chodiť nechce, bojí sa, hovorí že je slabá, prejde po dome, a max okolo domu s barlou, cca pred dvomi rokmi ešte bola veselá, čulá, chodila do klubu dôchodcov, na výlety....
stravu má pestrú, to kontrolujem a jesť jej chutí, práveže to ma prekvapuje, že chudne... aj pitný režim má, pije čaj, aj vodu stále, pretože má problémy s tlakom
volám ju k nám, niekedy vydržala u nás aj celý deň, teraz už za hodinu sa pýta domov....
@luccija má svoje záujmy, rada číta, má v izbe televízor, ale momentálne ju nebaví nič
posledný mesiac začala trpieť hnačkami, neviem prečo, lekár jej dal antibiotiká, ale zlepšenie nenastalo, poslal ju na kolonoskopiu, bola pred dvomi rokmi s negatívnym výsledkom, teraz nechce isť, lebo sa cíti slabá, tvrdí že by to nezvládla
Tak bude dalsim krokom gastroenterolog... ked clovek normalne je, napriek tomu chudne, hnackuje, niekde problem bude... dva roky dozadu vysledok nehovori nic o stave teraz... mohla prestat tolerovat laktozu, lepok, moze mat parazity... moznosti je velmi vela...
nedávajú mi zmysel príznaky ktoré má, chutí jej jesť a chudne, posledný mesiac 3 kg dole, má pestrú stravu, neprejedá sa, a trpí hnačkami bez príčiny.... viem že užíva veľa liekov a to môžu byť vedľajšie účinky, práve preto by som ju chcela dať niekam na vyšetrenie, pozorovanie. Ale zatiaľ mi ani jeden lekár nepomohol, iba si ju prehadzujú všeobecný a interný a každý sa iba vyhovára na jej vek. Je veľmi smutné a bolestivé vidieť ako pre nich starý človek neznamená nič....
@anjelicek26 myslíš gastroskopiu? to jej nerobili, skúsim sa dohodnúť s doktorom ďakujem
@zarussa2306 ja len k tomu chudnutiu sa vyjadrím, starký môj bol celý život chlapisko 105kg, teraz pol roka dozadu začal chudnúť, celkovo na 85kg sa dostal a diagnóza celiakia... Skúste aj gastro dať vysetrit
@mariet24 ďakujem veľmi pekne
@zarussa2306 a test na krvacanie z konecnika mala robeny?skus ju presvedcit na tu kolonoskopiu.Moj otec mal polypy na hrubom creve tiez hnacky....nema taky vek, aby lekari davali od nej ruky prec.Aj, ked ma uzkosti, strach moze mat hnacky boji sa...mozno by jej obvodna dala lieky na ukludnenie, ked nechce ist k psychiatrovi.
Moze mat nejaku intoleranciu na potraviny
@luccija ďakujem veľmi pekne, zajtra idem s ňou k obvodnému, spýtam sa na to
@zarussa2306 ja som tiež musela ísť so starkym osobne aby sa začalo riešiť, test na krvácanie zo stolice mu spravil on v ambulancii, potom gastro, kolonoskopia, sono brucha. Všetko ok, na sone brucha mu zistili tu intoleranciu.... Držím palce,.nech sa len zistí čo spôsobuje problém a bude lepsie
@mariet24 bodaj by si mala pravdu, nič iné si neželám, len zdravie pre ňu
Moja svokra mala hnačky, že intolerancia na mlieko. Tak vysadila mliečne výrobky. Aj tak chudla, brutálne. Nakoniec zomrela na rakovinu lymfatických uzlín (posledné štádium) a zistili to až po operácii oka, kedy zacala mat problém po narkóze so všetkým, oko sa neliecilo, nevedela sa hybat, chradla. Tým som chcela povedať, že treba obehat naozaj všetkých odborníkov, môže to byt čokoľvek. Vraj ak to chudnutie suvisi s úbytkom svalovej hmoty, môže ísť práve o formu rakoviny. A to chodila pravidelne na prehliadky!
@marteenka mama bola na operáciu očí vo februári, všetko dopadlo dobre, vidí dobre, ale sťažuje sa, že keď ju bolí hlava, akoby jej oči "vytláčalo" (podľa jej slov) riešim už všetko, ďakujem za príspevok 🙂
@zarussa2306 neskusite masaz mozno ju boli krcna chrbtica?mna bolieva a tiez mam vtedy ako vyplakane bolave oci.
Včera som bola s mamou u jej všeobecného lekára, mám pocit, že keď som tam bola s ňou, tak sa jej lekár "venoval" viac, porobí jej odbery, a uvidíme čo ďalej, rozprávali sme sa asi 30 min., ale konštatoval z jeho pozorovania, že to skôr vyzerá na psychiku, resp. depresiu, takže pokiaľ budú výsledky krvi OK, ďalší krok je psychiatrička. Budem s ňou tráviť viac času, chcem aby chodila častejšie k nám, aj keď len na pár hodín, keď prídem z roboty. Dcéry mi už "vyleteli" z hniezda 🙂 tak sa budem venovať jej. Verím že to pomôže.
@zarussa2306 psychiater