Mám možno trocha netradičnú otázku, ale zistila som, že asi neviem byť správna morálna podpora pre ľudí. Neviem ako sa mám zachovať, keď sa niekto vedľa mňa rozplače. Zdôveriť sa mi s problémami, ktoré napríklad neviem ovplyvniť (rodina a pod.) Neviem, čo mám tomu človeku napísať, povedať urobiť, aby som to ešte nezhorsila...
@zmrzlinka2021 to chápem, len neviem čo mám robiť typu objať ho alebo to nie je vhodné... A niečo odpovedať musím
Ahoj, ja si myslím, že nie je na škodu, povedať tomu človeku na vec svoj vlastný názor alebo iný pohľad...Možno sa potom na ten svoj problém pozrie aj on sám ,,inými očami,, možno mu vnúkneš iné myšlienky, ktoré budú úprimné, tak - ako Ti v tej chvíli napadnú. A občas padne vhod aj dobrá rada, ako by si danú situáciu alebo problém riešila Ty na Tvojom mieste...
Jasné, že môžeš toho človeka objať. Je to určite veľmi vhodné. Objatie totiž lieči. Je to prejav lásky. Presne to ten človek potrebuje. Potrebuje cítiť, že niekto je pri ňom.
Autorka:objat a povedat, ze si tuvzdy pre neho/pre nu ak to bude potrebovať. Rady a vladtne nazory nedavaj. Iba v pripade, ze ta o to niekto požiada. Takisto nehovorit, ze vies ako sa citi. Nevies. Nevies, ani keby prezijes nieco podobne, pretoze kazdy mame ine prezivanie. Takisto, ak dostanes otazku "co by si robila na mojom mieste". Pozor! Davaju ju casto ludia, ktori sa boja prevziat zodpovednost za svoje rozhodnutia.
Ked ho objimeš, chytiš za ruku alebo povieš, neboj všetko bude dobré a sa vyrieši, pripadne ak je veriaci vyslovit kratku modlitbu..
Objatím nič nepokazíš a vo väčšine prípadov také dobré objatie lepšie ako akékoľvek slová podpory
stačí povedať, že nevieš čo máš na to povedať. Zbytočne neradiť a ja by som určite nikoho neobjímala. Nie každý o objatie stojí. To by som si dovolila pri veľmi blízkej osobe a s tým, že by som sa jej spýtala, či vôbec o objatie stojí.
Ja keď som sa rozplakala a vyrozprávala, tak som fakt potrebovala objatie alebo nejaké rady, ale ten dotyčný človek asi tiež nevedel, že ako má reagovať (iba vedľa mňa sedel). Bolo to celé trápne a cítila som sa ešte horšie, že som to povedala... Čiže objatie a nejaké tie rady, ako písali hore naozaj pomôžu. ☺️❤️
Niekedy stačí vypočuť, chytiť ruku//ruky, opýtať sa ako ti môžem poradiť, pomôcť
Ja nad tym nepremyslam , tak nejako viem spravne reagovat a hovorit hned automaticky a bez pripravy...a vela ludi uz prekvapilo,ako som im pomohla...jedine co nikdy neviem co robit a povedat, je v pripade umrtia blizkeho. Inak :
- 1. Pocuvat
- 2. Dovolit dotycnemu prejavit prezivane emocie bez urazok,vycitok,posmechu, a
- 3. Nikdy nepoucaj! poradit - ano, vlastny nazor a pohlad na vec - ano , ale citlivo bez natlaku
Ten druhy potrebuje niekedy butlavu vrbu, niekedy si ulavit na dusi,vyliat nervy, ci iny pohlad na vec ...vediet,ze nieje sam, ze sa to stava, ze vsetko moze byt inak,ze je nadej atd
Ostatne uz pojde
Niekedy staci iba vypocut si cloveka. Nemusis mudrovat, radit, jemu pomoze aj tvoja blizkost. To ze sa ti zdoveri je preto, ze ti doveruje. Vaz si to.