Ako pomôcť kamarátke?

2. okt 2022

Ahojte,často čítam podobne diskusie,možno by ste mi vedeli poradiť ako pomôcť kamarátke.Pozname sa ešte z detstva,chodili spolu do školy,aj do roboty, mám ju rada ako keby bola moja sestra.Mala veľmi ťažký život,otec ich opustil keď mala pol roka.Vychovavala ju babka,ktorá zomrela keď mala 12 rokov.Potom ostala s mamou,mama ju nenávidela,týrala ju psychicky,nadávky a bitky boli na dennom poriadku.Ked mala 18 odišla s prvým chlapom do ktorého sa zaľúbila bývať preč.Neskor došla na to že chlap holduje alkoholu,rozišla sa s ním,no ostala tehotná.Dieta porodila a starala sa o ňu ako najlepšie vedela.Chodili z podnájmu do podnájmu.V robote sa spoznala s mužom,po čase sa dali dokopy,spoločné bývanie u svokrovcov.Lenze chlap ju podvádzal kade chodil.Rozviedla sa,zase chodila s dcérou po podnajmoch,ťažko to sama zvládala.Prestahovala sa do iného mesta,tam sa zoznámila s terajším manželom.Po pár rokov bola svadba,narodil sa im synček.No manžel sa začal zmeniť.Zacal ju obviňovať zo všetkého,začal vyvíjať zlosť na nej,choval sa k nej ako k handre.Z ničoho nič.Ide s nimi to dolu vodou.Kamaratka je nešťastná,nevie ako z tejto situácie von.Nema kam ísť, nemá úspory začať odznova.A hlavne má strach čo bude do budúcna s nimi.Neviem čo jej poradiť,je mi to nesmierne ľúto.Je to najlepšia baba na svete akú poznám,v živote nikomu neublížila,ku každému vždy bola dobrá a ona sa takto trápi celý život.

mandzula
2. okt 2022

Evidentne si vybera zlych partnerov, zrejme je ovplyvneny tym, co zazila v detstve. A ci mozes nieco urobit? Asi len tolko, ze jej budes psychickou oporou, postrazis jej deti, ked bude treba.

syslik81
2. okt 2022

pohladat pomoc v domovoch pre matky ... na zaciatok a podat o rozvod ..neviem kolko ma rokov ale nech riesi aj antikoncepciu pre istotu aby to nemala este tazsie ... zacat je vzdy najtazsie ale vsetko sa da .. skus jej aspon pogooglit pomoc pre rozvedene pripadne tyrane matky ..ubytovne a podobne .. nech si obvola ci uz sama al s tebou .. a prehovor ju na psychologa ...

autor
2. okt 2022

@mandzula Som jej oporou vo všetkom,keby sa dalo zavolala by som ju k sebe bývať.Len nemám takú možnosť.Postrazit deti hovorí že netreba,ona zvláda všetko zariadiť.
@syslik81 Má 36 rokov,kedysi bola veselá kopa a teraz po tom všetkom čo prežila už nemá síl ani na úsmev.Co by jej pomohol psychológ?

syslik81
2. okt 2022

uvedomit si kde je chyba..preco si hlada zlych prtnerov, najst sebavedomie a silu do zivota .. alebo sa aspon porozpravat .. by si s cudovala co vsetko dokaze dobry psycholog.. nasmeruje ju spravnou cestou

mandzula
2. okt 2022

@autor psycholog jej pomoze pozriet sa na situaciu z nadhladu, napriklad jej pomoze odhalit, co je za vyberom zlych partnerov a ako sa mu vyvarovat.

miadi
2. okt 2022

Clovek sa z nicoho nic len tak nezmeni. A zial kamoske nemas ako pomoct musi si pomoct sama. Realne by sa mala rozviest a zit vo svojom .

autor
2. okt 2022

@syslik81
@mandzula Prečo si hľadá zlých partnerov,ja som poznala všetkých jej ex a verte mi zo začiatku boli dobrý.Ja neviem či sa pretvarovali alebo čo.Vsetci ukázali pravú tvár až po čase.A keby išla psychológovi to by mala aj niekde uvedené v zdravotných papieroch že bola u psychológa,neviem ako to chodí.Pytam sa aby nemala z toho problém ak pôjde a po rozvode to muž na ňu vytiahne že je na hlavu keď chodí psychológovi
@miadi Áno viem,dokonca aj ona sama to vie.Neraz mi povedala že chcela by sa rozviesť a žiť sama s deťmi.No nemá na to silu lebo z predošlých skúseností vie že to sakra ťažké.

syslik81
2. okt 2022

dnes je uplne bezne ist k psychologovi .. vobec to nemusi do zdravotnej karty ... pomohlo by jej to vic ako nic nerobit a len dufat ze sa daco zmeni

miadi
2. okt 2022

Clovek nemusi byt na hlavu aby siel k psychologovi. Dokonca clovek moze mat predpisane antidepresiva koli fyzickemu zdrav problemu. Staci mat hyperventilaciu a nieco s chlopnou cievne problemy, Ved ona sa nepojde dat hospitalizovat na psychiatriu. Jedine Keby si jej vedela pomoct zohnat lepsi job ze by vladala platit podnajom ked bude sama. Ale aj to je len a len na nej. Nemozes zit za nu jej zivot. Uz pomaha sa tym ze ju vypocujes.

mandzula
2. okt 2022

@autor ak to muzovi sama nepovie, nedozvie sa to. A k tomu vyberu... mozno nieco dolezite prehliada. A prave to jej moze pomoct odhalit psycholog.

autor
2. okt 2022

@miadi Nájsť si dobrú prácu to je niekedy ťažké.Ked bude sama bude musieť na jednu smenu si nájsť robotu kvôli škôlke a škole.Vladat platiť podnájom toho sa boji sama s dvoma deťmi.
@mandzula Môže byť neviem.

miadi
2. okt 2022

Tak Bud bude robit handru tretiemu blbcovi s ktorym je alebo sa osamostatni Aj ked je to tazke. Mala by mat vyzivne na obe deti od ich otcou.. nema inu rodinu mà len seba. Musi byt silna. A zabezpecit domov sebe a detom. Casom zobrat uver na svoj byt atd. Bud to urobi ona sama .. alebo ju casom ten jej muz odkopne aj tak ..

autor
2. okt 2022

@miadi Na staršie dieťa nemá výživne

estrella5
2. okt 2022

Ja tiež jednoznačne odporúčam psychológa. A nedávno som počúvala podcast (na youtube to prípadne nájdeš pod názvom "NIKA MACINSKÁ: "Veď on ma vlastne miluje, tak preto ma udrie."). Bol to veľmi zaujímavý rozhovor o tom ako nás ovplyvňuje detstvo, ako si nevieme určovať hranice, aké je ťažké (a prečo) odísť z toxických manipulatívnych vzťahov, o syndróme obete, atď atď. Tá p.Macinská si to osobne zažila (rozpráva tam aj svoj príbeh) a spomínala aj to, že sprevádza ženy na ceste odchodu od manipulatívneho muža. Možno by to stálo aspoň za vypočutie si...

autor
2. okt 2022

@estrella5 Ďakujem za tip poviem kamarátke nech si to vypočuje.

babydesire
2. okt 2022

Mame na Slovensku organizaciu ktora pomaha takymto zenam..osobne si myslum, ze bezny psycholog nepomoze, tam sa vyrozorava ale nedostane prakticku pomoc...skor tu organizaciu, zabezpecia od psychologa,cez materialnu pomoc, pravnicku pomoc, pomoc s najdenim a udrzanim prace, s hladanim byvania,,,skupinove terapie a sedenia atd.