Ako pomôcť 17 ročnej mamičke, aby jej otec nevzal príspevok pri narodení dieťaťa?

atka1989
11. okt 2020

Zdravím. Chcem sa opýtať či niekto neviem poradiť ako postupovať ďalej. Píšem informatívne týka sa to kamaráta. Ma priateľku 17r z ktorou má bábätko 3 mesiace. Nakoľko není plnoleta tak jej zákonným zástupcom je jej otec. Tak kamarát není uvedený v rodnom liste vôbec mali aj trvali pobyt ma písaný naňu . Otec je uvedený ako neznámy. Ona býva snim. Lenže nastal taký problém že ona je z rozvedenej rodine a na budúci mesiac bude mať už 18rokov . A tak dostane porodne aj rodičovský príspevok. zatiaľ nič nedostavala lebo čakali nato kedy dovŕši 18r.Zrazu teraz jej otec má záujem onu lebo viem že bude mať peniaze. A do teraz sa onu nezaujímal. Kamarát teraz nič nemôže lebo neni niekde ovedeni ako rodič malého. A ona odišla aj s malým?.Ako postupovať??Ďakujem za každú radu.

alenah31
12. okt 2020

@atka1989 podať na súd Žiadsoť o určenie otcovstva a jeho priznanie a zápis súdnou cestou. Pokiaľ pred súdom preukáže, že je je možným otcom dieťaťa (preukáže, že mali vzťah, intímne sa stýkali) súd nariadi testy DNA a otcovstvo mu prizná - následne bude zapísaný do RL dieťaťa. Bude si môcť nechať určiť styk s dieťaťom a zároveň k nemu bude mať vyživovaciu povinnosť. Nijako to ale neovplyvní to, že matka dieťaťa - pokiaľ bude stále bývať s otcom - nebude peniaze stále otcovi poskytovať. Nárok na RP aj príspevok pri narodení dieťaťa získa matka....a otec dieťaťa nijako neovplyvní to čo ona s tými peniazmi urobí....pokiaľ bude dieťa sýte, čisté, spokojné....nikto nebude riešiť čo každý mesiac ona s RP robí a koho všetko ona s tých peňazí živí.

jumama
12. okt 2020

Ak je obava, ze si davky uplatni otec dievcata, tak otazka - vie rodne cislo babatka? Predpokladam, ze ak otec dievcata nemal zaujem o nu doteraz, tak jej nepomahal vybavovat rodny list babatka. Ku ziadosti o davky pre babatko by sa to rodne cislo podla mna potrebovalo. Ziadost by musela asi aj tak podat mamina... a ano, asi aj zakonny zastupca, kym nema 18, ale ak on nevie udaje babatka, tak si nepomoze. Pripadne na UPSVAR miestne prislusny dievcatu zajst a upozornit na snahu zneuzit... vacsinou su tam rozumne uradnicky, vela pracuju s matkami, detmi, pochopia situaciu, poradia.

alenah31
12. okt 2020

@jumama matka je neplnoletá - ešte nič nepoberá. Pokiaľ bude plnoletá budú jej dávky vyplácané. Pokiaľ nemá matka napr. vlastný účet - môže si nechať dávky posielať na aký účet chce - aj na otcov, môže si ich nechať posielať poštou, môže otca splnomocniť na jeho vyplácanie.....už bude plnoletá a svojprávna - tu sa dá upozorniť len na to, že je napr. dieťa zanedbávané čo by preverila sociálka. Ale ak nie je....nárok na RP má, čo s ním robí - pokiaľ má dieťa všetko čo potrebuje a žije vo vyhovujúcich podmienkach - je nepodstatné. Nikto nebude skúmať ako matka s dávkami narába. Otec dieťaťa nie je v RL uvedený, momentálne nech rieši otcovstvo a nie peniaze. Inak ako by mu pomohlo rč dieťaťa? myslíš, že mu niekto poskytne akékoľvek info? Chvalabohu existuje gdpr.

jumama
12. okt 2020

@alenah31 asi sme kazda inak pochpopili otazku. Ja som pochopila otazku tak, ze sa obavaju, ze si peniaze privlastni otec dievcata. Nie otec babatka, ale otec dievcata. Pretoze je neplnolete a ziadost o davky by za nu podpiosval zakonny zastupca. Ktory podla popisu doteraz nejavil o nu zaujem, lebo rodicia dievcata su rozvedeny. Zrazu, ak by videl mznost ziskat takto peniaze, tak by sa k nej priznaval. Prispevok je napisany dost zmatene, je tam toho vela pomiesaneho a ja som to pochopila takto.

alenah31
12. okt 2020

@jumama ale otec dievčaťa by nemohol nič podpisovať za ňu ani ako zákonný zástupca nakoľko ona na túto dávku nárok nemá kým je neplnoletá - túto dávku nebude poberať za ňu nikto - až keď matka dosiahne plnoletosť. Žiadosť o dávku môže podpísať len žiadateľ, ktorý má zverené dieťa (a jej dieťa neodobrali) - žiadny zákonný zástupca.

atka1989
autor
12. okt 2020

@alenah31 Jeho skôr zaujíma otcovstvo aby bol zapísaný v rodnom liste . Peniaze ho nezaujímajú veď o všetko sa stará on aj kupeje malému. Len ide oto že oni vedia že sa blížia peniaze jej otec a chce ju zobrať k sebe bývať aj z malinkym. Kamarát malého strašne chce od mala sa.stara on kupého prebaluje všetko robí aj do práce chodí samozrejme. Priateľka jeho ta.nevie nič. To je nadlho. Ale vlastne ide oto že vzala malého a zavolala políciu kamarát nič nemohol spraviť lebo neni uvedeni ako otec a zobrala malého a odišla.

fokuska
12. okt 2020

@atka1989 Uplny chaos.
Matka dietata teda byva so svojim priatelom, ktory je otcom dietata. Ona nedostava nic, kedze na ziadnu davku nema narok. Priatel nie je zapisany v rodnom liste kvoli tomu ze matka nema 18 rokov? Nemyslim, ze to je podmienkou aby jeho zapisali. On sa teda o vsetko stara, plati im byvanie, stravu a vsetko co dieta potrebuje.

Kedze matka bude mat 18 rokov, ziska narok na jednotlive prispevky. To chce vyuzit jej otec, cize stary otec dietata, ktory ju zavolal, aby odisla od priatela a isla byvat k nemu? A matka vzala dieta, opustila priatela a odisla s dietatom k svojmu otcovi.

A teraz sa priatel obava coho? Ze nemoze byt s dietatom, ze sa priatelka odstahovala, alebo toho, ze dostane prispevky a jej otec jej ich vezme?

Ak sa kamarat naozaj zaujima a stara a chce aj nadalej, tak nech poda navrh na sud na urcenie otcovstva, potom ho zapisu do rodneho listu, ziska vsetky prava a povinnosti.
Ale aj tak neovplyvni to, ak matka dietata peniaze dobrovolne odovzda niekomu inemu, napriklad svojmu otcovi.

alenah31
12. okt 2020

@atka1989 tak nech rieši otcovstvo - postup som napísala v prvom príspevku - dovtedy nemôže nič.

atka1989
autor
12. okt 2020

@alenah31 dobré ešte jedna otázka ako dlho to bude trvať súd? Ďakujem

whatever1
12. okt 2020

@atka1989 To si teda nepomohol ze jej bránil odísť s dieťaťom a musela naňho volať políciu😶

alenah31
12. okt 2020

@atka1989 určite niekoľko mesiacov...najskôr bude pojednávanie kde musí preukázať, že môže byť otcom dieťaťa (že spolu chodili, žili, mali sex ....skrátka všetko). Preukazuje sa to okrem svedkov fotkami, spoločnými faktúra za pobyty, dovolenky, spoločné výdavky....podľa toho kto čo má. Ak súd uzná, že navrhovateľ je možným otcom dieťaťa - nariadia sa testy DNA - po týchto testoch bude ďalšie pojednávanie kde sa prečítajú výsledky testu, súd ho určí za otca, nechá zapísať do rodného listu dieťaťa. Následne určí súd - možno aj na tom istom pojednávaní výživné a styk s dieťaťom. Pokiaľ je dieťa maličké - styk s dieťaťom bude len za prítomnosti matky na pár hodín - neskôr si to môže dať upraviť inak (keď bude dieťa staršie). No ako píše @fokuska týmto ale nijako neovplyvní to, komu ona peniaze odovzdá - toto je výlučne jej záležitosť. On získa právo a povinnosti k dieťaťu - nie právo kontrolovať matku dieťaťa - nemôže jej napr. určiť či sa smie alebo nesmie odsťahovať z jedného kúta SVK na druhý koniec, kde bude pracovať, nemá právo na kontrolu jej výdavkov, nemá právo rozhodovať o tom s kým bude žiť, či sa môže vydať....atď. Ak bude mať otec podozrenie, že matka nekoná v záujme dieťaťa môže požiadať príslušný úpsvar o prešetrenie veci, ale to je tak všetko.

fokuska
12. okt 2020

@atka1989 Este dodam, ze ked uz bude mat urcene otcvostvo, tak moze ziadat zverejnie dietata do svojej starostlivosti. V tom pripade by mohol on poberat matersku, potom rodicak, pridavky. Matka by naopak mala urcene stretavanie a vyzivne.
To pisem pre pripad, ze je to naozaj tak, ze vsetko robi on a ona nie je schopna postarat sa.
Aj ked - ak chodi do prace, tak cely den kym je v praci sa ona asi stara...

alenah31
12. okt 2020

@fokuska ja ale pochybujem, že je to celkom tak ako píše zadávateľka témy - neplnoleté matky sú kontrolované, vývoj dieťaťa tiež sleduje pediater - pokiaľ by sa ozaj nestarala rieši sa to. Možno si otec konečne vstúpil do svedomia a chce sa starať o dcéru aj vnuka - a možno je "otec dieťaťa" urazený - možno jemu nepadlo vhod, že príde o dávky, ktoré by teraz začala matka poberať. Nemám rada takéto jednostranné príbehy. Ale tak to už nech riešia súdy...keďže oni sa si nedohodnú.

fokuska
12. okt 2020

@alenah31 No ved vieme, ze pravda je vzdy niekde uprostred - a to sme este nepoculi co na to hovori matka a co jej otec a matka.

Prva zvlastna vec je to, ze ma 17 a nebyva ani s matkou ani otcom ale u priatela?
Ak maju dobry vztah a priatel sa stara, tak preco by od neho proatelka odisla? Kvoli tomu, ze sa ozval otec a povedal ved pod byvat ku mne? A ona sa len zdvihne a z krasneho vztahu a spolocneho byvania s proatelom kde tvoria stastnu rodinku odide k otcovi, ktory sa o nu roky nezaujimal?
Uz tu nieco nehra... tiez to, ze nie je zapisany v rodnom liste. Pokial viem, tak na to aby bol nemusi byt matka plnoleta.

Urcite je za tym ovela, akurat ze nepozname cely pribeh.

atka1989
autor
12. okt 2020

@fokuska zapísaný nemohol byť v rodnom liste lebo ona bola neplnoleta tak preto jej otec je jej zákonný zástupca. Otec jej mal už dávno s ňou problémy nechodila do školy to je nadlho jej otec nikde nepracuje preto by mal záujem aby prišla k nemu bývať. Pokiaľ bola tehotná tak nemal oňu záujem ani o vnučika. Zase jej mama tiež nikde nepracuje je bezdomovkyňa. To je dosť komplikované a na dlhé písanie. Ona teraz stym manipuluje že mu vezme malého podmienky na bývanie nemajú také aby to vyhovovalo.

atka1989
autor
12. okt 2020

@fokuska toho sa bojí on že nemôže byť s dieťaťom. O peniaze nie toho nezaujíma ale mali aby aj on mal právo. Že aký je ďalší postup musí si podať žiadosť o ocovstvo tak veru .

fokuska
12. okt 2020

@atka1989 Ok, pises, ze teraz bude mat 18. Ona ma zaujem aby bol proatel zapisany v rodnom liste? Ak ano, tak nemusi byt sud, mozu to oni dvaja vybavit a po suhlasnom vyhlaseni na matrike ho do RL zapisu.
Ak ale ona nebude suhlasit, tak vtedy to musi podat na sud.

A zpo zaujimavosti - kto ju a dieta teraz zivi? Odkial ma peniaze? Ked ani jeden jej rodic nepracuje a nema kde byvat?

atka1989
autor
12. okt 2020

@fokuska Áno chodí do práce ona sa omalého nestará ako matka lebo to ani nevedela ani sa učiť nechcela stará sa väčšinou kamarátova mama a jeho priateľka keď len sa pôjde prejsť na prechádzku a sama stále dáva malého (svokre). Svokra aj varí upratuje všetko robí sama . Ona ma strašne túlavé topánky a neposedi doma .

atka1989
autor
12. okt 2020

@fokuska veď kamarát (priateľ jej ) všetko platí aj jej dáva peniaze kupuje nutrilon pampersky všetko aj do domácnosti ona nemala žiadne peniaze nič. Vlastne ten kamarát býva z rodičmi aj ona snima a malinky .

fokuska
12. okt 2020

@atka1989 Pises, ze s nimi byva, potom ze odisla k svojmu otcovi...
Ak teda bude suhlasit (ona) nech idu zapisat priatela do rodneho listu hned ako ona bude mat 18. Potom moze poziadat o zverenie dietata. Ak sa o neho aj tak vacsinou stara on a jeho mama, tak je mozne, ze malemu bude u nich lepsie.

atka1989
autor
12. okt 2020

@fokuska Áno celý čas bývala unych celé tehotenstvo len včera odišla . Polícia povedal kamarátovi že nech sa nebojí že ona sa vráti lebo že tam nevydrží. Možno že sa vráti aj dnes.

atka1989
autor
12. okt 2020

Ja tiež píšem ako maďar 😂

atka1989
autor
12. okt 2020

Takže keď ona bude súhlasiť otcovstvo tak potom on už bude zapísaný v rodnom liste ako otec ...keď ona dovŕši 18rokov bude plnoleta . A to potom už súd nebude?

dzejsik
12. okt 2020

ak chce mať právo na dieťa, nech si porieši zápis do rodného listu, aby ak zistí, že sa o malého priateľka s rodinou nestarajú, mohol požiadať o zverenie do jeho starostlivosti

fokuska
12. okt 2020

@atka1989 Ano, pokial bude ona suhlasit a pojdu urobit spolocne vyhlasenie, tak ho dopisu. Ak nebude suhlasti, tak on si musi poziadat na sude.

atka1989
autor
12. okt 2020

@dzejsik ďakujem pekné za radu odkážem.

atka1989
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz