Ahojte, chcela by som sa s vami podelit o moj sucasny problem, a pocut vase nazory, skusenosti, pripadne rady, co dalej. Mam 31 rokov, uzasneho priatela, pracujem, moj priatel ma roboty dve. Snazime sa o babo, a o styri mesiace chceme mat malicku svadbu. To vsetko je dokonale 🙂
Moj problem je v mojej mame. Pred 4 rokmi dostala vypoved z firmy kde pracovala 15 rokov, a od vtedy ma problem sa zamestnat. ma 57 rokov. Za tie 4 roky som ja uz vycerapala vsetky svoje financne rezervy, co vsetko som jej pomahala platit. Nedavno som sa prestahovala do ineho mesta, a zmenila pracu ( moj priatel bol z ineho mesta ako ja, tak som sa prestahovala k nemu). Platovo som sla dost dole, bohuzial, zaroven som si zacala platit aspon malou sumou byvanie s priatelom, a mne uz akosi dochadza trpazlivost, a financie na to platit mame vsetky zavazky. Ked zaplatim jej zavazky za byvanie, a jej uvery, a moje zavazky, tak mi zostane 1/3vyplaty, to mam tak na benzin, nic si nemozem odlozit, lebo nemam z coho. U nas vsetky vydavky za domacnost taha priatel ( okrem mojej almuzny 75euro co prispievam), ked som potrebovala nejake nove veci na oblecenie vsetko mi zaplatil...a je toho vela, on to zatial bez pripomienok znasa...a asi aj znasat bude, lebo je proste taky, ze by mi kupil vsetko, ked ma za co. Ale ja sa citim ako vyzirka.
Najvacsi problem je, ze mama ma velke naroky na robotu, je pravda, ze mnoho krat jej nikto ani nepodpovedal, ked reagovala na inzerat, spravila si opatrovatelske kurzy...ale stale caka, ze jej niekto zaklope na dvere, mila pani, podte k nam robit....tazko sa s nou aj o tom rozprava, lebo je totalne na nervy z toho ze nema poriadnu robotu, ale na druhej strane, ja keby som mala byt uplne zavisla na niekom inom, tak pojdem robit aj predavacku, aj ked som cely zivot robila uplne nieco ine...ved je to praca ako kazda ina, nechcem nikoho urazit...
co by ste na mojom mieste robili...platili by ste to dalej, alebo dali nejake ultimata...neviem co mam robit..je to mama, nechcem ju nechat na holickach, ale na druhej strane chcem zit...
ahoj ja by som jej povedala pravdu ze si na tom financne horsie ako si bola predtym,ale ze jej aj napriek tomu budes prispievat ale nizsou sumou...doteraz to bolo napriklad 150 eur a odteraz by som jej davala 80eur.nech je si toho vedoma ze aj ona sa musi pricinit k tomu aby sa mala lepsie.ja chapem ze v tom veku sa velmi zle hlada robota,lebo takych starsich uz velmi nechcu zamestnat,ale ako pises predsa aj predavacku by mohla robit aj ked len docasne...
@ceemea no prvýkrát nastala taká situácia kedy som ešte študovala, kvôli tomu som nemohla ani pokračovať v štúdiu, lebo boli potrebné peniaze. potom sa to na rok zlepšilo, teraz je znovu taká situácia. predtým som to zvládala sama, nejako som jej nedohovárala a počas dvoch rokov som sa celú dobu trápila, že ako bude, zatiaľ čo ona si myslela, že si robotu nájde ľahko, ale zjavne to tak nebolo, ked doma bola vyše dvoch rokov.
teraz to už fakt znova nezvládam ako som sa dozvedela, že jej budem musieť opäť pomáhať, hoci kvôli tomu že ide kríza sa aj moje príjmy veľmi znížia, tak som na tom fakt psychicky veľmi zle.
skúšala som jej povedať, že aké drahé je bývanie, jedlo, vypočítala som jej koľko veľa peňazí potrebujem ja aj ona len na to, aby nebol človek bez elektriny, vody, mal kde bývať, mohol si uvariť aspoň lacné jedlá. ale mám pocit, že ona si stále verí, že sa to rýchlo vyrieši a nejako ju neviem prinútiť k tomu, aby bola trocha aktívnejšia. ked som jej napríklad povedala, že si nebudem môcť tento mesiac nič dovoliť, aby sme nejako prežili další, tak mi povedala, že načo to riešim, však tento mesiac peniaze má, ale to, že ak tento mesiac nezarobí nič alebo len pár eur, tak nebudúci nemá z čoho žiť, to si neuvedomuje.
bohužial, ľudia po 50-tke žili úplne v inej dobe a ťažko sa prispôsobujú, ja vidím u nej problém aj v tom, že dnes hlavne v oblastiach kde je väčšia nezamestnanosť panuje v práci veľká konkurencia, treba sa vedieť pchať na správnych miestach, robiť intrigy, donášať, nikomu z kolegov neveriť, ak si chce človek udržať prácu.
ona je fakt pracovitá, prácu si robí vždy svedomito, ale to v dnešnej dobe k tomu, aby si udržala prácu alebo aby ju jej dali bohužial už nestačí... treba sa naučiť aj nikomu neveriť, vedieť s kým treba byť za dobré a v tomto ona absolútne prepadáva.
@mata1001 ahoj, dakujem za nazor...aj nad tym som rozmyslala...ja som jej uz povedala, ze mi to financne uz nevychadza,...a co ked jednoducho tie peniaze nema, nezaplati nieco, a nakoniec pride o strechu nad hlavou...ale asi pokial sa nedostane do uzkych asi ju to nenakopne....☹
@dada1212 to je akoby si trochu opisovala moj zivot...ked som skoncila strednu, tak mama nejak velmi vela este vtedy nezarabala, a kedze nasi su rozvedeni a otec sa moc nezaujimal, tak som tiez odisla z vysky, lebo sa to nedalo financne zvladat. potom som si nasla robotu a po nejakych rokoch som si konecne nasporila na to aby som si urobila vysku, ale uz pocas nej mama prisla o tu robotu, a mne uz teraz nezostali prachy na to aby som si dorobila ing. tak mam aspon bc. proste som sa kvoli nej vzdala aj toho co som chcela....
presne ako pises, mama sa nevie predat, aj ked ma kopec kurzov, nevie si vypytat co jej patri...nevie prijat pravidla tejto doby, vsetko by chcela menit, ma neskutocne prosocialne citenie, a to je vo vela profesiach nepripustne...nad tym, ze ja si nic nemozem dovolit ani nerozmysla...ani ju to nenapadne, ze ja si nemam za co ani len pozicat svadobne saty...pride ku nam, a komentuje kuchynsku linku, ze je velmi vysoka, ze sa mi tam musi zle varit, ze nech ju dame prerobit...tak som jej povedala ze ked to zaplati, ze si ju vymenime...ona ako keby neuvazovala nad tym, ze nemame tlaciaren na peniaze...
neviem si predstavit, ako to bude, ak zostanem tehotna, a budem mat len matersku....potom ju asi vyhodia na ulicu, pride o byt, lebo moj priatel jej to platit nebude, to nedopustim, a asi ani on sam by nebol z toho nadseny.
@ceemea skusala si sa s nou priamo porozpravat? to sa neda stale platit za niekoho ked na to nemam. proste jej pri najblizsej prilezitosti ked jej budes davat peniaze povedat kolko naozaj zarabas, kolko platis za najomne, ake mas ine vydavky a ze ti nic neostava. na rovinu jej povedat ze bohuzial si nemozes dovolit jej platit vsetky zavazky, aby si nasla nejaku brigadu a aspon cast svojich vydavkov si hradila sama... a povedat jej to v predstihu, ze ma na to napr. mesiac, jednoducho dalsi mesiac jej uz nemozes dat ani o cent viac ako jej teraz povies
@jasminet neskusala som to este, nezvladam to, ked vidim obcas, aka je na nervy, ze nema robotu...ale na druhej strane viem, ze sa na mna spolieha a to ju nechava v klude, ze ved vsetko je poplatene, a hotovo. V minulosti sa stala taka vec, ze ja som jej davala peniaze na byvanie, a ona nejak zle platila, malo, a vznikol dlh, az nam oznamili na domovej schodzi, ze sme neplatici, a nas byt sa da do drzby ak sa okamzite nedoplati ten dlh...tak som si musela zobrat uver, a vyplatit to...takze vsetky platby od vtedy odchadzaju odo mna, ja to platim, takze nemam ako zabezpecit, ze ona jednoducho dolozi k nejakej sume, ktoru jej dam...ja to radsej zaplatim vsetko vtedy ked treba, a na to aby som si od nj vypytala peniaze nemam silu 😢
som sa najprv bala ze ma tu niekto odsudi, ale vidim, ze asi musim fakt najst odvahu, a narovinu to mame povedat, ci je to mama, alebo nie
@ceemea tak jej povedz, ze zaplatis najomne a veci spojene s byvanim, ale uver a podobne veci jednoducho nie, proste zrusis trvaly prikaz a bodka. na to ti musi dat peniaze.
preco odsudi, ono je pomoc rodicom a pomoc rodicom. ked na to mam, da sa zaplait cely ich mesacny vydaj, ale ked nemam, bohuzial. ked budete mat rodinu, tak vy si budete poziciavat aby ste mame platili jej vydavky?
@ceemea neviem v akej situácii je otec či pracuje či nie, ale mama má nárok si podať na súd žiadosť o výživné pre seba aby jej otec prispieval 🙂 ( môj otec to využil a pýtal, aby mu mama platila, ale bohužiaľ neuspel, lebo si neuvedomil, že mama je na dôchodku 😉 )
@stresmenka ahojky...no otec je uz na dochodku, ale moja mama si od neho nikdy v zivote nepytala ani cent, a asi to ani neurobi. a uprimne, pride mi to divne, ak sa raz rozviedli, tak jej nema co platit, je to jej byvaly muz. kazdy ma uz svoj zivot.
@jasminet no mas pravdu, ked budeme mat svoju rodinu, nebudem mat sancu jej davat peniaze. skusim jej teda na rovinu povedat, resp. opytat sa jej, kolko je ochotna prispievat, ze ja to dalej uz sama nevladzem tahat. som zvedava co povie. ja neviem, ved vidim mnoho ludi v jej veku pracovat v supermarketoch, su tam smeny, a podla mna to nie je az take strasne. musim ju asi pritlacit k muru, inak ju nedonutim si najst robotu, aj ked nebude podla jej predstav.
@ceemea ahoj, nie je to divne, vyživne si môže pýtať aj od bývalého manžela, ale tam bude súd skúmať či skutočne z objektívnych príčin sa nevie uživiť sama - teda nájsť si prácu. Musíš pritvrdiť na ňu, inak to nevidím, zakladáš si vlastnú rodinku a musíš myslieť predovšetkým na bábo keď sa narodí, veď takto mu nebudeš môcť zabezpečiť nevyhnutné veci, dnes nie je hanba keď by išla robiť hocičo, keď musíš tak musíš, kolko vysokoškolákov si privyrába v pokladni v tescu, alebo mamičky na materskej chodia po večeroch upratovať a často majú vzdelanie.. nie je práca poctivo robiť, ale hanba je žiť na úkor iného člena rodiny, mala by sa trošku zbadať.. držím palčeky nech to dobre dopadne..
@ceemea tak existujú aj úrady ak nedokáže utiahnuť nech žiada sociálne o výpomoc tak to robí kopec ľudí 🙂 veď na to úrady sú šak niečo pre tento štát spravila nesedela celý život nečinne
@zabka88 juj, si zlata, vsetky ste tu zlate, fakt som mala strach, ze ma odsudite. Ale co sa tyka toho otca, ja zdielam mamin nazor, ze ked je to raz jej byvaly maznel, nema s nou uz nic spolocne. v tom najlepsom pripade ma spolocne so mnou, a aj to nema 😉
@stresmenka no urady existuju, ale platia jej len odvody, nema narok ani na davku v motnej nudzi, pretoze ma zarobkovo cinnu dceru, a sa podrz, ja zarabam tak strasne vela, ze ju mam zivit. to jej povedali na USVR. hej zarabam super, na dnesnu dobu, ale tahat dve domacnosti je vela z tej jednej vyplaty.
Ale dakujem, nabrala som odvahu a cez vikend to s nou preberiem.
poznam, doverne poznam. Ti "postkomunisticki" ludia, co sa nestihli aklimatizovat, tak maju teraz veru problemy. Tiez vypomahame a to mam rodicov oboch. Len tam je to take komplikovane, ziju spolu, ale ucty maju samostatne a hospodaria kazdy sam, pricom ani jednemu to nevychadza a neustale musime riesit ich financne problemy. Je to do uzufania. A nepohnes s nimi. Su uz na dochodku a tvrdohlavi ako dve mulice. Absolutne si nedaju v nicom poradit. Na druhej strane je stastie, ze my sa mame velmi dobre financne, tak to nejde na ukor nasej rodiny (no, nejde, nebyt takychto vydavkov, tak sa vozim na medaku a nie na starom aute). Ale beriem to v pohode, vsak kto sa uz ma postarat o rodicov ak nie my.
Na druhej strane to co popisujes ty je ina situacia. Naburava to tvoj financny zivot kvalitne. Neviem si predstavit, co bude ak budes mat trebars dieta a budes na materskej.
@ceemea pokiaľ s maminou nebývate, tak ju nemáš prečo živiť, je to hlúposť na ÚPSVaRe ti to nemôžu povedať. Ak by si bývala v inom meste tak čo? A ako vedia, aký máš ty príjem? Veď s ňou "nemáš nič spoločné" aspoň čo sa vedenia domácnosti týka. Nech len pekne mamina ide na úrad, že nemá príjem a nemá z čoho existovať a musí dostať dávky v hmotnej núdzi, čo by jej mohlo dať celkom peknú sumu. Nie je to horibilné, ale do 200€ je to určite. A aj to pomôže. Inak, ak by mala byť pri posudzovaní dávok riešená celá rodina, to by bolo papierov a potvrdení 🙂 Takže ju zrejme odbila nejaká tetula, ktorej sa práve nechcelo riešiť novú "stránku" ako to oni volajú a dala vám zlé info. Určite to vybavte. 🙂
@viera27 presne si to definovala, ze " postkomunisticki" ludia...aj moja mama je taka, absolutne sa nevie vmestit do dnesnej doby. neda si v nicom poradit, ma svoju hlavu, a je najmudrejsia na svete. Vy to mate tiez vesele s rodicmi. Ale stale ma prekvapuje, ze niektori rodicia, alebo starsi ludia teda sa vedlia prisposobit, ked sa pozriem na rodicov mojho priatela, su oproti mojej mame ako z ineho sveta, a to su od nej starsi. Proste sa mi zastavuje rozum. Vies, my mame na svoj zivot dost penazi, vdaka priatelovi, on nie je lakomy, a kupi uplne vsetko a neriesi, ale ja nedokazem zit akoby si ma niekto vydrziaval. Kolkokrat chcem ist nakupit nieco do bytu, to sa s chlapom zle vybera, obrazky, vazy, debilinky, a nemozem, pretoze ja sama na svojom ucte nemam pomaly nic, Od vyplaty, do vyplaty. Nie som narocna, aj ja sa vozim na starom aute, a vzdy si vyratam peniaze tak, ze na to co ja potrebujem zaplatit mam, ale nic viac, ziadne rezervy, ked sa niekam ide, vsetko musi platit priatel. a ja sa jednoducho zle citim. Chcem aj ja prispievat niecim hmotnym do bytiku, nie len on. On mi to sice nevycita, ale jednoznacne sa vyjadril, ze ked budem na materskej, tak on mojej mame vydavky platit nebude. Ze prvorada som ja, a nase babo.
@indiankaindi ahojky...myslis, ze mamu zle informovali? ja s mamou nebyvam, byvam v inom meste, ale mam stale trvaly pobyt tam kde byva mama, na moj prijem sa nikto nepytal, ale viem, ze sa posudzovalo to, ze mama ma televizor, a radio a pracku, takze nie je v hmotnej nudzi. Hm, ale zas ma napada, ze sa moja draha matka dala odbyt nejakou panickou na urade, neviem si predstavit, ze by sa takto dal odbyt niekto, kto pobera vsetky davky sveta, nechcem menovat, a pritom ma na dome 8 satelitov, a pred domom mercedes.
@ceemea no to je blbe, presne tak som to myslela. MM je to jedno ci dam nasim, ci nedam. Aj ked na druhej strane obcas povie, ze je to nespravodlivost, ze jeho mama vlastne pyka za to, ze sa snazi, pracuje a ma sa dobre. Ale tak zase tam pomahame jeho sestre a neteri, takze to beriem ako pol na pol a tak sa to aj snazim udrzat. Ale keby to malo financne ohrozovat "moju" rodinu (ja, mm a syn), tak by som aj ked s bolavym srdcom prestala s podporou.
Najhorsie je, ze naozaj si absolutne nedaju povedat. Rozhadzuju na blbosti, alkohol, cigarety, dva domy (ano, maju dva domy v jednom dvore, kazdy jeden pre seba) a pritom pomaly prazdna chladnicka. Do revu, velmi komplikovane to je. Ale presne to suvisi s komunizmom. Tam bolo o kazdeho postarane, vzdy sa nejak dalo aj bez namahy. Tak teraz si to nesu so sebou, nevedia akceptovat, ze v dnesnej dobe je to tvrde a peniaze ma kazdy len podla zasluh, ze pre ne musi aj nieco robit , ze uz sa o teba stat nepostara 😒
@ceemea určite ju zle informovali, pretože pre posudzovanie dávok sa berie iba to, či býva vo vlastnom byte/dome, či má auto a či dostáva výživné, alebo dôchodok. Byt/dom mať musí, aby dostala príspevok na bývanie, auto môže byť, ale iba do určite sumy, neviem presne do akej. Ak si ty prihlásená s trvalým pobytom tam kde mamina, tak to úrady berú tak, že tam bývaš a máš jej pomáhať. preto by bolo lepšie zmeniť si trvalý pobyt, aby ona mohla dostať dávky. Pretože stačí, ak bývate na jednej adrese a ty si zamestnaná, už ona stráca nárok na dávku. Teda ak nie si vydatá. Toto by bolo dobre preveriť na úrade, ale určite sa odhlás z trvalého pobytu a mamina bude mať nárok na nejaké dávky.
@viera27 no uplne ako keby som citala o mojej mame, rozhadzuje na blbosti. pride mi to ako take pubertalne spravanie, ked dostanem vreckove, hned ho vsetko miniem. na jednej strane to chapem, lebo zit neustale s tym, ze si NIC nemozem kupit je na nervy, to cloveka ubija. ale na druhej strane to nechapem, pretoze ked nemam zaplatene zavazky, tak si nekupim ani zuvacku, ja som proste taka. je to asi tou dobou, tak ako pises. v komunizme bolo o kazdeho postarane, dostal, aj ked nic nerobil, ale teraz nikto nic zadarmo nedostane. Je to krute ked niekto pracuje cely zivot, a potom sa stane ze ho pre "nadbytocnost" vyhodia, o mesiac je to miesto znova vytvorene, a sedi tam nejaka, ako povedala moja mama "standa", ktora nic nevie...ale bohuzial, ta standa nema take prosocialne citenie a to je pre firmu ( banku ), ten najlepsi zamestnanec. Hihi, ja mam niekedy pocit, ze uz mamu vychovavam ja, ako "starne"tak sa z nej stava dieta. Len bohuzial, strasne neposlusne 🙂
No ti vasi su asi z jedneho cesta ako moja mama. Zivit dva domy, a pritom prazdna chladnicka, hlavne ze si zapalia ( aj moja mama) , ved co uz im v tomto hnusnom svete aj zostava, vsak 🙂
@ceemea no ja by som dala mame ultimatum.... jednak by som sa dohodla ze da na teba prepisat byt kedze si si musela zobrat uver na zaplatenie nedoplatkov a platis pravidelne platby...
a neviem ci jej prispievas aj na zivobytie ale znacne by som tu sumu obmedzila... kludne moze mama napr. roznasat letaky alebo ist za pokladnu do tesca ci niekam do nejakej predajne... alebo upratovat opatrovat deti a pod. ci niekomu vypomahat v domacnosti zehlit a pod. ziadna praca nie je hanbou...
to je prosto v nich v ich zmyslani a v ich pohodlnosti je lepsie sa lutovat a nechat sa lutovat celym svetom ake to maju tazke.... ale zober si realne ze oni nemuseli platit hypoteky mali istotu prace kym vychovavali deti neplatili lieky atd.... my sme na tom inak ... prosto ked treba tak treba.... ja poznam dost Ing. a ludi co maju VS co pracuju v tescu za pokladnou a tiez plno VS studentov chodi na bridady opatruje deti a pod... a co ako su preto nejaki menejcenni ... praveze naopak...
s mamou by som si to vydiskutovala.... teraz ta to trapi ale ked budes tehotna a na MD a RD a nedaj Boze klesne s prijmom aj manzel co potom urobis.... toto treba riesit hned
@ceemea ako náhle s ňou nežiješ a máš svoju domácnosť nemôžu ti povedať že ju máš živiť. Píšem ti to preto, lebo moja mama dostáva od úradu peniaze kým s ňou bol brat nárok nemala ale odsťahoval sa a normálne jej platia dávku v hmotnej núdzi. Tak nech ide a povie, že s ňou nebývaš 🙂
@ceemea pocula som, ze v jednej nemenovanej banke prepustili starsich pracovnikov a prijali mladych a mohlo to byt pred styrmi rokmi...realita je taka, ze tvoja mama sa uz vo svojej povodnej profesii nezamestna. Musi zlavit zo svojich narokov a) na pracu b) na zivotny standard...obavam sa, ze a aj b bude pravda. Ten byt ma v osobnom vlastnictve? Nemoze ho predat a kupit si mensi? Znizili by sa jej naklady a ziskala by financie, kym by mala narok na dochodok.
Ty si nic nevycitaj, si uzasna starostliva dcera 😉
ceemea, je pkne od teba, ze sa takto staras o mamu, ale situacia trva uz pridlho... mama by sa mohla trochu prinutit aspon k nejakej brigade (sice po 4 rokoch clovek v takejto situacii uz moze aj stratit pracovne navyky)
chcem ta len upozornit, ze situacia moze mat negativny vplyv na tvoj vztah, a tvoj priatel moze raz stratit trpezlivost.
Tuto situaciu treba riesit radikalnejsie, poradila by som sa aj s pravnikom. Prepac za uprimnost, ale z jej strany je to uz manipulacia (snazi sa ta takto mat len pre seba) a stale sa spolieha, ze sa nanu nevykasles.
Ako pise inkinka, predat byt a kupit mensi, lenze to zas nevyriesi situaciu, ked sa uspory minu, tak bude tam, kde predtym. Skratka treba narobit krik, ja som si tiez uzila svoje (ale netykalo sa to penazi, nastastie). A natvrdo si stat na svojom. Pretoze ak to takto pojde dalej, bude sa situacia len zhorsovat.
No mám podobný problém, straším ľudom a ešte v regióne kde je veľká nezamestnanosť sa robota ťažko hľadá. Ja mám problém hlavne s tým, aby bola aktívnejšia, lebo si myslí, že raz nájde inzerát, zavolá a bude mať robotu. To, že ten inzerát bude raz za niekoľko mesiacov a budú naň reagovať stovky ľudí a kvôli veku ťažko vyberú práve ju, to si veľmi neuvedomuje. Tu u nás si žena v takom veku nájde robotu iba tak, že nepôjde na konkurz, že sa bude neustále chodiť po firmách a raz bude mať šťastie, že práve bude niekto odchádzať a zoberú ju bez konkurzu.
A ja som na to ešte sama, sama nemám peňazí nazvyš, už ma veľmi táto situácia psychicky vyčerpáva. 😒