Ako pohotovo reagovať?

7. jan 2022

Ahojte mam taky problém ze keď mi niekto niečo povie neviem na to dobre a rýchlo zareagovať nemyslím len urážky alebo tak myslím celkovo hlavne keď sa chcem s niekym baviť a sme v nejakej skupinke kde je viac ludi a oni sa rozprávajú a ja na to chcem nejako reagovať ale v ten moment ma proste absolútne nič nenapadne a väčšinou sa iba pousmejem alebo poviem nejakú úplne otrepanu blbosť.
Da sa to nejako naučiť pohotovo reagovať?

ujaju
7. jan 2022

To podľa mňa buď v sebe máš alebo nemáš. Ja napríklad nie som ten typ, žeby som sa hnala, aby som si povedala svoje, aby som niekomu prípadne oponovala alebo niečo. Ale tak ja sa tým netrápim.

michaela789
7. jan 2022

Možno celkovo zlepšiť komunikáciu od reči až po postoj. Tak, aby si sa cítila sebavedomo. Dôležité je aj uvedomiť si, že za každú cenu niečo povedať býva často na škodu.
Na tvojom mieste by som začala viac čítať, osvieži ti to vyjadrovanie, doplníš si synonymá, slovné figúry, mozog sa naučí lepšie vyjadrovanie ohýbať, aby neznelo, ako sama vravíš, otrepane ... Často ľudia nemajú čo povedať nie preto, že by ich nič nenapadlo ale nevedia nájsť správne slová. Čítanie by určite pomohlo.

michaela789
7. jan 2022

Ešte doplním - všeobecný prehľad je podlahové mňa základ toho, aby človek vedel reagovať k veci... To sa tiež dá cibriť čítaním.

liljana
7. jan 2022

Skus si to nacvicit. Zapamataj si situacie, kde si nevedela zareagovat, premysli si potom situaciu, vhodnu reakciu, zapis si to. Ako ti budu poznamky rast, obcas si precitaj a budes vediet reagovat na buduce rychlo.

motylikova
7. jan 2022

Osobne veľmi odporúčam knihu Hovor ako hovorca, pomohla mne aj manželovi, je zameraná presne na to, čo opisuješ 🙂

googlinqa
7. jan 2022

Podľa mňa sa to naučiť nedá

petranelkova
7. jan 2022

Zalezi ci mas potrebu sa vyjadrovat, lebo su ludia, ktori proste potrebuju hovorit vsetko a vela a teda ja sa tiez nejako nehrniem aby som vsetko povedala. Ale ak ti na tom velmi zalezi tak citat citat a citat 🙂

liz_lemon
7. jan 2022

@michaela789 základ je aj prečítať si po sebe, aby sa ti nestalo toto 😂
všeobecný prehľad je podlahové mňa základ toho, aby človek vedel reagovať k veci

ankare
7. jan 2022

Presne aj mňa toto trápi, že nie vždy mi napadne pohotová odpoved, až neskôr. 🤷

janewithane
7. jan 2022

Možno by som šla aj trosku hlbšie- prečo sa ti to stáva? Kedy? V akých situáciách? Pri kom? Máš nejakú jemnú úzkosť z toho?

A Myslím ze aj trénovanie pomáha, je veľa kníh, kurzov, videí o komunikácii, keď si osvojis techniky aktívneho počúvania, ja výrokov môže ti to byť trošku takou barlickou..

michaela789
7. jan 2022

@liz_lemon si to uži 🙂

marca12
7. jan 2022

@michaela789 ani nie. To musi mat clovek aj dane v sebe povahovo,ze vies pohotovo reagovat,musis mat vela nakonunikovane. Citanim knih si mozes rozsirit slovnu zasobu,ale pokial mas v sebe nejaku brzdnu,tak ti je zbytocna slovna zasoba a rozhlad. Ja to tak mam. Odmalicka vela a vsade citam,ale nemam potrebu komunikovat nejako vela,som skor hlbavejsia a zasnema,pre niekoho mozno brzda,ale mam proste svoj svet,v ktorom si v duchu odpoviem pohotovo,ale ked to mam uslutocnit nahlas,nejde to. Mozno keby som rada polemizovala ako poniektori ludia,ze rozoberu do spiku kosti hocico,tak by som sa naucila pohotovo reagovat. Ja komunikujem skor podla nalady a hlavne jasne a vecne.

michaela789
7. jan 2022

@marca12 áno, máš pravdu. Ale na druhej strane, "jasne a vecne" sa nevylučuje s "pohotovo". Ale chápem ako to myslíš.
Ja som to ani nemyslela ako zaručený recept.. Len že by to možno mohlo pomôcť.
A, samozrejme, niekedy je uzavretosť a mlčanie fakt zlato. Ľudia, ktorí idú cez mŕtvoly a chytajú za slovíčka sú v rozhovore skôr na ťarchu.

autor
7. jan 2022

@janewithane no tak ako väčšinou pri ľuďoch ktorých až tak moc nepoznám a nie som pri nich uvoľnená

autor
7. jan 2022

@michaela789
@petranelkova ono mne by ani nevadilo ze takto v skupinkách moc nerozprávam aj keď tak som si chcela nájsť kamošov keď som bola v novom kolektíve pretože som mala pocit ze čím viac rozprávam tým viac sa so mnou budú ľudia baviť cez mi teraz príde ako veľká blbosť každopádne vtedy som si to myslela .ale ide o to ze sa mi to občas stane aj s jednou osobou ze sa rozprávame ona niečo povie a ja neviem rýchlo zareagovať alebo mam v hlave niekoľko verzii ako zareagovať ale bojím sa ze to vyslovim nahlas a danú osobu urazim alebo si povie ze prečo som niečo také vôbec povedala

babulkomale
8. jan 2022

To musis mat v sebe, vtip, bystrost, inteligenciu. To sa naucit neda. Ja mam s par kamoskami taky slovny ping pong ze Lasica s Adelou suviks a smeju sa na tom vsetci este aj po rokoch.
Normalne scenky sme zahrali niekedy ked sa darilo 😃 vsetko len situacny humor ako prislo.
Mozes sa naucit mat slovnu zasobu a prehlad, ale sarkazmus alebo ironiu musi mat podla mna clovek v sebe. A dost robi aj povodna rodina, ci sa tam tak hovorilo alebo nie. U nas aj cierny humor fici vo velkom 😁

autor
8. jan 2022

@babulkomale ja ale práveže doma viem rýchlo reagovať a asi aj vtipne keď sa vieme vždy zabaviť ale proste iba doma kde už všetkých poznám a tak