Zaujímalo by ma, či vykáte alebo tykáte manželovým (priateľovým) rodičom... a koľko majú rokov (aspoň orientačne). Ak vykáte, či to beriete ako prejav úcty, alebo si svokrovci takýmto oslovovaním vytvorili medzi vami "bariéru".
Ja som to nikdy neriešila, keď sme spolu s manželom chodili - vždy som im vykala. Pred svadbou svokor zomrel a tak už mám len svokru. Vtedy mala 54rokov a myslela som si, že keď sa vydám a "pribudnem do ich rodiny" budem aj ja tykať.... nemyslím teraz volať ju menom, ale oslovovať ty.... Pýtať sa "Čo robíš? nie Čo robíte?" Počas svadobnej hostiny moji rodičia (60 a 61r) navrhli manželovi, aby im tykal.... veď si nie sú cudzí a predsa je už aj on člen našej rodiny. Na to svokra reagovala, že akoby to vyzeralo, aby som tykala.... veď sa to nepatrí a tak manžel tyká a ja vykám.... Pred tým sme nemali nejaké extra vzťahy, ale tým vykaním si vytvorila taký odstup...
Ja tykám, ale navrhli mi to svokrovci sami od seba, ešte pred svadbou s mm. Inak by som im vykala. Proste ja som tak vychovaná. Ale mm je dost sebavedomejší, ten začal našim rovno tykať 😀 Najskôr ma to šokovalo, ale kedže môj otec sa na tom schuti smial a mama tiež nič nepovedala, tak si na to zvykli, takže mi vzájomne našim rodičom tykáme a už sme na to zvyknutí. Ale pokial by mi to svokrovci nenavrhli, tak by som im určite vykala. Čo sa týka tvojej svokry, asi je konzervatívna, silou to asi nezmeníš, a koniec koncov mávni rukou a kašli na to. Ked jej samej nezaplo, že tvoj muž tvojim rodičom tyká a ona robí formu. A mohol by jej v tomto dohodoviť prípadne aj tvoj muž, iste si všimol, že jej vykáš 😉
Ja im obidvom vykám a oslovujem ich ako môj syn starká,starký... 🙂
Ja tiež obom tykam, strašne dávno... navrhli mi to sami, kým som si zvykla, tak to trvalo 😅 Predsa len ucta k starším, mám vela znamych čo chceli aby som im tykala, ale proste to mi nejde 😉 Oslovujem ich klasika: Dedko 😅 a babičku aj Marietta 😅 niekedy 😉
ja si vykam zo svokrou a rozumieme si, absolutne to neriešim a po pravde ani si neviem predstavit že by som jej tykala... 😀 naopak moj muž si tyka s našimi a je to asi o zvyku, ale čo poznam ludi okolo všetci si vykaju zo svokrovcami,ani nepoznam ludi na okolo čo by si tykali...
ja vykam a tiez oslovujem starka ....tak ako deti .....mama je len jedna odomna si oslovenie mama nezasluzi pretoze sa z daleka nesprava ako mama dokonca sa nespravaju ani ako stary rodicia 😒 takze oslovenie starky je taktiez nie namieste
Ja tykam, kedze moj manzel tykal nasim od svadby tak po svadbe to navrhli aj mne...oslovujem mama a otec..uz je tomu 12 rokov a v pohode ....teraz sa svagor v lete ozenil a jeho manzelka vyka a veru neviem ani ako ich oslovuje...
.
Moji rodicia navrhli nech muz tyka ale nechcel tak im vyka. Hovori im babi,dedo alebo svokra a svokor. Mne svokra navrhla tykanie aj som prijala bola to chyba a asi 2roky jej opat vykam.svokor to nenavrhol nikdy ale s nim si rozumiem lepsie nez so svokrou. Osloveniu sa u oboch vyhybam. Maju okolo 57 rokov vsetci spomenuti.
tykam, aj moj manzel mojim rodicom.....navrhli to na svadobnej hostine a svokrovci, teda uz len svokra su tak stari ako moji stari rodicia......
Ja tiez vykám, mám len svokru...ale aj na svadbe sa správala tak čudne. Keby bola na svadbe dve partia...naši a oni. Takže svokra spolu so švagrinou sú také, aké sú....ked k nim pojdeme tak Dobrý deň a nič viac....nemáme taký dobrý vztach....mali sme aj manželom kvôli tomu aj hádky....ale už som pochopila, že žijem spolu s manželom a nie u nich, takže mne už je jedno ako sa správajú, a aké sú. 😉
Kedže môj partner je len o šesť rokov mladší od mojej mamy, tak si týkajú. Bolo mi veľmi smiešne, ked jej vykal 😀 Ja jeho rodičom vykam. Dako sme si nesadli s jeho mamou. Je to teta a ujo. Baba a dedo sú len pre malého
oslovujem ich krstným menom, oni mi to navrhli, je medzi nami vekový rozdiel takmer štyridsať rokov, ale v ich zmýšľani a pohľade na svet to nevidno
My s priatelom spolu zijeme 13 rokov,ale ani jedna strana nam tykanie nikdy nenavrhla a tak to asi aj ostane,takze ich oslovujeme teta,ujo 😀 😀 😀 Ja si s niekym kto mi to nenavrhne hned uz potom ani neviem tykat,je to take divne,ked mi to niekdo s mojho okolia po 20 rokoch navrhol tak mi to ani neslo.Bud hned alebo vobec,asi tak. 😉
no unas chcu aby som im tykala ale mne sa to nepaci.... sorry :(((((
netykam... oslovenie ujo..teta.. 🙂 maju 50-55 rokov...
ja som s priatelom 9 rokov, s mojimi rodicmi aj celou rodinou si on tyka... ja si s jeho rodicmi musim vykat. Nikdy nenavrhli aby som im tykala a je mi to stale divne, aj na rodinnych oslavach a stretnutiach, vsetci si potykali - rodicia medzi sebou, jeho teta a stryko so mnou atd a jeho rodicia nic... ja to neriesim, nech si robia co chcu, mne to problem nerobi im vykat... maju cca 58-59rokov obaja.
ja mam len svokru ... vykam
My si tykame a to niesme manzelia 🙂
deti hovoria svokre babka, ja s muzom jej vykame, zvyk na dedine, svokra ma 72
ja vykam a aj môj manžel mojim rodičom vyká. Dlho som svokru neoslovovala , a teraz keď máme drobca, tak volám starká, starký.... všetci majú 56r
babka a dedo 🙂 presne ako moje deturence a maju 55 rokov 🙂
ja svokre vykam a svokrovy tykam a oslovujem ho ocino svokor mi povedal ze oni si tykaju a mam ho oslovovat oco svokra mi nenavrhla tykanie .
kym sme nemali deti, tak som ich oslovovala menom teda ujo Palo a teta Betka. teraz pred deťmi dedko a starká. ak tam deti nie sú, tak zas len po mene. vykam im, svokra mi nedovolí tykať jej. majú 51 a 55 rokov. moja mama a otec maju 50 a a 54 a s mojim mužom si tykaju a oslovuje ich stara mama a dedo pred deťmi.
Môj manžel si s našimi začal po svadbe tykať. Rovnako tyká asi všetkým členom mojej rodiny, dokonca aj mojej 87-ročnej starkej :D Ja svokrovcom vykám, neviem si síce predstaviť, že by som im tykala, ale veľmi by ma potešilo, keby mi to navrhnú :D
Ja svokrovcov vykam aj ked som s nimi pramalo...Ziadne pravopisno-ucebnicove nazvy ako starka,starky sa u nas nepouzivaju 😅 Pre deti je to babka a dedko a ja nevidim dovod preco by som im mala hovorit tak ako deti...Takze pre mna teta a ujo... 🙂 Blizsi vztah nemame,tak je to takto
moja mama si s manzelom potykala hned ked sme zacali spolu byvat a planovat svatbu. Svokrovci aj ked to vedeli, neriesili to az do svadby. Po svadbe, uz takmer rano ked tam nikto nebol si chceli potykat a chceli aby som ich oslovovala krstnymi menami. Mam k starsim uctu, ale toto mi prislo tak, ze nemaju uctu oni ku mne, ked to urobili az rano ked sa pomaly sala zacala upratovat, tak si dodnes vykame a oslovujem ich svokra a svokor. V case nasej svadby nemali ani 50 r.
po svadbe sme si vsetci zacali vzajomne tykat a oslovovat sa krstnymi menami. Chvilu mi trvalo, kym som si zvykla, ale teraz to vnimam ako uplne v pohode. Ziadne "mama" ci "starka", a pod, lebo pre mna nie su ani mamou, otcom si starkou...
Neoslovujem ich nijako. Ani mi nenavrhli, aby som ich nejako oslovovala, takze neoslovujem ani menom, ani priezviskom a uz vobec nie teta a ujo (ved ziadna teta ani ujo mi nie su). Ale rovnake to je aj s mojimi rodicmi. Ti tiez nepovedali, ako ich ma moj muz volat. Podla mna na to mnohi rodicia nemyslia a pride mi to od nich aj troska neslusne. Mozno treba skusit oslovit napr. pan Mrkvicka, pani Mrkvickova a spamataju sa 😀
ja vykám nikdy im asi nepoviem otec,mama,,,kedže máme deti,,hovorím "sko sa mate babička? "---- dobry den dedko.... 😀 ,,,mama je len jedna