Ako odpustiť, nebrať veci osobne a ísť ďalej?

zuzkaferko
30. aug 2022

Ahojte. Zaujíma ma aj iný názor ako môj a manžel sa o tom nechce porozprávať, tak prosím o Váš. Ako by ste to vyriešili na mojom mieste? Ospravedlňujem sa, neviem to napísať stručnejšie, a ďakujem ak dočítate až do konca a napíšete svoj názor. Neviem sa zbaviť hnevu, zlosti a pocitu krivdy. Ja som precitlivelá, vzťahovačná povaha, ktorá berie veci asi až moc osobne a zakladám si na tom, aby sa dodržalo, čo sa sľúbi. Nemám dobrý vzťah so svokrovcami už od začiatku. Narodením syna sa vzťah zhoršil aj s nimi, aj s manželom.

Svokrovci sú negatívni a uhundraní, uzavretí. Po celú dobu čo ich poznám, to boli len klebety a negatívne reči o druhých, o aktuálnej situácií a atď. Ale inak sú to slušní, poctiví a dobrí ľudia, len sú takí. Na začiatku som sa snažila s nimi komunikovať, ale vždy to bolo len o kydaní na ostatných vrátane ich dcéry a zaťa, a tak potom ako sa asi o mne vyjadrujú...Už to nezvládam počúvať ako sú všetci a všetko zlé, tak sme nejako prirodzene obmedzili kontakt, komunikoval s nimi MM. Potom i ja začínam byť negatívna, a to nechcem. Mne volali na meniny, narodeniny, aj to lebo sa to musí. Keď majú k nám prísť tak mám bolenie brucha a zlosť už pomaly 2 týždne pred ich návštevou. Upratujem, umývam okná, varím, pečiem, všetko sa snažím mať tip top aby ma neohovorili.
V skratke čo sa stalo - keď som bola tehotná a išli sme to oznámiť svokrovcom, len som vošla do ich domu, svokra sa zastavila a vyslovene na mňa zazerala, nechala ma prejsť a potom prišla mi od chrbta tak, že som ju nevidela a chytila ma za brucho s tým, že som tehotná, kedy rodím? Na krste prišla za mnou nech jej dám malého a teraz hneď. Držala som ho na rukách a práve nosili jedlo a hovorím nie, choďte sa najesť a potom. Ona mi ho jednoducho zobrala z náručia a chcela odísť z miestnosti. Išla som za ňou. Asi som mala zareagovať a povedať jej nech to nerobí ale ja som bola v takom šoku a úzkosti, že som to nedokázala. Keď sme s nimi, snaží sa ho nasilu brať na ruky, malý plače, odstrkuje ju. Malý mal rok.
I s manželom sa ten vzťah pokazil. Celé tehotenstvo mi sľuboval, že prvých 6 týždňov nikto k nám nepríde. Po pôrode ako ma pustili z nemocnice, MM chcel aby svokrovci prišli hneď v ten víkend, čo som odmietla. Opýtala som sa ho či musia prísť, či nemôžu počkať. A vraj povedali že prídu keď ja a malý budeme v poriadku. Na to som povedala dobre, tak po 6 týždňoch. Samozrejme prišli ten nasledujúci víkend na MM pozvanie proti mojej vôli. A ja varila, upratovala, piekla, dorábala prerábku bytu čo som vedela. Nechcela som, aby ma ohovorili, že sme to nestihli pred narodením malého. Z toho stresu som dostala zápal prsníkov, vyhodilo sa mi asi 20 oparov na ústach...MM chcel byť pri pôrode a sľúbil, že potom nebude "detaily" z pôrodu opisovať všetkým naokolo. A samozrejme, niektoré detaily z pôrodu nemá problém povedať našim priateľom a ešte k tomu predo mnou (aká som bola fialová keď som tlačila, ako som kričala a pod), pritom mi sľúbil, že to robiť nebude.
MM nechce riešiť nič ani sa rozprávať o tom, ani ho nezaujíma, že sa hnevám a čo ma vlastne hnevá. Pre neho je to uzavreté - jeho rodičia sú takí a mám to akceptovať. Vždy keď začnem pokus o debatu, mávne rukou alebo nereaguje.

Ja viem že sú dôležitejšie problémy na svete, choroby, nešťastia. A som Bohu vďačná za všetko čo mám, hlavne za zdravého syna. Len sa neviem nejako psychicky s tým zmieriť, odpustiť a ísť ďalej. ďakujem

zmrzlinka2021
30. aug 2022

@zuzkaferko
Tvoj manzel sa na to pozera tak preto, ze su to jeho rodicia, pre teba su to de facto cudzi ludia. Uplne ta chapem, ze taki ludia dokazu dost otravit ovzdusie, hlavne svojim negativizmom. Dolezite je vsak naucit sa nepripustat si to, nepustat sa s nimi do debaty v narocnejsich temach, mozno byt skor tam tak na "okrasu". Proste sama zistis rokmi, koho si pustit k sebe a koho nie. A vies len formalne recicky o pocasi, kolacikoch, prirode a podobne blaboly - pravdaze bavime sa o navstevach, nie ze s nimi zijete.
Proste nedavat im vo svojej hlave priestor a nedovolit im zasahovat do tvojho myslenia, tvojho zivota.
Ked sa na nich zacnes pozerat ako na nestastnych a zakomplexovanych ludi, nikdy nebudes s nimi jednat ako so zrelymi osobami, vzdy si zvolis uplne inu taktiku, aby si ty sama bola nad vecou.
Vedz, ze stastny a vyrovnany clovek sa sprava inak a tych je vo svete dostatok, im treba venovat cas a energiu.

luccija
30. aug 2022

Preco sa snazis byt dokonala?vedeli, ze si po porode aj tak si vsetko chystala, az si dostala zapal.Ides proti sebe...musis sa vediet ozvat, lebo potom kazdy s tebou orie.To, ze ich muz zavolal a dohoda bola ina je podraz..ale asi sa Ta nevedel zastat pred rodicmi aspon moja svokra by hned spustila, ze aj ona rodila, a pride len na kavicku a pod...vzdy si presadila svoje a muz jej neoponovoval, alebo aj, ked ano zrusila ho, ze sme rodina a ona sa nebude pytat kedy moze prist🙂
Nechodim tam raz mi rupli nervy a slusne som jej nieco povedala a odvtedy je pokoj mala som to spravit skor.Hnevas sa na koho na muza?no evidentne neprihliada na tvoje city a dohody...urazilo by ma, keby hovoril detaily porodu.
Alebo bez teba oznamil rodicom, ze si tehotna, ked dohoda bola ina.Prides mi velmi submisivna a za kazdu cenu sa potrebujes zapacit.Nie nemusis uz si dospela, mama...ten byt je vas muz mohol objednat jedlo z restauracie, zakusky z cukrarne...ked prisli po porode...dokoncit nedostatky mohol aj muz ?Prestan robit veci za muza ste 2.Takto casom vyhoris, ked budes chciet vsetko stihat a byt dokonala.Aj tak si to nikto nevazi🙂venuj sa sebe, synovi kazdy vztah po narodeni dietata prejde krizou...svokre nedovol trhat Ti dieta z ruky...Hovorim mam podobnu presadzovat si stale svoje cez mrtvoly a, ked nie tak spravi krik.

ckocka
30. aug 2022

To je jednoduché, buď budeš mať nervy alebo budeš za zlú. Vyber si.

modrykonik33
30. aug 2022

Ani by ma nehlo pár dní po pôrode robiť veľké poriadky, keď manžel chcel pozvať návštevu mal si sám upratovať...a zbytočne sa môžeš snažiť byť dokonalá, takí ľudia si vždy niečo nájdu

hivanik
30. aug 2022

Mňa zarazilo a viackrat si napisala že ti.... Sľúbil ....To akože ti musí za každým sľúbiť toto, hento, tamto nepovieš a pod ??? Preco to od neho vyžaduješ????
Časom pochopíš, že si sa zaoberala blbosťami....

zuzkaferko
autor
30. aug 2022

@hivanik lebo ho poznám aj svokrovcov, a nechcela som aby všetci naši známi a celá rodina vedela o všetkých detailoch pôrodu, a nechcela som aby hneď po pôrode prišli svokrovci k nám. Preto pred pôrodom sme sa o tom rozprávali a tieto dve veci mi sľúbil, že bude rešpektovať. Neviem, je hlúposť povedať čo komu vadí a dohodnúť sa vopred? Ja v tom nevidím problém, tiež nerobím veci, ktoré mu vadia. Inak viac menej fungujeme, teda aspoň sme fungovali bez problémov kým sa toto nestalo. Áno sú to hlúposti oproti iným problémom, ale neviem sa cez ne dostať, nejako odpustiť a ísť ďalej. Beriem to ako podraz z jeho strany

zuzkaferko
autor
30. aug 2022

@modrykonik33 tiež som si to povedala, že aj tak si nájdu, ale nedalo mi to, a robila som. A bola to chyba

hivanik
30. aug 2022

@zuzkaferko .... neviem no, ste dospelí ľudia, rozprávať sa je potrebné....zrejme ma na situáciu iný názor preto ti to sľúbil a potom nedodržal. Ja som mala 2x zapal prsníka ale žeby som ho dostala kvôli svokre to určite nemôžem tvrdiť a tiež sme mali rozdielne názory na veľa vecí.....Dosť cítiť, že chceš presadiť svoj názor a mužovi nedavas možnosť ti oponovať a potom si urobí po svojom....takže je to kontraproduktívne

zuzkaferko
autor
30. aug 2022

@hivanik práveže je problém u nás komunikácia. Mňa by zaujímalo, čo si muž myslí, ako to naozaj chápe, ale on sa o tom rozprávať nechce.

hivanik
30. aug 2022

@zuzkaferko ...veď práve komunikácia je potrebná ...ale chlap neriesi takéto " prkotiny" ako my ženy....Poznám to ....Časom som sa tiež naučila neriešiť.....Vypočuť si svokru a urobiť si po svojom

luccija
30. aug 2022

@zuzkaferko chlapi tak neriesia...povie, ze co sa stalo a, ze to zvelicujes🙂neprizna si, ze pochybil, lebo dohoda bola ina.Si citliva a beries to tazsie

zuzkaferko
autor
30. aug 2022

@hivanik aj ja sa snažím vypočuť si a urobiť po svojom. Ale ťažko urobím, keď muž nedodržuje dohody a urobí podľa nich

zuzkaferko
autor
30. aug 2022

@luccija ďakujem za názory. Áno som skôr submisívna, teda myslím si. A aj sa snažím aby boli spokojní a tak. Ale asi to nemá význam a musím sa naučiť povedať nie, a povedať čo mi vadí aj keď počúvať nechce. Len to je ťažko keď muž je na ich strane, so mnou sa o tom nechce rozprávať, v podstate o žiadnom probléme sme sa nikdy nerozprávali, vždy počkal kým ma prešiel hnev. Asi som divná ale strašne ma sklamalo ako ma podrazil, nedodržal to. Asi ide o banality ale mňa to hnevá dodnes. Možno aj hormóny k tomu prispeli.

puklica13
30. aug 2022

@zuzkaferko vzala si si idiota..co uz

marca12
30. aug 2022

@zuzkaferko v jednom si si sama na vine. Prestan sa chciet pacit inym a snazit sa,aby ta neohovarali. Darmo si po porode varila,uoratovala,prerabala,oni si aj tak nasli za co by ta ohovorili. Ked prestanes riesit,cibta neohovoria,ulavi sa ti a bude ti to jedno. Mam podobnych rodicov a svokrovcov,robila som to iste,co ty az som si jedneho dna povedala,ze mi je to jedno. Oni si aj tak najdu negativum,nech sa aj roztrham. Dnes uz nemam problem ich privitat aj do neporiadku v dome,je mi jedno,ci mam tip top vyupratoavane. Stve ma ich negativizmus,ale to tak raz do mesiaca pocas PMS 🤣 raz su to rodicia tvojho muza a treba ich akceptovat a tie obcasne navstevy strpiet.