Ako odpustiť a zabudnúť?

pecezuelo
21. júl 2021

Ahojte. Toto mam taky fake profil, lebo nechcem aby ma tu nebodaj niekto identifikoval. A zaroven sa ospravedlnujem, ze riesim taku somarinu, ludia maju vacsie problemy. K veci: ked som spoznala svojho terajsieho manzela pred 10 rokmi, isla som byvat k nemu a k jeho rodicom. Oni mali byt dole, my hore, samostatne domacnosti. Nasim snom bolo stavat, boli sme kazdy den podporovani svokrom (vodedeni do omylu), ako uz uz to pojde, (pozemok nebol a doteraz nie je stavebny). No - neslo to. 10 rokov som vycitala priatelovi/manzelovi aby sme isli do svojho, (hadky/vydieranie) on ma strasil hypotekou, propagoval m2 co mame u svokrovcov, spominal ze nam predsa postrazia deti (mame 2); ale to som aj tak vyuzivala s nevolou. Moji rodicia si deti zoberu, postrazia, aj si ich vypytaju. Svokrovci - vzdy som mala pocit ze ich to skor otravuje, ako ze by ich to tesilo. Koniec koncov, vnucata tam mali okolo domu stale, ved sme tam byvali. Min. rok sa to vo mne zlomilo a vyhlasila som ze kupujem byt a ked chce nech ide s nami. Aj sa stalo, aj isiel, aj tu byvame, platime hypo. Vsetko je vlastne super. Ale vo mne nieco zomrelo. Mozno (?) laska a obdiv k manzelovi. Je strasne luto tych 10 rokov kedy moj manzel bol tak strasne nepodporujuci, pri pive so svojim tatkom vysedavajuci, deti neuspavajuci. Svokor - muz starsej generacie zijuci podla hesla: o deti a domacnost sa stara zena a muz nosi domov peniaze. Takze moj muz si zvykol na toto a ja vyrastajuc tiez v domacnosti s mamou-sluzkou som to tak ponala. Ano, je ulohou nas zien obetovat sa. Pracovat a aj sa starat o vsetko. Ano, muz ma pravo na pivo. Zena ked ide von s kamoskou na kavu (tak je kavickarka atd.) alebo dohaduje nieco na whatsapp (vacsinou hranie pre deti) je "stale na mobile". On bezne isiel pokecat dole k rodicom (samozrejme ved u nich byvame, nemozem ich ignorovat) - sak okej, okej, ale preco tu vlastne MUSIME byvat? Prachy na hypo by sme mali hned, zarabame cca rovnako, hotovost co som mala nasetrenu ked som do vztahu vstupovala, za to sme vyplatili manzelovu sestru, aby sme odkupili jej cast pozemku (toho na ktorom sme mali stavat a stale stavebny nie je). Jeho sestra si za tie prachy kupila stary dom, ktory preraba, zije si stastne na svojom, dozrela, dospela, mimo rodicov.
Mne je luto, ze sme nesli hned svojou cestou, ze som furt musela kukat napravo/nalavo: neurazi sa svokor, a co na to svokra, nekricim na deti, kricim na ne dost? Bola som strasne nesebavdeoma matka na teritoriu inych, a ked dosla svagrina, ktora tam nebyvala, lebo mala dom inde, aj tak postavila do pozoru cely "nas" dom.
Teraz si pridem samostatna, v praci sa mi dari (az na koronu), mam kopec kamosov, jeho rodinu nepotrebujeme, ani nas nikde nevolaju (to bol dalsi argument, byvajme tu, a budu nas volat)...ak nahodou ma niekto sklame, alebo vyuzije, je to vacsinou z radov jeho sirokej rodiny co tu byva. A ja zacinam stale viac a viac byt sklamana, ako po mne "posliapali", je mi luto ze som to tak dlho znasala a uz som mohla zit slobodne neviem ako dlho, moje deti vyrastajuce s matkou slaboskou a otcom neistym na "cudzom uzemi" podla mna do buducnosti tiez sa budu musiet so vselicim vysporiadat. Mohli sme byt taka normalna vesela rodinka, co sa kamosi s inymi veselymi akcnymi a sportovymi rodinkami, keby sme hned byvali sami. Moj muz mi pride nesamostatny, nerozhodny, zbabelec a slaboch zaveseny na rodine (ktora ho skor vyuziva ako podporuje). Neviem, kde sa podela ta velka laska, co som k nemu volakedy citila. Viem ze ju zabilo to byvanie 10 rokov u jeho rodicov. Niekedy si myslim, ze sa ani nikdy nemal zenit, ze jemu vlastne bolo dobre pri rodicoch. Inak teraz mi aj on povie, ze dobre ze tu byvame, vidim ze je rad (ved sa aspon konecne skoncilo moje 10rocne pindanie ze "podme prec"). Teraz ked som to konecne dosiahla, a je to ozaj super, zrazu sa mi zda, ze uz ho nepotrebujem, ze ma skor udupaval/ako ze mi pomohol rast...zacinam byt na neho alergicka... Ako mam zabudnut na to co bolo a proste sa tesit z toho co je teraz?

mariejenka
21. júl 2021

@pecezuelo možno to potrvá ďalších 10 rokov. Kto vie. Podla mna, mas smútok,sklamanie.
Netuším ako by so,co by som ti poradila.
Začni žiť tu a teraz, do zadu.sa neobracaj,a ludi co ti skodia sa stran. Manželovi sa snaž odpustiť jeho nerozhodnosť.

ckocka
21. júl 2021

@pecezuelo Nepleť do toho minulosť a jeho rodinu, ujasni si iba jedno - chcem s týmto mužom žiť naďalej?

blunka
21. júl 2021

Môžeš sa s tym skusit vyrovnat tak, že to nebola len JEHO chyba to 10 rocne chradnutie u svokrovcov.
Teraz obraciaš hnev hlavne na neho.
Ale ty si to dovolila ! Sice si tam nechcela byt ale BOLA si. Takze je to aj tvoja chyba dost.
Vela zien by bolo pol roka a odislo ci uz s nim alebo bez neho ale odislo.
Takze ber ze ste to posrali obaja tych 10 rokov.
A daj si pozor aby si si neposrala tymto hnevom dalsie roky.
On stoji pri tebe !!!!! isiel s tebou !!!!! a je tam s tebou spokojny !!!!!
To je zaklad. Myslim ze v takomto pripade vacsina mamickarov zostava doma pri pive so svokrom a zena ide prec sama. A je za zlu.
Takze on vlastne spolupracuje s tebou a nie s materou.
Ludia robia chyby.
To čo banuješ že ste 10 rokov nežili. To začni teraz, teraz žite.
Tak ako si za 10 rokov ty dozrela zo srachoprdky na silnejsiu zenu, tak za tych 10 rokov dozrel aj on. A zacnite nanovo teraz hned dnes.

sasa1310
21. júl 2021

som rada, že si to tu dala. Názov si mala dať ako spoločné bývanie so svokrovcami zničilo naše manželstvo.
Doteraz nechápem tie ženy (tu ich je vcelku dosť), ktoré na takéto bývanie pristupia.
Vlastné súkromie a spoliehanie sa len na seba, je na nezaplatenie

nafka0483
21. júl 2021

@pecezuelo Odporucila by som ti alebo mozno aj obom konzultaciu u terapeuta, psychologa, ak ste silne veriaci, tak mozno knaza, ktoremu doverujes. Vidis, ze citovo to chladne, vidis v tom problem, ale nevies ako na to. Mohli by ta nasmerovat ako sa s minulostou vysporiadat a ako sa sustredit na sucasnost a buducnost. Ako neopakovat chyby, ako trosku narast v sebadovere a sebavedomi, ako si vytvorit doma taku atmosferu aku si pe svoje deti prajes 🙂
Drzim ti palce.

miadi
21. júl 2021

Ja som zas taka ze nerobim v takychto veciach zo seba obet. Nikto ta nenutil tam zit 10r . Ja by som sa najviac hnevala na seba. Ze som muza hnet neukecala na hypo ze som blba dala $ jeho sestre a nic z toho.. ( ale snad to mate uradne overene a raz ten pozemok mozete predat) ale nebavi ma hnevat sa na seba ani druhych tak to si najprv trochu kopem zadok a potom to kaslem tesim sa zo zivota. Tersz uz je to uplne jedno ze si sa 10r trapila v cudzom. Zbytocne to lutovat tie roky nevratis. A teraz si zbytocne kazis naladu. Preco by ste nemohli byt teraz Ta stastna rodinka ktorou by si chcela byt? Neziv v sebe tie negativne pociti a zi.dnesok stastne.Je to na tebe.

elizabet173
21. júl 2021

@pecezuelo zabúdaš na to, že aj ty máš na tom svoj podiel viny, možno ešte väčší, ako tvoj muž, lebo tam bola citová naviazanosť na rodičov. Ty si bola tá, ktorá to mohla presne takto isto zmeniť veľmi dávno, dokonca si ani nemusela pristúpiť na to ísť k svokrovcom bývať. Aj ty si bola pri tom, keď sa kupoval pozemok, ktorý stavebným pozemkom nebol. Je prirodzená, že sa pokúšame hľadať vinníka za veci, ktoré sme v živote spackali, ťažko sa priznáva vlastné zlyhanie. Muž išiel s tebou, keby ťa nemal rád, nechcel by žiť s tebou a vašimi deťmi, tak by nešiel, alebo by sa čoskoro vrátil. Ste v inej etape života, urob hrubú čiaru za všetkým, čo bolo, užívaj si, že ste zdraví, že máš kompletnú rodinu, ak by ťa to priveľmi valcovalo, psychológ nie je zlý nápad.

mpg
21. júl 2021

@pecezuelo Aj ja si myslím, že to je najľahšie dávať to za vinu manželovi, ale to ste obaja takto prežívali a získali ste skúsenosť, aké to je. Teraz máte nové možnosti, tak by ste ich mali využiť a nemyslieť na minulosť.

snehulienka3
21. júl 2021

@pecezuelo Napísala si to ako smútočnú reč ,ale úprimne vieš koľko je tu žien čo by chcelo zmenu a nikdy sa nato neodhodlajú?A ty si to dala na úžasnú. Zložila si ťažkú skúšku, postavila sa za seba,stala si sa silnejšou. Už si nevyčítaj ,že si to nespravila skôr, často si musíme prejsť cestu, aby sme pochopili mnoho vecí. A ono to býva tak, že keď jeden mentálne povyrastie tak sa celý vzťah buď zlepší alebo ten človek príde nato, že toho druhého už vo svojom živote nepotrebuje. A odpusť mužovi,že nebol taký silný, aby prekročil svoj tieň ako ty.

asia83
21. júl 2021

@pecezuelo Je to pochopiteľné, čo cítite, ALE minulosť bola, už sa nevráti, nechajte ju v zabudnutí. Nič nezmeníte, iba to bude mať negatívny vplyv na vašu prítomnosť a budúcnosť. Príliš všetko riešite a analyzujete, zožierate sa vo vnútri. Zhlboka sa nadýchnite a žite pre prítomnosť. Máte fakt nízke sebavedomie, pretože sebavedomí ľudia minulosť neriešia. Proste idú ďalej. Každá životná udalosť nám niečo dá. Je to taká skúška. Vašou skúškou bol desaťročný život plný kompromisov a ústupkov. Čo vám to dalo a malo dať? SILU.

pecezuelo
autor
21. júl 2021

Ahojte. Dakujem krasne za reakcie. Ste uplne uzasne a trafili ste to uplne presne, je za tym aj velke vycitanie samej sebe, ako som mohla dovolit "uvaznit sa" dobrovolne v takomto prostredi, kde uz dopredu to bolo predurcene na neuspech. Je to tak, aj ja si to vycitam. Na zaciatok som chcela muzovi urobit po voli, lebo som ho balila a zbalila ja 🙂; potom rodicovska-nizky prijem a ja zapasiaca v tom nehostilnom prostredi...a potom ked som zase trochu bola s v kontakte s tym co som robila/bola pred vztahom, som nasla odvahu. Moj manzel ma velky potencial pre zmenu a rast, ale prostredie nam neprialo, keby keby...uz sme mohli byt v nebi :/. Asi sa pokusim o nejaky velmi otvoreny dialog, sak naco sa uz teraz na nieco hrat. A mate absolutnu pravdu, nie je nad to byvat sam, aj ked v malom, ale byt sam sebe panom. Ja som si sama nemyslela ze takto dopadnem-jak mala soplana u svokrovcov. Az teraz spatne, to vidim z perspektivy. To su tie odzite vzorce, aj ja som vyrastala s babkou. Strasne to potom nechces pre seba, a just sa ti to stane...moj muz tuzil po dome, to bol jeho zaklad lebo sport, kutil...ale teraz je v byte a nasiel si tie svoje "chodnicky". Baby, keby som tak mohla kazdej jednej mladej zienke povedat: radsej do zaprdenej garzonky ako k cudzim. Aspon pre mna je ta hrdost strasne dolezita a o to tazsie je teraz to takto vidiet spatne. Ale skusim vyuzit tu nejaku silu&skusenost a byt tou stastnou rodinkou ktorou sme vzdy chceli byt...

lija22
21. júl 2021

@pecezuelo smutno ide z teba. nenakladaj si uz tolko. spominas vzorce matka ma cusat a robit sluzku, jednoducho blby vzor podla ktoreho ked zijes x rokov sa nevies vymanit. A ty si to predsa dokazala! takze co bolo bolo. uz nehlad spat. srat na to fakt.
skus uz neriesit minulost a mozno sa aj tvoj vztah k manzelovi zmeni. nenahli sa nikam 🙏🌷

jennky13
22. júl 2021

@pecezuelo zober to tak, ze tie roky ta posilnili, nasla si odvahu zit svoj zivot, svoju tuzby. Uvidela si, co nechces a vies pomoct niekomu, kto bude chciet robit podobne rozhodnutia tomu tvojmu.
Za chvilu uz mozno aj ty budes svokra 🙂 a tak budes jasne vediet, co svojim detom a ich partnerom nikdy neurobis. Vezmi tych 10 rokov ako skolu,. v ktorej si sa vela naucila a ze si musela skolne ? , ved kazda dobra skola nieco stoji.
Zi pre dnesok a manzelovi a sebe a svokrovcom odpusti, aby ta horkost v srdci nezmenila na ufrflanu a chladnu zenu. To budu citit aj zvoje deti a to nechces. 🙂

hviera81
22. júl 2021

najskor si to uzavri v sebe, odpusti sebe a potom sa porozpravaj s muzom. a potom zavrite tieto dvere a zacnite odznova. da sa to, zase bude treba vela "prehltnut" na zaciatku, prekonat sa, ale za pokus to stoji.... a aj to bude nejaky cas trvat, mozno par mesiacov, mozno rok, mozno viac.
drzim palce

gabika0825
22. júl 2021

@pecezuelo akože ja by som sa na tvojom mieste veľmi zamyslela či chceš s takýmto mužom ďalej byt. Akože vo vzťahu sa majú partneri ťahať nahor a nie nadol. Vidno že ty si povahovo iná a on iný a celkovo aj v prioritách. Ty by si budovala vlastne a on sa spolieha na pomoc rodičov. Že ešte keby sa medzi vami stalo tak ty by si stade musela odísť a nie on. Čiže ja si myslím že jeho držala taká tá istota. A mám pocit že išiel bývať do toho bytu s tebou len preto aby sa nepovedalo tzv nasilu. Možno lebo deti. Neviem. Nepride mi to že by sa on na tom nejak podieľal. Myslím si že keď prídu nejaké ďalšie vzťahové problémy tak neviem či to vás vzťah ustoji. Ty mi prídeš ako typ sebavedomej sebestačnej ženy a on je skôr taký maminkin trkvas. Neviem či Vám to ďalej bude klapať.

jennky13
22. júl 2021

@gabika0825 ach jaj, zase nazor : chod zo vztahu prec ☹ lebo tvoj partner nie je taky, akeho by si potrebovala .....

bert22
22. júl 2021

odpustit nie je problem, no zabudnut podla mna nezabudnes a bude ta to presnasledovat este velmi dlhu dobu. sama si poloz otazku, ci takyto zivot pri nom chces

eeffka
22. júl 2021

daj mu precitat co si napisala a k to vazne citis tak ako si tu prezentovala, vlastne ja osobne nevidim dovod to dalej znasat.
zbalit tasky a cauce mrauce aj s muzom alebo aj bez ( toto si musis vyhodnotit ty sama)
So svokrovcami ( ani mojimi rodicmi) nechodim ani na dovolenku nie ze byvat... a napr dnes mi maju prist na chalupu obzerat( nova kupa) a uz som nasrata naco mi tam lezu :D, ze to je MOJE

nikyball
22. júl 2021

@pecezuelo načo sa stále vracias k tomu čo bolo? Veď máš to čo si si vysnívala, tak si to užívaj. Niektoré ženy stále potrebujú riešiť a vyhľadávať problémy. 🤦🏼‍♀️ Hľadáš chyby na mužovi, predtým to bolo to, že nechce odísť, keď odišiel, našla si si nové. A samozrejme , aby nebola vína v tebe, zasa to hadzes na svokrovcov,rodinu a neviem koho. Vzchop sa, užívaj si to čo máš, ži prítomnosťou a nevyhľadávaj chyby. Každý si je sám strojcom svojho šťastia, takže buď zodpovedná za seba a nehadz krivdy a vinu na inycn

bluka2
22. júl 2021

Pokus sa, či dokážeš to čo ti radili, začať žiť, dobehnúť to s mužom. Ak to náhodou nepôjde, skús manželskú poradňu, možno majú nejaké triky. A ak náhodou nepôjde ani to, nerob si už toľko tlaku, môžeš bývať aj bez muža a aj sa rozviesť a nájsť si takého, ktorý k tebe lepšie pasuje a s ktorým pocítis zas niečo, čo v partnerstve ma byť

truthy
22. júl 2021

Ujasni si, či si vieš predstaviť s ním budúcnosť teraz, či chceš pokračovať. Zahoď čo bolo, teraz ste samy, tak to bude úplne iné, len tomu musíš dať šancu.

pecezuelo
autor
22. júl 2021

zienky dakujem. uz dnes to vidim zase z perspektivy. ked sa obzriem spat tak viem ze v tej dobe bol moj muz (pre mna) to najlepsie co bolo na trhu 🙂 . Tiez sa stal obetou svojho sugestivneho otca. A otec bol mozno tiez len obetou, mozno si myslel ze do 2 rokov postavime. a potom zase na rok, a zase na rok. tak sme sa varili ako zaby,a nevedeli sme vyskocit z toho hrnca. urcite je dobry napad dat toto precitat mojmu muzovi, a mozno pozriet sa na to tak, ze je to velke ponaucenie do buducnosti. ze aj ked vam niekto chce najviac na svete dobre (svokor) mozno vzdy tak trochu (nechtiac) pozera hlavne na seba. a tiez dalsie poucenie: ak citis diskomfort a vies to zmenit, zmen to hned. lebo potom budes lutovat cas viac nez peniaze. a este jedno poucenie: byt k sebe uprimna. ja som si vcera uprimne uvedomila, ze som alergicka na svokrovcov a chcem im povedat, ze ako zle som sa u nich citila (nie s hnevom, skor pre ich informaciu), aby pochopili moju antipatiu a nevylozili si to ako neuctu. [urcie ma ta antipatia raz prejde, ale teraz je to cerstve, plus ine veci]. viem, ze do buducnosti, ak sa budeme stahovat tak uz len dalej od nich. je to (mozno) smutne a (mozno) krute, ale tak to proste citim. a takisto poucenie pre mna a moje deti. zaujimave ze pre svoju dceru svokrovci nechcela aby isla byvat k svojim svokrovcom, ale pre mna v tom nevideli problem (asi taka klasicka chyba a mozno ich hrdost: my sme predsa dobri svokrovci, nie ako ti druhi). No nejaky psycholog by sa tu urcite vedel vyzit, aby odpozoroval vsetky tie programy. Teraz akurat uvazujem, ze odstahovat sa do ineho mesta, este dalej od svokrovcov. Aby si to nahodou moj muz nerozmyslel ze tam zase zacne chodievat na pivove dejchanky 🙂 aby to vsetci pochopili ze to s tou samostatnostou myslime vazne [hlavne moj muz]. akurat mi bude luto ze ja aj deti tu mame kamosov, zase zacinat niekde inde...pretoto sme ostali stale v tomto nasom malom meste, aby deti neprisli o kamosov, inak by sme isli niekde do vascieho a lacnejsieho (vyhodnejsieho)...ale to je uz zase ina otazka.

lija22
22. júl 2021

@pecezuelo ❤️👏🏼 drzime ti palce. si mudra zena. dobre bude. neda sa byt s kazdym kamarat. je to v pohode.