Ako na niečo také reagovať pokojne, neútočne, ale zároveň povedať tomu človeku, že tadiaľ cesta nevedie a nech sa zdrží komentárov?
Napríklad niekto z rodiny komentuje, že často chodíte na výlety a on je proste nastavený inak. Ako už pri prvom náznaku povedať, že toto nie je tvoja vec, tak stop?
Ďakujem
Ahoj,
ja ked som uz mala plne zuby nevyziadanych rad a komentarov, povedala som to priamo dotycnym:
"mysli si co chces ale potichu!!! nemam chut pocvaz komenare na kazy prd ani kopu mudrych reci. Ked budem chciet, opyzam sa sama!"
Ano dotycni boli nas...í no ako ak pochopili.
Slusne upozornovanie nepo
ahalo ani trochu, uz som musela takto z ostra zvysenym tonom.
@svetlonos no ja práve hľadám niečo z kategórie slušné upozorňovanie 🙂
Ďakujem za radu, ale my z manzelom sme sa dohodli, že budeme chodiť na výlety. Vy trávite čas ako vy chcete a my tiež.
normalne, prepacte, ale neziadala som Vas o komentare alebo nazory. pokial nepadla otazka co si o tom myslia nemaju pravo reagovat. hranice si kazdy nadstavuje sam. ja som ostra aj na sefku. ale respektujeme sa o to viac.
Nam to takto vyhovuje,a je v poriadku,ze vam nie.. 🤷♀️
Moje často používané: "tvoj názor/postoj/ ale ja sa s ním nestotožnujem /nesuhlasím/"
na rovinu: ,,ja mám na to iný názor. Teba to nijako neovplyvňuje, tak sa zdrž prosím ťa komentárov na môj život. Ten si zariadime podľa seba a nie podľa toho, čo hovoria durhý,,
Mne najlepšie funguje taktika dieťaťa v období "a prečo?" 😂 je to možno sprosté, ale nie tak okato. Nejako často chodíte na výlety podľa mňa. A prečo? No, my chodime iba raz za mesiac a stačí nám to. A prečo? Lebo šetríme peniaze. A prečo? Lebo výlety do xyz sú drahé. A prečo? ... Garantujem, že po niekoľkom "a prečo?" Prestanú. 😂
@galganka To je fantastické, toto od dnes začínam používať 😍
@thoughtfulweirdo som to odkukala od vlastných detí. Načo sa "hádať", argumentovať, vysvetľovať, že my to máme inak. Nech vysvetľuje zvedavec. 💪🏻😂
Ja uz som to u niektorych adeptov vzdala so slusnostou. Hlavne u tych, ktory su presvedceni o svojej absolutnej pravde a pohlade na vec 🙂 Slusny clovek nema zbytocne ani blbe reci, teda sa ti nestara do zivota. Netakni si vobec nedokazu uvedomit svoje chybne chovanie ani ked im to viac krat slusne povies. Mozno na dva dni a idu si znova svoje.
@galganka to je super 😂😂
Prvýkrát takéto veci vždy beriem v pohode, porozprávam sa o tom, vysvetlím svoj názor, vypočujem si o názore druhého, beriem to ako obyčajnú konverzáciu... Ak sa k tomu druhá strana dookola vracia, poviem len, že na túto tému už sme sa bavili, zistili sme, že sa nezhodneme a nemyslím, že je nutné sa opakovať..
Ja som svojo casu bola alergicka na otazku kedy uz budem mat deti (nedarilo sa).
Tak som vacsinou odpovedala "nehnevaj sa, ale tuto temu sa mi nechce rozoberat." A druhej osobe som rovno dala protiotazku, aby som zmenila temu. Ak nepomohlo tak som dodala "a teba to preco tak velmi zaujima?" To vacsinou zabralo.
Ja som vždy povedala, že nie som povinná pred danou osobou obhajovať svoj názor, postoj či konanie.
Ja používam v závislosti od situácie iba stručné veci:
"nie, ďakujem"
"prepáč, ale nevyhovuje nám to vtedy"
"nám to vyhovuje takto"
"ďakujem za radu"
"budem nad tým premýšľať"
"zaujímavé..."
"takto som nad tým ešte nerozmýšľala"
alebo u nás na východe: "i tak še dá, i tak še dá"
Nevies slusne bez emocii povedat, nepytala som sa na vas nazor?
@0kristina0 neviem príde mi to agresívne...
Vy na vylety radi nechodite, my ano. Kazdy mame svoje zaluby
Na takýchto mudrlantov slušnosť väčšinou nefunguje. Treba im to povedať hneď na plnú hubu. Ja som sa takto musela vymedziť svojho času voči švagrinej, pretože tá si myslí, že má patent na rozum a mala tendenciu do vsetkeho kecať. Tak som jej na férovku povedala, že ma jej názor absolútne nezaujima a nech sa stará o svoj život... Bola chvíľu v šoku, ale zabralo to😎Odvtedy s ňou nemám problém. Sú proste ľudia, ktorých musis usadiť natvrdo. Sú splachovací.
Co tak ísť proti otázkou? Akosi často chodíte na vylety- myslíš? Mne sa práve naopak zdá, že vy strašne málo chodíte...
Dakujem za radu to je milé. Vypočuť si toho človeka. A možno neskôr prídeš na to, že možno má v niečom pravdu. Nechce ti zle hoci ti to príde otravné. Adka to veľmi dobre napísala. Tak diplomaticky veľmi sa mi to páči.
"Nas to bavi."
"Ked na to mame, tak preco si to nedopriat?"
"Chapem tvoj postoj, ale mam iny nazor."
"Asi sa v tomto nezhodneme. Tak to neriesme." (ked uz prebieha chvilu rozhovor, ktory nikam nevedie)
"Mozno to tak skusim." (ale neskusis)
"Pouvazujem nad tym, co hovoris." (ale nepouvazujes)
"Len ta chcem upozornit, ze rozmyslas nahlas." (len blizkym ludom. Takto milym hlasom upratalo moje dieta kohosi z rodiny, kto na jeho adresu pustil nevyziadanu radu so sarkastickym podtonom. Bolo to nieco v zmysle: toto by som si normalny clovek neobliekol.)
Ked to inak nejde, tak: "Nehnevaj sa, ale mna to nezaujima."
@galganka 😄😄😄 že mi toto neprišlo na um 🙃
@moonlight1210 chcem ťa len upozorniť že rozmýšľaš nahlas je perfektné 😂😂😂
Asi takto: Milá Klara/ milý Karol....STARAJ SA O SEBA.
Napríklad minule dalo ksebe.sk perfektný príspevok ako povedať nie na pozvanie na návštevu, na prosbu o pomoc a pod.. a niečo také by sa mi zišlo aj na také "upratanie" ľudí