Ako nezabudnúť na seba popri 3 deťoch?

adawada
19. aug 2019
Používateľ adawada je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od adawada.

Ahojte, mám tri deti, chodím do práce. Nič nestíham a mám pocit, že sa zamotávam do nekonečnej slučky, ktorá sa mi pomaly ale isto sťahuje okolo krku. Ani neviem, či matka troch detí má vôbec nárok na to, aby mala čas pre seba, ale dostala som sa do štádia úplného vyhorenia z rodiny. Dnes som natrafila na tento test https://akobuk.sk/viete-si-uzivat-zivot-test/ - jasné život mi preteká pomedzi prsty 🙂 zaujímalo by ma, aké máte vy recepty na nevyhorenie popri deťoch a či si nájdete čas pre seba.

stanulienkat
19. aug 2019

Zapojit manzela. A nie iba obcas.

miriamik77
19. aug 2019

Hmm najlepšie je ak sa povinnosti okolo detí proste podelia. No treba aj tak myslieť na to, že to nebude 50/50. Ono takéto chvíle prežíva asi každá mamina, bez rozdielu na to, koško detí vlastne má.

vendulka80
19. aug 2019

Ahoj, no osobne si myslim, ze takým základom je mozno rozdelenie povinnosti medzi manželmi. Kedysi som chcela vsetko sama sama, s ničím som nebola spokojna ved ano, chlap nedokáže tak povesat pradlo ako zena ale potom som si uvedomila, ze takýmto prístupom si vychovám z muza lenivca a ja spadnem na hubu. Takze mi pomaha so vsetkym a čím rýchlejšie to spravime, tym mame viac casu nielen na seba ale aj ja pre seba. V niektorých rodinách pomahaju babky, sestry a podobne, ja mam svokrovcov daleko a nasi este obaja pracujú. Takze sme s muzom na vsetko sami. A ja sa snazim odjakziva dbať o seba, nemusim sice behat po kozmetických salónoch ale snazim sa najst taku chvilku ked vypadnem niekam sama, popozeram co sa nosí a tak. Proste ja si nemozem dovolit aby sa so mna stala šuchta len preto, ze budem mat čoskoro 3 deti. Zena je by mala byt ozdobou muza ci ma 1 dieta alebo 5. Samozrejme plati to aj opacne🙂🙂

lindusss2016
19. aug 2019

Joga ❤

lujza123
19. aug 2019

@adawada ja mam síce iba jedno dieťa ale kopu práce + 2 psov a veľkú záhradu k tomu. A milión koníckov. Myslím ze je dôležité pravidelne pre rozdeliť povinnosti medzi členov rodiny a vykašľať sa na nepodstatne. Najskôr to možno bude vyzerať nereálne ale keď si to všetko spíšeš podľa priorít a porozmyslas zistíš ze vylestene okná, ozehlene ponožky ci okrasné záhonky môžeš mať aj na dochodku.
Treba sa na pomyselnej stupnici dôležitosti posunúť na predné miesto. Spokojná mama = spokojne deti. Aj keď to občas znamená suchu večeru napriklad
Véd napíš ako vyzerá tvoj deň, čo všetko robíš a isto ti žienky poradia na čo všetko sa môžeš vykašľať pripadne co môžu spraviť deti a muž namiesto teba

lenadka
19. aug 2019

@adawada mám tiež tri deti. Nie he to ľahké, ale treba si určiť čo je dôležité, najskôr nutné veci aby mali čo jesť, aby boli pripravené do škôlky, školy a ostatné veci ako poriadok, prádlo počkajú nikam neutečú. Treba delegovať povinnosti aj na deti, staršia povysáva, pekné umyje umývadlá. Stredná utrieť prach a vyloži umývačku. Prádlo poskladame spolu. Tri krát v týždni chodím cvičíť a muž sa postará zatiaľ. Keď mám chuť idem von, do kina ku kamoške.... Pri troch deťoch nebude nikdy dokonale upratané ale ani bordel nemáme a ani nebude nikdy prázdny kôš na prádlo, zato hrnce sú prázdne raz-dva 😆

hettinka
19. aug 2019

@adawada aké veľké máš deti?
Treba ich zapojiť, cez víkend vyčleniť čas na upratovanie a zvyšok aktívne oddychovať s deťmi aj bez deti. Nájdi si nejaký šport, ktorý budete môcť robiť spolu.

monismie
19. aug 2019

suhlasim s delenim povinnosti. treba aby ste sa o deti starali obaja, popripade ked sa da tak si aspon raz za mesiac vybehnut niekam spolu, dat strazit deti k vasim rodicom aby ste aspon na chvilu mohli mysliet na seba a aj jeden na druheho

tyaja5
19. aug 2019

treba si vsetko podelit, aj ty chodis do prace, ako aj muz, takze rovnym dielom si podelit aj domacnost a aj deti a ak su deti starsie aj oni nech sa zapoja do domacich prac nech si kazdy uprace aspon po sebe, vacsie dieta zvladne aj povysavat napriklad a tvoj chlap nech nejde na pivo ale chod ty 🙂

deti95060810
19. aug 2019

podľa mňa je to aj o tom ,že treba zapájať do prác aj deti....ale mojim sa moc nechce. Radšej vylihujú v posteli do 11, potom sa pretmolia celý deň s mobilom, notebookom, telkou..... a potom niekedy okolo pol noci zaspia.....
samozrejme potom keď sa prebudia tak už len chcú obed, popr. sa pýtajú že či mačky, a pes už žrali....samozrejme všetko je na mojej hlave....
Slečny sú na druhom stupni, jedna na prvom....

gelory
19. aug 2019

@adawada jasne mať zadelené, kto čo bude robiť! To, že sme mami neznamená, že máme byť aj slúžky a neviem čo ešte, jasné každá mama potrebuje reset.

gelory
19. aug 2019

@deti95060810 keby mi toto robia tak sa asi zbláznim, veď to čo už je? Ešte aj baby, byť tebov raz urobím to isté čo oni, zvieratá nakŕm, ale pred tým, než sa zobudia lež aj ty a povedz, že obed nie je, že ho neuvarili, že si si myslela, že uvaria niečo.

kittykat22
19. aug 2019

@adawada okrem zapojenia otca, mozes aj deti rozdelit - najstarsie a mladsie doma s tatom, s mladsim ku kamaratke na kavu - a dieta supnes do detskej izby k dietatu kamratky 🙂 Potom je moznost vytvarat kvalitny volny cas s rodinou - vylet, karneval, pochod mestom, vyrocie, svatomartinska hus, dielnicky - nieco kde si to uzijes. Je dobre chodit s kamaratkou ktora ma podobne deti - deti sa hraju a ty sa usmievas s kavou a kamaratkou o 3 metre dalej. Vyhoda je, ze ked budu mat deti 10 rokov, tak ich pomaly prestanes zaujimat a budu mat vlastny zivot 🙂 V 15 rokoch im pojdes na nervy 😀

silvusias
19. aug 2019

Ja síce tri deti nemám tak neviem či ti môžem radiť ale podľa na to nemusíš byť sama. Neviem koľko majú deti rokov ale ak už je niektoré také staršie, že sa napríklad dokáže chvíľku postarať o ostatných tak nech sa hodinku postará, aby si si ty mohla nechty nalakovat, prečítať nejaký časopis, knihu alebo si len sadnúť a vypiť si kávu alebo čokoľvek chceš, tak isto ich môžeš s mužom vyslať na nejaký výlet cez víkend ak sa dá, ty zostaň doma a napríklad si len v kľude poupratuj alebo sa tiež len natiahni, proste nespoliehaj iba na seba ale nechaj si pomôcť

evabb35
19. aug 2019

@adawada Aké veľké sú deti? Lebo pri tých maličkých deťoch je to jednoducho tak ako píšeš...najmä keď bývajú často choré, tak je to naozaj náročné, ale ako detičky rastú tak sú čoraz samostatnejšie a postupne začnú pomáhať v domácnosti, pripravovať si raňajky, desiatu, čistiť zeleninu, robiť menšie nákupy,začnú viac času tráviť s kamarátmi či na krúžkoch...a naozaj deti vedia toho v domácnosti urobiť veľmi veľa a niektoré už aj pred začiatkom povinnej školskej dochádzky...len zase treba rátať s tým, že nebudú všetko tak dokonale urobené a možno aj niečo rozlejú, či zašpinia viac kuchyňu pri príprave jedla, pri nákupe niečo dopletú,ale postupne sa zlepšia v domácich prácach, aj v nákupoch...a budú z nich takí šikovní pomocníci, že ešte budeš rada, že máš troch pomocníkov.

evabb35
19. aug 2019

@adawada a keď pôjdeš na nákup s deťmi, tak ich jednoducho zapojiť do nákupovania a to môžu už maličké deti dávať pečivo do košíka, či nejaký menší tovar, zeleninu, ovocie...na váhu položiť, nájsť obrázok...pritom sa naučia aj počítať pri dávaniu počtu ks...oni takto získajú zručnosti, motoriku si precvičujú a pritom ich máš aj pod dozorom...lebo začať zapájať deti do nákupov a domácich prác až keď začnú chodiť do školy je už dosť neskoro...nezískajú si potom už tie návyky a navyše jemná a hrubá motorika už pred vstupom do školy musí byť vycvičená...

hejcikovaivka
19. aug 2019

@stanulienkat Ono manzel by sa mal zapojit sam, teda chlap sam o sebe, ak je tak vychovany a ma to v sebe, to je moj nazor 🙂

evabb35
19. aug 2019

@adawada Ale určite by som nenechala staršie deti, aby strážili či starali sa o tie mladšie, alebo aby staršie deti robili úlohy, či učili sa s tými mladšími....stačí si vybaviť tie generácie, ktoré vyrastali vo viacpočetných rodinách...tam deti mali svoje povinnosti v domácnosti podľa veku rozdelené a fungovalo to....

evabb35
19. aug 2019

@adawada Je pekné, keď aj manžel veľa pomáha, len keď potom vidím v rodinách tie staršie deti ako len sedkajú a pozerajú ako rodičia okolo nich kmitajú...

jana_eyre_2
19. aug 2019

uprimne? obcas netusim fakt.. 😅

karolinakr
19. aug 2019

Nasa mama mala 3 deti, s ulohami nam nepomahala vsetko sme si robili same, pomahali s domacimi pracami, ked sme nieco nevedeli, na vsetko povedala neviem- inymi slovami pomoz si sam, tak sme ju neotravovali, ja som chodila na kruzky a nakupovat Takze mala doma pomocnicky, okrem varenia a umyvania riadov hadam nic nemusela robit.Tak si nauc decka aby ti pomahali, boli samostatne, dobre sa ucili posli ich na kruzky uc zodpovednosti, a vela bremena ti odpadne.Jaj a este nas chvalila, ze sme boli dobre deti, tak si asi uvedomila, ze s nami nemala statosti a este sme aj posluchali, lebo rodicia boli prisni.Donutila ma mama chodit na sport, hudobnu skolu, nemcinu a dnes jej zato dakujem.Vies ale ked tie decka su v jednom kole, okrem varenia prania nic ti neostane na robotu.Starsie strazi mladdie, mozes s manzelom vypadnut von niekde

saluda
19. aug 2019

@adawada chodis uz do prace, tak asi tvoje deti nie su az take malinke a mohli by si minimalne svoje izby upratat, povysavat podlahy aj v celom dome, byte, riady poriesit, prach........ak mate zahradu, tak na zahrade pomoct. V ramci ich schopnosti.
Ja 3 deti mam a az pri tom tretom som sa konecne nakopla a zacala som chodit aspon raz do tyzdna na svoju vytuzenu jogu. Zatial je s detmi manzel. On ma svoj futbal, ja jogu. Moja dalsia meta je pravidelne chodit na kozmetiku, zatial davam iba kadernicku, ale to je skor o mojej lenivosti. Deti sme si urobili spolu, aj sme ich obidvaja chceli, tak sa teda obidvaja starate. Nepises ake stare deti mas, kolko sa zapaja manzel, ci sa s nimi musite este ucit......takto je to len take triafanie naslepo

stanulienkat
20. aug 2019

@hejcikovaivka a ked sa nezapoji sam a ked to nema v sebe,? Nechat ho tak? Niektorym chlapom to treba povedat.

lujza123
20. aug 2019

@evabb35 presne nad týmto rozmýšľam aj ja. Pred 70 rokmi mala žena 5 - 10 deti, hospodárstvo, žiadnu pracku, umývačku a stíhalo sa. Dnes je taka doba že dieťa je najviac, všetko sa mu prispôsobuje, všetko je iba o ňom, nič nemusí, na všetko je ešte malé, vymýšľa sa mu program na každú voľnú chvíľu ale je to skôr kontraproduktívne.
Minule som pozerala fotogaleriu z Ameriky začiatok storočia fotky deti vo fabrikách, na plantaziach úplne od maličkého veku normálne 4 - 6 ročne. Ako otras chuda decka ale na druhu stranu dnes je druhý extrém že dieťa na 15 a doma nemusí nic

karolinakr
20. aug 2019

Vsetkym by som odporucala knihu "- Ked rodicia miluju prilis- Laurie Ashnerova MitchMeyerson.Tam je uzasne opisane, ze z deciek vyrastie sebecky do seba zahladeny neschopny rojko, kt.vsetko zacne nic nedokonci- nepouzitelny clovek v dospelosti.Hej, ked rodicia davaju tu opiciu lasku.Ja som bola prisne vychovsna to tiez neni dobre, lasku treba dostavat.Ale fakt z deti si bohov robit neni dobre a vsetko im podriadovat

lucanka49
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
xxxkatka
21. aug 2019

@lucanka49 manzela suhlasim, ano ma sa starat rovnako. Ale co s tym ma rodina? Pri robeni deti im svietili? Ako ak si babka chce zobrat deti k sebe ok, ale "zapajat rodinu", ako pardon...

kovka78
21. aug 2019

Ja mám takú dohodu s mojim chlapom, že každý druhý víkend dostanem "opušťák" a idem si po svojom...cvičenie, relax, kultúra...aby mi "nepreplo" 😀

katarinanogova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
olivnik
21. aug 2019

je uplne jedno kolko detí mas, clovek ktorý sa ma rad si jednoducho najde cas na seba. Ja chodim do prace kde mam 25deti a pridem domov kde mam jedno niekedy aj dve a psa, macku, zahradu, dom ......... a kazdy den si najdem cas. Idem si zabehat, zacvicit, citat. Vsetko je to o prioritach a kde je nestastna mama tam je nestastna rodina, takze urcite sa zamysli ako to rychlo zmenit a s muzom sa porozpravaj.
@xxxkatka rodina s tym ma vela. Aj babka si robila predsa deti s tym, ze musi ocakavat , ze pridu aj vnucata. Tisice rokov to tak bolo a bolo to v poriadku, ziadne vyhorene zeny neexistovali. Teraz sme vsetci moderni, bezime rychlo do prace, robi sa dobre ze nie do smrti a nikto nema cas na rodinu. To nie je len otec+mama+deti. Ale aj stari rodicia a tety, strykovia.. a deti to potrebuju. Potrebuju svoju komunitu príbuznich. Vsetci sa uzatvaraju do sukromnych bublin a nevladzu z nich von. Co na tom , ze stara mam zoberie vnucence na prechadzku, alebo k sebe na vikend? Ja som bola u starych mam cele dni a aj vsetci moji rovesnici a starke boli stastne , ze maju svoje vnucence pri sebe