Baby prosím o radu pre kamošku (pls neriešte prečo nepíše kamoška, takto sme sa dohodli 🙂 ). Kamoška je rozvedená a prišla o prácu a nevie si nájsť novú.V starej dostala výpoveď dosť hnusným spôsobom. Má jedno malé dieťa, ktoré chodí do MŠ, ale je non stop choré, čiže viac doma ako v škôlke. Rodičia na východe, pracujúci pomôcť nemôžu. Ona má na krku hypo, ktorú ak nebude platiť príde o byt. Otec dieťaťa pomáha, ale chodí na služobné cesty mimo SR, takže s veľkou pomocou zas rátať nemôže. Má VŠ, ale odbor viac menej nepoužiteľný. Normálnu prácu nájsť nevie a práca v tescu ci upratovanie jej nepokryjú ani hypo. Rada by som jej pomohla, ale neviem ako a vidím, že už je v riadnej depke ako sa blíži termín konca výpovednej doby. Privítame akékoľvek rady a typy🙂
@cecil36 V prvom rade nech okamzite zajde do banky kde ma hypoteku a dohodne sa s nimi. Vacsina bank je ochotna povolit splacanie len urokov na urcitu dobu. Nic moc co sa splacania tyka, ale nepride o byt. A v dnesnej dobe ma VS snad aj brigadnik v Lidli, obzvlast rozne pseudotituly. Otazka je, co dokaze robit, na co ma znalosti a schopnosti. Da sa urobit si napr. kurz uctovnictva, uctovnicky chcu stale a vzdy a da sa to robit z domu.
Musi si najst pracu. Ohodnotenu tak, aby mala na opatrovatelku. Ako to riesila doteraz, ked bolo dieta stale chore?
P.S. Tiez je otazka, co znamena "stale chore dieta", ale to je vecna tema. Kym som zila na Slovensku, otacali deti so soplom domov. Teraz zijem v zahranici, decka chodia do skolky normalne aj so soplami, nikto z toho nerobi vedu. Ja si myslim, ze kazda matka vie odhadnut, kedy ide len o lahke prechladnutie a kedy je to nieco, co naozaj treba vylezat. Moja starsia dcera mala na zaciatku nastupu do skolky napriklad 4x za sebou anginu, takze jasne, ze ostala doma. Ale aby decka museli ostat doma kvoli nejakemu soplu bez inych priznakov, to je prehnane.
@elizita
@anatalia77 baby no bohuzial pomoc odmietli aby sa tam prestahovala na cas, lebo vraj maju len dvojizbovy byt a dalsie dve skolopovinne decka v nom...Svokrovci s nou nekomunikuju lebo sa s ich idealnym synom rozviedla...
@bosoriak dik za radu s tymi splatkami...nech vyskusa aspon to...co sa tyka prace je skor taky ten kreativny typ, kedysi velmi davno sme boli aj kolegyne, takze do uctovnictva a matematicko technickych veci velmi nie je...aspon podla toho co ja viem... Dieta nemava len spoliky, i ked soplom to takmer vzdy zacina,mava casto zapaly priedusiek, pomaly kazdy mesiac a uz dva krat mala jej mala aj zapal pluc. Btw predtym pracovala z domu resp. cca 80% prac casu. Podla mna jedina moznost z tohoto je najst pracu, ale lidl, tesco a spol asi nebude riesenim kedze z toho nevyziju...
Neviem aký veľký má byt. Lebo dá sa aj izba prenajať napr. študentom.
@cecil36 No nieco urobit bude musiet, takze by som odlozila falosnu pychu a zacala robit aspon nieco. Niekedy je jedno, co clovek robi rad, niekedy jednoducho musi prekusnut vsetko a robit, co ju uzivi. Nech je to aj robota v Tescu a privyrabanie si ako spravca e-shopu v noci a cez vikend upratovanie. Lebo ak nebude robit nic, je velmi lahko mozne, ze po obdobi splacania len urokov po pol roku ju proste banka vyzve na uhradzanie plnej splatky a ak jednu nezaplati, tak je v pr*eli. Doslova.
Porozpravat sa v banke a znizit splatky, prenajat jednoizbak a ist do garzonky ci nejakej malej izby ku volakomu s minimalnym prenajmom a robit aj upratovacku, nech to vykryje hypoteku. Ine moznosti nema.
@bosoriak ja to chapem, ze nieco robit musi...ono tu nejde o pychu skor o to, ze na ten jednoiznak ma 380 € hypo co keby fakt robi na niecom menej odbornom je jej vyplata a dalej co? jedlo, energie, skolka.. konkretne toho spravcu e shopu chcela robit bo kedysi to robila ako bocak, ale nenasla. Takmer kazdy druhy den je u mna a bruzdame net...uz aj ja z toho zacinam byt na palicu 😀 A bojim sa, ze sa mi tu raz zruti...
@mamulienka30 rozdiel ci je v jednoizbaku so svojou hypo alebo v garzonke v podnajme nie je nijaky, toto sme uz skusali preratavat.
@cecil36 Neviem, co robila doteraz, ale splatka 380 eur nie je zrovna mala. Na jednoizbak. Bud ma kratku dobu splacania (da sa predlzit, znizit splatku) alebo ma byt v centre Bratislavy a vtedy treba uvazit, ci benefity z takehoto byvania stoja za to.
Ja tvoju kamaratku nepoznam, ale chcem tym povedat, ze sa treba odvazit a zobrat to ako vyzvu. A prihlasit sa na pohovory aj na pozicie, ktore sa jej zdaju mimo dosahu. Moj manzel ked prijimal novych ludi do timu, bol vzdy uplne zufaly, kolko neschopnych sebavedomych idiotov sa hlasilo napr. na manazerske pozicie. Ak doteraz tvoja kamaratka dokazala zarobit tolko, ze ju to uzivilo aj s takouto hypotekou, nebude uplne neschopna 🙂 Mozno trochu chyba sebavedomie, obcas proste treba zabrdnut aj do vyssich sfer.
Pripadne uvazit prestahovanie sa do menej nakladneho mesta (pochopitelne po najdeni prace).
@bosoriak nie, nie nebyva v centre BA. Jedoizbak je sice väcsi t.j.ma kuchynu zvlast a izbu zvlast, ale ta hypo je taka vysoka lebo brala 100% hypo. Kezde je kusok starsia odomna tak aj ta doba splacania sa uz neda posunut. Noo, co sa tyka sebavedomia to mas pravdu, ma ho uplne nizke a vobec si neveri, ze nieco dokaze.
@cecil36 ako pise @bosoriak; 380 eur splatka hypo na 1izbovy byt nie je normalna. Tolko platime za 3izbak. Bud je to nejaka lukrativna oblast alebo na dobu, ktora sa urcite da predlzit.
Kamoska sa mala trosku spamatat a vyrazne znizit svoj zivotny standard ked na to evidentne nema. Ak si mysli, ze niekde caka uzasna praca presne zorvna na nu, tak je na velkom omyle. E-shopov zial nie je tolko, aby to mohol robit kazdy druhy.
Skolu ma len na titul, tak aku "normalnu" pracu by asi tak chcela? Ak sa chce uplatnit v umeleckom smere, tak kazdy nadejny zamestnavatel od nej bude vyzadovat portfolio (ukazky vlastnej tvorby). Momentalne je v situacii, ked musi zobrat to, co sa jej ponukne. Cim skor si to uvedomi, tym lepsie pre nu.
Vazne by ma zaujimalo, co si tvoja kamoska predstavuje pod pojmom "normalna praca". Ako preboha chce robit na niecom "odbornom", ked ziadnu odbornost nema. Na to ale mala mysliet predtym, nez si zobrala na krk tu hypoteku. Co robila doteraz, ze to dokazala splacat?
@maslenka47 cecil píše, že dotyčná chodila do práce, len dostala výpoveď.
toto je velmi velmi drahe byvanie. Ako pocitam, tak pocitam, tvoja znama sa teda musi riadne obracat, 380 EUR hypo + min 100 EUR (energie, resp. "najomne" - TUV, SUV a pod.), plus jedlo, oblecenie, telefon skolka, no nech pocitam ako pocitam, min. 700 EUR. Ten byt musi ist prec a hladat lacnejsie byvanie - prenajom. Ja prenajim blizko centra byt, 40 m2 za 450 EUR komplet prerobeny a zariadeny, neexistuje aby v okrajovych castiach nebolo nieco menej. Navyse predajom, moze ziskat aspon co-to naspat. Tu musi ist sentiment bokom. Ako sorry. Co je vlastne jej vzdelanie? A na kolkych pohovoroch bola odkedy je vo vypovednej lehote?
@lavazza75 predajom bytu nič nezíska, keďže brala 100 % hypotéku. Treba ešte rátať s platením úrokov, takže včul neostane jej asi ani euro.
A podnájom pre dieťa tiež nie je riešenie. Ten byt je jej jedná jediná istota.
@cecil36 no nič dohodnúť sa s bývalým (otcom dieťaťa) nech zvýši výživné, poprípade výživné na seba v čase, keď nemá prácu.
Nájsť robotu a v čase práce trebárs opatrovateľku, keď nebude môcť otec. Bez práce ťažko si pomôže
Cize za mna, odhodit hrdost, ist robit aj do mekaca napr., predat byt, ist do podnajmu, alebo si prenajat izbu
@cecil36 Citala som nedavno clanok. Do Lozorna nevedia zohnat pracovnikov a z Bratislavy, to nema nedaleko. https://dennikn.sk/193840/su-bez-prace-mohli-ma...
Nie je to vhodna praca pre osamelu matku, lebo sa jedna o smeny. Ak by si jej bola na zaciatok ochotna povarovat dieta a zaangazovat viacej otca dietata, mozno by sa to dalo zvladnut.
@cecil36 Pozrela som sa na tu pracovnu ponuku a beriem spat, neviem odkial nabrali 800 eur v hrubom a s nadcasmi 800 v cistom, lebo plat je podla ponuky dost bieda 3,5 e/hod brutto.
http://www.profesia.sk/praca/mcroy-slovakia/O20...
Ale je tu aj ponuka na 8 hod zmeny:
http://www.profesia.sk/praca/mcroy-slovakia/O22...
@cecil36 Dobrý deň susedia.
Do internetového obchodu hľadáme šikovnú, usmiatu kolegyňu, ktorú baví písať pútavé texty, hodnotenia, recenzie, návody, vylepšovať ponuku e-shopu a súčasne sa postará o komunikáciu so zákazníkmi i partnermi. Základy účtovníctva sú veľkou výhodou, pozitívny prístup a dobrá nálada nevyhnutná! Vek pri výbere nerozhoduje.
Ponúkame:
- prácu na skrátený, v prípade spokojnosti časom na plný úväzok
- flexibilnú pracovnú dobu, mimo sezóny pár dní mesačne homeoffice
- absolútnu podporu v pracovných aktivitách a vlastnom napredovaní
- príjemné prac. prostredie na okraji Petržalky, dobrú dostupnosť
- ústretových kolegov, ktorí sú zapálení pre svoju prácu
Požadujeme:
- výbornú znalosť slovenského jazyka, skvelý písomný prejav, schopnosť tvoriť pútavý text
- aktívny záujem alebo pozitívny vzťah k vodným športom
- nadšenie, chuť učiť a zlepšovať sa
- proaktívny prístup, samostatnosť, spoľahlivosť
- komunikatívnosť, priateľskú povahu a úsmev
Ak ste to práve vy, napíšte nám na moje@plutvy.sk. Neposielajte nám prosím klasické životopisy, presvedčte nás svojim zaujímavým príbehom, referenciami, odlíšte sa, zaujmite a pridajte aktuálnu fotografiu. Ak nie ste šikovná kolegyňa, ale ju poznáte, budeme radi za každý tip, každé zdieľanie.
Tešíme sa na vás.
@ellie81 tiez by som skusila tu sudedsku obzivu
@cecil36
inak ma vs, ale titul nepozuitelny......ja toto nechapem, naco si ludia robia skoly, ked su im nanic.....zase nejaka socialna praca? ale podla mna titul nie je tak dolezity, ako prax....tazko radit, ked nevieme, co vie, co robila predtym, ci vie jazyky...horsie by bolo keby nemala prax
to rodicia nevedia pomoct ani financne?
hypo prefinancovat v inej banke? neda sa?
@moni244 predaj bytu naozaj nic neriesi, niekde byvat musi a ci plati hypo alebo podnajom je to v tomto pripade za jedno...
@sasa1310 vyzivne je naozaj uz na hrane, tam uz sa pohnut neda, jej ex tiez nezarobi nic extra a vyzivne je no povedzme lepsi standard. Ale mas jedina pravdu v tom, ze predaj a podnajmy a podobne veci nic neriesia, jedine praca...
@jhalena bohuzial lozorno by mala 50 km tam a 50 spät kedze byva na opacnom konci BA, to viac prerobi ako zarobi...
@ellie81 pozname tohto "seriozneho" pana hlada uz 2 roky, aj sa s nim stretla...
@lavazza75 poslala nespocetne mnozstvo zivotopisov, zivotopis jej pozrela aj dalsia kamoska co robi v cz v personalke a napriek tomu dostala len 3 pozvania na pohovor a z ani jedneho nic.
@cecil36 tak si musi na splatku hypo pozicat od rodicov a hladat pracu dalej
ja som tiez svojho casu poslala x zivotopisov, na pohovor ma tiez pozvali asi 3 a to mam prax aj jazyky....tak to je
mozno by som skusila aj cez personalku grafton - katarina humajova
je ozaj super a sama mi naslala velmi dobre ponuky, je ozaj aktivna a maka, nieze cv v sufliku. je to podla mna lepsie, ak urobi dobry dojem a personalka ju odporuci priamo ako na blind....zatial ponuknut na susedskej obzive upratovanie, opatrovanie deti
sama som tam nasla pani, co mi upratuje
ked nema pracu a zjavne musi zostat zacas s malou doma, tak nech prenajme byt a uskromni sa zacas u rodicov a moze aspon na prilezitostne brigady chodit.. a nech si vybavi predlzeny rodicovsky zo zdravotnych dovodov dietata.. a cas ukaze