Ako nemyslieť na trampoty bývaleho vzťahu?

lieskovyoriesok
23. mar 2014

Ahojte zienky, este nikdy som sem neprispievala, ale citim sa v poslednej dobe nejak osamelo, tak vyskusam. Mam 29 rokov a cakam babatko s priatelom po nie velmi "dlhom" chodeni. Sme spolu priblizne osem mesiacov. Moj problem je v tom, ze sa mi tento vztah prelina s predchadzajucim, ktory trval pat rokov a bol dost intenzivny.. S byvalym priatelom sme si presli mnohymi radostami ,ale hlavne aj starostami. Prezili sme rozne situacie, mam z toho vztahu mnoho zazitkov, kedze ex bol velmi aktivny clovek. Ked to vsak mam zhrnut, tak som sa velmi trapila v tom vztahu, casto nepochopena a sama, ex si zil pre svoje zaujmy, kamaratov a hobby, ktore ho pohlcovali a mna mal tak nejak povedla. Totho ex som velmi milovala a myslela som si ,ze spolu ostaneme - ruzove okuliare som mala nasadene dlhu dobu, avsak postupne mi zacalo dochadzat, ze sme mozno v dolezitych veciach odlisni - on nebol pripraveny na rodinu, zacalo mi vadit vela veci - ze prilis setril, hadal sa so mnou o potravinach, setril si na svoje zaluby, zabudal aj na moje sviatky. Je toho dost ,co mam napamati, zial som clovek ,ktory dava do popredia skor to dobre a vacsinou si davam veci zavinu ja. Postupne som sa dostala v tomto vztahu do situacie, ze uz takto dalej (pokial chcem mat normalny zivot so svojou dostojnostou) nemozem ostat. Aj ked som ho stale lubila... Do zivota sa mi priplietol moj terajsi priatel, ktory sa o mna zacal snazit. Nevravim ,ze vztah je uplne idealny ,ale ktory je? vsak... Tento priatel je nieco uplne ine, nic mi pri nom nechyba, stara sa.. dostava sa mi vsetkej pozornosti.. zatial je ale velmi zalubeny, takze uvidime ,co bude.. Nikdy sa mi vsak pri nom urcite nestane ,ze si vypyta peniaze na benzin, ked ma vezie niekam alebo ma zavezie len na zastavku, ved nech uz dojdem sama aj o polnoci alebo ma niekde len tak necha...Ako som spomenula vyssie, cakam babatko, co som dost dlho pred ostatnymi tajila, hlavne kvoli spolocnym znamym s ex a podobne, po nasom rozchode s ex mi hnusne povedal ,ze ma uz nikdy nechce vidiet.. 4 mesiace so mnou absolutne nekomunikoval - neskor mi poslal smsku, ze nemoze zabudnut a ci uz niekoho mam, na co som odpovedala, ze ano uz mam ineho, co vzal ale prekvapivo dobre a zacali sme komunikovat.. Natesena, ze sme obnovili kontakt(hlupana) som si s nim obcas pisala, ale nic vazne.. Kedze sa mi uz nechcelo s bruskom "schovavat" som sa znamym pochvalila a tehotenstvom, moj ex sa to dozvedel a vzal to velmi zle, ze ako som si to po takom kratkom case od rozchodu mohla dovolit a ze som sa zachovala svinsky, ze som si zaobstarala hned po rozchode decko, a ze sa mam hanbit.. Co ma teda dost vzalo .. Neviem, pat rokov som sa trapila vo vztahu s clovekom ,ktoreho som milovala a mala pocit, ze robim vsetko, aby bol spokojny a nebolo to dobre a mam pocit, ze sa z toho nikdy uplne nevyhrabem. Este aj pocit ,ze ma zas nenavidi mi moc nepridava. Je to podla Vas normalne? dufam ,ze sa v tom niekto vyzna 🙂 ospravedlnujem sa za chaoticke napisanie.

guinevre
23. mar 2014

Podla toho co si napisala, na tvojom mieste by som sa vobec netrapila co si byvali mysli o mojoj zivote po rozchode s nim. Ja som mala podobny vztah, bolo mi tazko sa z toho dostat, ale bolo to spravne rozhodnutie, zda sa mi, aj v tvojom pripade. Skor by som sa sustredila na sucasny vztah a tehotenstvo. Drzim palce 🙂

kveta
23. mar 2014

@lieskovyoriesok Ked sa moj ex dozvedel, ze som tehotna, strasne sa potesil a hned sme obzerali foto zo sona. Bolo to tri mesiace po rozchode 17-rocneho vztahu.

Asi si este nepochopila, ze nech urobis cokolvek mi o scenara, co Ti ex predpisal, budes ta zla. Ale co teraz? Pojdes na potrat, aby bol s Tebou spokojny? Zartujem!!

Tvoj ex sancu mal pat rokov. Nevyuzil ju. A teraz sa k Tebe opat sprava neohladuplne. K tehotnej zene!! Nemusis za takymto clovekom banovat.

Kazdopadne si do noveho vztahu vletela prilis rychlo, ked pocitujes este predchadzajuci vztah ako nedokoncenu zalezitost. Skus knihu Doris Wolfovej Ked odchadza partner. Tam je navod ako prekonat rozchod a ist dalej.

ritusuk
23. mar 2014

no vies, je mozne, ze on si po vasom rozchode uvedomil, ze co stratil a nejak dufal, ze to date este dokopy, stava sa to vela parom, ze potrebuju nejaku tu bolavejsiu facku, aby sa zobudili (co vsak nie je zaruka, ze to vyjde, ze?). ty si sa vsak poponahlala a ani by ma netrapila situacia okolo ex-a, ale skor ta moja vlastna, je podla mna trosku hlupe skakat zo vztahu do vztahu, sama som to urobila a narobilo to vela sarapaty, ale uz je dobre 🙂 vzdy treba najskor vystupit z jedneho vlaku a az potom naskakovat na druhy, lebo hrozi, ze sa ocitnes na kolajniciach 😉 navyse cakas babatko, 8 mesiacov, ked pretrvava naj.zalubenost a euforia, nehovori nic o danom cloveku, ktory Ta este moze nemilo prekvapit. neostava Ti nic ine, len verit, ze to tak nebude, exa by som vypustila asi uplne, nie je to fer voci Tvojmu partnerovi, uz si nemate co vypisovat 🙂 a sustred sa teraz na svoj aktualny vztah, pracuj na nom a hladaj to pekne. drzim palce a pekne tehulkovanie 🙂

purplelife
23. mar 2014

@kveta suhlasim s tebou, je to len chlapska jesitnost, vzdy ta lieskovyoriesok bral za samozrejmost, nikdy si ta poriadne nevazil a teraz je prekvapeny ze uz patris inemu, ze dokonca cakas dieta... Sprava sa ku tebe tak ako ked ste spolu chodili. Nema ziadne objektivne pravo sa na teba hnevat.

dossy
23. mar 2014

Ked pride baby nebudes mat cas na ex...baby je to najkrajsie na svete a s tvojim terajsim partnerim uz budēte rodinka..a nikto vam to stastie nevezme. Drzim palec..nic si nevycitaj.je to tak ako to ma byt.

sissy27
23. mar 2014

@lieskovyoriesok ješitný egoistický hňup... nevadí, že 5 rokov si nevážil, čo mal, že rodinu nechcel, že si nebola ani len na druhom mieste v jeho rebríčku... načo s ním potrebuješ byť v kontakte? čistý masochizmus... zmeň číslo, preruš kontakty, aj tak nič dobré od neho čakať nemôžeš... miesto toho, aby si zahryzol do jazyka a aspoň akože ti poprial zdravie a všetko dobré a zostal aspoň pred tebou za chlapa, tak ešte on sa bude ľutovať a ty si tá vadná, hej? ešte raz porozmýšľaj, či naozaj s ním potrebuješ udržiavať kontakt...

maria1989
24. mar 2014

baby vyššie majú pravdu, že bývalý je hňup... ale ty predsa čakáš dieťa s novým partnerom, tak maj voči nemu trochu úcty, a skús prestať myslieť na bývalého 😉

adrioska
24. mar 2014

Spytaj sa samej seba, ci potrebujes vo svojom zivote cloveka, ktory sa Ta este aj po rozchode snazi manipulovat a vyvolavat v Tebe vycitky svedomia?

mysicka36
24. mar 2014

Na čo je vôbec dobré vypisovať si s bývalými? Nech sa stará o seba a o svoje náročné koníčky, kvôli ktorým sa váš vzťah za 5r. neposunul ďalej. Máš už dosť rokov aby si mala deti a ak si našla niekoho koho lúbiš a on teba, nevidím dôvod sa obzerať dozadu. 😉 prajem veľa šťastia.

drama_queen
24. mar 2014

Uplne Ta chapem. Ak sa smiem opytat, ako ste sa rozisli? Pisala si ze sa Ti priplietol do zivota Tvoj sucasny priatel, a zmienovanu si dala zbohom Ty? A potom, muselo to byt velmi narocne, nakolko si de facto isla zo vztahu do vztahu, co nerobi nikdy dobrotu a zvlast ak ten vztah predosly bol taky intenzivny, ako pises..
Nechcem Ti radit, ani by som nevedela co. Take pocity sa daju tazko vyhovorit, aj ked racio Ti urcite vravi ze to nie je normalne, mas mysliet na to co je teraz a neobzerat sa spat..Ale to co citis v srdci, to sa da ovplyvnit asi tazko..
Pisem o tom aj preto, lebo sama si prechadzam v sucasnosti cimsi podobnym...Aj ked dost nepochopitelnym, ale nemozem za to. Mam (bez nejakych vacsich problemov) dobry vztah-skveleho muza a dve krasne deti.No, i tak.. teraz uz asi tri tyzdne bojujem s intenzivnymi pocitmi na mojho ex, lenze co mi nepride uplne normalne je, ze s tym ex som chodila pred viac ako 10mi rokmi!!! Nas vztah nebol zdaleka tak dlhy ako ten Tvoj, no intenzivny a tiez som v nom vlastne viac trpela ako sa radovala. Ale bola to moja prva laska a po nom som uz nikdy nelubila nikoho tak ako jeho. Dlho, velmi dlho som sa z toho dostavala, a ako vidim nie je to uplne ok ani po tolkych rokoch..
Co s tym ale? Snazim sa byt rozumna a aj ked sa nieco vo mne tomu chce vzopriet, viem ze uvazovat a konat racionalne je v tomto pripade to najlepsie a spravne..Svojho sucasneho partnera lubim, nie tak ako toho prveho, ale na druhej strane-neviem si predstavit, ze by som s nim nebola..Dava mi vsetko, je to clovek ktory ma miluje a modre z neba by mi zniesol..Uz len pre toto(a pre kopex dalsich dobrych vlastnosti) byt s nim stoji zato.
Co poradit, neviem..Skus sa netrapit, neobzerat sa minulostou ale pozerat sa dopredu. Minimalne jeden dovod na to mas, a to je ten kt.je v Tvojom brusku 🙂 A ten stoji za nakuknutie do peknej buducnosti! 😉
P.S. Ked si o tom budes chciet popisat viac, napis mi IP. 😉

zuriva
24. mar 2014

@lieskovyoriesok zial, stalo sa to, ste rozideni, mas noveho partnera, cakas s nim dieta. Musis sa pohnut dalej. Ak Ti je tazko, s exom uplne prerus kontakt. Nestresuj sa zbytocne, ked cakas babo, radsej si uzivaj to obdobie, ktore prezivas.

moonlight1210
24. mar 2014

Podla mna mas za a) abstak za byvalymi pocitmi, ktore ti ten vztah daval a za b) stale by si mu rada dokazala svoju cenu, ktoru ti on uspesne daval najavo ze je vlastne nulova pokial sa mu zrovna nezachce vziat ta na vedomie.
Ale vdaka tomuto nevidis jedno - zelanie sa ti splnilo. tomu chlapovi na tebe zalezi. Zanechala si rovnako trvalu stopu. Aj ked to neda najavo verejne, budes ho este dlho matat. Bude ti to mozno davat striedavo najavo laskavostou a ponizovanim, mozno uz len ponizovanim (prilezitostne alebo bude vyhladavat dovody alebo ta bude tvrdo ignorovat), ale vdaka tomu si mozes byt ista - akukolvek tvoju cenu ti navonok ukazoval, hras v jeho zivote dost podstatnu ulohu, aj ked v negativnom zmysle.
Lebo zelania sa plnia vzdy. Aj ked casto inak ako si planujeme, hlavne ak si ich vynucujeme (a ty si velmi chcela pre neho nieco zanemnat, hoci nebolo tak povodne dane).
Otazka je ci ti to prinasa dobre veci - vidis ze nie. Tak si zacni zelat, aby toto z tvojho zivota sa v pozitivnom zmysle odstranilo. Moze ti to narobit este vela problemov.
Vzdy zistis ze nieco v zelaniach silis - ked sa to zacne plnit a zrazu vidis ze platis neprimeranu cenu.
Viem ze toto ti znie asi ako od ezoterika, ale mam to iba jednoducho odpozorovane zo zivota.