Ahojte učím sa sebalaske a všade spomínajú vedieť povedať nie a určiť si hranice. Som ale typ človeka ktorému záleží na druhých a nikdy by som nechcela s nikým jednať bez rešpektu ale ani v neucte k vlastným hraniciam. Aká je stredná zlata cesta? Ako neurobiť zle ani sebe ani druhým? Co vlastne znamená nastaviť si hranice? Či je to len taká moderná fráza dnešných dní?
Slušne sa ozvať, nič viac.
V tom tkvie to kuzlo. Vediet sa ohradit slusne. Ja to napriklad verbalne aj gestikulaciou zvladam, ale ten ton 😂 tu este na sebe pracujem
ja by som este dodala, ze ozvat sa slusne, raz povedat nie a nevysvetlovat uz dookola. Neospravedlnovat sa stale, preco si povedala nie. Nedvihat dvadsat telefonatov denne s citovym vydieranim. Proste nie a robis si dalej svoje. A nestaras sa ci sa niekto urazi a bude plakat (to je jeho problem, nie tvoj). Casom ten druhy pochopi a zariadi sa podla toho
Odporúčam knihu: Vymezte si hranice a nalezněte klid - Nedra Gloverová Tawwabová.
A nie je to moderná fáza dnešných dní, nastaviť si hranice je naozaj dôležité pre náš pokoj a psychickú pohodu, ja som to dlho nevedela nejako ukočírovať, je pravda že som prišla o pár priateľov, ale už nie som "ticho", len aby som uspokojila druhých na úkor seba.
snažím sa o to už veľmi dlho, ale stále proste sú ľudia, pri ktorých idem aj cez seba, cez svoj pokoj, pretože sú pre mňa nesmierne dôležití a neviem nejako pri nich si to zariadiť, nastaviť tie hranice :/
Ja sa vždy snažim správať tak ako chcem, aby sa ludia správali ku mne. Kolegom alebom cudzim ludom jasne nastaviť hranice a vobec neriešiť, či sa urazia.
Ale s rodinou a priateľmi je to niekedy veľmi tažke nastaviť. Dokonca o veľa priatelov možes prísť ak ich uraziš a rodina tiež s tebou môže prestať komunikovať, alebo ťa ohovarať ak ty nevieš "diplomaticky" reagovať.
Nevies uviesť nejaku konkretnu situaciu, v ktorej si nevedela ako správne zareagovať, tieto situacie sa vacsinou opakuju a ty si vieš "nacvičiť" svoje správanie a odpoved.
Nápomocné moze byť naučiť sa komunikačné techniky ako napr Ja výrok- hovoríš veci cez seba, cez svoje potreby, pocity a nehovorís o druhých t.j je menšia šanca ze sa urazia a pod
Je to jednoduché. Ozvať sa včas, keď mi niečo nie je príjemné, nedrzat ako hluchy dvere. Ohradiť sa jasne a nekompromisne ak niekto prekročí moju konfortnu zonu. To sa dá aj bez toho aby človek vyznel ako hulvat.