Ako nahovoriť manžela na druhé dieťa?

katka116
12. jan 2012

Ahojte damy, dlho som rozmyslala ci napisem, ale zda sa mi, ze vy tu mate recepty na vsetko. Na tuto temu som diskusiu nenasla, teda ak je, asi ma admin zastavi... Mame 3 rocnu dcerku a ja uz rok naznacujem manzelovi, ze by sme mohli mat druhe dieta. Mam uz svoj vek - 36 rokov a uz sa citim dost unavena, preto si myslim, ze mat druhe je vhodne, aj kvoli dcerke ktora ma 3 roky. Vytvorila som si vlastne podnikanie a dari sa mi, hlavnou zivitelkou som v rodina ja - takze to nie je otazka financii. Muz stale hovori, ze je to o pocite, ze este nie je na to nastaveny, ze sa na to neciti a nechce o tom vobec debatit, ze co tym mysli. On ani nikdy neplanuje takze neviem, ci sa mam popozerat po dietatku, ktore by som si zobrala do staroslivosti. Ja sa uz aj bojim nadhodit temu dieta, lebo hned je zle, uz je na to podrazdeny, ale zaroven rok tuzby po dietati je dost. Mate niektora s tymto skusenost a ako ste chlapa zlomili?

ivka225
12. jan 2012

@katka116 ale dieťa bude rovnako jeho ako tvoje - nemyslíš, že ak on (nech sú už príčiny akékoľvek) dieťa mať nechce, tak by si to mala aj ty zvážiť? Aby sa necítil do niečoho dotlačený. Chápem ťa, ale slovo zlomiť na konci tvojej otázky sa mi akosi nezdá.

anjelicek26
12. jan 2012

@katka116 - zlomit sa neda, ale da sa argumentovat, snazit presvedcit, ukazat mu, ze to bude mat viac prinosov ako negativ. Ale rozhodnut a zmenit nazor musi on sam. Nasilu to nepojde a moze to zle vypalit.

Ja som potrebovala vyse roka na to, aby som presvedcila draheho, ze je druhe babo dobr napad... u nas ma ten svoj vek on, nie ja 😅 Nakoniec ustupil. Sla som na to opatrne, nemala som chut ho zatlacit do kuta, ale ukazat mu, co je na detoch take uzasne...

Ja som casto, ked dcerka zasa fnukala, ze sa s nou nikto nehra a jemu sa nechcelo, ale "musel", tak vravim, keby mala surodenca, hrali by sa spolu a mal by si pokoj. Ked bola zasa taka rozmaznana princezna, hovorim, keby mala surodenca, naucila by sa delit...

V konecnom dosledku som mu vravela, ze je to nefer voci mne nemat druhe babo. Ze co ja za to mozem, ze on nechce, to sa s nim mam rozijst, alebo co, alebo dieta adoptovat, ked chcem dieta od neho a od nikoho ineho! Take male uzasne dieta ako je dcerka... podla mna tento rozhovor ho "dorazil"... pochopil, ze ho milujem a dieta je len to vyvrcholenie lasky. Tu noc sme zacali snazilkovat 🙂 A cim dlhsie to trvalo - tym viac chcel aj on. A narodil sa mu syn, hrdsi asi nemohol byt, ked mal to krpate stvorenie v rukach 😅

katka116
autor
12. jan 2012

@ivka225 no nemyslela som zlomit, skor namotivovat 🙂 to je pravda, ze je to potrebne zvazit, ale ja som to zvazila a urcite dalsie dieta chcem. Zda sa mi to sebecke voci malej nechat ju jedinackou. No ved prave, ze to cely rok tak robim, aby nemal pocit ze je tlaceny... skor sa tej teme vyhybam, ale po dietati velmi velmi tuzim. Uz zacinam zvazovat aj nahradnu starostlivost, ale to by sme museli podpisat obaja co ai nebude chciet ☹

ivka225
12. jan 2012

Jasné. A čo je podľa teba príčinou, že už nechce ďalšie? Ak má už dosť nočného vstávania, plienok a podobne, tak argumentuj tým, že pri druhom dieťati ide všetko oveľa ľahšie, aspoň mnohé mamičky to potvrdzujú. A dôležité by malo byť aj to, že vyrastanie so súrodencom dá dieťaťu do života to, čo mu rodičia ani pri najlepšej vôli dať nemôžu.

anjelicek26
12. jan 2012

@katka116 - veru treba zistit, preco ma ten primarny strach... boli problem v tehotenstve? Zle vysledky testov? Krvacanie pri porode? Ma mala zdravotne problemy? Odcudzili ste sa v tehotenstve? Nebol cele mesiace sex? Bola si naladova? Citil sa odsunuty na druhu kolaj, ked sa narodilo dieta?

toto vsetko si treba prejst a postupne ten strach odstranit, nech je to cokolvek.

katka116
autor
12. jan 2012

@anjelicek26 napisala si to perfektne, aj ja idem na to s pozitivami, ze mala by sa mala s kym prehrat. Nechce sa mu nahanat sa s malou vecer a ona to vyzaduje, tak mu poviem, ze keby mala surodenca... ale to uz berie za natlak. Takisto som mu hovorila, ze je to voci mne neferove, ze uz sa citim starsia a voci malej tiez - obidvaja mame surodencov a on dokonca viac ako ja...
On nema rad zmeny a v robote sa mu to casto meni, tak mi jeden znamy povedal, ze to by uz bolo vela zmien na neho...

Nejake kamosky mi radili, aby som nechala na stole materialy o adopcii, ze ho to mozno nastartuje... ale na druhej strane ako vravis ty, mozno to nebude signal, ze chcem to dieta prave od neho.

No co uz rok cakam, dokonca mam ponuky na manazerske miesto na plny uvazk, ale ja to nechcem zobrat lebo rodina sa stala mojou prioritou a verim ze popri mojom podnikani otehotniem, musim dufat 🙂

janielah
12. jan 2012

Ahojte, tak sa pridam aj ja, i ked poradit neviem, nakolko mam podobny problem.
Ja by som si velmi zelala, ale manzel e proti, ze nam jedno staci. U nas je to skor otazka financii a istoty, ze ako to zvladneme, ale co si budeme hovorit, ved ked mam este stale vsetky vecicky, kocariky a hracky po prvej, tak ake vysoke naklady na druhe dieta...
Tak ak niekto pride na overeny recept ako nahovorit muza na druhe baby, tak sa budem len tesit 🙂

anjelicek26
12. jan 2012

@katka116 - v partnerste ste dvaja a jeden by mal druheho robit stastnym. To znamena robit kompromisy - ale treba vediet dovody, preco nie.... Odpalkovat to v style, ze nema rad zmeny, nebavme sa o tom, proste nie. To nie je argument. Asi to bude chciet jednu velku, hlasnejsiu, burlivejsiu diskusiu a vytiahnut z neho to PRECO, ked u vas akosi to skutocne preco nie nie je evidentne. Stratit nemas co. Aj tak ta uz zahnal uplne do kuta...

Miesto vezmi, peniazky sa zijdu, vyjde ti lepsia materska. Otehotniet mozes tak ci tak.

katka116
autor
12. jan 2012

@anjelicek26 potratili sme a bola som na kyretazi, ale do 2och mesiacov som otehotnela. Naladova som nebola, taka nie som 🙂 sexu bolo akurat. Problem je v tom, ze on o tom nechce hovorit, ze preco a keby napr povedal, ze pockajme do leta - ale o nikdy nehovori terminy a v zivote nic neplanoval a ja som totalne planovity typ, tak len cakam a cakam... V tehotensve sa nic nezmenilo, vsetko bolo fajn. Dokonca mame fantasticku opatrovatelku, ktora mi pomaha a motivuje mojeho muza, ze niet nad surodenca a nizky vekovy rozdiel, ze ved nam pomoze.
Muz ma hrozne rad svoje pohodlie, telku a zaujmy..

Mnohe z vas pisete, ze len komunikovat a komunikovat - ale on prave o tejto teme nechce.

anjelicek26
12. jan 2012

@katka116 - vsetko idealne a on nechce :( Ako napadla ma totalna hlupost - milenka :( U kamaratky bol prave toto dovod odmietat dalsie dieta, nechcel mat manzel viac zaväzkov ako uz mal :( Sorry asi som uplne mimo, len mi to tak preslo hlavou 😖

Mas tazky oriesok doma 😖

eri28
12. jan 2012

@katka116 ja ta uplne chapem ja to mam z prvym tak neako, najprv chcel babo, a teraz po roku, proste sa nezadarilo, lekari tvrdia nech skusime fertility a mojmu sa nechce do toho, nemyslim, ze je to koli umelemu oplodneniu, tiez bol aj z toho zo zaciatku nadceni, ze co uz, ked sa inac neda, ale teraz ho nemozem dotlacit v uvozovkach na vyplnenie vsetkych formularov,,,,a objednanie terminu na kliniku
ja viem, ze to mysli dobre, este nie sme mamzelia, ale sme spolurok aj asi tri stvrte, za par dni ma 40 rokov, nema deti, ja budem mat 29 a neviem na co cakat....
raz nie su peniaze, raz som casto chora a boji sa aby som bola okej,raz neviem co vsetko ma ako argument a mam pred ocami ako velmi tuzil po babo neviem co zmenil priority, nechapem....
som rad, ze su tu aj taketo temy, niekedy mi to pride uz velmi tazke a tuzim ako po svadbe, tak aj po rodine....
neviete o neakom recepte?
tvrdi mi, ze mam rada casto sex a on nie, neako mi to vsetko nejde do hlavy a som z toho unavena...... 😖

eri28
12. jan 2012

@katka116 mna este napadlo ci sa neboji, ze ked budes tehu, ze nebude v rodine taky prinos penazi ako teraz, lebo budes musiet byt doma, mozno je to od veci, len ma to napadlo, mimi ide aj do rozpoctu rodiny....

poleva
12. jan 2012

nie je nič horšie ako si vynútiť dieťa,alebo si takým spôsobom pripútať muža k sebe / to patrí pre priateľky,ženatých mužov / mám kamošku a nie sú vôbec šťastní,na dieťa musia byť dvaja,možno fráza.ale pravdivá

tea333
12. jan 2012

@katka116 ja som mala doma podobny problem. muz sa bal aj prichodu prveho dietata. nanestastie sme mali niekolko problemov- malinky velmi zle spal a spi, bol dost uplakane babo, v 4 mesiacoch dostal taky atipicky ekzem, ze bral lieky a obcas sme si poplakali nad tym, ako mu nevieme pomoct. tych hroz bolo dost. okrem toho malinky neznasal kocik. no bolo toho viac. urcite to nebol bezproblemovy start a muz stal stale pri mne. vela casu je doma, so vsetkym pomaha, vstava k malemu ak je treba, proste je plnohodnotnym rodicom.
niekolkokrat sa zaprisahal, ze druhe dieta mat nebudeme, ze on tie hrozy nechce prezit znova. placuce babatko a jeho bezmocnost je jeho nocna mora 😅
ja som vzdy chcela minimalne 2 deti.idealne 3.muz nechcel pocut ani o tom druhom. niekolkokrat ukoncil moju debatu a prosikanie.
moj muz berie vsetku tarchu sveta na seba, a citi sa bezmocny, ked si nevie dat rady. dieta berie ako velmi vazny zavazok a tak k nemu aj spristupuje. to bol jeho dovod, preco nie.
postupne sa to zacalo zlepsovat. pomohlo to co pisala @anjelicek26 , cize v urcitych situaciach vyzdvihovat ake dobre je mat deti, ako je rodina to najdolezitejsie, ake vyhody prinasaju dve deti. ja som muzovi hovorila , ze aj ja mam predsa dvoch bratov, ktori su mi najlepsimi kamaratmi a vzdy pomozu. okrem toho deti sa spolu zahraju, necitia sa same, naucia sa vychadzat s inymi. okrem toho videl, ze neustupim.
tak sme sa zacali pripravovat na snazenie, ja som si po dojceni chcela dat dokopy cyklus. manzel sa zacal tesit, uz bol on iniciator a pytal sa ma, ako sa bude volat druhe bejby 😅
no a zadarilo sa nam, nikto nevie ako, este predtym, nez sme sa vobec zacali snazit 😀

tea333
12. jan 2012

@katka116 ja by som ale samozrejme na tvojom mieste nic nasilu neriesila. podla mna je tvoj muz lenivy. ma dobre zarabajucu zenu, ktora sa stara o dieta a domacnost. podla mna sa mu nechce zas ist do maleho dietata, kedy ty budes plne zamestnana detmi a on bude robit veci navyse. tak to vidim ja.

anjelicek26
12. jan 2012

@tea333 - to je uplne super, ked muz aspon povie, coho sa boji, ma to konkretny "rozmer", proti tomu sa da ist, postupne sa tie obavy rozplynu, ale ked je to len nie alebo nediskutujeme o tom, zmenme tema, to je fakt frustrujuce 😔 Gratulujem k mimi v brusku 😉

tea333
12. jan 2012

@anjelicek26 dakujem 🙂 muz hovori, ze keby on chodil do roboty a za kamosmi, a ja by som bola doma s detmi, nech mame aj 4. ale to by nebol on. on je rad s nami doma a o vsetkych sa stara 🙂 a ja som rada, ze som si zobrala prave takeho muza.
on vedel, coho sa boji, ale pri prvom tak jasno nemal. skor sa bal akejsi straty slobody a toho zavazku, co dieta prinasa na cely zivot. myslim, ze to ma vacsina chlapov.

katka116
autor
12. jan 2012

@eri28 ahoj no ani ty to nemas lahke. Nie problem s peniazmi nebude, lebo ja som si zalozila firmu pred porodom a celu matersku sme zili z mojich penazi, n si rad mina na ine veci. Uz som na neho zatlacila a plati aspon co to... ale vacsina je na mne. Ja si to viem zorganizovat - 2 dni by bolo dietatko s opatrovatelkou a zvysok ja s nou. Ja viem vela veci spravit aj z domu

katka116
autor
12. jan 2012

@tea333 hm asi mas pravdu, budem musiet ist na to pomaly a motivacne. Ale tolko je tu tem o tom ked zena tuzi a pomaly mame problem pockat mesiac... a nie to rok a mozno este aj dalsi rok

katka116
autor
12. jan 2012

@tea333 hm to moze byt tiez pravda, ze si zvykol na komfort a vie, ze ja riesim firmu, domacnost, mozno 2 deti a vetko funguje... a teraz mimco s nocnym vstavanim od zaciatku. Ale cim skor by to prislo tym kor nam dieta vyrastie - mozeme sa dostat do situacie, ze mala bude mat 6 rokov a ja uz nebudem chciet, ze uz mam jedno "samostatne dieta"

eri28
12. jan 2012

@katka116 tak to je super uz len vysvetlit, ze sestricka, alebo bracek by bol super 😉
ja musim na recept antikoncepciu este jeden mesiac, inac by sme asi trafili podla plodnych dni sa ti nedari, neako nalakat ho na sex, ja mam pokusenie tie tabletky nebrat, mavala som krv v bruchu a bolest 😉 i, t 😉 k to asi nerisknem a doberiem aj ked neviem neviem, teraz mam 7 pauzu....

amexa
12. jan 2012

u nas je to tiez presviedcanie na prve...na zaciatku sa bal ze sa nezvladne starat, to som pomaliky odstranila tym ze som mu vsetko vysvetlovala (na malcyh kamaratkach :D) , teraz su problem peniazky, co si aj ja uvedomujem a som z toho smutna... z toho ze chcem a viem ze este nemozem, takze uz dva mesiac som vecer co vecer smutna ( pri tom som strasne vesely clovek a smutna sama byt nechcem ale proste som) a on je smutny z toho ze ja som smutna... a vidim ako ho to nici, ze by spravil vsetko len preto aby som nebola smutna... takze u mna zabera smutok (samozrejme nieje to hrane , naozaj neviem mysliet na nic ine ako na babo...)

tea333
12. jan 2012

@katka116 ludia su dnes taki, vsetko by chceli mat hned. dieta je ale na cely zivot a preto sa oplati pockat.navyse, dieta by mali chciet obaja parteri, inak je to nafigu vo vztahu a ten sa ese viac narusi.mozno by si sa mohla preorientovat na manzela, a trosku upevnit jeho sebavedomie a vas vztah. nejaka romantika, venovanie sa mu a pod., aby nezabudol, ze okrem gauca a pc ma doma aj zenu 🙂

katka116
autor
12. jan 2012

@janielah ahoj no a ked je to otazka financii - mozno keby si vedela ukazat, ze vies nejake peniazky priniest domov alebo mat nejake uspory, tak je to lahsie. Ja ked som chcela ist na matersku, ja som mala odlozene peniazky na 3 roky, aby som vedela splacat, keby sa nahodou a nieco stalo manzelovi v praci - nech mame istotu. Ale zistila som, ze popri dietati si viem vytvorit aj vlastnu firmu, vyplatila som hypoteku a teraz sa mi lahsie dycha a mam usporene peniazky. Cakaju nas tazke casy na trhu, tak som pokornejsia - sebe nic nekupujem a malej kupujem veci z bazaru a som spokojna.... len to mimco mi chyba ☹

katka116
autor
12. jan 2012

@amexa hm financie to chapem. To s tym smutom je aj moj pripad, ved ja sa pristihujem pritom, ze vecer co vecer chodim na konika a tesim sa so snazilkami a tehulkami. Kedysi som si hovorila, ze sem zivote pisat nebudem a teraz mam aj ja problem. Citam si tie pribehy maminiek, ktore prisli o dieta a placem a vazim si, ze mame aspon jedno. Ked sa milujeme, cakam ci sa nestane zazrak a manzel zmeni nazor... a zatil to neprichadza...

lypka
12. jan 2012

@katka116 a keby si mu povedala na rovinu nech nie je sebec a opýtala sa ho, či nechce aby si bola šťastná, či aj to si už skúšala?

katka116
autor
12. jan 2012

@tea333 to mas uplnu pravdu, ale neuveris, ja som ten organizator 🙂 tento tyzden sme boli na veceri, v marci a aprili ideme na predlzene vikendy do zahranicia - to som kupila rodinke ako vianocny darcek. Moj muz ide buduci vikend na chlapsku jazdu, to robieva pravidelne, takze nie je ani pod papucou 🙂

Baby nebudete mi verit, ale mne casto beha hlavou, ze tak sa tesim na tehulkovanie, ze by som najradsej isla do spermobanky. Ano viem, je to blbost, muza si vazim a je nam dobre, kazdy ma svoju rolu v rodine, ale ja sa bojim, ze uz to pred 40kou nepojde a uz nikdy nezazijem byt tehotna.

Viem, budem trpezliva a skusim to nespomenut kolko 3 mesiace staci? 🙂 neviem ci dlhsie vydrzim...

tea333
12. jan 2012

@katka116 skus to spominat iba vo svetlych chvilach, a vyzdvihovat vyhody 🙂

tea333
12. jan 2012

@katka116 ale podla toho co citam, bude problem taky, aky som ho opisala. tvoj muz ma akcnu zenu, ktora zvlada vsetko a on sa pri tebe ma neskutocne dobre. preto je mu tazke narusit tu svoju pohodu. ved ma vsetko...

katka116
autor
12. jan 2012

@lypka jasne toto som skusala a najma som mu hovorila, ze je to sebecke voci dcere a aj voci mne, lebo som uz starsia a unavenejsia... ako keby toto chcel mat pod kontrolou on. Vie ze si zariadim co chcem, ze ho minimalne zatazujeme nejakou organizaciou a ako keby toto chcel mat pod kontrolou on.

viete v novembri som mala pocit, ze som tehotna, tak som sa citila... povedala som mu to a on na to, ze dufa, ze z toho nic nebude...ale ked videl, ze mozno by z toho nieco mohlo byt tak cakal a pytal sa ci som si urobila test, dokoca mi jeden kupil sam. Vtedy som mala pocit, ze keby so bola tehotna, ze sa pocas tych 9tich mesiacov s tym uspokoji a dokonca aj potesi. Potom som dostala mrchu a videl, ze mam vlozku v ruke, tak pochopil a nic sa nepytal. Po tyzdni som sa rozplakala ze sa mi zda divne, ze sa nebavime o pocitoch a ze ma ani nepolutoval a ja som cely tyzden bola taka smutna, tak som sa nadievala... skrsla mi nadej, ze napriek tomu, ze sme sa nesnazili, mohlo mu nieco uniknut 🙂

Najhorsie je ked zena tuzi... a to teda moja velka pocta zienkam, ktore to trpezlivo skusaju nieklko rokov...

Viacere kamaratky hovorili, ze sa muzi branili tak 1-3 mesiace, ale rok? Vidim, ze tu niektore pisete,ze aj rok je normalny