Ahojte!
Tato moja diskusia je skor preto, aby sa mi mozno kusok ulavilo. Mam taky problem, teda ci je to vobec problem? Moj manzel bol vychovavany akoze v silnej krestanskej viere. A jeho rodicia zili u mojej svokry rodicov dlhe roky. Tym padom moj svokor tam nemal hlavne slovo lebo dcerenka posluchala rodicov. A mojho manzela riadne rozmaznali. Ked mi ma nieco pomoct s domacimi pracami je hned ohen na streche ale kedze mame doma novorodenca a starsiu dcerku tak obcas daco pomoze. Ale strasne okolo toho frfle a je strasne neprijemny a mna to velmi boli.Ked sme spolu chodili taky nebol. Pozname sa a sme spolu uz cez 8 rokov a 3 a pol r.sme manzelia. V rodine veli vlastne manzelova babka a tu poslucha moja svokra. Jej mama bola porodna babica...keby zila ma dnes okolo 100-ky...A radili nam mazat dieta bravcovou mastou aby nemalo exemiky. Prosila som, vyhrazala som sa, plakala a manzel ma odsunul ze takto sa to ma lebo jeho prababka bola porodna babica, ze i jeho mazali a ze exemiky nemali. Proste sanca mazat olivovym, ci mandlovym olejom u mna bola nulova...Tak sme mazali a aj tak sa jejn ieco vyhodilo na tvaricke a ako prislo tak i odislo. Ale ma akoby svetlejsie flaky na stehnach a zadku a vyodilo sa to vtedy ked sme mazali s mastou...Dnes uz mazem olejom...Syncek ma ani nie 2 mesiace a nedavno sa vyhodil na tvaricke...Sprvu to vyzeralo ako potnicky...Teraz neviem. A manzel mi vkuse vykrikuje a dost tak hnusne ze nemazala som bravcovou mastou ze je to exem a keby som mazala jak sa ma a ne olivovym olejom zeby to nemal. A pocuvam to vkuse den co den uz skoro 2 tyzdne. Ideme teraz do lekara tak uvidile co nam povie. Sme v zahranici, daleko od nich-ako svokra, jej mama, svokor...a namiesto jeho podpory dostavam len udery pod pas ze mala somto robit tak ako je to z jeho rodiny zauzivane akoby to bolo najlepsie a nic lepsie niet. Oni sa ako rodina aj dost posmeskuju z ludi, moju mamku odfajcili lebo je diabeticka, pred vami bavia miliusov a za vasim chrbtom vas ohovoria jak nikdy a ked sa poharkaju hned sa uzmieria ale ja aka nie som ked niekto do mna vkuse dzube, vkuse mu to mam pardonovat? Ma to uz nebavi...Tak mi to vycita akoby som mu ten exem urobila sama-ak to ovsem exem je- lebo som nerobila ako povedala prastara mater. Akoby tie ich zasay co sa ma co sa robi, co sa smie a nesmie akoby oni urcovali trend. Akoby nikto ini nevedel nic lepsie. A to ma serie ze tak je nauceny z rodiny ze proste mna aj moju rodinu vygumuje...A to som si myslela jaky super veriaci chalan. Alebo dnes vykrikoval mi s kosom ze je plny co som ho uz nezabalila-dodnes nepochopil co ho vychovali k lenivosti ze tie ruky ma na to aby robil i on- potom rano bolo druhe ex tempore s tym ze maly ma exem, lebo som nemazala bravcovou mastou a tretie bolo ze co som malej uz nedala davno papuce-mame ju kus pochoretu...Okrem toho plne kopjim maly pyta aj kazdu hodinu niekedy a dnes v noci sme sa nejako obaja nevyspali ale ked sa nevyspal naco si to vylieva na mne? Inac taky je ked je aj vyspaty aj keby sa cely byt ligotala bolo vsetko jak ma byt najde si nieco co nie je OK podla neho a hned to vytyka...A ja som taka ze si nenecham a hned do seba skocime, al uz velmi nechcem kvoli malej lebo a cez 2 rocky a nechcem aby viela ze sa hadame. Este on mi vycita co na neho blakam pred malou a pritom on kazdu hadku zacina on je ten co je agresor. V rodine otecpo nom vkuse tak blakal co som sa dozvedela, zevraj jeho otca jeho otcim v detstve tyral...neviem ci psychicky aj fyzicky ale asi oboje...A neviem ako ho inteligentne odfajcit bez hadky a hlavne ako bojovat proti tej svorke co vie vsetko najlepsie? Manzel je dost prchky a ja skor taka flegmaticka povaha. A dost ma to boli jak sa sprava a ked mu to poviem tak on ze si tonepamata...Po tej dnesnej hadke a vycitkach mi kludne o pol hodky z roboty zavola a jak vymeneny akoby sa nic nebolo stalo...Ja nechapem?! ☹
kedysi sa natieralo bravčovou masťou preto ,že sa nemalo čím iným natierať,aj mydlá robia ako kedysi z kostí,či z čoho sa to robilo,malého neolejuj,kúp si mlieko a natieraj ho mliekom,to neupcháva póry a to ako ti stále rozpráva ako u nich ,na rovinu mu povedz ,že si mal nájsť manželku bola jeho babka ,ale kedže tak nespravil hold smola ,ty si jeho žena a bude platiť to čo povieš ty a ak nie môže mu jeho oprdené trenky prať mamička a chodiť k mamičke aj na obedík a papuče malej vie obuť aj on ,má ruky ,toto mu nalož ,ignoruj hádky a to nadlho aj jeho ,musíš vydržať ak bude chcieť niečo začať napr. byť milý ,buď chladná a opýtaj sa ho či si už rozmyslel vaše fungovanie,jednoducho nastav mantinely,ktoré budú u vás fungovať a ešte niečo pokiaľ si ťa neváži ,vyhoď ho zo spálne
presne tak ako aristka vravi lebo este ste spolu malo rokov da sa vsetko zmenit a fungovat tak aby ste boli spokojni obaja,lenze musis byt fakt tvrda inak sa budes len trapit a nedopadne to dobre.
zda sa mi ze tuto temu som tu uz videla... namaz ho tiez bravcovou mastou... vraj ti nejaka babica odporucala, ze ludi oduci od lenivosti a ze podporuje (a nenici) rodinny zivot.... Ktovie ci by sa nad takymto cimsi pozastavil a zamyslel
@jarmilka1985 to isté mi napadlo, ako @katkaseiner , povedz mu, že drobca namažeš bravčovou masťou hneď po tom, čo sa ňou namaže on. či bude taký frajer natierať sa takou "gebuzinou". A či potom bude mať pocit, že tým chce mazať aj svoje dieťa. Ve´d už naozaj nie sme v roku 1950, aby se sa natierali nejakým šmalcom 😅 dieťatko udržujeme čistučké, voňavučké a nie smradlavé od masti. No mne to príde fakt divné. Drž sa svojho názoru 😉
@jarmilka1985 namaz muza bravcovou mastou...ako sa bude citit
no takeho cloveka si si dobrovolne vzala, takmer 5 rokov ste chodili... takze si vedela do coho ides...a suhlasila si s takym typom cloveka, s jeho pristupom... tak len sa s tym zmierit, aj ked podla mna to co pises, tak si vobec nerozumiete, nemate hlbsi vztah, nie ste si priatelmi... ja by som nedokazala zit v takom vztahu. Muz musi byt hlava rodiny, musi byt ten, kto nesie a prikryva zenu, ten, kto miluje svoju rodinu...
aj ja suhlasim, namaz ho bravcovou mastou po gebuli. Ze si pocula ze je to vyborne na lenivych protivnych chlapov 😉 Nedaj sa, urcite muz ma pomahat v domacnosti a rady starych bab si mozes vypocut ale zariad sa podla seba. Urcite by som dieta nepatlala brav. mastou. Babatka byvaju po tvaricke vyhadzane, aj ja som mala mladsieho, ale do tych 3-4 mesiacov sa to zvykne stratit. Ked sa ti nieco nezda, skoc ku koznej a uvidis. ale ja by som bola v klude, to prejde 😉
nie namaz,ale rovno ho tresni tou pixlou bravcovej masti po kotrbe,debila!!!!!!!!!niektory chlapi su fakt hovada,naco sa to zeni-nech sedi pri materi 😠 drzim ti palce,ale jednoznacne sa nedaj,kedisi,ludia nemali ani auta...chodili 100vky kilometrou pesi,posli ho peso,jooooj,toto nepochopim
@jarmilka1985 nebudem opakovat,co radili predomnou.ale urcite to chce asertivitu z tvojej strany. Skus si najst o tom nejaku literaturu (pripadne kurz) alebo o komunikacii. Mne sa paci kniha Pat jazykov lasky 😉 Hlavne vela trpezlivosti,nevzdavaj sa,ale nepoddavaj sa,bud silna. (Viem,lahsie sa to pise ako cini...) P.S. ako veriaci by nemal byt povercivy a niektore tieto zvyky s tym hranicia. Pripadne skuste i nejaky kurz pre manzelov,pozri rut,manzelaky al kana (s tym poslednym mam i osobnu skusenost,bola som tam ako dieta s rodicmi a vsimla som si na nich zmenu,aj na sebe.)
@monulienka1 presne si napisala to,co som mienila napisat aj ja 🙂
@maria117 ako dloho prosim ta trvaju tie pute? Raz som navrhla manzelsku poradnu a ma vysmial. Aj ked ta put pol roka pre nas neaktualna nakolko maleho plne kojim...a sme este aj v zahranici. Keby sa podarilo na SVK by som sla len ci ho ukecam. Mas nejake linky prosm ta na tu asertivitu? Dik a pekny dnik.
@jarmilka1985 moja mám pocit,že ty si pri tvojom mužovi až moc asertívna,to skôr jeho by si mala na ten kurz zapísať 😀
@aristka - asertivita nie je o hadkach, ani "bliakani" ani agresivite.
@jarmilka1985 nejake knihy o asertivite:
http://www.martinus.sk/?uItem=46061
http://www.martinus.sk/?uMod=list&uTyp=search&u...
@aristka Ale ono to je o tom ze ja si do neho vyletim takym sposobom jak on do mna. Ale zvacsa ak uz ma to doserie totalne a neraz som na neho zblacala az tak ze sa zhacil akoby sa zlakol...necakal to...ale to mam donekonecna na neho tak blbo blacat ako on na mna? Este ked to mala vidi? Alebo vyvolavat hadky hned ked sa mi nieco nepaci rovnakym sposobom ako on na mna ked pride a zacne frflat ze je tu bordel a mala sa len hraje tak jasne ze rozhadze...
@jarmilka1985 prave preto nechápem ,prečo ti píšu ,tebe o asertivite,keď niekto iný by sa jej mal venovať a duplovane ak je to kresťansky založený muž,teba odporúčam ako som hore povedala ,daj mantinely ,čo si k tebe má o čo nemá dovolovať a v prvom rade ,že ty si jeho žena a teba má počúvať,pretože on ťa nepočúva ,ale provokuje ...držkaj sa
@jarmilka1985 k asertivite som vygooglila napr toto:
http://sk.wikibooks.org/wiki/Asertivita alebo
http://noveja.webnode.sk/news/asertivita/ .
co sy tyka kurzov, Rut trva zvycajne od piatka poobedia do nedele obeda. byva viac krat do roka a sa mi zda,ze organizuju viacere spolocensta alebo aspon na rozlicnych miestach. http://nacocirkev.sk/rodina/-/journal_content/5...
Kana trva jeden tyzden, od nedele do soboty, cez letne prazdniny (1x za rok) blizsie info http://www.chemin-neuf.sk/kana organizuju vo viacerych statoch - ja viem o cesku, francuzsku (odtial je "povodom" komunita) ale su aj v dalsich. pre viac info mozes vyuzit kontakt uvedeny na konci prihlasky. (ak by ste chceli ist toto leto,myslim si ze by sa to dalo zariadit,aj ked kojis, zazila som aj take pripady. idealne(nie nevyhnutne) by vsak bolo, ak by si si mohla so sebou vziat nejaku "opatrovatelku" - babku/tetu/sestru/sesternicu ale stale je i moznost, ze sa ti o babo postara niekto od nich /pri takych malych detoch je vzdy len jedna opatrovatelka na jedno dieta/ a donasala by ti ho na kojenie.) zn.vsetko sa da,ked sa chce al kde je vola, tam je cesta
nieco podobne je i http://www.mstretnutia.sk/ ale pre tento rok uz maju obsadene terminy a prihlasit sa da uz len ako nahradnici
chudatko @jarmilka1985 tak to mas velmi tazke !!!! ☹ radit ti nejdem, hadam ich tu mas uz neurekom, len ti chcem povedat, ze ti drzim palce, aby ste to cim skor vyriesili, aj ked to lahke vobec nebude ☹ drz sa !!!!
@aristka napisala:
"prave preto nechápem ,prečo ti píšu ,tebe o asertivite,keď niekto iný by sa jej mal venovať a duplovane ak je to kresťansky založený muž,teba odporúčam ako som hore povedala ,daj mantinely ,"
Tak asi si nestudovala az tak velmi, ked nevies, ze asertivita je prave o tych mantineloch a nie o bliakani ako predvadza
@jarmilka1985 .
Ale v podstate je mi to jedno, co si ty aristka myslis alebo co si studovala ci nestudovala, chcela som pomoct pisatelke sa zorientovat literaturou. Nekultivovane spravanie vyvolava len nekultivovanu reakciu. Nikdy nezmeni clovek toho druheho, moze zmenit len seba a nasledne svojim spravanim ovplyvnit toho druheho. Tymto v teme koncim.
@jarmilka1985 ahoj,mam pocit ze je toho na teba nejako pri vela,a nikto na tvojej strane.synacik drzi s rodicmi,to je vychovou,to len tak lahko uz nezmenis,jedine si buchnut po stole a povedat si pravidla ako si to ty predstavujes.Sme v 21.storoci a nikto ti nema pravo rozpravat ako mas vychovat a chovat sa k svojim detom.Nenechaj si skakat po hlave.Kazdy sa v zivote s niecim podobnym stretneme ze svokrovci mudruju,ja by som to riesila asi tak ,ze ignoracia je najucinnejsia metoda a zaroven si povedat : bude to tak ako ja poviem,su to moje deti a ty si moj manzel mas drzat so mnou.Aspon ja to tak riesim