S priatelom sme cez 3 roky spolu, ja idem na VŠ do iného mesta ako on pracuje, cize nemame ako byvat spolu, nechcem aby on isiel za pracou do mesta kde budem ja studovat, kedze sama tam ostat nechcem a je to iba 3 rocny odbor, za ten cas sa moze vybudovat doma, rozmyslala som, ze by som neskor sla externe (aj ked moc sa mi skolu natahovat nechce) a robila ju z mesta kde chceme ostat obaja, popri tom pracovala, iné vychodisko nevidím, lenze ked som aj navrhla toto, on platit najom nebude, ze on sa chce uz budovat, posuvat dalej, platit si radsej svoje, reku ok, chapem, ale co my? Povedal ze nevie, chce kupit byt a prenajimat ho, nejaku garzonku napr, podporujem ho, ale stále, co my? Dokedy budeme takto fungovat? Nechce sa mi cakat kým skoncim skolu, vztah na dialku nam nikdy moc nesiel a vzdy to narobilo viac skody, vraj by vzal este jeden byt, a v nom by sme mohli bývat my, ale to mi nepride take realne dostat 2 hypotéky, ci je to reálne? Chcem uz posunut nas vztah dalej, nechcem o 6 rokov zistit ze s tym clovekom neviem zit v jednej domacnosti a prist o 6 rokov zivota, opustit ho iba kvoli tomu ze teraz nemozme byt spolu urcite nechcem, chcelo by to iba nejake realne riesenie, vedeli by ste mi nejako poradit?
@terezka1947 myslim si, ze cloveka lepsie spoznas ked s nim zijes, vidis ako funguje, aky vztah ma k domacnosti, ano myslim si ze nam to zachrani vztah, boli sme od seba dost dlho, dost nam to dalo ale aj dost vzalo
Nemyslím si. To by nebolo toľko rozvodov,lebo väčšina býva spolu už pár rokov pred svadbou. Alebo k svadbe ani nedojdu,lebo načo.
S manželom sme rok iba randili,po roku sa vzali. A sme spolu cez 13r.
Keď človeka chces spoznať,spoznala ho. A druhá vec,ty ešte chces študovať.
Načo tlačis na pílu?
Studuj,buduj si buducnost. Neznamená,že nemáte takto budúcnosť. Život je aj o trpezlivosti. A tolerancii. Nič vám neujde.
Toto by som povedala vlastnému dieťaťu.
Rob,čo uznas za vhodné.
@terezka1947 dakujem za nazor, ale aj tak som za to bývanie, to ze vy ste spolu nezili pred svadbou a vyslo vam to je fajn, ale pravda je taka, ze viac rozvodovosti je prave kvoli tomu, ze jeden druheho poriadne nepoznal, az poton zistil co je zac a brat sa po roku je podla mna viac nez odvazne, viac ako byvat spolu ..
Taktiez som nepochopila reci o trpezlivosti, a o tom zs mi nic neujde od niekoho kto sa bral po roku randenia...
A nestaci ti, ze si teraz po 3 rokoch zistila, ze on chce sebe kupit byt a sam si gazdovat celkovo?
Chodite spolu tri roky, co z tohto mate vydiskutovane:
- spolocna nehnutelnost?
- manzelstvo?
- deti?
- spolocne hospodarenie?
Vies minimalne majetkovo riesi veci "za seba", ako keby s tebou ani nepocital...
3 roky chodenia su dost - my sme uz boli manzelia, mali vlastny byt...
@zmrzlinka2021 tak ale ja ho chapem, vsetko ide hore, on nestuduje cize cim skor nieco kupi tym lepsie, ja som student, nemam prijem nemozem ist do toho s ním, ale nebudem ho kvoli tomu brzdit, zase on nie je taky ze nahrabe vsetko pre seba, casom ked budem pracovat by sme chceli dom, no ak by sme spolu samozrejme ostali, do toho by sme isli spolu, deti a svadbu a take veci mame odkomunikované, a ano 3 roky je dost, aj na svadbu, ale sme pomerne mladí, preto este svadbu neriesime, hlavne ked sme este nemali moznost spolu bývať
@zmrzlinka2021 blli ste manzelia, mali svoj byt, ale tipujem ze ty si vtedy uz nestudovala
Vsak nech kupi byt a mozete tam byvat spolu (v case ked nebudes mat skolu + vikendy).
Ja som sa vydavala tesne po skole. Hypoteku si bral len vtedy priatel, pricom ako vlastnikov dal nas oboch. Cize ja som bola bez eura, chudobna ako mys, ale uz mi patrila polovica nehnutelnosti, pričom uver som nemala ziadny. Nasledne sme sa brali. Hypo uz daavno splatena.
Cize to, ze studujes, neznamena, ze nemozes byt na liste vlastnictva.
Tiez to ze si studentka neznamena, ze nemozes byt aj manzelka.
Vsetko je to skor o tom, ci mam istotu, ze idem do takychto vaznych rozhodnuti s danou osobou, alebo "pre istotu" nie.
tak chceš s ním bývať, ale nechceš, aby sa presťahoval do mesta, kde budeš študovať, ale vzťah na diaľku tiež nie... no dievča zlaté, najprv si uvedom, čo vlastne chceš.
- kľudne môžete fungovať čiastočne na diaľku - cez týždeň on bude pracovať, ty študovať, na víkend prídeš k nemu, prípadne vybehneš za ním aj v dni, kedy nebudeš mať školu, prázdniny, dovolenky...
- kľudne sa môže na tie tri roky presťahovať do mesta, kde budeš študovať a môže pracovať tam, za tri roky sa môže všeličo zmeniť a rozhodnete sa zostať, alebo spolu pôjdete inde.
- ešte by mohli kvôli tebe školu presťahovať do mesta, kde ti to vyhovuje a kde máš frajera, aby ste sa nemuseli vy dvaja prispôsobovať...
jedna z dôležitých vecí pre spoločný život je aj zdolávanie rôznych prekážok - pred vami stojí prvá a pomerne jednoduchá. Ak si s ňou neporadíte, tak asi nie je o čom.
@zmrzlinka2021 mne pride normalne, ze byt je toho, kto ho zaplati. Ono laska je pekne vec, ale dnesnej rozvodovosti by som ja chlapovi nedarovala pol bytu len preto, ze sa dnes milujeme. To by som musela byt inak naivna. Nech si kazdy kupi svoje.
@stanulienkat Ale ved ona nepise, ze on ma hotovost a ide kupit byt, pravdepodobne bude brat uver. My sme to tak tiez mali. Manzel, vtedy priatel ma dal na list vlastnictva a on bral cely uver.
@zmrzlinka2021 mňa by zaujímalo, či by si aj ty takto ochotne darovala polovicu nehnuteľnosti zo svojho 😀 ja osobne ako matka by som toto nikdy nedovolila. Ani darovať, ani prijať takýto dar. Ja som zástancom toho, že tak ako auto, tak aj nehnuteľnosť má mať len jedného vlastníka.
@stanulienkat presne. V tomto prípade to má ona jednoduché - keby sa niečo zomlelo, tak prišla k polovici bytu / slušnej sume peňazí ako slepé kura k zrnu. On nie len že zaplatil byt, ale ešte z neho bude musieť znova zaplatiť "odchodné" ...
vsak ked jemu daju hypoteku, nech kludne kupi byt a byva tam on + aj ty ked nebudes mat skolu, pripadne ked budes na externom.. ty si peniaze setri a o par rokov ked budete chciet rodinu kupite nieco vacsie spolu, priatel tento byt bud preda alebo si ho necha a prenajme...
ak by ste sa rozisli, nikto nic nestrati, nevidim celkom kde je problem
a prepac, znies celkom vyspelo, ale nechapem co ocakavas od priatela, pretoze on zaraba a podla toho co pises je schopny si kupit byt sam... ty prijem nemas a najblizsich par rokov ani mat nebudes, takze je sice pekne ze chces s nim nieco spolocne do buducna, ale momentalne sa na tom nevies spolupodielat a teda je naivne mysliet si, ze kupite byt hned spolu, respektive ocakavat od neho ze bude platit najom ked nemusi
@stanulienkat presne tak, tiez by som to nespravila a necakam to ani od neho, hlavne ak nie sme zobratí, a nevezmeme s alogicky kym si nevyskusame spolocné nazívanie
ved sa teda vezmite nie? vsetko bude jednoduchsie co sa vybavovaciek tyka
Véd nech si kúpi byt a spláca a keď budeš bývať u neho budete sa deliť o náklady. Nie hypo tu. Nech si platí sám. A keď do študuješ a zistíte že chcete ostať spolu žiť tak sa zoberte a kúpte si spolu niečo väčšie co bude vaše. Ja osobne by som do spoločnej nehnuteľnosti nešla s priateľom. A vôbec ani do spoločného žitia bez toho aby sme mali spolu prebrane hospodárenie, deti starostlivosť o ne atď. Plus teda ak by som túžila po manželstve tak by som neplanovala dieťa len s priateľom.
@sissy27 a vam je co? Preco by mal rozbehnutu karieru nechat tak a ist od znova niekam kde neostane? A po 3 rokoch zasa odznovu? Nie dakujem, to od neho nechcem, netoci sa cely svet iba o mne, mozno okolo vas áno, pytala som sa slusne a normalne a neviem co je na tom, ze jednoducho nam vztah na dialku nevyhovuje ale chcem vystudovat nieco co ma bavi co sa bohuzial neda studovat v mojom meste a tak hladam riesenia, este nieco?
@zuzuliennka1 chceli by sme predtym spolu byvat, vyskusat si to, nie do toho takto skocit, aj keby sme sa vzali, stale by som musela dostudovat v inom meste
a ked vam to byvanie/skuska “nevyjde”, tak co potom?
@azzflo neviem co je naivne na tom, ze s nim pocitam do buducna, a necakam ze hned kupime byt spolu, jasne ze sa to neda ked studujem, bohuzial :/ a chapem ze nechce platit nájom
@zuzuliennka1 tak lepsie to zistit takto nez v manzelstve nie? Potom by sme isli kazdy svojou cestou
no moja zlatá, mne práveže nie je nič, len sa pozerám na veci racionálne 😀
Ľudia nie sú stromy vrastené do zeme. Bežne sa sťahujú, menia prácu, aj viackrát za život. Ak je taký úžasný v tom čo robí, tak tú kariéru rozbehne aj v inom meste a potom si úspešný biznis presunie do iného mesta. Alebo sa mu zapáči a zostane. No ale ok, ak teda toto nechceš, tak potom musíš ustúpiť a prežiť tie tri roky vo vzťahu na diaľku. Aj keď predpokladám, že obaja zostávate na SVK, tak to nie je viac ako 4-5 hodín cesty jedným smerom, viete spolu tráviť dosť času.
koľko máš rokov? 19? neuveriteľná arogancia ide z tvojich príspevkov. žiadaš o radu, ale pritom ty vieš všetko najlepšie 🙄
aha takze vy spolu neratate, proste tovar na skusku, potom adie.
a take ze pracovat na vztahu? zdolat prekazky? nic?
a ked aj skuska vyjde, hura svadba, pride vacsia skuska, dieta, potom co?
my sme sa s manzelom brali bez spolocneho byvania, poznali sme sa 5 rokov, tiez sme nebyvali v rovnakom meste, vzali sme sa, mala som 2 roky do skoncenia skoly, takze som vydata este studovala, a tu sme, zvladli sme prekazky, vieme komunikovat, mame dieta.
Kazdy vikend sa vidiet. Vydat sa popri skole. Ist externe ako pises. Su sposoby a trpezlivost je cnost.
Ano mohlo by to byt tak ze vezme hypoteku na byt kde budeme byvat spolu, lenze on chce skor byt prenajimat, a v dalsom by sme byvali spolu, len to ma zaujimalo, ci to je realne ze dostane 2 uvery?
@zuzuliennka1 ved skuska a spolocne byvanie ti ma potvrdit, ci spolu ostanete, alebo nie. Na to to je. Ked im to nebude v spolocnej domacnosti fungovat, tak ano- adieu.
Baby...Praveze mlada ma dost realne predstavy o zivote,vobec sa mi nezda arogantna. Keby viac mamiciek tak rozmyslalo, kym vhupnu do manzelstva s prvym debilom.
Myslia,že spoločným bývaním zachránia vzťah?že zistis o priateľovi všetko,že automaticky ti to vyrieši budúcnosť?
Dostuduj,pracuj na sebe,priateľ nech na sebe pracuje tiež. 3r viete snáď vydržať aj bez spoločného bývania
A pokiaľ máte byť spolu,máte sa skutočne radi,tie 3r vám nijak neublížia,práve naopak.
Aj takéto roky "odlúčenia" vedia posunúť vzťah. A sú dobrou skúškou do manželstva. Možno lepšou ako to spoločné bývanie