Ako mám pomôcť sestre?

27. jún 2021

Ahojte zacinam sa o moju sestru vazne báť a uz neviem ako jej mam pomôcť. Neustale len place ze ma hrozny zivot ked sa jej opytam preco co sa deje preco si mysli ze ma hrozny zivot povue len ze nema preco zit ze kazdy o nej hovori ze je len sklamanie. Raz jej to povedala nevlastna mama ale povedala iba ze by sa mala viac snazit a ucit sa inak nic nedosiahne ze by na vsetko nemala tak kaslat. Ma 19 a nema chut do zivota vkuse hovorí ze preco nemoze byt mrtva a ze chce zomiet. Uz neviem co robit nema ziadne problémy akurat ze sa zle uci ale to asi z toho ze nema chut do zivita. Je pravda ze nema moc kamaratov a ani chalana ale pokial viem nie je sikanovana ani nic podobne. Prosim o nejake rady co jej povedat alebo ako sa k nej chovať velmi sa o nu bojim.

kitycat
27. jún 2021

Byvas so sestrou alebo byva u tej macochy? Vezmi ju k sebe...?

annamalaga
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
annamalaga
27. jún 2021

Skús sestru zobrať niekde preč na výlet a tak a porozprávať sa s ňou.

thereisabear
27. jún 2021

Podľa mňa, toto už je na návštevu odborníka 🤷 Keď v mozgu nefunguje "chémia", tak jej môžeš hovoriť hocičo... Aj keď samozrejme je super, že si tu pre ňu.

jana_eyre_2
27. jún 2021

A ty si od nej mladšia alebo staršia? V každom prípade - uisťuj ju, že ty ju veľmi ľúbiš a potrebuješ, že je pre teba dôležitá a si jej kamarátka.. tak isto jej v rozhovore navrhni, že s ňou zajdes k odborníkovi ktorý by jej mohol tieto stavy zvládnuť.. nie je to žiadna hanba, pociťovať takýto smútok.. ale aby mala plnohodnotný život, musí sa s ním popasovať.. uisti ju, že jej s tým pomôžeš..

autor
27. jún 2021

@kitycat ano byvam s nou

autor
27. jún 2021

@jana_eyre_2 som mladsia a ja som mala vzdy pocit ze sme ako najlepsie kamaratky. A popravde okrem nej tiez moc kamaratov nemam ale ona mi staci a som s nou stastna ale ona to tak asi nema.

anjelicek26
27. jún 2021

Depresie nepotrebuju ziadnu zamienku a ani vazny dovod... proste je to stav mysle, s takeho niecoho sa clovek bez liekov a pomoci odbornika malokedy vyhrabe. Popros rodicov, nech sa s nou porozpravaju, aj ty na nu apeluj, nech zajde za psychologom sa o tom porozpravat.. ty to nemas ako zmenit.

jeennyv
27. jún 2021

Ja som po smrti v rodine mala take obdobie neberiem lieky ani nic, nemusi mat depresiu, ze depresiu, podla mna preziva nieco tazko a to je len vrchol, pochybujem , ze je to len kvoli vzdelaniu, mozno ma ovela zavaznejsi problem…a to ju len dotuklo..ma kolko 19, 20 bez priatela, partnera, nema vela kamaratov toto ju mozno trapi nema sa s kym s vecami vyrovnovat atd…vela sa s nou rozpravaj vypocuj chodte mozno na vylet mimo dom, zistis co sa deje

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andreatytler
28. jún 2021

Podla mna ma depresiu. Vobec nepotrebuje mat ziadny vazny dovod. Pocit smutku, nicotnosti, bezmocnosti pride na cloveka bez zjavneho dovodu. Ak clovek zacne rozpravat o smrti, tak je to uz vazne. Robis velmi dobre ze sa jej snazis pomoct. Ona tu pomoct velmi potrebuje.
Zacni od rodicov. Vedia rodicia ze hovori ze chce umriet? Chapem ze macocha jej dohovara aby sa viac snazila ale myslim ze to robi situaciu este horsou.
Mozes poziadat sestru aby isla k lekarovi (psychologovi). Ak ona nebude chciet ist, zajdi ty sama a porozpravaj sa s nim ako sestre pomoct.

mamanadruhuu
28. jún 2021

No, skúste spoločne navštíviť psychológa,.. Ty v nej oporu máš, ona v tebe nie, skús ju chytiť za ruku a porozprávať sa, spravte si spoločný výlet mate predsa jedna druhu... Joj, škoda že je na mam sestru :( ani brata :( mne ostala iba mama

autor
28. jún 2021

@andreatytler otec o tom nevie ale je na nu fakt mily mame uzasneho otca. Mame aj brata mozno aj v tom je ten problem ze on je najmladsi a dovoluje si do nas ako keby je uz dospely a moze vswtko. Mna tiez obcas vytaca je jednoducho na vsetkych neprijemny kedze je asi uz v buperte tak je obcas fakt na nevydrzanie

autor
28. jún 2021

@beata_k ani jeden o tom nevie s ocom sa rozpravame a je na nas velmi mily ale moja sestra sa mu jednoducho nedokaze tak otvorit aby to povedala no a macocha s tou moc dobre nevychadzame

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andreatytler
28. jún 2021

To je dobre ze mate s otcom dobry vztah. Skus sa so sestrou porozpravat. Povedz jej ako sa o nu bojis a ako sa trapis, ked ju vidis smutnu a ze by si jej chcela pomoct a urcite aj otec by jej chcel pomoct a skuste za nim ist obe a vtedy mu mozno nieco povie. Hlavne tu cast kde vravi ze by chcela umriet. Poziadajte otca aby s nou isiel k psychologovi. Oni vedia ludom skvele pomoct. Niekedy sa staci len vyrozpravat a niekedy ma clovek chory mozog, lebo ma hladiny latok v tele v nerovnovahe a to sposobuje ze sa citi neustale smutny a k nicomu. To je depresia a na to sa predpisu lieky a clovek sa citi hned lepsie... je to ako ked mas chory zaludok a citis sa lepsie po liekoch... len v tomto pripade je chory mozog. Ale ja neviem co konkretne je pripad tvojej sestry, len som chcela vysvetlit, ze navsteva doktora vie velmi dobre pomoct.
Myslim ze brat (akokolvek neprijemny a drzi) nebude pricina problemu.