Ako mám podať žiadosť o výživné?

evelusenka
27. sep 2010

dobry vecer! som slobodna mamicka, zijem u svojich rodicov aj z dcerkou 2 rocnou. chcela by som podat ziadost o vyzivne. ako mam postupovat? mozem si aj pytat spätne vyzivne. otec dietata je zivnostnik ktory ma 60% dan. zarobi celkom slusne. vyhraza sa mi ze ak podam o vyzivne ze dostanem len tu najmensu taxu vyzivneha. chcem sa spytat ci ma pravdu? a bude mat ake prave sa stretavat s dcerkou? prosim pomozte mi

dadulka271
28. sep 2010

ahoj ked chces podat ziadost o vyzivne musis ist najskor na socialku tam spisete ziadost na sud ohladom urcenia vyzivneho na socialke sa ta opytaju ze kolko asi by si chcela papiere potom posli na sud a budes len cakat kym ti pride predvolanie na sud ale aj tvojmu byvalemu pride tiez predvolanie takze sa tam stretnete sudkyna precita tu ziadost co sa spysala na socialke a spyta sa byvaleho ci suhlasi zo sumov aku si udala ti ak nebude suhlasit tak sud mu sam urci kolko bude platit ale ak chces podat o tu ziadost vyzivneho tak otec dietata musi byt zapisany v rodnom liste ze je otec potom po sude by ti mal vyplatit aj zameskane peniaze co ti doteraz od narodenia neplatil a to mu sud da naraz aby ti to zaplatil alebo po splatkach lenze ak bude otec dietata zapisany v tom rodnom liste a bude ti platit vyzivne tak ma narok na dieta ale len navstevovat v tvojej pritomnosti

ibabejatka
29. sep 2010

Ja som kontaktovala koliznu pracovnicku na soc. odbore na Urade prace. Kedze na sud podava ziadost soc. odbor, neplatis za to nic. Mne tato pani pomohla so vsetkym, so stanovenim vysky vyzivneho, s postupom atd. Urcite sa obrat na nich, vedia co v takom pripade robit.

tilda
3. okt 2010

ahojte,
prosim vas, ked mam 4mes dcerku, je mozne ze moj ex dostane malu na nejake hodiny aj bez mojej pritomnosti? on to velmi chce, ale ja odmietam... kolko krat do tyzdna je normalne stretavanie otca s takymto malym dietatkom? dik moc

matka_092
23. júl 2014

Ahojte chcem sa opitat kam treba ist na socialku.Som slobodna a moj expartner mi odmieta platit na nasu dceru

zdenkanikolka
23. júl 2014

Ziadost sa uz po novom nepodava na socialke,ale priamo na sude.Socialka Vam iba da tlacivo,ktore si vyplnite a osobne odovzdate na sude.Odtial Vam pride potom list,ake doklady si treba pripravit k sudnemu procesu(blocky,vydavky na dieta,domacnost,prijem...).Mate narok ziadat aj o spätne vyzivne.A vobec neberte na vedomie vyhrazky Vasho byvaleho-vobec nemusite dostat najnizsie vyzivne,o vsetkom rozhoduje sud.Ten si bude zistovat jeho prijem.Nedajte sa-stojte si tvrdo za svojim a bojujte o to,co dcerke pravom patri.Je tootec-tak nech sa stara.Drzim palce a zasielam pevne nervy 🙂

fatima2581
16. júl 2015

Dobry den potrebovala by som odvas pomoc ako mam napisat ziadost o v zivne ak ho jej otec vobec neplati a nema ziaden zaujem o maloletu .maloleta ma uz 7 rokou vie mi niekto pomoct co vsetko k tomu treba a m s kosic .Dakujem .

stanicca
28. nov 2015

Dobrý večer, chcela by som Vás poprosiť o radu lebo som už zúfalá a moc sa neviem v tomto pohybovať. S otcom mojej dcérky som sa rozišla, odsťahovala som sa od neho a bývam pri rodičoch aj s malou. Chcem požiadať o výživné, ale neviem ako a na koho sa mám obrátiť. On mi začal robiť problémy a podal na striedavú starostlivosť. Môže súd rozhodnúť že pridelia striadavú starostlivosť? Čo sa tam posudzuje všetko? Ja s tým nesúhlasím, ale mám strach. Posudzuje sa tam aj príjem? Pretože ja mám prácu len na polovičný úväzok a bojím sa aby toto nezávažilo. Prosím poradte mi čo robiť, lebo som zúfalá

draik
28. nov 2015

Zájdite na ÚPSVAR (kuratelu), pomôžu Vám spísať návrh na súd, prípadne angažujte niekoho zbehlého alternatívne právnika, ak si na to netrúfate sama. Čo sa týka striedavky, na základe Vami poskytnutých kusých informácií sa nedá povedať, či áno alebo nie. Príjem sa neposudzuje, ale posuszuje sa doterjaší kontakt, starostlivosť, vzdialenosť bydliska dieťaťa a druhého rodiča atď..
P.S. Je tu o tom popísaného kopa. Ak už sa chcete pýtať, tak založte vlastné vlákno a hlavne ako diskusiu, inak je možné pridať odpoveď len raz.

lindaakay
11. máj 2016

Ahojte,chcem sa opytat... ja zijem s partnerom ale spolu uz niesme,on ma tri roky psychicky tyra,vyhraza sa mi ze ma oberie o deti a ja len trpim a bojim sa ... s policajtmi je jedna ruka,urobil zo mna psychopata a ja nezmozem nic ... myslite ze mozem aj ja poziadat o vyxivne aj ked zijem u neho?robila som 4 mesiace na polovicnom a musela som dat vypoved kedze maleho mi nevzali do skolky,a dostavam na dve deti rodine neakych 42euro... neviem co mam robit poradte dakujem😢

cacianka
13. máj 2016

lindaakay - prihlás sa tu na MK do skupiny právne poradenstvo, tam nájdeš veľa príbehov ale aj rád, postupov, môžeš si vyhľadať z toho právneho odbor pre deti, aby si nemusela čítať napr. o práci, majetko ch a pod, iba o deťoch.alebo si založíš svoju vlastnú TÉMU a nie OTázku, lebo tu ti nikto viac nenapíše a nedoplní čo sa pozabudlo, dá sa IBA raz ! v téme môžeš diskutovať dosť a dopĺňať, postupovať ako treba.

viol1988
9. mar 2017

Dobrý deň. Prosím o radu. Ide o alimenty.
Môj bývali partner neplatí na malú už 8mes ale je uznaný otcovstvo. Len ešte sme nemali súdne konanie čo sa týka alimentov.
Ale už na súde bola a iní mi povedali aby som napísala žiadosť o alimentov a podala na súd. Ale keďže ja to neviem ako napísať.
Šajnu nemám ako to urobiť. Prosím vás babi poraďte ako by ste napísali žiadosť na súd kvôli alimentov. Vopred ďakujem a pekný deň vám prajem.

draik
9. mar 2017

@viol1988
Na nete je kopa vzorov, možno tiež pomôžu pracovníci Upsvar. Inou možnosťou je osloviť právnika.

viol1988
14. mar 2017

Dobrý. Ďakujem za odpoveď. A ešte taká malá otázočka. Mám nárok na advokáta ktorý by nechcel odomna zvýšenú ceny?

draik
14. mar 2017

@viol1988
Spôsob určenia odmeny za právne služby určuje vyhláška.

dominika1996
30. aug 2018

moj ex sa chce sudit so mnou o maleho neboli sme spolu zobraty a rok mna podvadal a byva teraz u nej ona ma dieta myslite ze ma narok na maleho mali je viac viazany na mna ??

kkuboo
3. dec 2018

Zdravim. Potreboval by som info ci mozem ja ako slobodny otec podat ziadost o vyzivne pre matku mojho dieteta. ( moju ex).

cacianka
3. dec 2018

@kkuboo zaregistruj sa za sekundu v téme Právne poradenstvo, prípadne Rozvody a súdy. tam si na vyše 400 stranách vieš prečítať mrte diskusií ako na výživné, aj ako ho žiadať. samozrejme môžeš aj od exky, ale tí ktorí ti môžu poradiť , potrebujú trochu viac info , aby podľa toho vedeli poradiť.
založ si tému- diskusiu, nie len otázku. v Otázke sa ti dá napísať iba jedna odpoved, nedá sa doplniť ani pýtať na niečo vynechané. v diskusii /téme múžete písať do aleluja.
a nie je dobré v jednej založenej téme dávať svoje , lepiť sa len tak k niekomu s iným problémom. uvidíš ked si prečítaš, že nájdeš veľa rád a postupov