Neviem lepsie dat nadpis, ale situacia v skratke - ich krstni rodicia su na pokraji rozvodu. Chlapovi total preplo, po 10 rokoch manzelstva sa uplne odstrihol od nas vsetkych, odmieta sa s nami stretavat. Ked pride na navstevu krstna mama mojich deti spolu s dietatom (to je este malicke a situaciu nevnima), tak sa moje deti (10 a 6 rokov) zacinaju coraz castejsie pytat, ze preco neprišiel aj krstny otec. Oni ho maju velmi radi, vzdy sa s nimi blaznil a teraz zrazu sa nechce vobec s nami stretavat, ani nic s nami mat. Deti ho uz nevideli viac ako rok,napriek tomu sa na neho stale pytaju, nezabudli. Rozvod zatial neprebehol, ani neviem, ci uz si podali ziadost, nechcem do toho rypat. Povedala som detom, ze si uz krstni nerozumeju, ze sa vela hadaju, tak preto on k nam nechodi. Ale deti sa ma hned pytali, ze ci ich uz nema rad a ze co mu oni spravili. Fakt neviem, co im povedat ☹ kazda rada dobra. Ďakujem. Krstny otec sam (bez krstnej) k nam nepride - nekomunikuje s nami, cize navsteva kazdy zvlast nie je riesenie.
Ja by som im nič nehovorila, max že krstný s krstnou sú pohadani. Keď sa rozvedu, tak by som povedala že sa rozvádzajú a že už spolu nebudú žiť. Zdôrazniť že obaja ich stala veľmi ľúbia, ale oni dvaja sa už neľúbia. Myslím že 10 a 6 ročně deti to už zvládnu pochopiť bez okolkov.
a naco si detom vesala na nos, ze si krsni nerozumeju a hadaju sa? Ked ani poriadne nevies ako to u nich doma je a funguje.
Sama nevies poriadne co je vo veci, a detom balamutis hlavy.
Mala si maximalne povedat, ze krsny nemohol prist a bodka.
A az ked by k rozvodu doslo, tak im to povedat, ze sa krsni dohodli, ze bude byvat kazdy sam, ale obaja ich maju velmi radi, bez ohladu nato kde kto byva.
10 ročný nechápe? no taaak 😉
@elanor to ze krstny nemohol prist som povedala uz velmi casto. Ale deti nie su sproste. S krstnou sa vidia minimalne raz do mesiaca, niekedy aj castejsie. Predtym pravidelne chodil aj krstny. A teraz zrazu uz viac ako rok im hovoriť, ze mu do toho nieco prislo? Ze zakazdym mal nieco surne a neodkladne? Uz mi to nezozrali, pytali sa, ze preco neprisiel, ved ani minule nebol, ani predtym atd... Naposledy teraz cez Vianoce a zase sa pytali, ze preco aj on neprisiel.
Pravdu? Ako sama vravíš, deti nie sú sprosté.
Stáva sa že sa ludia rozkmotria a prestanú priateliť, a je možné že sa to raz zmení.
tak si ich mala poslat za krsnou, nech vysvetluje.
Nemiesala by som sa toho, ked neviem sa deje.
Alebo si sa mala najprv s nou dohodnut, aku verziu pustite pred deckami do sveta.
Ale "nevymyslat" si svoju verziu, a teraz od "radosti" nevies kam z konopi.
podla mna zbytocne strasne riesis, 6 a 10 rocným detom sa vysvetluju bezne zivotne situacie za chodu. krstny otec neprisiel, lebo sa rozhodol neprist, rozvadzaju sa. uz spolu nebudu manzelia. ved 10 rocne dieta je velke,... prepac ale tato mi pride uplne zbytocna
Deti nie su uplne malicke, da sa im vysvetlit, ze krstny nepride, lebo proste v zivote to tak chodi, ze sa ludia rozchadzaju, rozvadzaju. Ludia sa pocas zivota menia a krstny sa teraz rozhodol žiť inak (Pozor! Nehodnotiť krstného ani jeho rozhodnutie). Ale, to, ze k nim krstny otec nechodi s nimi (detmi) vobec nesuvisi. Povedz, ze ti to je luto, ale nemas to ako ovplyvnit.
Tvoriť pre deti akúkolvek "verziu" sa mi zdá voči nim neúctivé. Vysvetliť situáciu, nehodnotiť a nesúdiť jednotlivé osoby.
@katkine_terapie dakujem, toto je pekne povedane, nieco v tomto zmysle pouzijem, ked sa zase spytaju
Podľa mňa zbytočne zveličuješ celú situáciu, to nie je rozvod rodičov, žeby sa ich to až tak citovo dotklo. Takým veľkým deťom to treba povedať priamo a narovinu, nechodiť zbytočne okolo horúcej kaše. Toto by som fakt neriešila, takéto veci sa u nás vždy v rodine hovorili priamo a nahlas.
To akoze si myslis, ze 10 a 6 rocne dieta nechape a nevie co je rozchod/rozvod? Normalne im pojedz pravdivo co je vo veci. bez prikraslovania a klamstiev. Alebo nech im to pri najblizsej navsteve vysvetli krstna. Ta je v tom najpoverenejsia osoba,. kedze sa to tyka hlavne jej a jej (este)manzela.
A si si úplne istá,že krstný by sa naozaj s nimi nechcel stretávať?Povedal (napísal)ti on priamo?Či len on nevie,že sa môže naďalej s nimi stretávať,len sa bojí,bo asi ste(dedukujem z toho,že píšeš,že krstná ku vám chodí)rodina krstnej?
Ja mám krstniatko,lenže je to syn ex-svagra(exovho brata),ja som sa snažila s ním stretávať,vypisovala som aj jeho mamine(on vtedy nemal ešte mobil a ak už ho teraz aj má,tak mi ho nik nedá),ale mne nakoniec ex-svagor napísal,že si neželá,aby som sa s malým stretávala!A vieš prečo?Bo môj ex dotrepal jeho milenku (ešte sme neboli rozvedení),tak aby vraj malý nemal problémy s tým kto je jeho krstná!Malý vtedy mal 5 rokov a veľmi dobre vedel,že ja som jeho krstná...a ja hoci by som sa s ním naďalej rada stretávala,tak nemôžem,ale verím tomu,že nejak takto podobne ako ti tu radia baby,bolo aj jemu vysvetlené...ako e sa rozviedli,tak celá exova rodina sa tvári,že neexistujem,bo mi bolo povedané od jednej,že to pre pokoj v rodine...
@anig ja som predpokladala, ze toto maju oni vysvetlene medzi sebou a krstny to naozaj sam odmietol a ide iba o to, vysvetlit to detom. Ale zaujimavy pohlad aj z druhej strany.
@katkine_terapie vieš,aj mne bolo povedané (z ich rodiny),že im(zvyšku rodiny)bolo najprv povedané,že ja sa nechcem s ním stretávať-to ako poukazovali na to,že ako sa to nehorázne správam a keď som bola ja s tým konfrontovaná,tak som iba prekvapene zahabkala,že to nie je pravda,že ja som sa snažila o kontakt...tak neskôr mi zas tá osoba povedala,že keď sa snažila uviesť tieto skutočnosti na pravú mieru v rodine,tak jej bolo jasne a zrozumiteľne vysvetlené od mojich ex-svokrovcov,že ona robí rozbroje vo vlastnej rodine...
Niekedy to môže byť aj tak,že ten krstný ani nevie ako by sa "dostal" ku krsniatku,možno od niekoho dostal spätnú väzbu,že tam nie je vítaný (a to nemusela povedať ani matka krsniatka),tak sa bojím odmietnutia...
@anig ano, moze ist o klasicku ociernovaciu kampan, ale tak toto uz nechavam na autorku, ona vie ako to maju a ci info o neochote krstneho stretavat sa nebolo iba sprostredkovane.
Normálne a jednoducho, bez zbytočných omáčok - krstný a krstná si už nerozumejú a nebudú spolu viac bývať 🤷🏻♀️ ďalšie otázky môžu časom smerovať na krstnú, nechaj na ňu, čo je ochotná deťom povedať.
S tvojimi detmi? NIJAK by som to neriesila. Krstny nema cas atd. Dost. Nikoho do toho nic nie je, tak deti, ako ostatnych dospelych ;) ANi o tom ze sa rozvadzaju, ani o nebyvani tam by som nehvoorila, lebo ty ani nevies ako to bude a co sa deje. A tvoje deti s nim neziju.
K ostetnemu sa nevyjadrujm, velmi casto neprepne niekomu len tak, cize len doma krsni rodicia vedia co sa im tam deje.
Škoda a smutne.
Asi pravdu postupne dávkovať primerane veku.