Ahojte,
Ako podla Vas ma fungovat domacnost v zlozeni 2 rodicia -obaja pracujuci, ale zena pracuje z domu- a jedno 1,5r dieta?
Ja neviem, ci moj muz je k nicomu , alebo len ja si neviem vazit, co mam doma...
Manzel sem tam povysava, sem tam umyje riad, obcas nakupi, obcas navari. Co sa tyka umyvania dlazok, kupelky, wcka, prania a zehlenia-to nerobi .
Robi, ked sa mu zachce a ma naladu, okolo domu. Nehovorim, spravil aj chodnik, aj schody a podobne veci vonku, ale ze by pravidelne nieco robil rad, to nie. Zvycajne ho ja vyzyvam k tonmu. Strasne mu trva, kym sa uz k jiecomu odhodla, spomenie si, ze ma nieco spravit. A ja som zas strasne nedockava, mna z toho poraza. Na druhej strane, kesd ja robim, je s malym. V ukladani na nocny spanok sa striedame. Ked nie som doma, alebo robim, prebali maleho. Nakrmi ho. Sem tam spravi jedenie. Vsetko mu musim pripominat . Nepije, nefajci, neku*vi sa.
Cas s nami travi, ked pride z prace, okrem toho, kes ide behat.
Kazdy to ma ine. Moj muz 10 rokov ziadne deti neuspava, lebo s nim nechcu ist spat. Vari on, zehlim a upratujem ja. Ostatne veci muzske trva mu to min 2 tyzdne kym sa k niecomu dokope, alebo pockame na svokra 6 mesiacov🙂 Si zvyknes casom.
a v com je problem? nechapem... mate zadelene prace presne tak ako my, tiez ten moj zas nebeha kazdy den s vysavacom po celom byte, ale to od neho ani neocakavam... ja som s tym mojim OK a vyhovuje mi, ako to mame rozdelene a kto, co robi... co sa Tebe nepozdava? Teda len to, ze nieco neurobi hned? V tom mozno treba trochu zvolnit, vies chlapi nemaju radi buzeraciu a popravde, mna by tiez vytacalo, keby si potrebujem urobit svoju pracu a partner do mna vkuse husti nech povysavam (aj ked to tu hodinku, dve moze pockat)
No neni to moc normálne, ale ak je on tak z domu naučený , tak to bude ťažké ho odnaučiť. Žiaľ. ☹️ Aspoň z dačím ti pomôže, lebo daktorí chlapi ani to nerobia.
Tak ako vam to vyhovuje. My sme dvaja plus skoro ročné dieťa. Ja pracujem z domu na pol úväzku a o celu domácnosť sa starám ja,lebo som doma a nevidim dovosld, preco by to mal robit muz, ktory odchadza z domu pred 7 a prichádza po 5. Poriadok udrziavam denne a zaberie mi to tak 30 minút. Muz keď príde domov caka ho čistý dom, navarené jedlo a dieťa s ktorým sa hraje, ja vtedy pracujem kym nejde maly spať o tej 7 - hygienu robi muz a syn zaspava sám, netreba ho uspavat. Vecer už len oddychujeme.
EX nerobil vobec nic ...takze toto co opisujes by som bola nenormalne stastna :D aj muzske roboty som sa uz naucila si urobit sama , lebo ani do toho sa nemal . A to , ze neumyva kupelku zachod a dlazku a nezehli to nepovazujem za daky velky problem .
...môj nakúpy, navarí pre seba(je športovec a keby jedol to čo mi tak by nemusel) a vysávač nedržal v ruke 16 rokov, v domácnosti neurobí nič, dieťa je výhradne v mojej režii😔 ale ja som s tým ok-kým nezačne kritizovať,vtedy idem do vývrtky😀
@elizabet173 ale ona píše, že pracuje aj ona, ibaže z domu. Čiže ona má prácu, malé dieťa a celú domácnosť na starosti. A pán manžel iba prácu.
@misickaa4 treba si sadnúť a porozprávať sa. Chlap si neuvedomuje vela vecí, lebo veď sato a samo určite s vami bývajú
Podobne ako u vás je to v mnohých rodinách, ono niekto ti povie, že je to ok, že aspoň niečo urobí, ale stále neviem prečo väčšina domácnosti má byť ale aj tak na našich pleciach, keď tiež pracujeme a zarábame. Uf.
@misickaa4 mne to nejak dramatické nepríde, zapája sa prakticky do všetkého - aj do domácnosti, aj do starostlivosti o dieťa, spraví aj náročnejšie veci (schody, chodník) a zrejme aj pracuje a nosí domov peniaze. Akurát ty máš “vrtuľu v zadku” a on je asi trošku pohodlnejší.
Perie vám snáď pračka, kúpte sušičku a odbúraš žehlenie (ja osobne nežehlím už niekoľko rokov a to ani nemám sušičku). Dlážky snáď neumývaš komplet denne - ak áno, zváž robotický vysávač / mop. Variť sa dá aj na viac dní, prípadne si to rozdeliť - manžel navarí raz za týždeň, raz objednáte donášku a zvyšných 5 dní keď uvaríš 2-3x tak hádam nebudeš fňukať, že je to veľa na teba.
Možno by nebolo odveci trošku naskočiť na manželovu “vlnu” a prehodnotiť, čo naozaj musí byť a čo je tvoje “chcem to takto”.
Tak ak pracujes aj ty, aj on, tak mu navrhni pani na upratovanie 😁 ... to len taky napad, ze mozno by mu nieco " docvrnklo". Ale v podstate ani ja nie som 100% spokojna ako to u nas doma je, aj ked navari, umyje riady, porobi toho vela vonku, k tomu este prerabame dom... no metla alebo umyt dlazku mu zrovna noc nehovori 🤷♀️
Mne skor chyba taky 1 den do tyzdna, kedy sa proste na take to "vacsie" upratovanie pustime obaja... a tym to bude aj rychlejsie hotove.
@misickaa4 v čom je problém? nestíhaš? ak nie, môžeš sa ešte do veku 3 rokov dieťaťa vzdať práce, pracovať budeš opäť po MD, máš na to plné právo. a ak stíhaš, môj názor je, že nesťažuj sa. bohužiaľ, v súčasnosti je minimum mužov, ktorí čo i len vôbec pomôžu žene, mnohí si myslia, že tým, že "odpracujú" nejakých 8 hodín v práci, to pre nich končí a majú právo už len oddychovať. tiež som žila so sebcom, ktorý prišiel z roboty a nič. niežeby ho čakal bordel, ja som stíhala, ale on mal problém ešte aj decko postrážiť. keď bola väčšia, tak ju vedel len rozbesnieť, nič normálne sa s ňou nevedel hrať, tak som bola radšej, keď sa s ňou ani nehral, lebo kopať doma "futbal" alebo odrážať hokejkou loptičky do radiátora (bránky) mi prišlo "cez", navyše - máme dievča, nie chlapca. už som ho dávno opustila. teraz mám muža, pre ktorého nie je problém urobiť čokoľvek. dnes napríklad navaril. urobil všetko okolo toho, vrátane riadov. ani som prstom nepohla. je to preňho samozrejmosť pomôcť, či podieľať sa na chode domácnosti - a to asi odpadneš, ale mám domácnosti oddelené 😀 a napriek tomu mi pomôže, čo potrebujem. nevyžadujem to od neho, v žiadnom prípade. ide však hlavne o mužské práce (to on vie veľmi dobre, prakticky všetko zvládne) a o varenie. kde občas varím ja a on sa k nám príde najesť, občas príde a navarí on. jasnačka, že vysáva a umýva si každý svoje. keby sme spolu žili, viem, že by aj povysával, alebo poumýval kúpeľňu, je veľmi šikovný a robil to od malička, je naučený. ale je to fakt jedna z výnimiek v súčasnosti, možno to je tým, že už sme starší. ale mnohí mladí chlapci nevedia absolútne nič a nemajú ani záujem sa to naučiť, takže ešte buď rada, že tvoj urobí, čo urobí a že vie urobiť okolo domu, keďže teda máte dom. skús trošku ty zmeniť svoj pohľad na neho 🙂
@elizabet173 lenze o toto som.sa pokusala xy krat
Ale bez pripominania to nejde...hlavne aj take veci, ze ma nieco muzske spravit...
@misickaa4 veľa mužom treba pripomínat😉myslím, že majú iné videnie a pocit, že to je treba.Ak pripomenies a on spraví to je dobre.Su takí ignoranti, že nespravia ani, keď povieš ..aká by bola tvoja predstava o deľbe?Možno ani sama nevieš si len unavená, frustrovaná či iná povaha.
@panelacikova robil to od malička to je ten správny kľúč prečo to teraz robí berie to ako normálnu vec.
S cim konkretne nie si spokojna, z opisu posobi manzel sikovny, co by si si zelala inak, viac alebo lepsie?
@annamalaga veru, je tak z domu nauceny
@misickaa4 rozumiem Ti potom si pripadám ako mama, šéf a nie manželka.A tiež povie, že stále mám nejaký problém a buzerujem.asi všade je jeden čo vedie a druhý je vedený😊a tiež som ta rýchlejšia, ak by bolo, tak ako on chce tak leží ako chrobák celé dni. Ale tak aspoň spraví naučila som sa mu do toho nerozpravat
@misickaa4 pozri - chceš mať ty každý deň umytú dlážku alebo ožehlené veci? Urob si to. Chce mať manžel každý deň teplú večeru? Nech si ju uvarí.
Ja napríklad neznášam umývanie okien. Takže buď ich umyje chlap keď mu to vadí alebo bude sedieť a šúchať nohami, kým sa mne uráči. Ale buzerovať ma za to nebude.
Treba hľadať nejakú zlatú strednú cestu. Ja osobne odmietam byť otrokom domácnosti, ak niekomu niečo nevyhovuje, môže sa o to postarať sám.
@misickaa4 prepac mozno budem hnusna, no mam pocit, ze fungujes stylom nemam problem - vyrobim si. Co to doma porobi, dietatu aj tebe sa venuje a to, ze ho musis tlacit do nejakych veci, to je bezne. Ino su muzi co si ani tanier po veceri neupracu. Takze mas normalneho chlapa. Ja by som to prijala. Ja som na 3 deti sama a musim robit vsetko.
@misickaa4 väčšina mužov funguje tak, že urobia niečo až vtedy, ked ich žena o to požiada, možno tak 5% mužov je takých, že sú naučení robiť veci sami od seba, napr. moj muž je kutil, sám od seba vymýšľa, čo kde opraviť, urobiť, ale len preto, že tie činnosti on doslovne miluje, ked potrebujem, aby bol s deťmi alebo urobil niečo "nekutilské", tak tiež ho musím požiadať, ale mne to vobec nevadí, lebo poznám aj takých, čo neurobia vobec nič a ešte aj na chlapské roboty sú mantaví
@misickaa4 Ci je toto normalne alebo nie si mozes odpovedat len a len ty sama. Kazdej zene je normalne nieco ine a aj keby ti vsetky napisali ze je to normalne, ak ty nie si s tym spokojna, nie je to dobre a treba to riesit. Inac bude tvoja nespokojnost neustale narastat.
Povedala by som ze sme povahovo rovnake a aj nasi muzi. Teda boli. Moj muz sa zmenil. Ja si rada veci porobim hned a poriadne a muz urobil len minimum. Bol tak nauceny od rodicov. Otec vyniesol smeti, umyl riad, posekal travu a odhrnul sneh. Tak aj moj muz to on vzdy urobil sam od seba. Este sa naucil sam si veci oprat ked zil ako stary mladenec. Upratovanie, varenie a dalsia praca na dome a dvore boli nepotrebne. Ja som zo zaciatku robila veci sama. Ak som potrebovala svaly, poziadala som ho a to vzdy ofrflal. Potom raz sam od seba umyl kupelnu. bola to odflaknuta robota ale ja som mu dakovala a vychvalila som ho do neba a este som ho pochvalila ze vanu aj v kutoch pekne vycistil (aj ked to neurobil). O tyzden zase sam od seba nabehol do kupelne a tentokrat uz umyl vanu aj v rohoch. Postupne sa chytal na uplne vsetko ale musim neustale chvalit a ocenovat a dakovat.... co mne nevadi.
@misickaa4 prosim o naozry, ci je to takto podla vas normalne. Vdaka