Ako komunikovať s psychopatom?

23. okt 2022

Ahojte, viete mi prosim niekto poradit, ako komunikovat so psychopatom, ked kazdu vetu otoci proti vam? Stavia sa do roli ubohej obete, ktora vas miluje, a ktorej vy len ublizujete. Rozprava o tom aj znamym, a robi z vas tu vadnu. Mame spolu malicke dieta.

andrea112255
23. okt 2022

Nijak... Stále bude zo seba robiť obeť

autor
23. okt 2022

@andrea112255 no komunikovat s nim musim, takze tudy cesta nevede... len to potrebujem robit tak, aby mal pocit, ze je mu vo vsetkom vyhovene a neutocil stale na mna, ale zaroven, aby som aj ja bola spokojna. Da sa to vobec? Dieta chce vidat co najviac.

25daniela
23. okt 2022

Takému iba na 100% dodržiavať co určil súd.

zuzitko74
23. okt 2022

Najlepšie by bolo komunikovať s ním pred svedkom, ktorý môže neskôr dosvedčiť, že tvoje vyjadrenia nie sú namierené proti partnerovi, ale v skutočnosti spolupracuješ na tom, aby ste sa dohodli.

mondolina
23. okt 2022

komunikovať písomne, messenger, správy, stručne

sasanka605
23. okt 2022

No to sa neda. Ustne nekomunikovat vobec ak je to len trochu mozne a všetko pisomne napr.sms. Alebo pred svedkom ked sa už inak neda a veci okolo dieťaťa len oficiálne cez sud a pod institucie.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
negymama
23. okt 2022

strucne, vecne, nedat sa vyviest z miery urazkami, vysmechom.
Neapelovat na jeho moralku, sucit, ako on ublizuje. Nic nevycitat, nehodnotit
moralnu stranku jeho konania.
treba davat najavo, ze reagujes cisto na obsah jeho slov, nie na emocne ublizovanie a manipulaciu.

idealne su jednoslovne odpovede typu OK, v poriadku, uvidim, rozhodnem sa tak a tak, rozhodnem sa neskor...

ako baby radili, co najviac komunikacie pisomne cez sms, maily a podobne.
Svedkovia su niekedy kontraproduktivni, lebo psychopat bude znizovat pravdivost ich vypovede, alebo ich kompetencie nieco posudit.

sissy27
23. okt 2022

Nekomunikovať. Stretávanie s dieťaťom a výživné vyriešiť súdnou cestou s presne určenými časmi (žiadne “dohodou” ) a toho sa držať. Odpovedať na otázky len o dieťati a aj to len jasne a stručne, žiadne omáčky. Napr. Ako sa má malý? Dobre. Ak ho zaujíma zdravotný stav, denné aktivity a podobne - tak nech sa naučí položiť správnu otázku.
Žiadne ústupky, žiadne výnimky, žiadne zmeny - všetko zneužije a otočí proti tebe. A nenechať sa citovo vydierať.

daniela2202
23. okt 2022

So psychopatom sa nekomunikuje.... posiela sa do prdele..... lebo ťa zničí

nyusika
23. okt 2022

Výhradne PÍSOMNE a iba konkrétne.
Neriešiť, čo iným hovorí.

marianarem
23. okt 2022

Tiez radim komunikovat co najvecnejsie. No a nebrat jeho reci osobne. Vela ludi spadne pri takychto ludoch to tej pasce, ze sa snazia im vyhoviet, aby bol pokoj, chodia okolo nich po spickach a aj tak marne. Treba skusit tie jeho reci vidiet ako jeho problem, prejavy toho, ako to ma vo vnutri pokrutene. A ze o tebe to proste nic nehovori. Naozaj s takymito ludmi maju problem hovorit aj ostrielani psychologovia.

euka210
23. okt 2022

No pokial ma taku diagnozu, tak ja by som sla za psychologom, ze ako s takym clovekom komunikovat, urcite vedia v tomto poradit.

marca12
23. okt 2022

Vecne a stručne,na jeho vylevy nereagovat akonahle zacne svoje vylevy,odist a nepocuvat. So psychopatom sa neda komunikovat.

slovakboy
23. okt 2022

@negymama 👏

liljana
23. okt 2022

minimalne

lady_hurts
23. okt 2022

Emócie bokom, komunikovať vecne, stručne a stáť si za tým, čo povieš.

timing
23. okt 2022

Uprimne? Nezavidim Ti co Ta caka. Priprav sa na tazke obdobie. Kedze mate dieta,tento vztah neprerusis nikdy. No su taktiky ako ho vysachovat/ presmerovat aby sa namotal na inu ( lutujem kazdu dalsiu partnerku ) a Tebe dal pokoj
Musis nastavit hranice, on ich bude aj tak porusovat a chciet sa k Tebe dostat.Ano, najlepsie je co NAJMENEJ komunikovat. Ziadny telefonat ale mail. Email kvoli tomu,ze si ho mozes precitat a odpovies kedy chces aj o 2 dni. Na rozdiel od whatsup-u,mess. kde vidi,ze si to precitala a nereagujes hned -to vyvola u neho este vacsi hnev a bude stupnovat,provokovat a ty sa chytis tejto hry a zacnes saobhajovat,vysvetlovat a uz ma tvoju pozornost aj ked v negativnom zmysle.
Musis sa naucit ovladat emocie. Napuses mu,ze komunikujes s nim iba na temu dieta. Cokolvek ine napise do emailu- neraguj. Aj ked Ta to bude lakat mu poriadne nalozit musis sa naucit to neriesit. Napises- netyka sa to dietata, nereagujem. Dovidenia. Dokolo dokola ako obohrata platna. Spokojna nebudes nikdy. A on tiez nie, takze taka komunikacia aku by si chcela neexistuje.
Samozrejme ze chce dieta co najviac, lebo to znamena ze budete v styku. Jedine ze si zariadis tak aby ste sa pri preberani dietata nevideli. On ma cas zmanipulovat dieta.
Tu si ujasni ako by si chcela aby sa stretavali a pevne to stanovit.

andrea112255
23. okt 2022

Nedávno som sa s podobným rozišla... Musela som ho už začať miestami nahrávať aby som mala dôkazy lebo som sa už začínala ja cítiť ako nejaké psycho...preletela som zopár komentárov a tak ako to tu riadili iní je dobré mať isté veci čierne na bielom.. poprípade nenápadne nahrávat rozhovor na mobil aby o Tom nevedel

autor
23. okt 2022

@andrea112255 ja som uz tiez zacala pochybovat ci som vadna ja alebo co.. vycita mi nezmysly, veci ktore nestoja za rec ale on ich nafukuje do obludnych rozmerov ako som mu velmi ublizila... ked si pomyslim ako on jednal so mnou, je mi az zle ako to on vobec nevidi...resp nevidi na tom nic zle. zla som ja vzdy a za kazdych okolnosti. este aj ked sa len obhajujem tak najde miesto ako ma oznacit za choru... tak som si povedala ze dost, ale stale mam pochybnosti, ci som naozaj taka zla...

autor
23. okt 2022

dakujem vam za reakcie a za rady🙂

monuska112
23. okt 2022

Grey rock - pozri si nieco o tom, v zasade nic nehovoris len ano nie, k tomuto som sa uz vyjadrila a stale plati, to si musim este premysliet.. ohladom terminov s dietatom strucne spravy s datumom a casom...nikdy nezacinas temu, nikdy sa nepytas ako sa ma proste ani slovo navyse...na jeho utoky nereagujes, predychavas v klude...kazda reakcia aj ta negativna je jeho vyziva na to mysli a proste mu to nedaj ani pozitivne ani negativne nic, si jak seda skala nezazivna a nudna

svetlonos
23. okt 2022

Nekomunikovat, okamzite odist a zachranit seba aj dieta! Bude len horsie a reci typu: milujem ho, na tie zabudni. Znici inak teba ( ale budis, ak sa dospely necha) no zodpovednost mas za dieta.

mamamoni
23. okt 2022

NIKDY nepremýšľaj nad tým,čo kedy on povedal....nerozpytvávaj to ani keď si sama,a už vôbec žiadne rozhovory o tom s ním...Psychopat vkuse ubližuje,kecá blbosti,preháňa,vymýšľa si...to je chorý človek čo žije z emócii empatov. Potrebuje ťa vystresovať,rozhodiť aby sa on cítil dobre...Ja mám za sebou 10rokov s takýmto človekom,a bolo to peklo na zemi...

mariejenka
23. okt 2022

A nech vie ze si ho nahravam, dupľom by som povedala rovno,tento hovor si nahravam, mam tu diktafón,a nasu komunikaciu si nahram pre prípadné nedorozumenia. Ked nebude súhlasiť, navrhnes mailovú komunikáciu,a samozrejme sud! A nenechaj sa vtiahnuť do výčitiek,a nesaobhajovania. Z toho on zije

kaktusik007
24. okt 2022

so psychopatom mam dve deti. Asi dva roky fakt tvrdej komunikacie ho pomohli upratat - uz je to vyrazne lepsie. Teda uz nekomunikuje so mnou 🤣 zakladom je rozsudok o zvereni deti a zaroven presne urcenie styku psychopata s detmi. potom je potrebne jeho dosledne dodrziavanie. Ten moj si deti podla rozsudku braval iba kym si myslel, ze mi tym ublizuje - ked zistil ze som na vikend, kedy ma mat deti, odcestovana -- peklo na zemi, odvtedy si ich proste neprebral / chcel prebrat inokedy. Tu budes musiet byt striktna a trvat dosledne - ked si ma podla rozsudku prebrat dieta v piatok o 18, nedas mu ho v sobotu o 09.... a podobne.
komunikaciu spravne opisali dievcata vyssie - musi byt jednoznacna, pouzivat jednoduche vety, musi byt pisomna a striktne vyhradne o dietati.

anig
24. okt 2022

Pridávam sa ku komentárom mamičiek,ako ony aj ja som si týmto peklo prešla,žiaľ,musím ti rovno povedať,že to neprestane nikdy,len zmení svoje "techniky".Tak isto ako baby ti môžem poradiť ,že nevolaj s ním,nekomunikuj verbálne,ani sms(ja som s ním komunikovala cez sms a on na súde vytiahol iba jednu sms-komunikaciu pred a za touto sms nedal,bolo to vytrhnuté z kontextu,tak vtedy mi advokátka poradila,že keď je takýto,tak len mail,kde sa vytlačí úplne všetko),ale mail.Datumy,čo má uvedené v súdnom rozhodnutí, dodržiavať,nič navyše (ja blbá som mu uverila,že ako mu na našich deťoch záleží,tak som mu ich dávala aj mimo dohody a nastalo pre mňa ešte väčšie peklo),ale to isté platí,ak nepríde v daný deň si po deti,tak hold,smola,nedať mu ich na druhý deň (mne takto nedal vedieť,že po deti nepríde,ja som už ale mala svoj program,tak mal smolu,ja v súdnom rozhodnutí nemám nič o tom,že som mu povinná dávať náhradné termíny -pretoze môj lubezny ex,keď má deti,tak odmieta s nimi chodiť ku dr,takže ja kvôli termínom u dr,mu nedávam už náhradné termíny),proste vždy trvať na tom,čo máte v súdnom rozhodnutí.Priprav sa na to,že keď on zistí,že si sa od neho "odstrihla",tak bude ti robiť peklo cez detí,postupne si ich bude "tvarovať"a môže sa ti stať,že časom sa dieťa voči tebe bude správať presne ako on.Na toto nemám "recept" ako zabrániť,len dúfať,že všetko čo do toho dieťa dáš (spoločný čas,lásku,opateru atď)si dieťa predsa len niekde v sebe uchová...držím palce,bude to dlhý boj,ale za seba ti poviem,je mi bez toho človeka oveľa lepšie 🤗

kaktusik007
24. okt 2022

@anig deti su male, ale nie su sproste. Moji synovia budu mat coskoro 13 a 12 rokov a na svojho otca uz maju vlastny nazor.
ale - nikdy, naozaj nikdy sa nesmie dietatu rozpravat o otcovi zle, obzvlast to plati v tomto pripade, ak je to psychopat. ked sa ma snazili decka do takehoto rozhovoru dotiahnut - vzdy im treba povedat pravdu a zaroven neodpovedat na otazky kde by si sa negativne vyjadrila o ich otcovi. Miestami to bolo narocne, hovorit im ze tatko ich lubi, a zaroven im vraviet ze neviem preco sa chova tak ze im to ublizuje... ale toto trvalo tak 2-3 roky, od ich cca 10-11tich sa uz rozpravame na rovinu - ale tak ja mam vysoko inteligentne deti ktore su mentalne na urovni maturantov, bezne deti asi reaguju v tomto veku urcite inak...

este jedna vec - je 50% sanca, ze z dietata, ktoreho biologicky rodic je psychopat, vyrastie dalsi psychopat. Je to proste v genoch. Tam treba zase iny pristup a miestami je to na maslu - moj starsi syn ma tieto predpoklady ;( takze som na neho z pohladu nezainteresovaneho zla, pretoze trvam na striktnom dodrziavani pravidiel a vynimky su velmi, velmi zriedkave. Rovnako komunikacia musi byt jednoznacna, priama a ferova. Takze treba aj na toto mysliet pri vychove.