Ako je to u vás, keď sú deti/vy choré?

21. dec 2023

Ahojte,uz dlhsie rozmyslam nad tym ako funguju ine rodiny,ked je mama alebo deti chore. Idu vasi muzi na OCR,PN? U nas je to pre mna uz dost zle. Mam 1 a 5 rocne deti,som na RD. Vzdy sa staram o chore deti ja,muz obcas pomoze. Niekedy sa to da,ale ked su chore obe aj este aj ja,tak koniec. Muz si nikdy nezobral Ocr ani dovolenku. Ked je zle,tak ostane na home office-to znamena,ze absolvuje vsetky meetingy a ked ma cas "pomoze". Pred 2 tyzdnami ostala starsia chora so sarlachom,takze ok,postaram sa.Potom pride muz s koronou,tak sa staram. Mladsia chyti od neho koronu, staram sa. Ja to chytim,mam 39 teplotu a on necha decka so mnou,lebo dolezity meeting. A takto je to vzdy,aj ked sa kvoli tomu vzdy hadame. On mi vykrikuje,ze ved musi pracovat,ale to nemoze par dni sa postarat o rodinu???Bola som na operacii hemoroidov,2 hodiny potom bolest,ze som ani nevladala stat a on zase dolezity meeting. Mala plakala,trebalo ju prebalit a dat spat a on sa zavrel do pracovne,ze poobede bude mat volno.
Ked sme mali 1 dieta a obaja pracovali,tak na Ocr som bola vzdy ja,lebo on by sa o nu staral akurat,ked nemal meeting,inak by ju posadil pred tv. On uz rodicov nema,moji su sice na dochodku,ale jednak sa boja chorob a jednak ani nejavia zaujem mi pomoct,takze je to vzdy len o mne,ze sa postaram...

13uzivatelka11
21. dec 2023

Keďže mám brigádu po rd a mam zaplatené len to co odrobim, tak keď sa dá, tak je s malým muž doma bud si zoberie dovolenku alebo doraba po vikendoch, pokiaľ synovi nie je nejako zle a vydrží aj bez maminky.

wewuliatko174
21. dec 2023

Ja ta chápem že maš toho dosť je to o držku..Ono viem pochopit nieje praca ako praca ale vždy sa snad ta nieco spraviť a pomoct..Jasne ked us bola prva dcerka v škôlke alebo teda vacsia zmakne aj bez maminky bežne si manzel bral očr,on ma nato tiež právo dako sme sa museli vystriedat,teraz ked mame baby dve a budem raz pracovat tiež to budeme zvladat sami my dvaja, vždy počas choroby sme to riešili my dvaja,a ked bolo treba aj sa naozaj postaral..Nehovorim ze uplne ako ja,ale vsetko co bolo treba.Je to určite lepšie ako byt na vsetko sama,daky kompromis.Ono vela domácnosťi funguje inak a este dakedy aj s viacerými detmi,ale šak je to o hubu pre tu ženu matku☹️

nifnea
21. dec 2023

Ja mam zial taketo muza,ze si nemozem “dovolit” byt chora. To je luxus a to si ja nemozem dovolit. Zial. O chore deti sa staram len ja,ked som chora zas len ja..ano baby,viem co som si vybrala to mam😭

veronikapetra
21. dec 2023

Ahoj, u nas 50:50, nikdy sa ale nestalo ze by mi povedal, ze ma nieco dolezitejsie ako deti.

betulinka1
21. dec 2023

Myslim, ze vsade je to rovnako. Moj muz super sikovny, porobi, navarí ale naposledy ma nasral. Ostali sme chori obaja ale deti nastastie nie. Co myslis, kto rano vstával a nosil do skoly, na kruzky, varil a kto lezal v postely a prespal cely tyzden ??!! Mne bolo zle ako jemu ale tak musela som sa prekonat. Jeho argument bol, ze nema na PN vychádzky. Akoze PN mal naposledy pred 3 rokmi covid. No urcite teba pridu kontrolovat, co si doma na PN raz za 3 roky. Skor to bola jeho lenivosť.

autor
21. dec 2023

@wewuliatko174 no keby bol sofer kamionu alebo doktor,tak to este chapem. Alebo casto takto chybal v praci. Ale vzdy si zoberie max 4 hodiny volno. Aj ked je chory,nejde na Pn,ale pracuje z domu. Keby nam mal kto pomoct,tak by som to mozno zvladala,ale uz mam toho dost. Kazdy den ma nejaky dolezity meeting,pritom nie je workoholic,vecer ani cez vikendy nerobi...

anna_anicka83
21. dec 2023

No, ono je to možno aj tým HO. Myslí si, že je doma, ale reálne to je sprostosť, len mu to asi nedocvakne. Keby nemal túto možnosť, tak by si skôr to OČR dal. Inak u nás je muž slobodné povolanie, ale keď som bola v práci vždy ostal doma on (aj po lekároch chodil on).Teraz, keď som na RD a náhodou máme viac pacientov alebo mňa, tak je doma, ale tiež je to hento a tamto. Nenastaví sa na to tak, ako keď ja som bola v práci.

autor
21. dec 2023

@anna_anicka83 ved to,mne nepomoze,ked 2 hodiny je zavrety v pracovni a telefonuje. Malu treba prebalit,spravit im obed a venovat sa im. Ja nemozem furt sa pchat liekmi aby som sa o ne zvladla postarat...

zuzubb007
21. dec 2023

Ved mozes byt stastna, ze si na RD si doma tak hadam neocakavas, ze muz ostane na OCR, ked budes pracovat potom zistis co je realita na kazde zakaslanie krce, a tvoju robotu nikdo nespravi lebo si vo firme na vsetko sama

0kristina0
21. dec 2023

To ako casto byvate chory vsetci traja naraz (ty + deti). To si zakazdym aj ty chora s detmi? Pretoze ak nie tak je logicke, ze ked si na MD tak sa staras ty o chore deti, ci muz si ma kvoli tomu brat OCR? Este sa mi nestalo aby som bola tak strasne chora aby som sa nevedela postarat o dieta dokym neprisiel muz domov.

autor
21. dec 2023

@zuzubb007 prosim ta,obe deti su chore,ja mam teplotu 39 covid a hnacku. Ked ty vsetko zvladas,radsej mlc a nekomentuj

autor
21. dec 2023

@0kristina0 tak mam 39 teplotu,covid,bolesti hnacku. Asi je to malo,superzena

janickacrazy
21. dec 2023

U nás teda vždy som s deťmi ostávala doma ja , keď boli choré, lebo muž robí na živnosť a nemá nárok na OCR ani dovolenku. A teda naše deti vždy chceli maminku, keď boli choré, najmladší mával také stavy, že sme skončili v nemocnici niekoľkokrát na infúziách. Muž musel byť v robote, lebo jeho príjem bol vždy oveľa vyšší ako môj, takže u nás to bolo jasné. Našťastie ja veľmi chorá nebývam, tak sa to dalo.

galganka
21. dec 2023

Otec je rovnaký rodič. Takže, ak bolo treba, bol s nimi v nemocnici, chodí na očr, bráva ich k dr. ... 🤷🏼‍♀️

0kristina0
21. dec 2023

Tak pockat, ty si ten uvodny prispevok napisala v style, ze sa to deje pravidelne, nie ze je to teraz prvykrat tak sa ukludni. Ved popros muza, nech si vezme dovolenku a stara sa o deti on. To sa neviete dohodnut?

0kristina0
21. dec 2023

A aby som odpovedala na tvoju otazku. Ked som zacala pracovat aj ja, na OCR sme sa striedali. Teraz mam moznost HO, takze som doma s chorym dietatom ja.

janickacrazy
21. dec 2023

No tak v tomto prípade by si určite mal tvoj muž zobrať OCR, keď máš také vysoké teploty. Mala by si mu vyčistiť žalúdok. Keby náhodou odpadneš, tak čo? Asi mu to nedochádza.

radacak
21. dec 2023

Aj u nás je to povecsine tak že sa starám ,,len ,,ja keď bola dcéra chorá a ja tiež tak som fungovala ,,musela,, fungovať normálne.Kedze manžel do práce musí ísť..Ale zas keď sa stalo že sme boli všetci traja chorý tak som tiež vecsinou fungovala len ja ...ale to je zrejmé údel nás žien..Ale teraz keď som tehotná, čakáme druhé nemôžem povedať manžel veľmi veľa pomáha,aj keď som bola chorá tak fungoval ja som ležala... Pomáha mi asi najviac za tie dlhee roky čo sme spolu

alex2018
21. dec 2023

Ak ta to potesi, u nas je to presne zo iste 😂

amelie2017
21. dec 2023

Tak u nas ocr nie su, vlastne uz su, ale je to 4 dni do roka.. my sa s muzom striedame- on robi doobeda a ja poobede, hodinu nam deti strazi svokra. Ked su chore, tak v tej najhorsej faze sa vzdy dohodnem so sefom, ze namiesto o 16. zacinam o 17., ked pride muz z prace.
Pred 2 rokmi sme mali covid vsetci styria, mna a dceru to nastastie len lizlo, muz a syn si vytrpeli, ale aj tak ma s nim aspon zaviezol na urgent a cakal v aute s 39 horuckou, kym nas vybavia. Ja som mala len 37,5 a viac sil. Inak sa pri chorobach starame obaja, od neho deti lieky lepsie vezmu, so starsou zvykne byvat on a s malym ja, ked je chory, nikoho ineho v noci ani nechce.
A teda pred tyzdnom ma operovali, volno si vziat nemohol, len v den operacie, ale poprosil mamu a ta mi dalsie 2 dni vzala o 8. rano deti a prisiel s nimi az muz poobede.

nicicka
21. dec 2023

Skore uzdravenie. Aj ja so synom koronujeme 😩 Cez sviatky zregenerujes...

autor
21. dec 2023

@0kristina0 ved som ho poprosila a nezobral si,vraj ma toho vela. Nikdy si nezoberie volno,lebo vzdy sa toho v praci deje vela.A casto byvam takto chora odkedy sa narodila mala.

titla
21. dec 2023

Kym som bola na RD tak o choreho syna som starala ja. A vacsinou som bola vzdy nakomiec chora s nim. Muz chodil do prace, ja som sa snazila tych 9 hodin chora s chorym dietatom prezit , ALE len co prisiel domov, zavrela som sa do izby a on mi nosil jedlo a caj az do postele a staral sa o chore dieta.
Raz sme boli chori vsetci traja naraz, 40-tky teploty, tam som sa starala ja o vsetkych. Muza vtedy zlozilo uplne a on nie je ten typ pre ktory je soplik a kaslik smrtelna choroba, takze mu to nevycitam.
Teraz uz pracujem, dieta mame chore vkuse (oslabena imunita + ine diagnozy) a som a nim vacsinou doma ja. Dost mi pomaha svokra, postrazi dieta ked je vo faze doliecovania a ja mozem do prace. Muz ostane doma so synom vynimocne, ale zas ponahla sa domov z prace s nakupom a potom preberie stafetu. Tiez, ak som mala naolanovany zakrok, vysetrenie, kde som potrebovala doprovod, siel so mnou a postaral sa o mna.
Takze u nas je tiez vacsina starostlivosti na mne, ale moj muz sa zas netvari, ze jeho sa starostlivost o chore dieta a manzelku netyka.

pkgirl30
21. dec 2023

U nás to bolo rovnako, vždy všetko len ja, ale odkedy sme sa rozviedli a nechala som mu cez leto syna na celý týždeň , podotýkam že je autista a epileptik tak odvtedy ak sa stane že ochoriem tak sa vždy opýta či niečo nepotrebujem, ak treba nakúpy, zoberie syna do školy. občas zaberie že chlap padne na papuľu

simca06022011
21. dec 2023

Nie chlap sa nikdy nestará, nestaral. Rovnako posledné roky he chorý = ignorujem. Horšie je ze od neho ochorieme vsetci, lebo on sa nijak neizoluje, hygienické pravidlá žiadne neplatia u neho

veronicka1901
21. dec 2023

Ja som tiež na RD. Manžel zájde s deťmi k dr, zubárovi a pod., ale žiadna OCR. Ani by som to nechcela, keďže teraz je živiteľ on. Ale keď som pracovala aj ja, tak keď som mala aj HO pri chorých deťoch a bolo toho veľa u mňa v práci, vzal si dovolenku alebo vybral nadčas. Pomáha vramci možností, ale aby si bral OCR, to nie. Ja našťastie teda chorá bývam málo.

andreakotesova
21. dec 2023

@zuzubb007 presne. Keď som bola na RD, tak som nevyzadovala od muža, aby si bral OČR k deťom, ani keď som bola chorá aj ja. Dala som si tabletky a fungovala som. Keď som začala chodiť do práce, tak si v pohode zobral k deťom dovolenku (aj ked boli choré) a ja tiež. OČR zbytočne pokazí výplatu 😅🤣

autor
21. dec 2023

@simca06022011 ved ten covid dotiahol on,dva dni tu kychal a soplil. Nakazil mna a malu,on je zdravy a ja ledva zijem,mala tiez este teplotuje a sopli.

thoughtfulweirdo
21. dec 2023

Ja som ešte na RD, takže sa u nás o choré deti starám samozrejme ja. Osobne nebývam tak chorá, že by som to nezvládala, takže aj keď ochoriem, fungujem s nimi v núdzovom režime ja. Ale zas o chorého muža sa starať nemusím, maximálne vezmem deti von, keď si potrebuje pri chorobe cez deň ľahnúť a uvarím mu čaj, ani neviem, ako inak by som sa o neho mala starať. Keď nastúpim do práce, OCR a návštevy lekárov si budeme striedať.

autor
21. dec 2023

@andreakotesova u nas financie nie su problem. Zaraba dost,aj dovolenku ma,ale vraj na co si ju bude minat,ked moze pracovat z domu...