Ako ich presvedčiť o opaku?

tamsi
3. dec 2016

Mam priatela roma, je slusny, pracovity, stara sa, nepochadza zo ziadnej spinavej rodiny,clovek by na nom ani nepoznal, ze je rom. Byvame u mojich rodicov s tym dovodom, ze ja som chcela, pretoze otec je chory, a ze nasim trosku pomozeme aj financne a celkovo som chcela byt pri nich. Min tyzden sli na rodinnu rybacku, so svojim otcom, strykmi a bratrancami a tam sa zacala tragedia. Prisli k nam len na chvilku vlastne s tym, ze jeho otec sa s mojimi rodicmi este nevidel, tak prisiel slusne pozdravit a podat ruku. Rodicia po tomto stretku, zacali do mna hustit, ze samu seba taham do zahuby, ze ci chcem naozaj svoj zivot stravit s ciganom, ze cigani maju ine zvyky-je to ina natura..ci ma vyhovali pre cigana, ze by som si mala najst ineho..ze ked si ho zoberiem, stratim rodinu a moj otec by sa na cierne vnuca ani nepozrel a nedokazal by ho mat rad...velmi ma boleli a este aj bolia tieto slova :( som smutna..rozist sa s nim nechcem, lubim ho a myslim, ze nezalezi na tom, akej farby pleti clovek je, ale aky je..hovoria nanho, ze je dobry, mily vsetko, no je tam to ale...ja uz neviem ako to rodicom vysvetlit, pretoze nech im poviem cokolvek, aj tak maju v hlave zafixovany svoj nazor a ten sa nezmeni...a najhorsie je, ze neviem ani co mam priatelovi povedat, z coho som taka smutna, co ma trapi..lebo viem, ze ak mu poviem pravdu, tak bude z toho sklamany..som postavena, do takej situacie, ze ani sama neviem co mam robit a ako sa tvarit :(

liaka
3. dec 2016

Kde pracuje priatel?

bosoriak
3. dec 2016

@tamsi Si dospela svojpravna osoba. Odstahuj sa aj s priatelom do svojej vlastnej domacnosti a rodicov mozes chodit navstevovat ako kazda normalna dospela zena. Reci sa hovoria, chlieb sa je. Ak to s priatelom pojde az tak daleko, ze budete mat deti, tak budete mat deti. Vztah mate kvoli sebe navzajom a deti mate kvoli sebe navzajom, rodicom sa spovedat nemusis.

Az sa nebudu chciet pozriet na vnuca, jediny, kto tym utrpi, su oni. Prestan sa viazat na rodicov, odstrihni pupocnu snuru konecne a zacni zit podla seba. A mozno sa to zlepsi a mozno nie. Nikde nie je napisane, ze ak by si si nasla "bieleho" partnera, schvalili by ti ho. A uz sme snad niekde inde, nez aby mi rodicia schvalovali zivotneho partnera.

Proste rodicia patria do minulosti a partner do buducnosti. Rozhodni sa sama, kde chces zit.

Vela zdaru.

zveva
3. dec 2016

Aj tak sa rozhodnes podla seba, resp.cas ukaze. Ked by som si predstavila moju dceru na tvojom mieste a seba na mieste tvojich rodicov...povedala by som ti presne to iste. Ale pre uplnost...kolko mate rokov, ako dlho ste spolu?

bosoriak
3. dec 2016

@zveva A preco? Len preto, ze je Rom?

zveva
3. dec 2016

@bosoriak pretoze ziadny rodic nechce svojmu dietatu zle...nech sa tyka cohokolvek. Mozno by jej to povedali aj pri bielom...asi by mali dovod. Mne osobne je rodina nadovsetko.cim som starsia, tym intenzivnejsie to tak vnimam. Mam aj ja dieta a uz teraz viem co to je vychovat dieta, snazit sa ho zabezpecit, plnit mu sny, robim ako blba, aby sa mala dobre... atd. A ono ti potom to dieta urobi v niecom zivotne zasadnom nieco tak proti srsti, s cim ty absolutne nesuhlasis...predstav si to.

ematko29
3. dec 2016

Moja kamaratka byva s Romom,je vydata zanho a byvaju u jej mami.Doteraz podla mna neprekusla,ze je rom,ale on je dobry otec a manzel.Nenechaj si diktovat zivot.A ked sa im nepaci takbchodte byvat inde.Bohužial ak ste u vasich,lebo sa nevie postarat o vasubspolocnu buducnost ,maju ti do toho co hovorit,lebo ste pod ich strechov :(

tamsi
autor
3. dec 2016

Sme dospeli,ja mam 27,priatel 31...rodicia vedia,ze som na nich naviazana (chapte,ze nedam na nich dopistit,som najmladsia,mali ma po 8 rokoch),preto na na idu cez taketo citove vyhrazky..boli ma uz z toho hlava..nechcem,aby ho takto vnimali presne len preto,ze je rom...vzdy sa branim tym,ci by bolo lepsie,keby si najdem nejakeho,ktory bude chodit do krcmy a vude ma trieskat,ALE hlavne,ze bude biely...ci by potom boli spokojni?! odstahovani sme boli predtym ako moj otec ochorel,no vtedy mama naplakala,ze idem prec z velkeho domu,ze mame byvat hore (na poschodi)...bolia ma slova otca,ako som ho sklamala,ci sa ja zanho nehanbim atd...

tamsi
autor
3. dec 2016

@ematko29 to nie je o tom,ze by sme nevedeli..my by sme mohli byvat sami,len ja som chcela byt s mamou,ked bol otec v nemocnici,aby nebola sama a aj ked ptec prisiel z nemocnice,tak ze im budeme napomocni..ale vyslo z toho,ze nadobrotu na zobrotu...

zveva
3. dec 2016

To je tak...aj cigana mozes mat takeho, co ta bude bit a aj bieleho mozes mat takeho, co ta bude na rukach nosit.Takze to mas slaby argument. Kazdemu je vo vztahu tazko radit...kazdy sa musi rozhodnut sam.Tiez som mala jedneho, ktoreho otec neznasal a chcela som s nim byt. Byvali sme inde...kontakt kvoli nemu s rodicmi ziadny.Neskor som sa s nim aj tak rozisla a teraz uz vien, ze som dobre spravila. Teraz mam muza na nezaplatenie.nasi ho zboznuju a ten pokoj v ridine je na nezaplatenie.

timea7
3. dec 2016

@tamsi nie je problémom, že tvoj partner je Róm, problémom je, že sa nedokážeš odstrihnúť od mamy,To, že je otec chorý, aby mama nebola sama - sú len smiešne výhovorky. Nepotrebuješ pred svetom obhajovať svojho partnera, potrebuješ obhájiť svoje nedospelé správanie. Ak ho máš rada, tak si s ním založ domácnosť, začni sa správať ako dospelá žena, nie ako decko, aj okolie ťa začne inak vnímať. Presvedči rodičov tak, že budú za teba, teda za vás hovoriť vaše činy, nie reči.

pribinak
3. dec 2016

@tamsi toto vzdy vyjde tak, ze za dobrotu na žobrotu
Mladi maju bývať sami, tak ich najlepsie presvedčíš o kvalitách svojho partnera, ze sa sami o seba postaráte, ze vam to bude klapať

zveva
3. dec 2016

@timea7 myslim, ze zodpovednost voci rodicom a snaha vratit im aspon v malickostiach vychovanie sa neda nazyvat ,, nedospelym spravanim,,. Prave naopak...je to od dietata pekne, ze chce pomoct.

pallacinka29
3. dec 2016

Ak sa @sonickav nenahneva, označím ju v tejto diskusii 🙂. Prečítala som si jej príbeh, mám rada jej príspevky, fotografie... mnohí "bieli" by si z toho mohli brať príklad... 🙂

anickadusicka13
3. dec 2016

... ja by som volila rodinu, "deti su vlastne, chlap je stale cudzi", ak by bol schopny, uz by ste mali byt a byvali sami, a ked sa nechces odstrihnut od rodicov, tak si najdi takeho, ktory bude aj im po voli, kedze asi ako najmladsia ich aj planujes doopatrovat ... a rodicia urcite na chcu na zle, sa o teba boja, a fakt je aj to, ze na cigana pride obdobie, ked bude chciet byt iba ciganom,maju to v krvi.... to jednucho musis akceptovat ... a o to to bude tazsie, ked vam to nevide a budete mat aj spolocne dieta ... si este mlada, a aj ked sa ti teraz zda, ze iny chlap uz pre teba nie je, never tomu... chlapov je vela :D

pribinak
3. dec 2016

@anickadusicka13 to je take stereotypne zmýšľanie, ak by bol schopny.......vsak nech su schopní obaja, aj ona, nielen on

guinevre
3. dec 2016

@zveva Takze chces vychovavat dieta a cakat, ze vzdy v zivote bude robit vsetko v smere rastu tvojej srsti? Deti nie su otroci svojich rodicov, a maju pravo aj robit svoje rozhodnutia, hlavne ked su uz dospely. Vies kolko je ludi ktorym rodicia na krk zavesili svoje ambicie a svoje rozhodnutia, donutili ich do niecoho a v konecnom dosledku su ti ludia prave kvoli tomu nestastni? Ak zakladatelka ma 25 rokov, tak zrejme ma dost rozumu rozhodnut sa pre seba, nie je dolezita farba pleti, dolezite je ci je to slusny a dobry clovek, a ci si so zakladatelkou rozumeju.

timea7
3. dec 2016

@zveva tu vôbec nejde o odmietnutie pomoci rodičom, ale o citové vydieranie rodičov smerom k nej. Keby žila v zahraničí, ako by si poradili bez nej? To, že majú veľký dom, neznamená, že automaticky ona musí ostať bývať s nimi. Má právo na vlastné súkromie a vôbec to neznamená, že ich nemá rada. Moje dieťa nemusí robiť životné kroky v súlade s tým, čo ja považujem za správne a rozumné, no rešpektujem jeho rozhodnutia, aj keď s nimi nesúhlasím, lebo ho milujem. Presne takto to robili moji rodičia a ja som im za to nevýslovne vďačná.
Len tak na okraj, takmer dvadsať rokov sú našimi susedmi Rómovia, nikdy sme lepších susedov nemali. Neposudzujem ľudí podľa farby pleti, aj Róm môže byť úžasným človekom a naopak, niekedy sa za nerómov hanbím.

zveva
3. dec 2016

@guinevre nie, ale ak sa bude jednat o nieco dolezite ako je napr.aj vyber partnera, s ktorym by som nesuhlasila, urcite by som trvala na svojom.

timea7
3. dec 2016

@anickadusicka13 prečo by si mala vybrať partnera, ktorý bude rodičom po vôli, bude s ním žiť ona, alebo jej rodičia? Ak je to slušný človek, ktorý ju má rád, nie je lenivec, alkoholik, gambler, je úplne jedno, akú má plať. Plný MK je tém o idiotoch, ktorých si ženy zobrali a sú s nimi nešťastné a nie sú Rómovia. To si sa v ktorom storočí zasekla, že by si mal človek vyberať partnera podľa vôle rodičov? Ja som si doteraz myslela, že podľa charakterových vlastností partnera a podľa toho, či ho ľúbi a on ju.

guinevre
3. dec 2016

@zveva Ved, ty si vyberaj svojich partnerov podla seba, a tvoja dcera alebo tvoj syn si maju vyberat partnerov podla seba, nie podla toho ci sa mamke paci. Je to take dedinske zastarale zmyslanie ktore chvalabohu uz davno nie je aktualne.

timea7
3. dec 2016

@zveva sorry, ale tvoje slová mi prídu smiešne, som zvedavá, ako by si trvala na svojom, keby si tvoje dieťa vybralo partnera, ktorý by sa ti nepáčil a odsťahovalo by sa s ním do svojej domácnosti. Jednoducho by si to musela akceptovať, či sa ti to páči, alebo nie. Dospelé dieťa si totiž má právo zariadiť svoj život podľa seba, bez ohľadu na to, či s tým súhlasíš. Výberom partnera , s ktorým nesúhlasíš, ti totiž nijako neubližuje.

timea7
3. dec 2016

@zveva
@guinevre myslím, že tu niekde je koreň problémov vo vzťahu svokry a nevesty, prípadne svokry a zaťa. Neschopnosť akceptovať názory iných...

zveva
3. dec 2016

@timea7 rodicia to nemyslia ako citove vydieranie.Urcite si nepovedali,, ideme ju citovo vydierat,,.Proste vyjadrili svoj nazor.ako citove vydieranie to moze vnimat tamsi. A ty respektujes rozhodnutia svojho dietata a nemusi povazovat za spravne to, co ty....uhmmm....takze aj tvoje dieta zacne fetovat, ty budes respektovat jeho rozhodnutie...pochybujem. pre rodica fetaka by rozhodnutie dietata zacat fetovat, bolo o.k. Ak nefetuje rodic, o.k. to nebude. Rozumieme prirovnaniu?

timea7
3. dec 2016

@zveva porovnávaš neporovnateľné, miešaš hrušky s jablkami. Inak ak by sa moje dieťa rozhodlo fetovať, myslím dospelé dieťa, tak by som s tým tiež veľa urobiť nemohla, nemyslíš? To, že mama začne vyplakávať, keď sa chce dcéra odsťahovať, za citové vydieranie teda považujem, lebo to citovým vydieraním je. Ak by ju citovo vydierať nechcela, tak by si s ňom sadla a povedala jej, že veľký dom napr. nezvládajú finančne, že chápe, že chce mať vlastné súkromie, že či by nepouvažovala o tom, či by sa dom nedal prestavať na dve samostatné bytové jednotky, ale že ak sa rozhodne inak, bude to rešpektovať, nakoniec domy sa nestavajú na to, aby raz v nich žili s rodičmi ich dospelé deti, určite by nešla na ňu slzami, lebo to v nej vyvoláva pocit viny a o to mame išlo.

zveva
3. dec 2016

No tak to skusim napisat takto....jej otcovi vadi to, ze je cigan. To je ten ich pripad.Ale nehnevajte sa na mna...preco by som mala suhlasit s hocijakym partnerom...ak by mi dcera doniesla domov xhuleneho smradlaveho fetaka s karikou v nose a s potetovanym ksichtom....s tym by som mala suhlasit??? Tak to asi tazko. A inak s vecami typu, ze by som sa s nim nezhodla napr. v ....neviem com...dakej blbosti....tak by som predsa nebola proti nemu. TAk uz si rozumieme?

pribinak
3. dec 2016

@zveva toto co pises su uz extrémy a uplne mimo debaty.
Je dospela a zodpovedná za seba s svoje rozhodnutia. Ak sa rozhodne zle, nuz sa popali a poučí.
Niektori rodicia maju pre svoje deti vysnívané monacké princezné ci britských princov a niektorým rodičom by ani takí neboli dobrí, si myslia o sebe, ze sj asi z inej galaxie a v skutočnosti im slama trčí z topánok

zveva
3. dec 2016

@timea7 mozno neporovnatelne, ale princip stale rovnaky.Rodic dietatu zle nechce a aj ked je dieta dospele, je pre rodica dietatom a vzdy mu bude chciet poradit, pomoct...A ci to jej mama tak myslela, na to sa skus opytat jej.

timea7
3. dec 2016

@zveva prosím ťa spamätaj sa, na súhlas sa ťa dospelé dieťa pri výbere partnera pýtať nemusí. Ak to bude potetovaný smradľavý feťák, tak hľadaj chybu vo svojej výchove. A nezachádzaj tu prosím do extrémov.

lubkavargova1
3. dec 2016

Nuz ak to myslis uprimne a vazne a nechces sa vzdat svojho partnera, tak je nacase sa osamostatnit a vlastne vtedy zistis ze ako sa veci v zivote maju...pir takych temach mi je niekedy do usmevu, lebo bohorovno sa biju do prs niektore zienky, ze kazdy je rovnaky a atd...a v inej teme pri adopcii romskych deticiek je zase striktne NIE...takze ako to je vlastne???
Uprimne, kazdy rodic chce pre svoje dieta to najlepsie. Ja osobne, aj ked ma ukamenujete, tiez by som takuto volbu tazko rozdychavala.

guinevre
3. dec 2016

@zveva Prepac, ale tu sa nebavime predsa o zhulenom smradlavom fetakovi, takze podme sa nerozporavat o tom co je ocividne - keby ze dcera chce smradlaveho zhuleneho fetaka, neviem kto na svete by povedal, ze to je v poriadku. Tu sa bavime o tom, ze tebe by sa nepacil nejaky bezny clovek ktory je slusny a normalny, ale tebe sa nepaci lebo si myslis, ze dcera si moze najst aj lepsieho, alebo v tomto pripade, lebo nie je biely.
Citam tvoje slova, ze by si "trvala na svojom" a neche sa mi verit, ze niekto v 21. storoci na Slovensku moze take nieco povedat, mne to pride neskutocne smiesne a smutne. Neviem si predstavit, ze by moja mama take nieco v zivote povedala, tak aspon teraz, ked vidim aj ake ine mamy su, ze by "trvala na svojom" ak by sa jej MM nepacil, tak som si len viac vedoma aku mam skvelu, normalnu a osvietenu mamu. 🙂