Možno mi poradíte. S manželom sme svoji už viac ako 15 rokov, poznáme sa viac ako 20 rokov, takže by som mala čo to o komunikácii vedieť. Ale poznáte to, ľudia sa menia. V poslednej dobe sa mi s manželom veľmi zle komunikuje. Vždy, keď mu chcem povedať, že ma niečo trápi (v našom vzťahu), že mi niečo vadí, že mi to je nepríjemné, vyústi to do hádky a konfliktu. Každú takúto debatu berie ako útok na seba. Začne sa brániť, resp. útočiť na mňa. Trápi ma to, lebo vie o mne tajomstvá, ktoré nevedeli ani moji rodičia, ani najlepšia kamoška. Ale v poslednej dobe proste komunikácia medzi nami strašne viazne a ja som z toho frustrovaná. Nehovorím, že vždy na mňa reagoval dokonalo, ani ja na neho samozrejme, ale paradoxne, komunikácia medzi nami je len horšia a horšia. Niekedy si hovorím, že by bolo lepšie byť ticho, ale to ja nedokážem, ja neviem ani riadne klamať, nie tak ešte sa tváriť, že mi nič nie je.
Máte radu, ako zlepšiť komunikáciu? Myslím, že som skúsila asi už všetko, ale možno niečo poradíte. Mimochodom, aj debata o tom, že komunikácia medzi nami je nafigu a môže za to AJ on skončí tak, že "ale veď ty......."
a nie sa tváriť, že mi nič nie je.
Alebo blíženec
Zemské znamenie🤷🏻♀️🤦🏻♀️
Úprimne, poradiť ti vôbec neviem. Môj bývalý bol rovnaký, preto je bývalý. Ja som typ, ktorá si potrebuje všetko vykomunikovať. Naozaj všetko. Osobne som to nevydržala lebo iné riešenie som nenachádzala, no samozrejme tvoj prípad je iný keďže ste už dlhé roky manželia.
@oli2782 veď to, že sme dlhé roky manželia, nikdy to nebolo dokonalé, ale vždy sme sa vedeli dohodnúť, vyjasniť si veci. Preto je to pre mňa neznáme. A len sa to zhoršuje. Ja fakt neviem, kde je chyba. A ako to ustáť. Prešli sme si aj vážnymi krízami, kedy to vyzeralo zle, tak nechápem, prečo teraz všetko zlyháva.
Nemal covid? 🤔
Ja som kozorožec mm blíženec. Neviem či je to
o znamení, ale ja mám rada vecnu komunikáciu a čistý stôl. So mnou, keď mm nekominukoval, tak som s ním týždeň riešila len nutne veci.
Presne na 6 ty deň sa ma opýtal či sa niečo deje, sucho som mu povedala že nič. Nechal to tak ešte 2 dni a potom sa chcel on rozprávať so mnou.🙂 Viem, že to nie je ideálne riešenie no u nás to pomohlo.
Rozprávaj o sebe, nie o ňom. Napr. drahý, som smutná, keď robíš to a to... Neobvinuj ho, rozprávaj len o sebe a svojich pocitoch. Nevytahuj minulosť, nespominaj jeho rodičov, rieš len aktuálny problém. Prípadne ak aj to zlyhá, tak mu napíš list o tom, čo ťa trápi. Viem, že je to možno divné, ale napr. u nás to veľmi zabralo. Držím palce.
Už je dosť neskoro, tak len stručne. Ženy pod komunikáciou rozumejú veľa slov. Pre mužov je najlepšia komunikácia sex. Vyskúšaj.
Och boze,nezavidim Ti tuto situaciu:( Musis sa vnutorne veeelmi trapi a este ked si pomyslis,ze manzelovi je to uplne jedno a ani len netusi,co vsetko a ake pocity prezivas:( Dobry manzel svoju zenu nenecha sa NIKDY trapit.Mas riadny tlak na psychiku...len problem by vyriesil ten,kto ho spôsobil.Manzel radsej ziadny ako takyto! Mas to tazke:(Vela sil Ti posielam a vrucne objatie.
A váš vek vás oboch
A ako reaguje keď s ním chceš hovoriť o tom, čo sa ti páči na vašom vzťahu, čo ťa teší, prečo si rada že je tvojim manželom, proste keď s ním chceš hovoriť o pekných veciach ?
Nema len nejake blbe obdobie mimo vas vztah? Ze si na tebe ventiluje frustraciu z niecoho ineho? Z prace atd ?
@babulkomale mal, ale toto trvá už dlhšie
@rybkoava on je ochotný sa so mnou rozprávať, ale len týmto svojím spôsobom. V konečnom dôsledku som za to zodpovedná ja, lebo.....čokoľvek.
@janickacrazy veď to robím, kedysi som robila tú chybu, že som ho obvinila, vracala som sa k minulosti, uvedomila som si to a prestala som s tým. Hovorím mu presne tak, ako píšeš, hovorím o sebe, ale akonáhle poviem, že v podstate móže za to on, lebo urobil toto, tak je oheň na streche. Strašne ma to trápi, chcem s ním môcť znova otvorene hovoriť, povedať mu, ako sa cítim, ako mi je. On bol jediný, komu som mohla a mám pocit, že už nemôžem ani jemu.
@loliki to je možné, bohužiaľ, u mňa sex nikdy nebol a ani nebude na takej vysokej priečke, ako u neho. A on vie prečo. Minulosť ma veľmi ovplyvnila, ale toto nie je pre neho novinka. Sme spolu predsa roky, o všetkom vie. A fungovali sme krásne aj bez dlhšieho sexu a to sme boli mladí. Ale áno, je toto čiastočne možné, lenže ako mať sex, ak sa cítim na figu?
@sarah2304 ďakujem, a pritom je to dobrý manžel a otec. A nikdy to medzi nami takéto nebolo. Áno, boli nezhody, aj vážne problémy, kedy to vyzeralo veľmi zle, ale ustáli sme to. Toto je vec, ktorá sa občas medzi nami vyskytla, ale bola len občas, teraz je už takmer pravidelne. A neuveriteľne ma to ničí. A ešte viac to, že neviem, čo s tým robiť, ako to zmeniť. Nechcem o neho prísť, mám ho rada, už to nie je tá zamilovanosť, ale stále ho ľúbim, ale som bezradná.
@andrejka1974 ja 40, on 44
skús to nerozoberať doma, ideálna je kaviareň, reštaurácia. Bez výčitiek a obviňovania. Nie, cítim sa zle, lebo ty....ale túžim po, bolo by fajn, páčilo by sa mi, predstavujem si....Pomohla by vám aj párová terapia, ale predpokladám, že by nesúhlasil, no tebe by pomohol psychológ, ukázal by ti, ako s ním komunikovať. Máte spoločné zážitky? Koníčky? Ako trávite voľný čas? Chodíte niekam? Aj od toho sa odvíja spôsob komunikácie
@sissy27 hmmmm. Je fakt, že touto cestou naše rozhovory často nejdú, ale nie je to zas tak, že by som mu nehovorila nič, čo sa mi páči na ňom. Že ho za niečo obdivujem. Ale je fakt, že to nie je tak často. Ale zas častejšie, ako on mne. Ale asi chápem, kam si smerovala svojou otázkou, popremýšľam nad tým. Nie je problém mu hovoriť príjemné veci, len či to pomôže k tomu, aby som mu mohla povedať aj tie nepríjemné.
@miadi neviem, je fakt, že v práci má toho veľa, má to náročné ale vždy si ho vypočujem a nemám pocit, že by to až do takej miery ovplyvňovalo.
@elizabet173 ďakujem, skúsim to ako píšeš. Možno to bude cesta. Už zas trávime viac voľného času mimo byt, bola som dlho na PN, takže to nešlo, možno aj to ho frustrovalo. Teda viem, že ho to štvalo. On je typ človeka, ktorý chce, aby veci boli podľa neho. Prispôsobí sa, to nehovorím, ale aj tak občas na ľudí vo svojom okolí tlačí a mám pocit, že aj táto jeho vlastnosť sa stupňuje. Asi je to vekom, predsa len, ľudia sa menia a vyvíjajú, čo je prirodzené. Ale vďaka, skúsim zmeniť ten spôsob, takto mi to nenapadlo.
PS: parova terapia mi už tiež napadla, ale máš pravdu, voči takémuto druhu riešenia problémov je on dosť proti. Nemyslí si, že by to mohlo človeku niečo dať.
ale tak zase peknych par rokov to spolu uz tahate mozno prislo len take obdobie, ze je to aktualne tazsie a podla mna sa ta komunikacia este da napravit len teda no aby aj on chcel 🙂 netreba na neho tlacit 🙂
Vieš čo v tom bude jeho vek chlapi po 40 sa proste zmenia si začnú uvedomovať že starnú že ich už nič nebaví a tak sa stáva že ich ego sa začína strácať a všetko si berú k srdcu a často upadnú do depresií a sú nevrli voči všetkým a snažia sa správať ako pubertaci druhá puberta mám to doma môj muž sa dlho nevedel vyrovnať že už má 40 medzi nami je 6 rokov a to m al doma 3 synov a dcéru prvú na ceste začala s ním plieskat puberta dal si prvé tetovanie potom ďalšie často vracal bol priam neznesiteľný ale časom to prešlo proste jeho ego to veľmi zasiahlo a proste ja som sa snažila vtedy hlavne nerypat keď som nemusela a veľmi jemu pomohlo že sme kúpili starý dom a on si ho sám rekonštruuje a tak je spokojný možno skúsiť niečo čo má rád urobiť mu radosť proste niečo robiť spolu s ním a uvidíš zlepší sa to proste je to vekom ja mám teraz 48 a on 54 máme síce medzi sebou hádky ale snažím sa nezasiahnut jeho ego hoci sa mi to včera nepodarilo a zasiahla dom šoféroval a dvakrát nezbadal obrubník a tak som musela naňho zrevat že či nevidel a on si to doma uvedomil že už večer nevidí a bol z toho nešťastný a bol nevrlý uzavretý a nechcel vôbec komunikovať tak som ho nechala tak
@patka_673 veď to, že sme spolu tak dlho, nechcem o neho prísť. Prešli sme si vecami, ktoré väčšina párov rozdelí, stál pri mne aj keď bolo najhoršie a drvivá väčšina chlapov by utiekla, miluje naše deti a verím, že aj mňa, len sa niekde niečo pokazilo. Možno aj vo mne, neviem, som ochotná na to prísť a dať to do poriadku.
držím ti palce, po tej 40. niektorým chlapom prepína, ale škoda zahodiť dlhoročný vzťah, keď sa máte radi a všeličo ste už preskákali
skuste manzelsku poradnu, myslim ze s tymto by vam vedela pomoct.
On je býk???🤨