Ako fungujete, keď nemáte žiadnu pomoc od rodiny?

30. mar 2023

Ahojte zienky, zaujimalo by ma ako doma fungujete tie rodiny ktoré nemáte ziadnu pomoc k deťom ? Náš pripad je teda taký, že bývame vyše 600km od rodiny, radi by nám pomohli ale kvôli vzdialenosti to nie je možné a preto ma zaujímajú situácie ako napríklad keď mi dieta už nastúpi do škôlky/školy- ja aj manžel budeme v práci a taka detska klasika prídu časté choroby, ja mam prácu pri ktorej si nemozem dovoliť len tak rano nahlásiť že neprídem, u mojho manžela je to tak isto dosť ťažké a tak malé dieta nemozme nechať doma same. Ak ste podobný pripad ako ste tieto situácie riešili ? Sú tu mamicky ktoré aj po skončení rodicaku ešte ostali doma po dohodne s manželom? Lebo teda nevidím veľmi iné riešenie.

melanta
30. mar 2023

Nám nikto nepomáhal s dcérou. Takže z vlastnej skúsenosti napíšem, že neexistuje nič také že nemôžem ostať doma. Keď bola chorá ostala som ja alebo aj muž. Neexistuje práca, pri ktorej by sa to nedalo. Existuje len zlé nastavenie ľudí. Doma ma vôbec nenapadlo ostať.

andrea_82
30. mar 2023

možno skúsiť vo svojom okolí nájsť niekoho ako "náhradnú starú mamu", ktorá by si chcela trochu privyrobiť, vy by ste jej dôverovali a zvládla by starostlivosť o dieťa.

stanulienkat
30. mar 2023

Mame v blizkosti rodicov a ani nas nenapadlo, ze by nam mali v niecom pomahat. Raz som s chorym dietatom zostala, raz manzel.

lucia147852
30. mar 2023

Nikto není nenahraditeľný. V práci musia rátať s tým, že sa môže niečo stať. Môžeš do rána dostať čo ja viem emboliu a na druhý deň neprídeš. A budú si musieť poradiť. Tak isto keď dieťa ochorie. Podmienky v práci budú vždy také, aké sú zamestnanci ochotní akceptovať a keďže na svk je stále trend zohnúť chrbát a drieť a znášať aj nezákonné postupy nikdy sa to ďalej hýbať nebude.

simca06022011
30. mar 2023

Nikto mi nepomahal, ani som nechcela, dieta som chcela pre seba a nie aby lietal niekto okolo nas a tak som proste bola nastavena (to ako vysvetlenie preco nik nechodil). A ani by som nechcela aby mi mama robila pokusy napr na chorom dietati a pod.
Musela som zmenit rezim prace, v tvojom pripade mozno aj pracu. proste o 16:15 som isla po dceru aj ked furiky padali, a ak bola chora, nerobila som/robila z domu.
Potom su moznosti opatrovatelka atd, ale je na tebe ci zvladnes take nieco ako nechat chore dieta doma s niekym a ist do prace, lebo ja som to nedala. Ani ked mala mala ostat s otcom, proste odbehla som, rychlo vybavila a utekala domov. Nepomohlo by mi teda ani keby ju babka/dedko strazili.
Cize ano v podsate to bola dohoda doma, chlap zarabal nadpriemerne, nebol dovod aby som nikde v kancelarii sedela za 1/5 jeho zarobku a nervacila sa, kedy dostane mala sopel a niellen to je problem, ze budem chybat, ale skor to ze nebudem stihat terminy. Takze som robila svoju pracu z domu v obmezdenom rezime a ostalo to atk naozaj roky.

autor
30. mar 2023

@melanta určite viem, že ak by bolo moje dieta po nástupe do škôlky často choré a teda by som často z prace vynechala bol by to veľký problém a smerovalo by to k výpovedi
@andrea_82 cudzieho človeka určite nie, to radšej ja do prace nenastúpim ale ostanem dlhšie doma

@stanulienkat V tom prípade ste ale zrejme nemali žiadne problémy z organizáciou 😁 respektive ak bolo dieta choré možno máte zamestnania kde to bolo “v poriadku” dávať ocrku, ideálne sú napríklad zamestnania kde je možný home office ale ja takúto možnosť nemám a teda toto je moje prvé dieta neviem si to ešte asi predstaviť asi bude jednoduchsie riešiť to za pochodu ako nad tým premýšľať teraz 😄

lollypoppy
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
simca06022011
30. mar 2023

Ano za pochodu to bude lepsie, lebo ani nevies ako budete velmi chorlavi a tak... a ci ..

kristinapetronela
30. mar 2023

Mne pomáhajú rodičia ale keby som v tvojej situaci ,tak opatrovateľka (samozrejme dohoda s mužom a budete ju spoločne platiť ) alebo ostávas ešte doma a bude robiť len muž . Nič iné asi neexistuje

inaemre
30. mar 2023

Tiez zijeme 600 km od rodiny s 2 detmi.
Pri chorobach, alebo terminich u lekara sa striedame. Inak sa to neda.
Mame babysitterku ktoru zavolame 1x do mesiaca aby sme mohli ist s muzom na rande.
Ale nenechala by som ju s chorym dietatom.
Cez prazdniny ked je skolka 3 tyzdne zatvorena k nam pride niekto na prazdniny.
Vsetko sa nejako da, ked sa musi.

melanta
30. mar 2023

Kvôli očr ti výpoveď nedajú, na to neexistuje žiadny paragraf. A keby mi aj dali, tak si nájdem inú prácu. Toto je tvoje zlé nastavenie, že nemôžeš kvôli práci mať očr. Mňa taketo niečo nikdy nenapadlo. Chcela som dieťa a preto som išla potom do práce s tým, že ak to bude až tak moc prekážať, tak si nájdem inú prácu. Zmeň postoj v hlave.

autor
30. mar 2023

@lollypoppy ja nemám v plane dieta pri každej chorobe strčiť k rodičom ani by som to nerobila ak by bola ta možnosť - je to moje dieta nie ich ale každá mi dáte za pravdu že občasná mala výpomoc, niekedy aj len postrazenir na 2-3 hodky je vyhoda
Mam krsniatko ktoré je doslova každý mesiac choré ozaj každú chcilu nejaký kašeľ, sople a teploty lenže obaja jeho rodičia sú podnikatelia a nie je najmenší problém aby ostávali s malým doma. Preto sa nad tým zamýšľam ak by aj moje dietatko bolo nedajboze takto často choré to by bol u mojho zamestnávateľa naozaj veľký problém…ale teda dakujemmza všetky komentáre a naozaj mi ostáva len vyčkať a vidieť ako to bude a buď potom ostať dlhšie doma alebo s tým nebude žiaden priblem ak nebude často chorý 🙂

autor
30. mar 2023

@melanta ono to znie síce pekne a jednoducho že zmeniť prácu ale ja pracujem v službách, mam svoju klientelu a výborný plat u ineho zamestnávateľa na takejto pozícii môžem snívať o tomto plate to viem určite takze nerada by som o tuto prácu prišla, preto píšem že radšej si to potom doma predĺžim a ostanem doma ako do buducna ohroziť pozíciu s týmto platom 🤷🏻‍♀️

mamelka
30. mar 2023

No jedine,že sa budete s manželom striedať, keď boli chore tak som bola doma, v práci s týmto musia rátať, keď som chodila do školy a do prace tak manžel zostal doma a vtedy šéf,,a manželka,, a muz mu na to ,,aj ja som rodič,,
Mne sa osvedčilo spoliehať na seba a manžela.

maminazosatnika
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maryetta
30. mar 2023

Nooo tiez to zacinam riesit a netusim.
Rodina 300km od nas. Navyse pracuju.
A neviem si predstavit kym by aj sem prisli co s dietatom?
Taktiez napr svokra/mama by ani nevedeli resp deti od nich ani liek nevzali.
Mame 3 deti. Najstarsi je uz ako tak. Dcera predskolacka a s tym najmensim si dookola menia choroby. Ze 3 tyzdne zo 4 su chori. Takze tyzden ist do roboty je ozaj fajn. Muz absolutne ze by doma zostal. To sa mu neda. Je spokojny ak ma ocr. Navyse casto aj vycestovany.

evinqua
30. mar 2023

Nemáme tu starych rodicov, su 200 a 400 km.od nas,syn je tretí rok v skolke, prvý rok bola kvôli covidu zatvorena január- marec, to som bola s nim na pandemickej ocr ja,inak v ten rok nebol ani raz chory, ale minulý a tento školský rok je chory od septembra do marca každý mesiac 10-14 dni doma, je aj alergik. Doma.som s nim ja na ocr tak týždeň a potom je doma s mužom ktorý pracuje na HO, opatrovateľka by sa nám nevyplatila aja som si vybrala zamestnávateľa podľa toho, kde mi to budu tolerovať, v podstate sa to očakávalo,že budem tak často chýbať,verím,že časom sa to zlepší. Vlani, keď mal už 6.chorobu po sebe som zvažovala,či neostanem doma, ale potom bolo pár mesiacov ôk, takže som z prace neodišla. Ešte ho čaká v skolke štvrtý rok a dúfam, že už to bude lepšie🙂.

cookie29
30. mar 2023

Na ja byvam 2000km od rodiny. Moznost HO nemam. OCR tu neexistuje. Lepim ako mozem. Prve roky to bola katastrofa.
Neviem, asi by som dieta dala do skolky, kym si este doma, nech chyti choroby a imunitu. A potom sa prestriedat s muzom. A neviem si predstavit, ze by motivom vypovede bola OCR.

mondolina
30. mar 2023

tak si zaplať opatrovateľku, čo iné.

autor
30. mar 2023

@cookie29 tak u nás je to bezne, v okoli poznám veľa zien ktoré mali doslova peklo v práci kvôli tomu že stále chýbali kvôli deťom a tak radšej podpísali dohodu o výpovedi 🤷🏻‍♀️

@mondolina Opatrovateľku určite nie to môžem rovno ja ostať doma a nastupit do prace neskôr

darkswan
30. mar 2023

musela som zvladnut ako sama mama, toto je taka klasika rodicov, asi nikomu z nas sa to nevyhne, nastastie vedela som si vziat napriklad HO, plus netreba sa dopredu nastavit, ze dieta bude stale chore

januska12323
30. mar 2023

Normálne pôjdeš na OCR ako každý nahraditelny rodič.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzuliennka1
30. mar 2023

No budes musiet ostat doma s chorym dietatom, tak, ako kazda mama, alebo sa prestriedat s otcom. Nikto nie je nenahraditelny.
Alebo zaplatit opatrovatelku. Deti chore budu, a najviac takto na jar, a este na jesen/zima.

veroniq85
30. mar 2023

Ako nechcem ti brat iluzie ale to nefunguje tak ze ostanem s dietatom o jeden rok doma dlhsie a potom zrazu nebude chore. Dieta ti moze byt chore kazdy mesiac aj do 6 roku. Uprimne ja ma dve deti, starsi ako skolkar nebol tolko chory ako teraz v tretom rocniku. Naozaj pomaly kazdy mesiac. Ano chodim na OCR ja, bol aj manzel a strazili nam aj stari rodicia. Cize asi budes muset zmenit v tomto smere zmyslanie alebo ratat s tym ze budes doma aspon do 10 roku zivota dietata.

marylynn
30. mar 2023

@miriam11 veľmi ma zaujímajú tie prírodné doplnky nie z lekárne čo chces odporucit.

autor
30. mar 2023

@miriam11 už si ma k tým 80% populácie priradila sama a to ma ani nepoznáš 🙃 ja sa pridávam k tým 20tim, pýtam sa normalnu otázku pretože nemám skúsenosti, toto je nase prvé dieta a zaujima ma ako rodiny fungujú v takýchto prípadoch

kallanchoe
30. mar 2023

Po dohode s chlapom som ostala doma....vzdali sme to....pri jednom sa to dá polepiť ako tak...ale pri dvoch jedno 3 a druhé 6 r.....mám ich doma tak 20 dní v mesiaci...raz škôlka pre covid zatvorená,raz pre chrípku,raz riad voľno,raz také prázdniny..... a stále majú ,,sople,kašle"....nečakala som že až tolko budú doma...v decembri bol 4 dni v škôlke,v januári 6 dní,február týždeň....a to nie len že moje deti ...ich je bežné v triede 5, že taký rok je, každí chorí,v škole detto niekedy sú v triede 5-6 z 15 žiakov ...v rodine majú ten istý problém...deti sú tento rok veľmi choré...ďalšia vec sú letné prázdniny ...babky sú ochotné (ani od nich neziadam)zobrať si na týždeň jedna, druhá tiež na týždeň....čiže to by sme nepolepili zas ....áno sú práce na home Office ...skúšala som ...ale mne moje 3 ročné dieťa keď mám klienta na telefóne proste nevydrží byť 5-6 hodín ticho niekde pred telkou....
Nie s každou prácou sa dá byť Home Office...ja môžem pracovať momentálne len v noci keď spia....taká práca sa ťažko hľadá, veci ktoré môžete robiť v noci....skúšala som....ale zasa celý deň byť hore pri deťoch každý deň 2-3 hod spánku to tiež nešlo....skolabovala som,odrovnalo má to proste k.o....tiež to nejde dlhodobo ...takže na tento školský rok som to vzdala...a ukamenujte ma teraz ...😏som doma...niesom sama...ženy tu tiež v škôlke buď menia prácu jednu za druhou lebo v skúšobnej dobe dostanú po týždni dvoch výpoveď,alebo to už vzdali a sedia doma...za ten týždeň dva sa nestihnete ukázať zamestnávatelovi že ste ozaj dobrá a stojíte za to....nastúpiť do práce je najmenší problém....no len udržať áno....
Pomoc od napr. Babky by nám teda výrazne pomohla...sú pomerne blízko, ale tiež pracujú..s jedným dieťaťom by to bolo ľahšie....zariadili sme si to tak nateraz, ja pevne verím že mladší sa oťuká a nový školský rok bude zdravší

zuzuliennka1
30. mar 2023

no funguju tak, ze proste ostanu doma s chorym dietatom - najcastejsie mama.
alebo zaplatit opatrovatelku.
treba s tym ratat, ze deti budu chore, a najviac a najma cerstvi skolkari, ktori boli 3r len doma a zrazu kolektiv a cudzie deti..
kazdy normalny zamestnavatel to chape

bu1bu
30. mar 2023

Rodičov aj svokrovcov mame ďaleko, mame 2 deti a sme odkázaní len na seba. Nemáme tu ani nejakých známych ktorí by nám aspoň na hodinu postrazili.. S manželom len tak posedieť my dvaja sme neboli 7 rokov. Vždy sú s nami aj deti. Ale nesťažujem sa, naučilo nás to spoliehať sa len na seba, neočakávat od nikoho nič, veriť si, mať správne nastavenú logistiku, vždy mat pripravený záložný plán... Prvé dieťa šlo do škôlky v 2 r, na 4 hodiny, ja som ostala ešte doma aby som bola k dispozícii pre prípad choroby, a dobre som urobila. O rok som nastúpila do prace a dcéra si za ten rok prešla všetkými možnými chorobami, potom už bolo dobre. Teraz som s druhým dieťaťom doma a plánujeme to tak isto.