Ahojte, chcem sa spytat, ci uz niektora z vas riesila nieco taketo - s muzom mame 2 deti, sme spolu 14 rokov, ale od narodenia prveho dietata to podla mna islo iba k horsiemu. Raz mi v opitosti povedal, ze on deti nikdy nechcel ale ze ich mame len kvoli mne. Asi nema zmysel rozpisovat, co robi a nerobi, co robim a nerobim ja, fakt je, ze ja zvazujem, ci tento vztah neukoncit. Zvazujem uz niekolko rokov, niekedy sa pozviecham, potom som zase v tychto myslienkach, stale dookola. ale drzia ma dva dovody: 1. klasicky - deti, toto vsak riesit nechcem.
Skor si neviem poradit s 2. dovodom - financnym. Sice spolu nezarobime nejako malo (hlavne vdaka nemu), stale to staci len na zitie od vyplaty do vyplaty, deti vzdy nieco potrebuju, maju kruzky a sportove zaujmy, potrebujeme dve auta, deti su pomaly v puberte takze "co to" aj pojedia, k tomu letna dovolenka, no usporene nemam. Ja robim vo verejnej sprave, tabulkove platy nepustia. Mame uver na byt, este asi 10 rokov. Byt mame na polovicu. Ak by som mu navrhla rochod, pricom by som chcela v byte s detmi zostat, musela by som ho vyplatit a na to nemam. Zobrat si na to dalsi uver - na to z mojho platu tiez nemam. Samozrejme, musel by mi platit na deti, ale kedze je zivnostnik, viete ako to je, nastavit sa to da kadejak a mne by na dve deti platil len minimum. A nemam pochybnosti, ze by to nespravil, uz len z cistej muzskej jesitnosti - chcela si byt bezo mna, tak si porad. Predat byt, rozdelit peniaze na polovicu a prestahovat sa s detmi do mensieho - to ma tiez nelaka. Deti ho maju radi, pred nimi sa hadame malo, nemyslim ze by chapali, ze sme na tom tak zle. Podla mna by to zobrali tak, ze je to vsetko moja vina a zobrala som im otca aj domov. Odstahovat sa k svokre ani k nasim nemozem. Nasi byvaju daleko a so svokrou by som to nezvladla.
Ako ste pri rozchode riesili tento problem? Mozno poradite nieco, co v tejto chvili mna vobec nenapada.
@deti95060810 no ja som 2 roky po rozvode u našich neutiahnem aj keď sa poseriem bývanie a co sa mužov týka s deťmi uz málo kto chce ženu
nuž.. v zásade zvažuješ ako výrazné PRE všetky finančné výhody. Ak je lepšie mať letnú dovolenku a iný luxus za cenu života s alkoholikom, ok. Tu ti asi nik inak neporadí, ako si na to prišla už sama (úver, hypo, pôžička od známych a príbuzných, menší byt a uskromniť sa, sťahovanie k známym, príbuzným). Už ma napadajú iba kritické scenáre, keď tu žena musela utiecť od alkoholika, keď ju začal aj mlátiť, niekam do azylového domu.
Rozvedenú s deťmi nechce nik. Buď sú ženatí, alebo stále slobodní (rôzne, pre vzťah nevhodné príčiny) alebo rozvedení a to chce veľkú dávku tolerancie z oboch strán a vždy tu budú nároky od detí a od ex a pod. Ďalšie manželstvo nie je riešenie (teda ak nejdeš realizovať kariéru zlatokopky, ale tých je dosť aj mladých a slobodných).
Ak chces ostat v byte, v ktorom si teraz, mozes prevziat hypo len na seba, mozes ju refinancovat - navysit si ju o sumu, ktoru budes musiet manzelovi vyplatit a mozes ju predlzit znovu na 30 rokov (teda neviem, kolko mas rokov, banky myslim davaju uver tak, aby bol splateny max. v 70-ke)..Ja som to tak urobila, ostavalo nam platit nejakych 19 rokov, ale pre mna bolo momentalne prioritne mat mesacne co najnizsie splatky, takze som hypo navysila o sumu, s ktorou som ho vyplatila a predlzila som si hypo znovu na 30 rokov a byt je len moj..Ak by mi to financne takto nevychadzalo, tak by sme byt predali a isla by som do mensieho, ale som rada, ze to takto vyslo, aby som nemusela syna stresovat aj so stahovanim..Ale keby sa inak nedalo, idem do mensieho, rodicia by boli az uplne posledna moznost..Tak si to skus preratat, pripadne sa informovat v bankach o refinancovani hypoteky..Ja inak robim v statnej sprave, takze tiez tabulkovy plat plus vyzivne a vychadza mi to, ale je to velmi individualne, zavisi od vysky hypo atd..
https://www.financnykompas.sk/clanok/hypoteka-p... celkom dobrý prehľad
Dakujem za skore rady. Dalsieho muza momentalne nehladam, ani financne zaujimaveho 🙂, to ma vobec nenapadlo. Potrebujem sa najprv vysporiadat s tymto vztahom a ani necakam, ze pripadny novy partner by sa podielal na vydavkoch na moje deti.
Ano, bohuzial, dostatok jedla, satstva, zaplatene kruzky, skolske potreby, volny cas je to, preco ostavam. Je to mozno divne, ale je to tak, nie je to kvoli mne, ale kvoli detom, aby mali to, co potrebuju. Pred muzom ZATIAL nemusime utekat, nebije nas, aj ked posledny polrok po mne krici, pise mi neprijemne smsky a hadze riad, takze ktovie, kam sa dostaneme. Za toto sa zatial stale ospravedlnil, vraj ma toho v robote vela (co pre mna nie je ospravedelnenie, ale tak aspon to vnima).
Ide o to, ze tento vztah je uz len funkcny, ja k nemu uz lasku necitim a myslim, ze ani on ku mne (moj nazor). Za rady s pravnou poradnou a uver dakujem, popozeram si to. Nuz veru, vek nepusti, ak si priratam 30 rokov, tak som v tej 70tke 🙂
@dominika6
myslim ze uz nechcem. chcela som pred rokmi, nikam sme sa nedostali. mame ine predstavy od zivota, asi sa to neda sklbit. da sa iba zit tak, ako doteraz, ze ja som ho nechala zit si svoj zivot a ked mal chut a naladu, tak sa k nam pripojil. Ale uz ma to nebavi takto. Kedysi som navrhla manzelsku poradnu - nechce, psychologov nema rad, su to vraj len darmozraci.
@dominika6 žiaľ to tam nevyzerá, že to pôjde k lepšiemu. Ok, nemusí to byť alkoholizmus, ale muž by mi to, že máme deti vyčítal iba raz.. potom by som si ho už ani nevážila, ani s ním nechcela nič mať a hľadala, ako z toho von a ako chrániť deti, ktoré sú mu pravdepodobne na obtiaž.
A čo tak žiť si svoj život a hotovo. Však ak je dobrý otec? Či len to, že máte čo jesť je priorita?
Resp. čo tak mu nechať deti? Nech skúsi aké to je sám s deťmi bez ženy.... Ja viem, že je to ťažké, možno som matka krkavčia, ale ak by to bolo pre mňa neznesiteľné a on bol dobrým otcom, nebála by som sa s ním deti nechať. Prečo sa deti nenechávajú otcom? Možno uvidí sám, že tá matka chýba a prehodnotí správanie k Tebe.
@dominika6 Však keby bola tak dobre, nie? Začne to sám riešiť.
@jazumalu Tak ho máš rada potom ešte?
@saslavka73 ano, ale uz to asi nema zmysel.
@saslavka73 deti som mu nechala. na polovicu sa postaral. v polovici ich nechal same a odisiel po svojom. nemal proste na ne naladu.
@jazumalu Tak asi má inú, nadáva Ti, jemu je takto dobre, ale Tebe nie. Zhrnutie?
ja teraz nechcem riesit, ci toto este ma alebo nema zmysel. ide mi skor o radu, ako to zvladnut sama.
@jazumalu Ako odišiel a nechal ich samé doma? Koľko majú rokov?
@jazumalu Keď sa chce všetko sa dá. Musíš byť bez pochybností.
@jazumalu najdi si tak platenu pracu aby si nebola financne zavisla od muza, inak sa nikam nedostanes. Chces odist? musis byt sebestacna. z toh co citam by si chcela zit ako doposial akurat bez muza... heh takych veselych vdoviciek by sa tu par naslo 🙂
Bezohladu na muza, co by si robila ak by ho zajtra preslo auto? Zvladala by si vobec platit hypo, ucty beznu prevadzku?
Ja si skôr myslím, že decká ho majú radi. Nevedia aký problém a zažívať tie naschvály čo sa budú diať.......
@eeffka Mňa to tiež napadlo. Keby zomrel čo by si robila? Alebo nejaký ťažký úraz.
ciusinka jej dala najlepšiu radu. K veci - refinancovanie úveru s navýšením a vyplatenie. Či to pôjde a aká by bola splátka, to jej povie už len konkrétna banka, podľa príjmu. A to, že živnostník a nedá nič, na to sú súdy zvyknuté pri posudzovaní výživného - https://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-k... Otázkou je skôr to, že by sa musela uskromniť, lebo tie výdavky budú vždy väčšie pre dve oddelené časti rodiny, ako keď sú spolu. Čiže bez dovolenky, deti by mali iné, alebo menej krúžkov, museli by sa tiež uskromniť.
ešte nájsť si niekoho kto sa lepšie osvedčí ako súčasný mm a hlavne bude finančne zaujímavý..... 😉
ešte daj sa do skupiny právna poradňa - tam sa dočítaš veľa aj o probléme ako s bytom po rozvode - radia právnici...